Η Φιλιώ Λαζανά μιλάει για τα παιχνίδια μυστηρίου CSI Kids

Βασίλης Τζαβάρας: «Η μουσική στο θέατρο πολύ συχνά έρχεται να συμπληρώσει το κενό της λέξης που λείπει»
27 Μαΐου 2019
15ο Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων στο Θέατρο των Αλλαγών
29 Μαΐου 2019

Μετά τα θεατρικά δείπνα μυστηρίου η Φιλιώ Λαζανά και η εταιρεία «Βρες το Δολοφόνο» προτείνουν το CSI kids, τα παιχνίδια κατά τα οποία τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές σε μια πρωτότυπη περιπέτεια μυστηρίου.

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ξεκίνησαν το 2013 με τις διαδραστικές παραστάσεις μυστηρίου υψηλής ποιότητας για ενήλικες και παιδιά «Η Μαφία δεν κοιμάται ποτέ», «Cabaret D’Or: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», «Το Άγιο Έγκλημα», «Σκοτώνουν τον Έρωτα Όταν γεράσει», κ.ά.  Τώρα, η εταιρεία «Βρες το Δολοφόνο» παρουσιάζει κάτι εντελώς πρωτοποριακό και ιδιαίτερο. Αν αναρωτιέστε πώς να ξεκολλήσετε τα παιδιά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, πώς να διασκεδάσετε με έναν οικονομικό, αλλά συγχρόνως δημιουργικό τρόπο τα παιδιά και τους φίλους τους, πώς να απασχολήσετε τα παιδιά σας με ένα ποιοτικό παιχνίδι, αφιερώνοντας από καθόλου έως ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας από την πλευρά σας, τα παιχνίδια μυστηρίου του CSI Kids είναι η καλύτερη λύση. Η Φιλιώ Λαζανά, συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος της εταιρεία παραγωγής «Βρες το Δολοφόνο», εξηγεί περισσότερα για τα συναρπαστικά κυνήγια θησαυρού, τα περιπετειώδη κυνήγια αντικειμένων, τα ανατρεπτικά παιχνίδια ρόλων και τα μυστήρια δι’ αλληλογραφίας.

 

«Τα Δείπνα Μυστηρίου τα ξεκινήσαμε το 2013 με τον σύζυγό μου Γιάννη Πιττά και ήταν μια σκέψη που είχαμε την οποία και παρουσιάσαμε στο σκηνοθέτη Γιάννη Σαρακατσάνη και στη θεατρική του ομάδα τους Abovo, ο οποίος αμέσως αγκάλιασε την ιδέα μας και ξεκινήσαμε έτσι το πρώτο Δείπνο Μυστηρίου που ήταν “Η Μαφία δεν κοιμάται ποτέ”. Από τότε πορευόμαστε μαζί στα Θεατρικά Δείπνα Μυστηρίου που κάνουμε και μέχρι και σήμερα έχουμε παρουσιάσει οκτώ παραγωγές» λέει η Φιλιώ Λαζανά. «Γενικά, είναι πάνω από 15.000 άτομα που έχουν εξιχνιάσει το μυστήριο, έχουν ψάξει δηλαδή να βρουν το δολοφόνο. Είναι ένα concept που το έχει αγαπήσει πολύ ο κόσμος και εμείς διασκεδάζουμε πολύ, και οι ηθοποιοί επίσης. Κάθε παράσταση δεν είναι ποτέ  η ίδια, το τέλος δεν είναι το ίδιο γιατί ένα μεγάλο μέρος της είναι αυτοσχεδιαστικό. Φέτος, είπαμε να δοκιμάσουμε με το “Νυφικό Πεντοζάλι” (σ.σ. την παράσταση που ανέβηκε στο El Convento Del Arte τον περασμένο μήνα) την εξής αλλαγή: αντί οι θεατές να αναζητούν το δολοφόνο μεταξύ των ηθοποιών τον αναζητούν ανάμεσά τους. Ούτε ο ίδιος ο θεατής ξέρει ότι και ο ίδιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος, πρέπει να λύσει σωστά τους γρίφους και άμα τους λύσουν όλοι σωστά, τότε ενδέχεται να βρουν ποιος είναι ο δολοφόνος. Στην αρχή ήμασταν διστακτικοί, αν και ξέρουμε ότι στον κόσμο αρέσει η διάδραση αλλά δεν ξέραμε αν θα λειτουργήσει, αν θα σηκωθεί ο θεατής, αν θα φοβάται, αν θα διστάσει όταν τον κατηγορήσουν για δολοφόνο. Τελικά, παίρνουν όλοι πρωταγωνιστικό ρόλο και όλοι θέλουν να είναι οι δολοφόνοι».

 

 

Θεατρικές παραστάσεις μυστηρίου και παιδικά πάρτι μυστηρίου για παιδιά από 8 έως 12 ετών

«Η ιδέα του CSI Kids ξεκίνησε το 2014 όταν είπαμε ότι αφού στους μεγάλους αρέσει να παίζουν, στους μικρούς αρέσει χίλιες φορές περισσότερο. Και καθώς τα παιδάκια διερωτώνται, έχουν πολλά γιατί, τους αρέσει πολύ περισσότερο το μυστήριο. Οπότε κάναμε το CSI Kids που ουσιαστικά απευθύνεται σε παιδάκια από 8 έως 12 ετών που τους αρέσει να λύνουν μυστήρια. Έχουμε διάφορα πράγματα. Πρώτον, το Θεατρικό Παιχνίδι Μυστηρίου που πηγαίνουμε εμείς σε πάρτι, σε συλλόγους, σε σχολεία και κάνουμε τα παιδιά πρωταγωνιστές τους αναθέτουμε μια υπόθεση, ανάλογα με το τι αρέσει στο κάθε παιδάκι και εκείνα γίνονται ντετέκτιβς και την εξιχνιάζουν. Τα παιδιά γίνονται ντετέκτιβ και αναλαμβάνουν  να ρίξουν φως σε μια υπόθεση μυστηρίου: π.χ. καλούνται να ανακαλύψουν ποιος έκλεψε τα ρούχα ενός διάσημου σχεδιαστή (και αφού τα βρουν, κάνουν πασαρέλα!) ή να βρουν το κλεμμένο τραγούδι για να μπορέσουν να κάνουν την πρώτη τους συναυλία και πολλά άλλα σενάρια! Οι μικροί ντετέκτιβ,  με την καθοδήγηση επαγγελματιών ηθοποιών πηγαίνουν στη σκηνή του εγκλήματος, συλλέγουν τα στοιχεία που άφησε πίσω του ο ένοχος, φοράνε τα γάντια τους, κάνουν έρευνα, εξετάζουν τα δακτυλικά αποτυπώματα, κάνουν αναλύσεις με μικροσκόπια και χημικά τεστ, ότι κάνει ένας εγκληματολόγος δηλαδή, για να μπορέσουν να λύσουν το μυστήριο και να βρουν τον ένοχο. Έχει πολύ πλάκα και αρέσει πολύ στα παιδάκια, γιατί απευθυνόμαστε σε μια ηλικία που τα παιδάκια είναι πιο χορτάτα από τους κλόουν, τους ταχυδακτυλουργούς και θέλουν κάτι άλλο να απασχοληθούν. Γι΄αυτό λέω ότι οι θεατρικές παραστάσεις μυστηρίου είναι από 8 ετών και πάνω, γιατί πρέπει και τα παιδάκια να ξέρουν να διαβάσουν και να γράφουν».

 

 

Κυνήγια Θησαυρού για παιδιά 4-12 ετών

Είναι εμπνευσμένα από αγαπημένα θέματα των παιδιών με πρωτότυπους γρίφους και ωραία γραφικά: από πειρατές και πριγκίπισσες, μέχρι πυροσβέστες και ντετέκτιβ, από χαμένους σοκολατένιους θησαυρούς που αναζητούν τον κάτοχό τους μέχρι το κυνήγι για τους λάτρεις του Χάρι Πότερ.

«Οι θεατρικές παραστάσεις μυστηρίου είναι το ένα παιχνίδι» συνεχίζει η Φιλιώ Λαζανά. «Επειδή όμως μας ζήτησαν από περιοχές εκτός Αττικής και σε παιδάκια που τους αρέσει το μυστήριο αλλά δεν μπορούσαν να βρεθούν στην Αθήνα, σκεφτήκαμε και φτιάξαμε παιχνίδια που θα μπορούσαν να στηθούν από τους ίδιους τους γονείς όπου και αν μένουν. Και αυτά είναι τα Κυνήγια Θησαυρού, τα οποία είναι πολύ οικονομικά τα αγοράσει κάποιος μέσα από την ιστοσελίδα μας www.csikids.gr, στέλνουμε μέσω e-mail ένα αρχείο σε μορφή pdf στον κάθε γονέα, εκείνος το εκτυπώνει, κρύβει τους γρίφους και στήνει το κυνήγι θησαυρού. Έτσι, όσοι γονείς θέλουν να κάνουν ένα πάρτι στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο, αγοράζουν το Κυνήγι Θησαυρού (το πιο ακριβό έχει 8 ευρώ) και έτσι έχουν ένα θεματικό πάρτι. Ουσιαστικά, ο κρυμμένος θησαυρός λειτουργεί ως εξής: τα παιδιά λύνουν έναν γρίφο και η λύση του τα οδηγεί στο επόμενο σημείο. Και από το επόμενο σημείο στο μεθεπόμενο και ου το καθεξής μέχρι να φτάσουν στον κρυμμένο θησαυρό».

 

 

Μυστήρια δι’ αλληλογραφίας για παιδιά 4-12 ετών

«Είναι το αγαπημένο μου, όποιο παιδάκι το έχει παίξει, οι γονείς μας δίνουν πολύ καλό feedback έχουν ξετρελαθεί. Τα Μυστήρια δι’ αλληλογραφίας είναι μια υπόθεση μυστηρίου στην οποία εμπλέκεται με κάποιο τρόπο το παιδάκι και λαμβάνει μια φορά την εβδομάδα, για έξι εβδομάδες, ένα γράμμα που σχετίζεται με μια υπόθεση. Κάθε γράμμα έχει υλικό και στοιχεία σε σχέση με το μυστήριο που λύνει μέχρι που στο τέλος, μέσω αλληλογραφίας ξεδιαλύνεται το μυστήριο και το παιδάκι παίρνει ένα αναμνηστικό δώρο που σχετίζεται με την υπόθεση. Για παράδειγμα, να πω έχουμε δύο μυστήρια και τώρα φτιάχνω και ένα τρίτο. Στο μυστικό του Φαραώ, το παιδί λαμβάνει ένα γράμμα από κάποιον καθηγητή από την Αίγυπτο που λέει ότι έχω βρει αυτό το κλειδί και αυτό το γράμμα που λέει ότι ένας προπροπροπροπρο πάππους σου που είχε ζήσει στην Αίγυπτο είχε κρύψει κάπου έναν θησαυρό ο οποίος σου ανήκει. Όμως, αυτόν τον θησαυρό τον θέλουν και οι άλλοι. Και το παιδάκι πρέπει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο μέχρι στο τέλος να του έρθει ο θησαυρός, να λύσει τους διάφορους γρίφους από τα γράμματα που του έρχονται μέχρι να ανακαλύψει τον οικογενειακό θησαυρό. Στο άλλο μυστήριο, αυτό με τη σχολή ντεντέκτιβ επιχείρηση κακάο υπάρχουν κακοποιοί που θέλουν να εξαφανίσουν όλο το κακάο από τη γη. Αυτό είναι κάτι πολύ δυσάρεστο γιατί σημαίνει ότι δεν θα έχουμε σοκολάτες, παγωτά με σοκολάτα και τα παιδιά κάνουν έρευνα για να βρουν ποιοι είναι αυτοί και να τους σταματήσουν. Και όλα αυτά εκτυλίσσονται με ένα γράμμα που λαμβάνει το παιδάκι για έξι εβδομάδες».

 

 

Επιτραπέζια παιχνίδια μυστηρίου για παιδιά 18-98 ετών

«Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας www.csikids.gr.» εξηγεί η Φιλιώ Λαζανά. «Θα πρέπει να αναφέρω και τα επιτραπέζια παιχνίδια μυστηρίου που είναι ιδανικά για βραδιές με φίλους, για πάρτι γενεθλίων, πάρτι έκπληξη, θεματικά πάρτι, ακόμα και για πρωτότυπο δώρο στους αγαπημένους μας.  Αφενός υπάρχουν τα επιτραπέζια παιχνίδια μυστηρίου για παιδιά 4-12 ετών που αναφέραμε παραπάνω (που είναι τα κυνήγια θησαυρού , τα παιχνίδια ρόλων  και τα μυστήρια δι’ αλληλογραφίας), αφετέρου υπάρχουν και τα επιτραπέζια παιχνίδια μυστηρίου που απευθύνονται σε ηλικίες από 18 ετών και πάνω».

Ένα μασάζ πριν πεθάνεις, Πτώμα στο Χαμάμ, Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατός σου, Έγκλημα στη Lasousourel: αυτά είναι τα εγκλήματα που αναζητούν λύση.

Πώς λειτουργεί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μυστηρίου;

1. Επιλέγεις το επιτραπέζιο παιχνίδι ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων σου.

2. Επιλέγεις τρόπο πληρωμής (τιμές από 9-12 ευρώ)

3. Με την ολοκλήρωση της αγοράς, το παιχνίδι έρχεται αυτόματα στο e-mail σου ως ηλεκτρονικό αρχείο pdf. Είναι έτοιμο για download. Μαζί, αποστέλλονται και οι οδηγίες του παιχνιδιού, ιδέες για το πώς να διοργανώσεις εύκολα ένα συναρπαστικό και αξέχαστο πάρτι μυστηρίου στο σπίτι, το πλήρες σενάριο του παιχνιδιού με λεπτομερείς οδηγίες για το προφίλ, το ρόλο και τα κίνητρα του κάθε παίκτη, τα ενοχοποιητικά στοιχεία, τις ετικέτες με το όνομα του κάθε παίκτη, τα φύλλα ψηφοφορίας ενόχου, θεματικές προσκλήσεις για τους καλεσμένους κ.ά. Κι όλα αυτά, χωρίς καμία αναμονή και χωρίς έξοδα μεταφοράς.

 

 

Λίγα λόγια για την εταιρεία «Βρες το Δολοφόνο»

Η παραγωγός εταιρεία «Βρες το Δολοφόνο» ειδικεύεται στη διοργάνωση διαδραστικών παραστάσεων μυστηρίου υψηλής ποιότητας για ενήλικες και παιδιά από το 2013: «Η Μαφία δεν κοιμάται ποτέ», «Cabaret D’Or: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», «Το Άγιο Έγκλημα», «Σκοτώνουν τον Έρωτα Όταν γεράσει», «Το Τελευταίο Πανέρι», το «Reunion μετά Θάνατον», το «Προσεχώς Απόδραση» και οι παιδικές παραστάσεις μυστηρίου του «CSI:Kids» κατακτούν όλο και περισσότερο το κοινό, εντός και εκτός Αθηνών. Οι διαδραστικές παραστάσεις μυστηρίου είναι ιδανικές τόσο για παρέες που θέλουν να περάσουν ένα βράδυ ξεχωριστό όσο και για εταιρείες που αναζητούν μια καινοτόμο και πρωτοποριακή δραστηριότητα teambuilding για τα στελέχη τους. Mία μικρή γεύση από τις δράσεις μας, μπορείτε να πάρετε εδώ: https://www.vrestondolofono.gr.

Περισσότεροι από 15.000 θεατές έχουν εξασκήσει το αστυνομικό τους δαιμόνιο, προσπαθώντας να εξιχνιάσουν… το μυστήριο απολαμβάνοντας το δείπνο τους! Εσείς;