
Ελένη Παπαϊωάννου: «Πιστεύω στη δύναμη του ανθρώπου, τόσο πνευματικά, όσο κοινωνικά και πολιτικά»
20 Μαΐου 2019
«Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας» στο Θέατρο Σημείο
21 Μαΐου 2019Από τη Μαριλένα Θεοδωράκου
Η ευχάριστη λαϊκή κοπέλα της διπλανής πόρτας, σχεδιάζει με κάθε λεπτομέρεια και εκτελεί αριστοτεχνικά το τέλειο έγκλημα. Πρόκειται για ένα τέλειο έγκλημα που εξυφαίνεται κάτω από ακραίες συνθήκες ματαίωσης, μοναξιάς, μίσους και σχεδιάζεται με τη γραφίδα της εκδίκησης. Το ρόλο της Σάντρας ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια στον μονόλογο με τίτλο «Μαύρο Γιασεμί» που ανεβαίνει στο θέατρο Eliart. Η ηθοποιός μιλάει για το κείμενο της Μαρίας Μαραγκουδάκη, τη συνεργασία της με το σκηνοθέτη Γιώργο Τζαβάρα και για το γεγονός πως όλα μπορούν να γίνουν μαύρα, ακόμη κι ένα λευκό γιασεμί μπορεί να μετατραπεί σε «Μαύρο γιασεμί».
Ερμηνεύετε έναν μονόλογο. Πώς νιώθετε επί σκηνής;
Δημιουργικό άγχος, τεράστια ευθύνη αλήθειας του ρόλου, χαρά, γεμάτη ενέργεια από την αλληλεπίδρασή μου με το κοινό, συγκίνηση, γοητευμένη από τη μυσταγωγία της τέχνης του θεάτρου και της σκηνής, βουτηγμένη μέσα στη ζωή!
Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου «Μαύρο γιασεμί»;
Τα λουλούδια έχουν τη δική τους γλώσσα, για κάθε συναίσθημα υπάρχει ένα λουλούδι που το εκφράζει με μοναδικό τρόπο. Το λευκό γιασεμί εκφράζει την αγνότητα, το εύθραυστο της ομορφιάς, την ελπίδα, την αγάπη, αξίες της ζωής αναλλοίωτες, όπως άλλωστε το έχει εκφράσει ο Γιώργος Σεφέρης στο γνωστό χαϊκού: «Είτε βραδιάζει, είτε φέγγει, μένει λευκό το γιασεμί». Ένα μαύρο γιασεμί είναι μια ζωή φορεμένη ανάποδα. Είναι, όταν όλα έχουν χάσει το άρωμά τους, είναι η έλλειψη αγάπης, είναι τελικά η μη ζωή.
Ποιες ήταν οι σκέψεις όταν διαβάσατε το κείμενο της Μαρίας Μαραγκουδάκη;
Την πρώτη φορά που διάβασα το «Μαύρο Γιασεμί» ήμουν σε αναζήτηση θεατρικού έργου για την επόμενη σεζόν. Είχα στα χέρια μου αρκετά κείμενα και ο λόγος που το αγάπησα ήταν αρχικά η ανατροπή και το έξυπνο σενάριό του. Συμπάθησα πολύ την ηρωίδα που είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας, με τις ανάγκες της, το εγώ της, τις ανασφάλειές της, τις πεποιθήσεις της, τις προσδοκίες της, τα θέλω της. Εξεπλάγην βλέποντας ένα τέτοιο πλάσμα να μετατρέπεται σε ένα ψυχρό εκτελεστή και να σχεδιάζει σημείο προς σημείο ένα «τέλειο έγκλημα». Τελικά, όπως ισχυρίζεται και η ηρωίδα, όλοι μπορούν να γίνουν κακοί!
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε;
Παρά την απλότητα του κειμένου, ο ρόλος της Σάντρας έχει πολλές προκλήσεις. Δρα καταλυτικά στην ψυχή μου. Έχει δύο διαστάσεις: του παρελθόντος και του παρόντος. Περιβάλλεται από πόνο. Είναι η κραυγή μιας γυναίκας απέναντι στα συναισθήματα, το άδικο, τη ζωή.
Ποιο είναι το έγκλημα που πρόκειται να δουν οι θεατές;
Το θέατρο είναι μια σύμβαση που θα επιλέξουν οι δημιουργοί. Οπότε, μπορεί να δούμε μια απατημένη γυναίκα, μία πονεμένη γυναίκα, μία θυμωμένη γυναίκα. Γενικά το θέμα είναι η γυναίκα. Η γυναίκα μέσα στους αιώνες που είναι τόσο αδικημένη. Στο τέλος λοιπόν, έρχεται η κάθαρση μέσω της εκδίκησης της γυναίκας για όλα τα παραπάνω εγκλήματα.
Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Γιώργο Τζαβάρα;
Άψογη! Είναι πραγματικός δάσκαλος. Ερωτευμένος με τη ζωή και τη σκηνή. Διδάσκει τους άλλους σαν να γνώριζαν αυτό που θέλει να τους πει και απλά το είχαν ξεχάσει. Έξυπνος, εύστροφος, ευρηματικός, διαβασμένος, αριστουργηματικός, θα έλεγα. «Παντογνώστης» της τέχνης του θεάτρου με ένα πλούσιο βιογραφικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σύμμαχος, συνεργάτης και αληθινός. Ούτε ίχνος ανταγωνιστικότητας. Τον λάτρεψα στα αλήθεια! Είμαι τυχερή και περήφανη που συμπορεύτηκα μαζί του σε αυτό το ταξίδι και εύχομαι κάθε επόμενη συνεργασία μου να έχει λίγη από τη μαγεία της τωρινής. Αυτά τα καταθέτω μέσα από την καρδιά μου.
Πληροφορίες παράστασης
«Μαύρο Γιασεμί»
Κείμενο: Μαρία Μαραγκουδάκη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας
Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Επίσκοπος
Acting coaching – Επιμέλεια κίνησης: Λίζυ Ξανθοπούλου
Φωτογραφία αφίσας : Γεωργία Σιέττου – Στέλιος Δανιήλ
Φωτογραφίες: Παναγιώτα Ζαχαροπούλου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια
Φωνή δημοσιογράφου: Ηλίας Γκογιάννος
Πού: Θέατρο Eliart, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 127, τηλ. 210 3477677
Πότε: από Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, για οκτώ παραστάσεις
Εισιτήρια: 7 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (ατέλειες)
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα