
Η Κατερίνα Λάττα μιλάει για τις «Λουόμενες»
9 Μαΐου 2019
Η Μαρία Δελετζέ μιλάει για τον «Άνθρωπο που γελά»
13 Μαΐου 2019Συνέντευξη: Μαριλένα θεοδωράκου
Η Ομάδα Ασίπκα συστάθηκε το 2007 από τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες Ειρήνη Δράκου και Δημήτρη Μπίτο. Έχει παρουσιάσει σε μεγάλα θέατρα αλλά και σε μη συμβατικούς χώρους (εγκαταλειμμένα κτίρια, δημόσιους χώρους, κ.ά.) περισσότερες από δεκαέξι παραστάσεις και performances. Φέτος, ανεβάζουν το αυτοβιογραφικό έργο του Αύγουστου Στρίνμπεργκ με τίτλο «Οι Δανειστές» σε μια επίσης μη συμβατικό θεατρική σκηνή, στην Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος». Η ομάδα επιχειρώντας να μεταφέρει τον «παρατηρητή» Στρίνμπεργκ στην αρένα του πεδίου παρατήρησης, χρησιμοποιεί στη δουλειά αυτή, αποσπάσματα τόσο από προσωπικές επιστολές του συγγραφέα αλλά και άλλες επιστολές και κείμενα. Τα θραύσματα αυτών των επιστολών λειτουργούν ως ηχητικό περιβάλλον δημιουργώντας ένα παράλληλο χώρο εμμονών και φαντασμάτων από τον κόσμο του ίδιου του συγγραφέα και όχι μόνο. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης Δημήτρης Μπίτος, μιλάει για το έργο, την ομάδα και συνεργασία του με τους υπόλοιπους ηθοποιούς της παράστασης.
«Κατ’ αρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε παράσταση σε μη συμβατικούς χώρους, έχουμε ξανακάνει παράσταση σε εκκλησία, σε ορθόδοξη κιόλας. Απλά αυτός ο χώρος, στην Αγγλικανική Εκκλησία “Άγιος Παύλος”, είναι από μόνος του ένα σκηνικό, ένα περιβάλλον το οποίο προσπαθούμε όσο μπορούμε -επειδή μας εμπεριέχει- να ενσωματωθoύμε μέσα σε αυτό, παρά να το χρησιμοποιούμε» λέει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Μπίτος. «Οπότε δεν έχουμε αλλάξει κάτι από το κείμενο του Στρίντμπεργκ, είναι αυτούσιο και μια πολύ καλή καινούργια μετάφραση που έχει κάνει η Έρι Κύργια. Προσθέσαμε δραματουργικά κάποιες ερωτικές επιστολές διαφόρων επωνύμων και μη, και τις ενσωματώσαμε σαν σχόλια, σαν ένα σχόλιο «Χορού». Ο χώρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας επιβάλει τον σεβασμό και έχει μια ατμόσφαιρα ούτως ή άλλως που την αναζητάμε. Ήταν για εμάς κάτι πολύ οικείο, το μόνο που μας δυσκόλεψε ήταν η ακουστική, επειδή έχει μεγάλο αντίλαλο και είναι δύσκολο για τους ηθοποιούς. Ωστόσο, το κείμενο είναι τόσο πολύ ενσωματωμένο εκεί, σε αυτόν το χώρο, χωρίς “σκηνοθετισμούς” και διάφορα τερτίπια. Απλά έχουμε πάρει το κείμενο, έχουμε δουλέψει υποκριτικά και είμαστε εκεί. Δεν μπορούσα να σκεφτώ πιο κατάλληλο χώρο για αυτό το κείμενο. Οι Δανειστές είναι ένα έργο που το διάβασα χρόνια πριν και επιστρέφω σε αυτό, είναι από τα αγαπημένα μου έργα του Στρίντμπεργκ. Θεωρώ ότι έχει μια πολύ σύγχρονη γραφή, ένα πολύ σύγχρονο πάρε-δώσε, οι χαρακτήρες μεταξύ τους δεν σταματούν να βομβαρδίζονται και επειδή και η Έρι Κύργια έκανε μια σπουδαία δουλειά που μας ενέπνευσε, νομίζω ακόμα και αν κάποιος δεν το ξέρει, δεν μπορεί να φανταστεί ότι έχει γραφτεί πριν από εκατό χρόνια. Αυτό από μόνο του είναι ένα ταρακούνημα για εμάς, σαν ομάδα, αλλά και είναι και επίσης όλο αυτό το από κάτω κείμενο που έχει ο Στρίντμπεργκ σε αυτό το έργο. Όχι ψυχαναλυτικό, εννοώ είναι αυτό το φροϋδικό, γιατί τότε που γράφτηκε άρχισαν να βγαίνουν δημοσιεύματα για την ύπνωση και την ψυχοθεραπεία και είναι σαφώς επηρεασμένος από την τότε κατάσταση. Έχει και μια δόση του υποσυνείδητου από κάτω και αυτό μας αφορά πολύ σαν ομάδα. Είναι και το ζουμί ειδικά τον θεατή που μπροστά του ξετυλίγεται μια ιστορία οικεία. Είναι ένα κείμενο που δεν είναι καθόλου ξεπερασμένο».

Ο Νίκος Καμόντος, η Ειρήνη Δράκου και ο Δημήτρης Μπίτος. (Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Γαρνάβος).
«Μου αρέσει πολύ η ποίηση, αλλά και η ελληνική λογοτεχνία έχει τόσο πολύ ζουμί που δεν εξαντλείται» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Μπορεί τη μια μέρα να διαβάζω κάτι και την άλλη μέρα να διαβάζω κάτι εντελώς άσχετο, θεατρικό και μη. Πιο πολύ εστιάζω πάνω στα παλιά κείμενα, που ανακαλύπτω, διαβάζω ακόμα και στην καθαρεύουσα κάποια έργα και έχουν πολύ ενδιαφέρον. Κάθε φορά λέω τι ωραίο αυτό και τι ωραίο και το άλλο, αυτό που δεν τελειώνει ποτέ. Έχω κολλήσει μα τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, έναν εξαίσιο, σύγχρονο ποιητή και ανακαλύπτω συνέχεια ποιητές, καινούργιες αισθήσεις μέσα από την ποίηση και μερικές φορές αναρωτιέμαι τόσο δυνατή, τόσο ακέραιη ελληνική ποίηση και να μη μπορεί ο κόσμος να τη γνωρίσει, να μην υπάρχει κάποιος τρόπος ή μια δομή από το κράτος ή από κάποιον οργανισμό που να ασχολείται αποκλειστικά με την ποίηση και να πηγαίνει πιο ελεύθερα και πιο αβίαστα στον κόσμο. Δεν μπορεί να συναντάς ανθρώπους που να μην ξέρουν ούτε ένα ποίημα. Είναι κρίμα. Γιατί είναι τόσο ωραίοι, ειδικά οι σύγχρονοι ποιητές, όπως η Γλυκερία Μπασδέκη που μου αρέσει πολύ».

Ο Δημήτρης Μπίτος σκηνοθετεί και ερμηνεύει στην παράσταση του έργου «Οι Δανειστές. Μια Αυτοβιογραφία» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ. (Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Γαρνάβος).
«Η ομάδα μας μετράει περίπου 12-13 χρόνια, ξεκινήσαμε μια περίοδο που δεν υπήρχαν πολλές ομάδες, ήμασταν εμείς και οι Blitz που αρχίσαμε να κάνουμε παραστάσεις στο Bios, μας άρεσε αυτή η συνθήκη και θελήσαμε να κάνουμε έναν δικό μας κώδικα δουλειάς. Και πάνω σε αυτό προσπαθούμε να μένουμε πιστοί. Να κάνουμε, δηλαδή, τις πρόβες μας όπως θέλουμε. Βέβαια αυτό είναι μια πολυτέλεια στους καιρούς που ζούμε, αλλά όσο μπορούμε αντιστεκόμαστε για να έχουμε μια ιδανική συνθήκη προβών και όταν λέω ιδανική εννοώ να γνωρίζουμε πολύ καλά τι μας συμβαίνει, ότι δεν υπάρχουν χρήματα ή ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια. Όταν αποδεχτείς το γεγονός αυτό, νιώθεις πιο ελεύθερος και από ένα σημείο και μετά δεν περιμένεις κάτι ή δεν υπολογίζεις σε κάτι. Πηγαίνεις μόνος σου, προσπαθείς μόνος σου και από εκεί και πέρα ότι ήθελε προκύψει. Με την ομάδα δεν έχουμε κάποια μέθοδο, αλλά έναν δικό μας κώδικα δουλειάς και επικοινωνίας. Και αυτός εξελίσσεται ανάλογα με το έργο, ανάλογα με τη δική μου εμπειρία μέσα χρόνο και με το χρόνο. Προσπαθούμε να βρούμε μια ιδανική συνθήκη και με τους συνεργάτες που έρχονται από το εξωτερικό, στο πλαίσιο των φεστιβάλ που συμμετέχουμε ή στα σεμινάρια που διοργανώνουμε κάθε καλοκαίρι στην Άνδρο με την Ειρήνη Δράκου. Έρχεται κόσμος από το εξωτερικό, κάνουμε πρόβες και μας απασχολεί η σχέση δουλειάς και εξέλιξης πάνω στο θέατρο και άλλες καινούργιες και φρέσκιες ιδέες που μπορεί να προκύψουν μέσα από τις συνεργασίες. Η Ειρήνη είναι μια πολύ καλή συνεργάτιδα και μια πολύ καλή ηθοποιός. Πάντα, υποσυνείδητα, κοιτάζω και κείμενα που θα μπορεί να υπάρξει σαν βασικό μέλος, γιατί μου αρέσει η υποκριτική της ικανότητα και ο τρόπος που σκέφτεται. Έχουμε έναν κώδικα που δεν χρειάζεται να μιλάμε πια, ούτε να χάνουμε χρόνο να εξηγούμε. Με το Νίκο Καμόντο, τον οποίο επίσης θεωρώ εξαιρετικό ηθοποιό, μας συνδέει μια φιλία και είναι πολύ κοντά στο δικό μας κλίμα, στη φιλοσοφία της ομάδας και στη συνθήκη της δουλειάς. Και βασικά όλοι οι συνεργάτες, όπως η Θεοδώρα Έλλη Αθανασοπούλου, που συμμετέχει στην παράσταση, θεωρώ μια καλή συγκυρία αυτή τη συνθήκη, τους τέσσερις ηθοποιούς που είμαστε επί σκηνής».
Πληροφορίες παράστασης
«Οι Δανειστές. Μια Αυτοβιογραφία» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος
Δραματουργία: Ειρήνη Δράκου, Δημήτρης Μπίτος
Σκηνική Επιμέλεια- Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Θεοδώρα Έλλη Αθανασοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Ερμηνεύουν: Θεοδώρα Έλλη Αθανασοπούλου, Ειρήνη Δράκου, Νίκος Καμόντος, Δημήτρης Μπίτος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Πού: Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος», Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα, τηλ. για κρατήσεις 698 7738178
Πότε: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 και Παρασκευή στις 12.00μμ (μεταμεσονύκτια) (29/3, 1/4, 2/4, 5/4, 9/4, 29/4, 30/4, 7/5, 10/5). Παράταση παραστάσεων 13/5, 14/5, 17/5, 20/5, 21/5, 24/5, 27/5, 28/5 (Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 και Παρασκευή στις 12.00 μ.μ. (μεταμεσονύκτια)
Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ): 8 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά
Την παράσταση θα συνοδεύουν αγγλικοί και ελληνικοί υπέρτιτλοι για τους κωφούς (και όλους τους άλλους θεατές).
Info
Η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ ιδρύθηκε το 2007 από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο και την ηθοποιό Ειρήνη Δράκου. Από το 2007 η ΑΣΙΠΚΑ έχει πάνω από 16 παραστάσεις και performances στο ενεργητικό της, τις οποίες έχει παρουσιάσει τόσο σε θεατρικούς χώρους όσο και σε μη συμβατικούς (εγκαταλειμμένα κτίρια, δημόσιους χώρους, μνημεία) καθώς και 4 κινηματογραφικές παραγωγές (τρεις ταινίες μικρού μήκους και μια ταινία μεγάλου μήκους (Ανεμιστήρας 2013) που συμμετείχε σε διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λέτσε της Ιταλίας, στην Κύπρο, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο Σύδνεϋ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας σε Ελσίνκι, Μόσχα, Εδιμβούργο και Ινδία. Ανάμεσα σ’ άλλα, η Ομάδα έχει προσκληθεί και συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2012, με την παράσταση “Αντιγόνη” του Σοφοκλή (Μικρή Επίδαυρος), από το Εθνικό Θέατρο με το project Στοές (2011), και επίσης στα πλαίσια του IETM Athens με την παράσταση Περίπατος στην Έρημη Χώρα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (2013).