Η Κατερίνα Λάττα μιλάει για τις «Λουόμενες»

Η «Μήδεια» και η «Φόνισσα» στη Ρωμαϊκή Αγορά
9 Μαΐου 2019
Δημήτρης Μπίτος: «Δεν μπορούσα να σκεφτώ πιο κατάλληλο χώρο για αυτό το κείμενο»
10 Μαΐου 2019
Η «Μήδεια» και η «Φόνισσα» στη Ρωμαϊκή Αγορά
9 Μαΐου 2019
Δημήτρης Μπίτος: «Δεν μπορούσα να σκεφτώ πιο κατάλληλο χώρο για αυτό το κείμενο»
10 Μαΐου 2019

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Τρεις γυναίκες άγνωστες μεταξύ τους, συναντιούνται μια παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Υδροθεραπευτήριο «ο Ασκληπιός» το οποίο παραμένει ανοιχτό. Ενώ όλοι ετοιμάζονται για την αλλαγή του χρόνου, η Λύντια, η Κάτια και η Μαρία έχουν κάτι να ξεπλύνουν… Όλες μαζί παρακολουθούν μια παράσταση όπερας από ένα μικρό κόκκινο τηλεορασάκι, τον «Αστακό». Συζητούν για την Τραβιάτα και τη Μαντάμ Μπατερφλάι, για όλα τα δραματικά φινάλε που επιφυλάσσονται στις πρωταγωνίστριες. Οι ιστορίες αυτές σα να μοιάζουν τώρα με τις δικές τους. Εκείνες, όμως, δεν είναι έτοιμες να τις βγάλουν στο φως. Το νερό ιαματικό, τα καίει όλα και σαν σε γιορτή εξαγνισμού, οι τρεις γυναίκες στήνουν έναν χορό εκστατικό, με τα μυστικά τους ν’ αφρίζουν σαν πρωτοχρονιάτικη σαμπάνια. Τα παραπάνω συμβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Skrow και στην παράσταση «Οι Λουόμενες». Η ηθοποιός Κατερίνα Λάττα μιλάει για το ρόλο της Κάτιας που ερμηνεύει, την υπόθεση του έργου και για τη συνεργασία της με την  Κατερίνα Μαυρογεώργη, ο οποία υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία.

 

 

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας για τη συγκεκριμένη παράσταση; 

Αναπάντεχα! Τα πρωινά συναντιόμασταν τυχαία με την Κατερίνα Μαυρογεώργη στην πλατεία Βαρνάβα πηγαίνοντας προς τις δουλειές μας. Η Κατερίνα είχε στο μυαλό της το έργο και το ρόλο της «Κάτιας» – της συνονόματης! Ένας καφές ήταν αρκετός. Είναι μεγάλη τιμή για έναν ηθοποιό να του λέει ένας συγγραφέας, σκηνοθέτης ότι όταν έγραφε την ηρωίδα του, σκεφτόταν εκείνον.. Αισθάνομαι ευλογία και τύχη και θέλω να την ευχαριστήσω δημόσια για την ευκαιρία που μου έδωσε να είμαι σε αυτήν την παράσταση.

 

Τι συμβαίνει μέσα στο Υδροθεραπευτήριο «ο Ασκληπιός»;

Χαμός… Ένα υδροθεραπευτήριο γίνεται το σκηνικό για μια ιστορία από κωμικές, αποκαλυπτικές και απελευθερωτικές σκηνές μεταξύ τριών γυναικών. Ακούγοντας την λέξη υδροθεραπευτήριο φαντάζεσαι έναν χώρο που χαρίζει ευεξία, αναζωογόνηση, χαλάρωση με τη δύναμη του ιαματικού νερού. Ο «Ασκληπιός» όμως δεν παρέχει μόνο αυτά. Μετατρέπεται σε έναν χώρο που λυτρώνει τις ηρωίδες. Το νερό έχει μαγικές ικανότητες και τις εξαγνίζει. Γίνεται ένα καταφύγιο για τρελούς έρωτες, ταξίδια, μεθύσια που σε συνθλίβουν, ηρωίδες της όπερας που αυτοκτονούν, μητέρες που παραστρατούν και κόρες που φεύγουν. Στο τέλος του έργου αισθάνονται ανακούφιση, ψυχική ηρεμία και δικαίωση. Όχι ως προς τους άλλους, αλλά ως προς τον ίδιο τους τον εαυτό.

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Την Κάτια, απροσδιόριστης ηλικίας… Έχει βίο συναρπαστικό που θα τον ζήλευαν πολύ. Μια γυναίκα που γύρισε όλον τον κόσμο, που αψήφησε κανόνες και κοινωνικά «πρέπει» και έζησε τη ζωή της. Με την πρώτη ματιά κοινωνική, ευαίσθητη, που τη νοιάζει η καλοπέραση και η ξεκούραση. Έρωτες, εθισμοί, ταξίδια, μεθύσια, απολαύσεις, όλα στο έπακρον. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που ο χρόνος καταλύεται, καταστρέφεται και πρέπει να ξανακυλήσει. Εκεί πρέπει να κάνεις μια τίμια προσπάθεια, να απεμπλακείς από το παρελθόν και να συνθέσεις ένα καινούργιο μέλλον.

 

Στο Υδροθεραπευτήριο «ο Ασκληπιός» βρίσκονται τρεις γυναίκες άγνωστες μεταξύ τους. Καμιά τους δεν έχει θέμα υγείας. Έχουν, όμως, όλες κάτι να ξεπλύνουν. (Φωτογραφίες-Video: Γιάννης Καραμπάτσος).

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με την Κατερίνα Μαυρογεώργη;

Εξαιρετική! Και με την Κατερίνα και με όλη την ομάδα. Γυναικοπαρέα με όλη τη σημασία της λέξης! Μακάρι οι πρόβες των ηθοποιών να ήταν σαν αυτές. Με μια λέξη: παιχνίδι!!

 

Κατά τη γνώμη σας ποια είναι η υπόθεση του έργου;

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Στη μικρή επαρχιακή λουτρόπολη με τις ιαματικές πηγές, ψυχή δεν κυκλοφορεί στο δρόμο. Όλοι ετοιμάζονται για την αλλαγή του χρόνου. Μόνο το Υδροθεραπευτήριο «ο Ασκληπιός» – ξεχασμένο κι απ’ τον Θεό ακόμα- παραμένει ανοιχτό. Μέσα βρίσκονται τρεις γυναίκες άγνωστες μεταξύ τους. Καμιά τους δεν έχει θέμα υγείας. Έχουν, όμως, όλες κάτι να ξεπλύνουν. Τρεις γυναίκες που καταφέρνουν να λυτρωθούν και να ξαναγεννηθούν εκεί που έχουν πάρει την απόφαση ότι θα παραιτηθούν. Και αλλάζουν το τέλος στην ιστορία… Η Τραβιάτα, η Μπατερφλάϊ, η Τόσκα δε μπόρεσαν. Αυτές μπορούν και θα το κάνουν.

 

Πώς θα δούμε τις τρεις λουόμενες στη σκηνή του θεάτρου Skrow; 

Αποκαλυπτικές!

 

Έχετε βρεθεί σε ιαματικά λουτρά; Αν ναι, ποιες είναι οι σκέψεις σας, πώς νιώσατε; 

Μέχρι στιγμής τα μόνα «ιαματικά λουτρά» που έχω επισκεφτεί είναι αυτά στο Skrow Theater και είναι υπέροχα! Μετά από αυτή την εμπειρία είπαμε ότι όλες οι «Λουόμενες», εντός και εκτός σκηνής, θα πάμε.

 

Υπάρχει κάποια φράση ή σκηνή που ξεχωρίζετε;

«Αν όμως εννιά ώρες μπορούν να μεταμφιεστούν σε δέκα λεπτά, το για πάντα με τι μπορεί να μοιάζει;».

 

Η Λύντια, η Κάτια και η Μαρία συζητούν για την Τραβιάτα και τη Μαντάμ Μπατερφλάι, για όλα τα δραματικά φινάλε που επιφυλάσσονται στις πρωταγωνίστριες. (Φωτογραφίες-Video: Γιάννης Καραμπάτσος).

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Οι Λουόμενες»

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη
Βοηθοί σκηνοθέτιδος: Έλια Ζαχαριουδάκη, Μαρία Μακρή
Μουσική: Δημήτρης Τάσαινας
Σκηνική Επιμέλεια: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεραφείμ Ράδης, Γιάννης Καραμπάτσος
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Φωτογραφίες-Video: Γιάννης Καραμπάτσος

 

Παίζουν: Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Πετεβή

 

Πού: Skrow Theater, Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7235 842

Πότε: από 6 Μαΐου 2019 και κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή στις 21.00. Έως τις 17 Μαΐου 2019

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ φοιτητικό, μειωμένο, ομαδικό (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων), 8 ευρώ ανέργων/ΑΜΕΑ