
Σοφία Φιλιππίδου: «Πιστεύω πολύ στη δυναμική του έργου και απορώ γιατί δεν ανέβηκε έκτοτε ποτέ ξανά»
29 Απριλίου 2019
Αλέξανδρος Μπαλαμώτης: «Αυτό το θέατρο με αφορά και τέτοια έργα θέλω να σκηνοθετήσω»
4 Μαΐου 2019Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Τέσσερα πρόσωπα αναζητούν όσα έγιναν και όσα αναβιώνουν ξανά και ξανά ανά τους αιώνες. Τέσσερις ηθοποιοί αναμετρούνται με τα αρχέτυπα του μύθου των Ατρειδών. Ένας Ορέστης, μια Κλυταιμνήστρα, μια Ηλέκτρα και ένα άλλο πρόσωπο που μιλά τη φωνή όσων βλέπουν, ακούν και συναισθάνονται, συναντιούνται στην παράσταση «Τρία Κρυφά Γράμματα» που ανεβαίνει στο Θέατρο Rabbithole, σε σκηνοθεσία Ματίνας Μέγκλα. Η σκηνοθέτις, που υπογράφει και τον εικαστικό σχεδιασμό, μιλάει για την παράσταση, την επιλογή των συνεργατών της και το μύθο της Ηλέκτρας του Σοφοκλή, που την γοήτευσαν οι χαρακτήρες του έργου από όταν το πρωτοπαρουσίασε ως περφόρμανς στο Λονδίνο, για τις ανάγκες του μεταπτυχιακού της.
Είστε σχεδιάστρια μόδας, ενδυματολόγος, σκηνοθέτις. Πώς ξεκινήσατε την επαγγελματική σας πορεία και πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το θέατρο;
Οι επιλογές μας, προκειμένου να μας οδηγήσουν κάπου και να έχουν μία εξελικτική πορεία, καλό θα ήταν να ακολουθούν μία φυσική ροή. Η δική μου πορεία ήρθε φυσικά καθώς είχα επιλέξει από πολύ νωρίς να ασχοληθώ με το θέατρο και το σχεδιασμό. Οι σπουδές μου και η δική τους πορεία με βοήθησαν σε αυτό, μαζί με τις μνήμες που είχα από τη γιαγιά μου τη Ματίνα -μοδίστρα νυφικών. Η σκηνοθεσία προκύπτει από την ανάγκη μου να παρουσιάσω ένα ολοκληρωμένο όραμα που έχω στο μυαλό μου και με το οποίο καταπιάνομαι.
Πώς αποφασίσατε να κάνετε την παράσταση «Τρία κρυφά γράμματα»;
Το 2013 στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μου για το εικαστικό κοστούμι, έφτιαξα μια μικρή περφόρμανς βασισμένη στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Από τότε γοητεύτηκα από την ιστορία και τους χαρακτήρες της κι άρχισα να αναζητώ διάφορες πηγές γύρω από αυτό. Στόχος μου ήταν από την αρχή να προσπαθήσω να παρουσιάσω μέσα από μία ολοκληρωμένη παράσταση αυτό το ενδιαφέρον γαϊτανάκι των ηρώων και της πολυδιάστατης εξέλιξης της ιστορίας.
Πώς έγινε η επιλογή και η σύνθεση των κειμένων;
Κυρίως ενστικτωδώς. «Γέμισα» κατά καιρούς με διάφορες πηγές και κείμενα που αν και εκ πρώτης ανάγνωσης ήταν εκτός θέματος της συγκεκριμένης ιστορίας, παρόλα αυτά κάπως με γοήτευαν ως αναφορές σε αυτούς τους χαρακτήρες, τις πράξεις και τη συνέχεια αυτών. Άλλωστε ο έρωτας, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αγάπη, τα πάθη, οι ερινύες και οι συνέπειες βρίσκονται παντού στις τέχνες ακριβώς επειδή βρίσκονται παντού και στην απλή ζωή.
Θα θέλατε να μας πείτε για την επιλογή των συνεργατών σας σε αυτή την παράσταση;
Βασικό στοιχείο μιας καλής συνεργασίας είναι η αλληλεπίδραση των συνεργατών που πλαισιώνουν μία παράσταση. Θέλησα καταρχάς -και με περισσότερη σημασία- η μουσική του Αλέξανδρου Γκόνη, αλλά και τα φώτα της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου να είναι βασικά στοιχεία της παράστασης και να γίνονται ένα με αυτήν κι αυτό πετυχαίνει μόνο όταν μπορείς με αυτούς τους ανθρώπους να έχεις κοινό όραμα και κοινή πλεύση. Σημαντική, επίσης, η βοήθεια του Ανδρέα Ανδρέου με τον οποίο συνεργαζόμαστε από την αρχή της πορείας μας και φυσικά η οργάνωση παραγωγής από το Νίκο Μαυράκη που είναι πολύτιμη.
Πώς θα δούμε τους τέσσερις ηθοποιούς στη σκηνή του Rabbithole;
Η επιλογή των ηθοποιών έγινε τόσο με βάση τις ικανότητές τους όσο και με τις ενέργειες που αποπνέουν. Προσπάθειά μας είναι να δείξουμε τους χαρακτήρες του έργου από μία σκοπιά πιο ανθρώπινη και όχι τόσο μυθική. Βλέπουμε τον Ορέστη (Θοδωρής Πεντίδης) που καλείται συνεχώς να επαναλαμβάνει την ιστορία που τον οδηγεί στις ερινύες, την Ηλέκτρα (Κατερίνα Πατσιάνη) προσκολλημένη στο στόχο της μα επίσης άνθρωπο με πάθη, την Κλυταιμνήστρα (Ματίνα Περγιουδάκη) έτοιμη να εξηγήσει τις πράξεις και τα κίνητρά της σε όλους όσους έζησαν, άκουσαν, είδαν κι έκριναν την ίδια και την ιστορία της ανά τους αιώνες και τον Χορό (Αλεξία Φάλλα) φωνή όλων εκείνων.
Ποια είναι η άποψή σας για την ιστορία (το μύθο) της Ηλέκτρας;
Η κύρια αλήθεια που μπορώ να υποστηρίξω είναι πως πρόκειται για ένα από τα πιο πολυδιάστατα αρχαία κείμενα. Ο καθένας από τους χαρακτήρες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανθρωποκεντρικό και ταυτόχρονα η αλληλεπίδρασή τους δημιουργεί νέα παρακλάδια ανάλυσης. Όλοι μπορούν να ακουστούν, να εξηγήσουν, να κριθούν και να πάθουν. Για μένα η γοητεία του βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το ρεαλισμό.
Νιώθετε ότι σας αφορούν περισσότερο τα κλασικά κείμενα ή βρίσκετε κοινά σημεία και με τα νεοελληνικά θεατρικά έργα;
Βρίσκω ενδιαφέρον σε οτιδήποτε χρήζει δεύτερης ανάγνωσης –και λέγοντας αυτό αναφέρομαι και σε απλά κείμενα, άλλωστε το απλό είναι και το δυσκολότερο. Με αφορά οτιδήποτε μπορεί να με εξελίξει.
Πληροφορίες παράστασης
«Τρία Κρυφά Γράμματα»
Μία παράσταση βασισμένη στον μύθο της Ηλέκτρας
Σκηνοθεσία – Εικαστικός Σχεδιασμός: Ματίνα Μέγκλα
Μουσική Δραματουργία – Σύνθεση: Αλέξανδρος Γκόνης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Σύνθεση Κειμένων: Ματίνα Μέγκλα
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Α. Κουφίων
Διεύθυνση Παραγωγής – Επικοινωνία: Νίκος Μαυράκης – TooFarEast Productions
Βοηθός Παραγωγής: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση
Εξωτερικός Συνεργάτης: Ανδρέας Γ. Ανδρέου
Παραγωγή: Apparat Athen, TooFarEast Productions
Με την υποστήριξη του Outset
Ερμηνεία: Κατερίνα Πατσιάνη, Θοδωρής Πεντίδης, Ματίνα Περγιουδάκη, Αλεξία Φάλλα
Πού: Θέατρο Rabbithole, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, τηλ. 210 524 9903
Πότε: από τις 10 Μαΐου 2019 και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00. Έως και τις 26 Μαΐου 2019
Εισιτήρια: Προπώληση στην Ticketservices: Κανονικό 12 ευρώ, Φοιτητικό 8 ευρώ
Στο ταμείο του θεάτρου: Κανονικό 14 ευρώ, Φοιτητικό 10 ευρώ
Η παράσταση Τρία Κρυφά Γράμματα πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.