«Η Φάρμα του Διαδικτύου»: μια παράσταση για την πρόληψη από τους κινδύνους του Διαδικτύου

Θάλεια Γρίβα: «Έχουμε έναν εθνικό πλούτο που τον έχουμε αφήσει ανεκμετάλλευτο»
1 Απριλίου 2019
Ο Χρήστος Πασσαλής σκηνοθετεί το «Κεφάλαιο 66- The Dream Kompany»
8 Απριλίου 2019
Θάλεια Γρίβα: «Έχουμε έναν εθνικό πλούτο που τον έχουμε αφήσει ανεκμετάλλευτο»
1 Απριλίου 2019
Ο Χρήστος Πασσαλής σκηνοθετεί το «Κεφάλαιο 66- The Dream Kompany»
8 Απριλίου 2019

Η θεατρική ομάδα Χιλιοδέντρι παρουσιάζει την «Φάρμα του Διαδικτύου»: μια παράσταση - εργαλείο για την εκπαίδευση που μαθαίνει στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να προφυλάσσονται από τους κινδύνους του Διαδικτύου.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το έργο έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μια από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές  που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο, καθώς συμπεριλήφθηκε ως μοναδικό έργο από την Ελλάδα στην ειδική πανευρωπαϊκή έκδοση του ιδρύματος Evens για τον Ψηφιακό αλφαβητισμό στην Ευρώπη. Πρόκειται για την βραβευμένη παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου» η οποία παρουσιάζεται από την ομάδα Χιλιοδέντρι στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε σκηνοθεσία Σοφίας Τσινάρη. Η ηθοποιός και σκηνοθέτις μιλάει για την παράσταση που έχει παρουσιαστεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας, για τον τρόπο που οι μικροί θεατές πρέπει να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να θωρακίζονται απέναντι σε κινδύνους όπως: λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από αγνώστους, αποκάλυψη στοιχείων, συναντήσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο, δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, ρατσισμός.

 

«Είναι μια παράσταση που αφορά στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου και η πρώτη παράσταση που μιλάει για την πρόληψη από τους κινδύνους του Διαδικτύου ακόμα και για ηλικίες από τεσσάρων έως δώδεκα χρονών» λέει η Σοφία Τσινάρη. « Τα παιδιά από πολύ μικρά πρέπει να μάθουν να έχουν το νου τους, να γνωρίζουν περιστατικά όπως όταν κάποιοι τους ζητάνε τα προσωπικά στοιχεία τους στο διαδίκτυο, όταν άγνωστοι τους κάνουν αιτήματα φιλίας, όταν εμπιστεύονται μια ιστοσελίδα που δεν θα έπρεπε να εμπιστευτούν. Επίσης, όταν παίζουν παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους τα οποία είναι πολύ επιθετικά και όλο αυτό περνάει στη συμπεριφορά τους και στη συμπεριφορά προς τους συμμαθητές και φίλους τους. Όλα αυτά φυσικά, περνάνε μέσω της παράστασης με έναν τρόπο ευχάριστο, χωρίς διδακτισμό, με χρήση διαφορετικών αντικειμένων και διαφορετικών ειδών θεάτρου όπως θέατρο σκιών, ένα ιδιότυπο κουκλοθέατρο που χρησιμοποιούμε, τραγούδι, πρόζα, χορό, υπάρχει μια ποικιλία έτσι ώστε να κρατάει τα παιδιά σε εγρήγορση και να κρατάει την προσοχή τους. Δεν θέλαμε η παράστασή μας να έχει σχέση με οθόνες, γι’ αυτό και δεν υπάρχει προβολή. Όλα γίνονται με πιο θεατρικό τρόπο. “Η Φάρμα του Διαδικτύου” ξεκίνησε πριν από έξι περίπου χρόνια βλέποντας ότι υπάρχει ένα κενό στο θέμα της πρόληψης από τους κινδύνους του διαδικτύου. Είχαν γίνει πολλά πράγματα για τους εφήβους μέχρι τότε, απλά όπως ρωτήσαμε και συνεργαστήκαμε με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου-Saferinternet.gr  ενημερωθήκαμε ότι είναι αργά στην εφηβεία ή τουλάχιστον πιο δύσκολο να διώξουμε μια συνήθεια που οι έφηβοι έχουν αποκτήσει, μια διαδικτυακή συνήθεια. Είναι δέκα φορές πιο δύσκολο. Το καλύτερο είναι από πολύ μικρή ηλικία, όπως μαθαίνουμε σ’ ένα παιδί από μικρό να περνάει το δρόμο με ασφάλεια και προσοχή, να κρατάει το χέρι της μαμάς του και να μη μιλάει σε αγνώστους, έτσι κάτι αντίστοιχο πρέπει να μάθουν από πολύ μικρά και για το Διαδίκτυο. Ότι έχει να προσφέρει πολλά πράγματα αλλά επίσης πρέπει να βάζουμε όρια. Γι’ αυτό και η έννοια της φάρμας. Η φάρμα έχει φράχτες και οι φράχτες αντιπροσωπεύουν στην παράστασή μας τα όρια που πρέπει να μάθουν τα παιδιά. Να μπει στο μυαλό τους από νωρίς ότι δεν πρέπει να μιλάω με όποιον θέλω, να δίνω ότι στοιχεία θέλω, ότι δεν είναι όλοι φίλοι στο διαδίκτυο. Ένα όριο, λοιπόν, για να μάθουν τα ίδια να αναγνωρίζουν και να λένε στους γονείς τους τι είναι αυτό που βλέπουν στο διαδίκτυο, να το εξομολογούνται στους δασκάλους, στα αδέλφια τους».

 

 

«Μέσα στα έξι χρόνια που παίζουμε αυτή την παράσταση, έχουμε παρατηρήσει ότι κάθε χρόνο δυστυχώς κατεβαίνει το όριο ηλικίας των παιδιών που ασχολούνται με το Διαδίκτυο» συνεχίζει η σκηνοθέτις. «Κατά συνέπεια πηγαίνουμε σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και βλέπουμε ότι τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν πολλά περισσότερα πράγματα απ’ ότι πριν μερικά χρόνια. Έχουμε κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη, σε απομακρυσμένα μέρη όπως χωριά της Αμοργού, με τη στήριξη φορέων κατά καιρούς, είναι μια παράσταση η οποία μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα. Γνωρίσαμε διαφορετικές περιοχές, αλλά όπου και να παίξαμε, παντού ακούσαμε ότι υπήρχαν ιστορίες παιδιών που είχαν πέσει σε περιπέτειες και κινδύνους. Σε πολύ όμορφα χωριά, επίσης, μας είπαν ότι τα παιδιά πλέον επικοινωνούν μέσω Διαδικτύου, στέλνουν μήνυμα μέσω facebook και δεν φωνάζει το ένα το άλλο για να παίζουν. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό συμβαίνει στα παιδιά της πόλης που έχουν μικρότερο χώρο για να παίξουν, το ίδιο συμβαίνει και σε πολύ όμορφα μέρη. Είναι πλέον ένας τρόπος επικοινωνίας. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη που έχουν οι γονείς. Φυσικά οι καιροί είναι δύσκολοι και ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις και με τις γνώσεις του, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Ωστόσο, πολλοί γονείς μπορεί να μην καταλαβαίνουν πόσο κινδυνεύει ένα παιδί, μπορεί να μην το έχουν καταλάβει οι ίδιοι ακόμα. Με αυτή την παράσταση προσπαθούμε να πετύχουμε ακριβώς αυτό, να ενημερώνονται και οι γονείς παράλληλα. Έχει τύχει πολύ συχνά να παίζουμε και τα ίδια τα παιδιά να μεταφέρουν στους γονείς π.χ. ότι μάθαμε σήμερα ότι δεν πρέπει να παίζουμε ανεξέλεγκτα, ότι δεν πρέπει να δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία, οπότε και εσύ μαμά ή μπαμπά πρέπει να προσέχεις. Έχει συμβεί αυτό πολλές φορές, μας το έχουν πει. Και φυσικά όταν έρχονται οι γονείς μαζί με τα παιδιά είναι τότε αφορμή για συζήτηση μεταξύ μεγάλων και μικρών. Ξεκινά ένας τρόπος επικοινωνίας τον οποίο καμιά φορά οι γονείς δεν έχουν, καθώς προσπαθούν να φάνε καλά τα παιδιά τους, να ντυθούν σωστά, να διαβάσουν οπότε ακόμα ένα κήρυγμα δεν γίνεται αποδεκτό από τα παιδιά. Μέσω της παράστασης, μέσω του θεάτρου, μέσω του παιχνιδιού, γιατί μετά την παράσταση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι και συζήτηση, έτσι πιο γλυκά και πιο ελαφριά περνάει πιο ευχάριστα αυτό το μήνυμα».

 

 

«Ακούσαμε πολλές ιστορίες, πολλά παιδιά εμπιστεύτηκαν στους ηθοποιούς και σε όλους τους συντελεστές, μας εξομολογηθήκαν μετά από την παράσταση τις δικές τους περιπέτειες, πράγματα που τους είχαν πειράξει όπως για παράδειγμα κάποια παιδιά που είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες που δεν τους κολάκευαν, σχόλια που τα είχαν στεναχωρήσει, υπήρξαν παιδιά που μας είπαν ότι έχουν εθιστεί και είπαν αυτή τη λέξη, στην Τετάρτη Δημοτικού μάλιστα, είπαν εθίστηκα και δεν βγήκα όλο το Πάσχα έξω γιατί έπαιζα ηλεκτρονικά. Αυτό είναι σημαντικό, φυσικά το ότι το αναγνώρισε αλλά και πάλι είναι τρομακτικό σε τέτοια ηλικία. Αν τσακωθούν δύο φίλοι, μπορεί στο επόμενο διάλειμμα να τα βρουν. Αν όμως ο θυμός περάσει στο Διαδίκτυο αυτό μπορεί να μείνει εκεί για πάντα. Λειτουργεί σαν κύμα, αν κάποιος δημοσιεύει μια φωτογραφία κάποιος άλλος, για να κάνει πλάκα του, τη ανεβάζει αλλού και γίνεται ανεξέλεγκτο. Οπότε πρέπει να σκέφτονται δύο φορές, γιατί ότι δημοσιεύουν μένει εκεί για πάντα. Υπάρχουν γονείς που δεν έχουν την αίσθηση ότι είναι πολύ επικίνδυνο να μείνει ένα μικρό παιδί με ένα κινητό στο χέρι. Δεν ξέρεις τι μπορεί να εμφανιστεί μπροστά του με τις εναλλαγές των εικόνων και πόσο μπορεί να το επηρεάσει. Φυσικά, η εικόνα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας πια, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά σίγουρα μπορούμε να βάλουμε κάποια όρια. Οπότε όπως μαθαίνουμε στα παιδιά μας τα πολύ βασικά, αυτά που μαθαίνουμε στην καθημερινή μας ζωή, όπως να φερόμαστε με ευγένεια και σεβασμό, να ζητάμε κάτι με ευγένεια, έτσι θα πρέπει να τα μαθαίνουμε να φέρονται και στο Διαδίκτυο και να μην βγάζουν εκεί τον χειρότερο εαυτό μας. Να σέβονται τους συμμαθητές τους, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που έχουν πληγωθεί και έχουν αλλάξει ακόμα και σχολείο. Αυτό προσπαθούμε πολύ να δείξουμε και είναι κάτι που με ενδιαφέρει προσωπικά, ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος ή ένα παιδί να φέρεται στο Διαδίκτυο όπως θέλει. Υπάρχουν ηθικοί κανόνες ακόμα και στο Διαδίκτυο».

 

Η σκηνοθέτις της παράστασης «Η Φάρμα του Διαδικτύου», Σοφία Τσινάρη.

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Η Φάρμα του Διαδικτύου»

Κείμενο: Βερόνικα Σαμαρά, Γιώργος Κορμάς

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Σοφία Τσινάρη

Μουσική – Στίχοι: Δημήτρης Παπαγεωργίου

Κίνηση-Χορογραφίες: Δάφνη Πανταζοπούλου, Μόνικα Κολοκοτρώνη

Σκηνικά – Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Σία Κουτσού

Υπεύθυνη Παραγωγής: Άννα Πορφύρη

 

 

Πού: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540000

Πότε: Κάθε Κυριακή στις 12.00. Έως 21 Απριλίου 2019.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 8 ευρώ

 

Η παράσταση ενδείκνυται για παιδιά από 4 έως 12 ετών.

Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τους μικρούς θεατές.

Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

 

 

Υπόθεση

Σε μία φάρμα ζουν δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη μαζί με το σκύλο τους τον Ηρακλή.  Τα ζώα της φάρμας περνούν αρκετές ώρες σερφάροντας στο internet και συχνά πέφτουν σε παγίδες. Ο νέος διαδικτυακός φίλος της Τούλας της κοτούλας είναι όντως αυτός που λέει; Ο Ρούντυ και η Ρόζα, τα γουρουνάκια, παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια στάθηκαν τόσο τυχερά και κέρδισαν δώρα; Τελικά, οι άσπρες ή οι μαύρες χήνες είναι καλύτερες; Τα παιδιά της φάρμας με τη βοήθεια της σοφής κουκουβάγιας θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα ζώα από τους λύκους του διαδικτύου;

 

Ομάδα «ΧΙΛΙΟΔΕΝΤΡΙ»

Η θεατρική ομάδα ΧΙΛΙΟΔΕΝΤΡΙ δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων υψηλής αισθητικής. Ιδρυτικά μέλη είναι η Σοφία Τσινάρη (ηθοποιός-σκηνοθέτις) και η Άννα Πορφύρη (ηθοποιός). «Κουβαλώντας την πολύχρονη εμπειρία μας στο χώρο του θεάτρου με συμμετοχές σε βραβευμένες παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, η αγάπη μας για τα παιδιά, μας ώθησε να στραφούμε στο παιδικό θέατρο. Απαραίτητα υλικά για τις παραστάσεις μας είναι ο πειραματισμός, οι πρωτότυποι θεατρικοί κώδικες, η λεπτομερής δουλειά, η ευαισθησία, το χιούμορ, μα πάνω απ’ όλα ο σεβασμός προς τον μικρό θεατή. Με αυτά τα κριτήρια επιλέχθηκε και η Φάρμα».