Πάνος Γουργιώτης: «Με ενθουσιάζει να γράφω μουσική για θέατρο»

Η Ευανθία Κουρμούλη σκηνοθετεί μια περφόρμανς για τον Μαγιακόφσκι
19 Μαρτίου 2019
Η Μαρία Παρασύρη και οι «Ευτυχισμένες Μέρες» στο Skrow Theater
20 Μαρτίου 2019

Ο Πάνος Γουργιώτης παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Μάχη» σε μια live συναυλία στο Σταυρό του Νότου.

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ξεκίνησε κλασική κιθάρα όταν ήταν πέντε χρονών. Μετά από διάφορα μουσικά σχήματα όσο ήταν στο σχολείο, ο Πάνος Γουργιώτης εμφανίστηκε σε πολλές σκηνές και άνοιξε συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών όπως των Ενδελέχεια, Magic de spell, Υπόγεια Ρεύματα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα καθώς και του πρώην τραγουδιστή των Archive, Craig Walker. Έχει ζήσει για δέκα χρόνια στις Βρυξέλλες όπου το 2011 ανέλαβε το ηχητικό περιβάλλον της παράστασης  «Cabinet des Curiosite» που ανέβηκε στο Palais des Beaux-Arts, έκανε sold-out συναυλίες, τη μουσική επιμέλεια για τη μουσικο-θεατρική παράσταση «Το μαγικό βιολί» καθώς και τη σκηνοθεσία για τη θεατρική παράσταση «7 Λογικές απαντήσεις» που ανέβηκαν από το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών. Με αφορμή το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Μάχη», ο μουσικός, τραγουδιστής και σκηνοθέτης εμφανίζεται για μια live συναυλία στο Σταυρό του Νότου και μιλάει για τις συνεργασίες του, για τη μουσική και τους στίχους του.

 

«Ο τίτλος του άλμπουμ σηματοδοτεί την προσπάθεια μιας γενικότερης μάχης για εμένα και την ομάδα, και όταν λέω ομάδα εννοώ τη μπάντα και τους ανθρώπους γύρω από εμάς, μιας γενικότερης μάχης που έχει να κάνει με τον τρόπο μας και με το να φτιάξουμε έναν δίσκο χωρίς μεγάλες εταιρείες από πάνω μας. Να προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν δίσκο ακριβώς όπως τον έχουμε φανταστεί, έναν ήχο ακριβώς όπως τον θέλουμε, χωρίς παρεμβάσεις και συμβουλάτορες» λέει ο Πάνος Γουργιώτης. «Από εκεί και πέρα,  σηματοδοτεί μια ακόμα πιο γενική προσπάθεια του να φτάσει αυτός ο ήχος με τον τρόπο μας και με τον δικό μας αισθητικό κώδικα στους ακροατές που πιθανώς αφορά. Μια προσπάθεια που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα έτσι όπως είναι το τοπίο σήμερα. Προσπαθούμε και εκεί να δώσουμε τη μάχη μας. Επίσης, το ομότιτλο τραγούδι “Μάχη” είναι και το πιο αντιπροσωπευτικό πιθανότατα του δίσκου. Περιέχει, στιχουργικά και ηχητικά, δείγματα από όσα θα ακούσετε σε όλο το άλμπουμ. Αν και κάποιοι λένε ότι οι στίχοι μου είναι σκοτεινοί και απαισιόδοξοι, εγώ φροντίζω να έχω πάντα μέσα μια φράση που θα αφήνει λίγο φως. Οπότε αν θα διάλεγα έναν στίχο από αυτό το τραγούδι “Μάχη” θα ήταν από το ρεφρέν που λέει: “κοιτάμε περήφανα ίσια μπροστά και γελάμε”».

 

Ο Πάνος Γουργιώτης έχει δώσει συναυλίες στο Λουξεμβούργο, την Αμβέρσα, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, κ.ά.

 

Συνεργασίες. «Ο Δημήτρης Μητσοτάκης και η Γιούλη Ασημακοπούλου, θα είναι οι εκλεκτοί μας καλεσμένοι στη συναυλία στο Σταυρό του Νότου στις 21 Μαρτίου. Η ομάδα των μουσικών που με πλαισιώνει είναι και η ομάδα των μουσικών που παίζει στο δίσκο και που είναι μαζί μου εδώ και πολλά χρόνια. Κυρίως ο Νίκος Βογιατζάκης και ο Παύλος Μοναστηριώτης, στην κιθάρα και στα τύμπανα αντίστοιχα, που λειτουργούμε ως μπάντα πλέον. Στο στούντιο του Νίκου γράψαμε τον δίσκο και ο ίδιος έκανε τη μίξη, την επεξεργασία και την παραγωγή, οπότε είναι μια δικιά μας προσπάθεια από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε αυτή τη συναυλία θα είναι μαζί μας και ο Σταύρος Van der Wilt στα πλήκτρα, που είναι πρόσφατη προσθήκη στην ομάδα παρότι είναι παλιός φίλος. Τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε να είναι και μέλος της ομάδας μας. Και βέβαια, τώρα που μιλάω για συνεργάτες πρέπει να αναφέρω και τον Γιάννη Δήμα και τη δισκογραφική εταιρεία Newsville από την οποία κυκλοφορήσαμε από το Βέλγιο ο δίσκος, ο οποίος είναι ο παραγωγός μας και ο φύλακας-άγγελος μας».

 

Το Βέλγιο, η σκηνοθεσία, το θέατρο. «Το Βέλγιο προέκυψε τυχαία, σε μια περίοδο αναζήτησης για μένα» συνεχίζει ο μουσικός και τραγουδιστής. «Προέκυψε μια βόλτα εκεί, η βόλτα παρατάθηκε και τελικώς έκλεισα να ζω εκεί σχεδόν μια δεκαετία. Εκεί όντως ασχολήθηκα με πολλά πράγματα, κυρίως με τη μουσική, αρκετά όμως και με το θέατρο και με τη μουσική για το θέατρο. Το θέατρο ούτως ή άλλως είναι η μεγάλη μου αγάπη και οι ακαδημαϊκές μου σπουδές είναι πάνω στο θέατρο (σ.σ. είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.). Οπότε είναι κάτι το οποίο είχα εξασκήσει και θα ήθελα να εξασκήσω και περισσότερο. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να τα συνδυάσω. Ασχολήθηκα με μουσικές για θέατρο και τελευταία με παραστάσεις που σκηνοθέτησα. Με ενθουσιάζει και με ιντριγκάρει να γράφω μουσική για θέατρο και θα προσπαθήσω να το κάνω περισσότερο τώρα που είμαι και στην Αθήνα πια. Οι Βρυξέλλες είναι μια πόλη που αγαπώ πολύ, πιθανότατα είναι ο τόπος που έχω περάσει τα περισσότερα συνεχόμενα χρόνια της ζωής μου, οπότε μπορώ να πω εντός εισαγωγικών ότι είναι η πόλη μου περισσότερο από άλλες πόλεις. Μια πόλη που με αγκάλιασε και που μου έδωσε πράγματα που δεν θα είχα κερδίσει αλλιώς, καλλιτεχνικά. Το 2011 ανέλαβα το ηχητικό περιβάλλον της παράστασης «Cabinet des Curiosite» που ανέβηκε στο Palais des Beaux-Arts, τον Ιανουάριο του 2017 ανέβηκε η θεατρική παράσταση «7 Λογικές απαντήσεις» από το Ελληνικό Θέατρο Βρυξελλών όπου έκανα τη σκηνοθεσία και το 2016 έκανα τη μουσική  επιμέλεια στη μουσικο-θεατρική παράσταση «Το μαγικό βιολί» που ανέβηκε επίσης  από το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών. Δούλεψα με πολλές κουλτούρες, με πολλούς ανθρώπους, με καλλιτέχνες από διάφορες χώρες κι όλο αυτό το μείγμα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό που συνάντησα εγώ πηγαίνοντας στο εξωτερικό και όντας αρκετά μικρός τότε, ήμουν 24 χρονών, ήταν μια ανοιχτή αγκαλιά, δηλαδή δεν συνάντησα ιδιαίτερα προβλήματα. Και σε σχέση με την Ελλάδα που και στη δικιά μας σκηνή τα πράγματα είναι επίσης αρκετά ανοιχτά και υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, παρόλα αυτά νιώθω ότι είμαστε κάποια βήματα πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. Εκεί έχουν συνηθίσει την κουλτούρα της σκηνής, δηλαδή υπάρχει μια σκηνή που αλληλοϋποστηρίζεται και που όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι προς όφελος όλων αυτή η σκηνή να γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Άρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ασχολούνται με αυτήν, καλοί καλλιτέχνες και όλο και περισσότερος κόσμος να έρχεται κοντά σε αυτό το είδος και σε αυτή τη σκηνή. Είναι κάτι τελείως αυτονόητο στο εξωτερικό, ότι δηλαδή ένας άνθρωπος που μπορεί να σε βοηθήσει και να σε στηρίξει, θα το κάνει και επειδή το θεωρεί φυσιολογικό έτσι και αλλιώς αλλά και επειδή έχει και προσωπικό όφελος. Θεωρώ ότι στο εξωτερικό το έχουν αυτό πιο πολύ μέσα τους. Η δικιά μου εμπειρία και απέναντι σε μένα αλλά και σε άλλους Έλληνες καλλιτέχνες που έχω γνωρίσει εκεί, είναι ότι όλοι νιώθουμε ότι οι άνθρωποι μας αγκάλιασαν πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα».

 

Στα δέκα χρόνια που έζησε στο Βέλγιο, ο Πάνος Γουργιώτης είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και να γνωρίσει διαφορετικές κουλτούρες.

 

Η συνεργασία με τον Craig Walker. «Είμαστε πολύ φίλοι μέχρι και σήμερα και γενικώς ήταν μια πολύ ευτυχής συγκυρία η συνάντηση με τον Craig Walker, τον πρώην τραγουδιστή των Archive, η οποία έγινε μέσω κάποιων μάνατζερ. Το 2012 ο Craig ήθελε να κάνει μια περιοδεία στην Ελλάδα και εμείς τύχαινε να είμαστε μια μπάντα που παίζει πολύ κοντά στον δικό του ήχο, οπότε άκουσε τη δουλειά μας, δέχτηκε και αυτό έφερε τη συμμετοχή μας σε κάποιες περιοδείες στην Ελλάδα και τη συμμετοχή μας στο Rockwave Festival το 2013. Το βασικό που μας έφερε είναι μια πολύ ισχυρή φιλία με τον Craig, έχουμε μέχρι και σήμερα μια τακτική επικοινωνία. Μας βοήθησε να πιστέψουμε πολύ σε πράγματα που ετοιμάζαμε και ήταν συνεχώς από πάνω μιας, από το να κάνουμε μαζί ένα jam και να δουλέψουμε καινούργια τραγούδια μέχρι το να μας δώσει συμβουλές στο να χειριστούμε διάφορα πράγματα. Έχουμε ζήσει πολύ έντονες στιγμές. Ακούω πολλά ετερόκλητα πράγματα, έχω πολλούς αγαπημένους καλλιτέχνες που ξεχωρίζω αλλά όχι είδη μουσικής. Μπορεί να είναι πολύ ετερόκλητα τα είδη που ακούω. Η μουσική που μου αρέσει να γράφω, πλέον φαίνεται ότι έχει πάρει μια ταυτότητα, οπότε είναι λίγο πιο συγκεκριμένη. Μου αρέσει να γράφω εσωτερική μουσική, είτε αυτή είναι ηλεκτρική είτε είναι πιο ακουστική και μελωδική. Νομίζω ότι ο ήχος μου και ο τρόπος γραφής μου, σε ανθρώπους που με έχουν παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, αρχίζει και γίνεται πιο αναγνωρίσιμος και όταν κάθομαι να γράψω, πλέον γράφω πιο συγκεκριμένα. Μου αρέσει θα έλεγα η εσωτερική, ηλεκτρική, ατμοσφαιρική μουσική. Κάτι που προσεγγίζει το ροκ αλλά όχι το αμιγώς ροκ».

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

Συναυλία του Πάνου Γουργιώτη για την παρουσίαση του άλμπουμ «Μάχη»

Μαζί του ο Δημήτρης Μητσοτάκης (Ενδελέχεια) και η Γιούλη Ασημακοπούλου.

Κιθάρα: Νίκος Βογιατζάκης

Τύμπανα: Παύλος Μοναστηριώτης.

Πλήκτρα: Σταύρος Van der Wilt

 

Πού: Σταυρός του Νότου Plus, Φραντζή 14, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9226975

Πότε: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, στις 21.30

Εισιτήριο: 13 ευρώ με κρασί ή μπύρα