«Νεολιθική Νυχτωδία στην Κρονστάνδη» στο Bios
13 Μαρτίου 2019
Γιάννης Σκουρλέτης: «Πιστεύω ότι πρέπει να γυρίσουμε σε αυτό που μας συνθέτει»
18 Μαρτίου 2019
«Νεολιθική Νυχτωδία στην Κρονστάνδη» στο Bios
13 Μαρτίου 2019
Γιάννης Σκουρλέτης: «Πιστεύω ότι πρέπει να γυρίσουμε σε αυτό που μας συνθέτει»
18 Μαρτίου 2019

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Bob Theatre Festival κατακτώντας την τρίτη θέση. Φέτος, η peach of art παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εκδοχή της παράστασης «Τα καβουράκια» στο Studio Μαυρομιχάλη. Η Ειρήνη Γαντερί μιλάει για το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, πάνω στο οποίο εμπνεύστηκε για να γράψει το κείμενο της παράστασης, για τη συνεργασία της με τους πέντε ηθοποιούς, καθώς και για τη σκηνοθεσία της παράστασης.

 

 

 

Θα θέλατε να μας πείτε για την ομάδα peach of art;

Η ομάδα μας δημιουργήθηκε πέρυσι όταν ήμασταν στο τελευταίο έτος της δραματικής σχολής. Είμαστε όλοι απόφοιτοι της δραματικής σχολής «Πράξη Επτά». Σαν ομάδα, μας απασχολεί πολύ η αλήθεια επί σκηνής. Δηλαδή, να κάνουμε ένα θέατρο όσο γίνεται πιο αληθινό, κατανοητό και ανθρώπινο.

 

Ποια ήταν η αφορμή για την παράσταση «Τα καβουράκια»;

Ήθελα πάντα να κάνω κάτι με αυτό το τραγούδι. Πάντα με συγκινούσε λόγω προσωπικών αναμνήσεων. Όταν αποφασίσαμε πέρυσι με την ομάδα μου να συμμετάσχουμε στο Bob Theatre Festival, τους πρότεινα να κάνουμε κάτι με αυτό το τραγούδι! Φτιάξαμε ένα δεκαπεντάλεπτο scratch (σ.σ. για τι ανάγκες του διαγωνισμού του Bod Theatre Festival) και λόγω του καλλιτεχνικού αποτελέσματος και της θερμής ανταπόκρισης του κοινού σε αυτό που κάναμε, αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε και να το κάνουμε ολοκληρωμένη παράσταση.

 

Ποια ήταν η επαφή σας με τον Βασίλη Τσιτσάνη και πως αποφασίσατε να γράψετε αυτό το έργο;

Ο Βασίλης Τσιτσάνης πάντα μου άρεσε πάρα πολύ σαν καλλιτέχνης. Και γενικότερα η ρεμπέτικη μουσική. Τον έμαθα σε μικρή ηλικία από τη γιαγιά και τον παππού μου. Το τραγούδι «Τα Καβουράκια» το τραγούδαγε πολύ η γιαγιά μου όταν ήμουνα μικρή. Εμπνεύστηκα από το τραγούδι για να γράψω εκ νέου το κείμενο της παράστασης. Προτιμάω να μην λέω ότι είναι βασισμένη η παράσταση στο τραγούδι, γιατί δεν είναι. Είναι εμπνευσμένη από αυτό, και το τραγούδι υπάρχει με διακριτικό τρόπο στην ροή του έργου.

 

 

 

Πέραν της σκηνοθεσίας υπογράφετε και το κείμενο της παράστασης. Ποια ήταν η έρευνα που κάνατε; 

Η έρευνα που έκανα ήταν κυρίως προσωπική, δηλαδή πάνω στο τί θέλω να εκφράσω με αυτό το έργο, για ποια θέματα θέλω να μιλήσω.

 

Πώς έχετε οδηγήσει τους ηθοποιούς σκηνοθετικά;

Με ενδιαφέρει τρομερά η δουλειά με τους ηθοποιούς και κατά τη διάρκεια της συγγραφής του έργου και μετά. Ένα μεγάλο μέρος του κειμένου το έγραψα μέσα από τις πρόβες μας και γι’ αυτό ευχαριστώ πάρα πολύ τους ηθοποιούς για τη βοήθειά τους σε αυτό και για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Μου φαίνεται τρομερά ενδιαφέρον το να κατευθύνεις τους ηθοποιούς σε αυτοσχεδιασμούς και στη συνέχεια να γράφεις πράγματα που προκύπτουν ζωντανά και οργανικά μέσα από την πρόβα. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο ο ηθοποιός έχει χρόνο να χτίσει τον χαρακτήρα που υποδύεται με έναν πολύ ουσιαστικό τρόπο. Κυρίως με ενδιαφέρει οι ηθοποιοί να είναι όσο το δυνατόν πιο οργανικοί, ζωντανοί και αληθινοί πάνω στη σκηνή και να νιώθουν ελεύθεροι να δημιουργούν. Και κάνω ό,τι μπορώ για να επιτευχθεί αυτό!

 

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους πέντε ηθοποιούς;

Αρχικά θέλω να πω ότι και οι πέντε, ο Γιάννης Βασιλώττος, ο Γιώργος Ημέρης, η Ίρις Κατσούλα, η Ανδριανή Κυλάφη και η Βίνα Σέργη, είναι υπερταλαντούχοι ηθοποιοί και η δουλειά που έχουν κάνει είναι καταπληκτική! Η συνεργασία μας ήταν και είναι υπέροχη. Νομίζω δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα για κάποιον που σκηνοθετεί από το να βλέπει τον ηθοποιό του να εξελίσσεται μέσα στο έργο και να φτάνει σε σημείο να έχει τόσο καλή ερμηνεία.

 

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;

Το έργο πραγματεύεται κυρίως την έννοια της ελευθερίας μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις και συμβάσεις. Προέκταση αυτού του θέματος είναι η σύγκρουση των ιδανικών μας με τις ανθρώπινες αδυναμίες μας. Μέσα από αυτή τη σύγκρουση φαίνεται και το ήθος μας εντέλει. Τι συμβαίνει δηλαδή όταν κάποιος είναι υπέρμαχος της ελευθερίας, αλλά καθώς την υπερασπίζεται άθελά του μπορεί να καταπιέσει κάποιον που βρίσκεται δίπλα του. Επίσης, στο έργο θίγεται και ο θεσμός της οικογένειας καθώς μέσα σε μια οικογένεια βλέπουμε την ερωτική σχέση μεταξύ των γονιών, τη φιλική σχέση μεταξύ των αδελφών, τη σχέση μεταξύ παιδιών και γονιών κλπ. Πιστεύω ότι η οικογένεια είναι ο πυρήνας μας. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Από εκεί ξεκινάει και η σχέση μας με την ελευθερία και την επαναστατικότητά μας.

 

Θα θέλατε να μας πείτε για τη μουσική που ακούγεται στην παράσταση;

Τα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση είναι τραγούδια που με έχουν αγγίξει. Προσπάθησα να τα συνδυάσω έτσι ώστε να ταιριάζουν στις σκηνές και στην αισθητική της παράστασης και να μπουν όπου είναι απαραίτητα.

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Τα Καβουράκια» από την ομάδα peach of art

 

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί

Ηθοποιοί: Γιάννης Βασιλώττος, Γιώργος Ημέρης, Ίρις Κατσούλα, Ανδριανή Κυλάφη, Βίνα Σέργη

Κινησιολογία-χορογραφίες : Έλιο Φοίβος Μπέικο

Κοστούμια: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου

Σκηνικά: Ισιδώρα Αρβανίτη

Ηχητικό τοπίο: Γιώργος Παμπούκης

Φωτογραφίες: Ειρήνη Γαντερί

Παραγωγή: What if?

Επικοινωνία-Δημόσιες σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη

 

 

Πού: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ. 210 6453330

Πότε: από τις 6 Μαρτίου 2019 και κάθε Τετάρτη στις 18.45

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό) , 8 ευρώ (μειωμένο)