«Χοροί μας χωρεί μας» από τον Κώστα Τσιούκα

«Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια» στο θέατρο 104
12 Μαρτίου 2019
«Νεολιθική Νυχτωδία στην Κρονστάνδη» στο Bios
13 Μαρτίου 2019
«Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια» στο θέατρο 104
12 Μαρτίου 2019
«Νεολιθική Νυχτωδία στην Κρονστάνδη» στο Bios
13 Μαρτίου 2019

Ο Κώστας Τσιούκας υπογράφει την χορογραφία της παράστασης «Χοροί μας χωρεί μας».

 

Είκοσι πρωτότυποι πολυθεματικοί χοροί διαδέχονται ο ένας τον άλλον στην παράσταση «Χοροί μας χωρεί μας» που παρουσιάζεται για τρεις ημέρες στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Ο Κώστας Τσιούκας, ένας από τους πιο ιδιαίτερους χορογράφους της ελληνικής σκηνής, προσκαλεί στη σκηνή μια ομάδα από μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, βοηθούς σκηνοθέτη, ταλαντούχα παιδιά και κυρίες της διπλανής πόρτας για να γιορτάσουν την επιστροφή στην πιο καθαρή μορφή χορού: στον χορό που εκφράζει αυτό που συμβαίνει τώρα. Οι δημιουργικές αφορμές αυτών των χορών είναι καθημερινές, τόσο μικρές όσο και μεγάλες. Οι χοροί αυτοί  διαφέρουν σε διάρκεια (από 5 δευτερόλεπτα έως 5 λεπτά) και είναι είτε ατομικοί είτε ομαδικοί. Η μουσική υπόκρουση είναι γραμμένη από διαφορετικούς μουσικούς εξαρτώμενη όμως πάντα από τον σκοπό του συγκεκριμένου κάθε φορά χορού.

 

 

Σημείωμα του δημιουργού Κώστα Τσιούκα

«Η δομή της παράστασης  έχει ένα πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο χαρακτήρα, κλασσικό ως επί το πλείστον, έτσι ώστε η ελευθερία να είναι το ζητούμενο στο περιεχόμενο,  στο τί είναι ο κάθε χορός δηλαδή και πώς χορεύεται. Ο στόχος είναι να γίνει μια παράταξη μη υπαρκτών έως τώρα χορευτικών συνθέσεων που εμπνέονται όμως  από τις υπαρκτές και παίρνουν ως δεδομένο ότι ο κάθε χορός, νέος ή παλιός πρέπει να έχει ως λόγο ύπαρξης μια πραγματική ανθρώπινη ανάγκη, κατάσταση, συναίσθημα, στιγμή ή σκέψη. Όπως αντίστοιχα δημιουργήθηκαν χοροί του παρελθόντος για τον γάμο, την πίστη, την συγκομιδή ή την βροχή έτσι και τώρα δημιουργούνται  νέοι φολκ χοροί για άλλους λόγους, διαφορετικού βάρους και ποιότητας. Η περιγραφή, λοιπόν, αυτών των νέων χορών θα δίνει την αίσθηση επίδειξης. Η αυστηρότητα του πλαισίου σε συνδυασμό με την ελευθερία του συναισθήματος των χορευτών θα κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στο αληθινό συναίσθημα και στην αναπαραγωγή αυτού».

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Χοροί μας χωρεί μας»

Χορογραφία: Κώστας Τσιούκας

Ερμηνευτές: Ασπασία Μαρία Αλεξίου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Άννα Απέργη, Φίλιππος Βασιλείου, Λήδα Δάλλα, Πένυ Ελευθεριάδου, Λίνα Ιωαννίδου, Μαρίνα Μπάμπαλη, Μαρία Μυρτώ Μόσχου, Μαριλένα Πετρίδου, Ιωάννα Πιατά, Όλγα Σπυράκη, Κατερίνα Σπυροπούλου, Μπέτυ Σφυρή, Βενέτα Σώζου, Χρήστος Νταβίδης, Κώστας Τσιούκας.

 

Κοστούμια: Anthea Hamilton, Βασιλική Αντωνοπούλου, Ντόρα Οικονόμου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ

Εκτέλεση: Ηλίας Μπάλμπας

Επιμέλεια Βίντεο: Γιώργος Ευθυμίου

Επιμέλεια Μουσικής: Γιώργος Ραμαντάνης

Βοηθός Χορογράφου: Αντώνης Αντωνόπουλος

Μουσικοί: Απόλλωνας Ρέτσος, The Singing Head, Θεόδωρος Καστέλης, Lowtronik, Larry Gus, Γιώργος Φασόλης, SOPHIE, Abyss X, Μαριλένα Πετρίδου.

Καλλιτέχνες Βίντεο: Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, Γιώργος Ευθυμίου, Εύη Καλογηροπούλου, Βασιλική Αντωνοπούλου, Σοφία Κουρκουλάκου, Μπάυρον Καλομαμάς και Ιόλη Καβάκου, Μπέτυ Σφυρή, David Panos, Angelo Plessas, Βάνα Κωσταγιόλα.

Σχεδιασμός Αφίσας: Βασίλης Μαρματάκης

Προβολή, Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Παραγωγή: ΕΑΡ 17

 

Η παράσταση «Χοροί μας χωρεί μας» πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την υποστήριξη του Athens Culture Net.

Η παράσταση «Χοροί μας χωρεί μας» δημιουργήθηκε για το MIRfestival 2018

 

 

Πού: Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη (Δωρεάν πάρκινγκ), www.serafio.gr

Πότε: 16, 17, 18 Μαρτίου 2019, στις 20.00

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Info

Ο Κώστας Τσιούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε στους Σοφάδες Καρδίτσας. Είναι χορευτής και χορογράφος. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Documenta 14, στην Μπιενάλε της Αθήνας, στο ImPulsTanz festival της Βιέννης, στη Serpentine Gallery, στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.α. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, έχει εργαστεί ως βοηθός χορογράφου και έχει συνεργαστεί ως χορογράφος σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Το 2013 κέρδισε την υποτροφία χορού DanceWeb με τη στήριξη του ιδρύματος OUTSET. Έχει διδάξει σύγχρονο χορό σε φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών με το πρόγραμμα DAAD, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Ζυρίχης και στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Διδάσκει σύγχρονο χορό στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν.