Η Αθανασία Αγοράκη και το «Pocket Stories»
6 Μαρτίου 2019
Άννα Μάσχα: «Ο Μπράντμπερι έχει προβλέψει πολλά πράγματα που συμβαίνουν τώρα»
9 Μαρτίου 2019
Η Αθανασία Αγοράκη και το «Pocket Stories»
6 Μαρτίου 2019
Άννα Μάσχα: «Ο Μπράντμπερι έχει προβλέψει πολλά πράγματα που συμβαίνουν τώρα»
9 Μαρτίου 2019

Η Αγγελική Φράγκου αφηγείται την ιστορία της Γιε-χσιέν στην παράσταση «Γιε-χσιέν:H Σταχτοπούτα από την Κίνα». (Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης).

 

 

Μια διαφορετική παραλλαγή της γνωστής μας Σταχτοπούτας παρουσιάζεται στο skrow.theater από την ομάδα «Θέατρο Ρετρό». Ο Αλέξανδρος Ζουριδάκης και η Αγγελική Φράγκου που υπογράφει την ιδέα και την προσαρμογή του κειμένου, αφηγούνται επί σκηνής την ιστορία της Γιε-χσιέν, στην παράσταση «Γιε-χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα». Στη διαχρονική αυτή ιστορία, εκτός από την ευγενική Γιε-χσιέν, το χρυσό της ψάρι, την κακιά μητριά της, θα γνωρίσουμε και ένα μικροσκοπικό χρυσοκέντητο, ανεκτίμητο παντοφλάκι! Θα μπορέσει η Γιε-χσιέν να πάει στη γιορτή της Άνοιξης; Πώς μπορεί το ψάρι της να την βοηθήσει; Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, τι συνέβη στο παντοφλάκι;

 

Το Skrow.theater και το «Θέατρο Ρετρό» ετοιμάζονται να ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στα βάθη της Κίνας. Τις Κυριακές του Μαρτίου μαθαίνουμε Κινέζικα και τις Κυριακές του Απριλίου κάνουμε Kung Fu! Με αφορμή την Κινέζικη καταγωγή του παραμυθιού της παράστασης «Γιε-χσιέν: H Σταχτοπούτα από την Κίνα» ανοίγει ένα νέο κύκλο δραστηριοτήτων αφιερωμένο στον Κινέζικο πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, το «Θέατρο Ρετρό» πιστό στο όραμα του να αναζητά μύθους από όλο τον κόσμο οι οποίοι μοιράζονται την ίδια βάση τους σε αντίστοιχους Ελληνικούς, φέρνει κοντά έθιμα από την Ελλάδα και την Κίνα τα οποία βρίσκουν τα κοινά τους στοιχεία και δημιουργούν φιλίες και δεσμούς.

 

Με απλά σκηνικά αντικείμενα, οι δύο ηθοποιοί δημιουργούν όλους τους διαφορετικούς χώρους αλλά και την αλλαγή ατμόσφαιρας του παραμυθιού. (Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης).

 

Τα έθιμα που θα γνωρίσουμε είναι τα ακόλουθα:

 

Μάρτιος

Τις Κυριακές του Μαρτίου μαθαίνουμε Κινέζικα!

 

Η Κινέζικη γλώσσα μετρά 3.500 χρόνια ιστορίας! Πόσο δύσκολα είναι τελικά τα Κινέζικα; Πόσα ιδεογράμματα έχουν; Άραγε στην Κίνα μιλάνε όλοι τα ίδια Κινέζικα; Ή έχουν διαφορετικές διαλέκτους; Κρατείστε σημειώσεις τα Κινέζικα ξεκινάνε!

我学中文 —> Γουό τσιέ τσιονγουέ —> Μαθαίνω Κινέζικα

 

Απρίλιος

Τις Κυριακές του Απριλίου κάνουμε Kung Fu!

 

Το πρόγραμμα μας περιέχει και άσκηση! Το ξέρατε πως οι λέξεις Kung Fu στα Κινέζικα σημαίνουν ‘εργασία’ και ‘άνθρωπος’; Το kung fu εμφανίζεται σε διάφορα λογοτεχνικά είδη από τα τέλη της δυναστείας Μινγκ: σε εγχειρίδια, στρατιωτικές εγκυκλοπαίδειες, ιστορικά συγγράμματα, ταξιδιωτικά, μυθιστορήματα και στην ποίηση. Πάμε να το δούμε στην πράξη!

功夫 —> Κουν φού

 

O Αλέξανδρος Ζουριδάκης αφηγείται και ερμηνεύει διαφορετικούς ρόλους του παραμυθιού, αλλάζοντας αξεσουάρ με μοναδική ταχύτητα. (Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης).

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το έργο «Γιε-χσιεν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα» βασίζεται στον κινέζικο μύθο «Ye Xian» που έγραψε ο Κινέζος ποιητής Tuan Ch’eng-shih τον 9ο αιώνα. Η παράσταση δημιουργήθηκε για δύο ηθοποιούς-αφηγητές, οι οποίοι εναλλάσσουν τον ρόλο του αφηγητή με τους διαφορετικούς ρόλους του παραμυθιού, αλλάζοντας αξεσουάρ με μοναδική ταχύτητα. Παράλληλα, με απλά σκηνικά αντικείμενα, δημιουργούν όλους τους διαφορετικούς χώρους αλλά και την αλλαγή ατμόσφαιρας του παραμυθιού. Η παράσταση «Γιε-χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα» χωράει κυριολεκτικά σε μία extra large βαλίτσα, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται παντού, εκφράζοντας έτσι την πεποίθησή μας πως μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί ακόμη με τα πιο απλά μέσα, προσφέροντας ένα θέαμα ευαίσθητο και ποιοτικό.

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Γιε-χσιέν:H Σταχτοπούτα από την Κίνα»

 

Ιδέα-προσαρμογή κειμένου: Αγγελική Φράγκου

Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Λάλου

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Αλεξανδρής

Επιμέλεια κίνησης: Μάρθα Κλουκίνα

Σκηνικά αντικείμενα: Βάλια Παπακωνσταντίνου

Κοστούμια: Βιβέτα Στρατηγού

Σχεδιασμός φωτισμού και φωτογράφιση: Παύλος Μαυρίδης

Διδασκαλία Κινέζικης γλώσσας: Qian Ru Xiao

Εμψύχωση δραστηριοτήτων: Φοίβη Ψευδού

Οργάνωση παραγωγής: Θηρεσία Θεοδώρου

 

Παίζουν: Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αγγελική Φράγκου

 

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 8 ετών.

Μετά την παράσταση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι διάρκειας 30 λεπτών.

 

 

Πού: Skrow Theater, Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7235842

Πότε: από 4 Νοεμβρίου 2018 έως 22 Απριλίου 2019. Κάθε Κυριακή στις 15.00

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά και 30 λεπτά θεατρικό παιχνίδι

Εισιτήρια: 8 ευρώ γενική είσοδος, 7 ευρώ ομαδικό (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)

 

 

Η ομάδα «Θέατρο Ρετρό» δραστηριοποιείται στο παιδικό θέατρο και πιο συγκεκριμένα στην παραγωγή παιδικών θεατρικών παραστάσεων που αφορούν το παιδί και το παιδί μέσα μας. Επιθυμία της ομάδας είναι η δημιουργία μιας παιδικής παράστασης – θεατρικής εμπειρίας, που σέβεται όχι μόνο τη νοημοσύνη και την ευαισθησία του παιδιού, θεωρώντας το ‘εν δυνάμει ενήλικα’, αλλά και την προσωπική αισθητική και το χιούμορ του ενήλικα. Η ομάδα «Θέατρο Ρετρό» για τις παιδικές της παραστάσεις αναζητά μύθους ανά τον κόσμο οι οποίοι να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους Ελληνικούς. Στόχος της είναι να συμβάλλει στη διαπολιτισμική επαφή των λαών, με το να ταξιδεύει τους μύθους που έγιναν παιδικές παραστάσεις στη χώρα καταγωγής τους. Η ομάδα «Θέατρο Ρετρό» εδρεύει στην Αθήνα, αγαπάει το παιδικό θέατρο και παρουσιάζει τις παιδικές παραστάσεις της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.