Γεωργία Δρακάκη: «Πενιές και λαϊκά τραγούδια-χωρίς αυτά δεν μπορώ να φανταστώ ούτε τη ζωή μου, ούτε τη γραφή μου»
5 Μαρτίου 2019
«Γιε-χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα» στο skrow.theater
7 Μαρτίου 2019
Γεωργία Δρακάκη: «Πενιές και λαϊκά τραγούδια-χωρίς αυτά δεν μπορώ να φανταστώ ούτε τη ζωή μου, ούτε τη γραφή μου»
5 Μαρτίου 2019
«Γιε-χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα» στο skrow.theater
7 Μαρτίου 2019

Η Αθανασία Αγοράκη αφηγείται δύο ιστορίες στην παράσταση «Pocket Stories». (Φωτογραφίες: Βασίλης Βασιλείου).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Με αφορμή μικρές στιγμές της καθημερινότητας τέσσερις ηθοποιοί αφηγούνται σύντομες και ηχηρές ιστορίες που φωτίζουν  το φθαρτό, ηττημένο και αδύναμο κομμάτι μας υπενθυμίζοντας την παράλογη φύση της ύπαρξης μας. Στο πλαίσιο του The Art Project που παρουσιάζεται στο θέατρο Άλμα, ανεβαίνει η παράσταση «Pocket Stories, Ένα όρθιο αναλόγιο για τα καθ’ ημάς». Η ηθοποιός Αθανασία Αγοράκη μιλάει για το υλικό που χρησιμοποίησε ο θίασος για την παράσταση, για τη συνεργασία της και για τους ρόλους που ερμηνεύει.

 

«Στην παράσταση τέσσερις ηθοποιοί αναλαμβάνουν την αφήγηση τεσσάρων διηγημάτων του Άντον Τσέχωφ: “Το λαχείο”, “Η νύστα”, “Τι κάνει ο φόβος” και “Ανιούτα”. Αυτά είναι τα κείμενα της παράστασης και αυτό που τα συνδέει είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζονται σε αυτά» εξηγεί η ηθοποιός Αθανασία Αγοράκη. «Άνθρωποι όχι σπουδαίοι, όχι ήρωες, ούτε τραγικοί, ούτε μεγαλοφυείς, όχι ακραίοι. Άνθρωποι που θα έλεγες κοιτάζοντάς τους “Δεν είμαι και κάτι. Μα δεν είμαι και τίποτα. Και αυτό με κάνει έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο”. Τους πετυχαίνουμε σε στιγμές οικείες. Έχουμε βρεθεί στη θέση τους πολλές φορές. Και θα ξαναβρεθούμε. Σε ζητήματα όπως η πιθανότητα απόκτησης πλούτου, η εξάντληση που νιώθεις από υπερβολική δουλειά, οι φοβίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ο καθένας, οι σχέσεις εξουσίας που διαμορφώνονται μέσα και γύρω μας. Αυτές είναι οι τέσσερις θεματικές των διηγημάτων και μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων του Τσέχωφ, ξεπειδάνε άλλες, μικρότερες ιστορίες. Ένα υλικό το οποίο έχει προκύψει μέσα από σύντομες συνεντεύξεις που έχουμε πάρει και μέσα από έρευνα που έχει γίνει στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο».

 

Η Αθανασία Αγοράκη, η Γιούλη Καρναχωρίτη, η Ιφιγένεια Μακρή και η Μυρτώ Πανάγου συνεργάστηκαν και στη σκηνοθεσία της παράστασης. (Φωτογραφίες: Βασίλης Βασιλείου).

 

«Εγώ αφηγούμαι δύο ιστορίες. Η πρώτη είναι η ιστορία μιας κοπέλας η οποία νυστάζει απελπισμένα. Και νυστάζει γιατί δουλεύει εξαντλητικά» συνεχίζει η ηθοποιός. «Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και κανείς δεν δίνει σημασία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Διεκδικεί τον ύπνο της με έναν παράδοξο τρόπο. Η δεύτερη ιστορία που αφηγούμαι είναι η ιστορία ενός νεαρού που βλέπουμε να μένει με την κοπέλα του σ’ ένα δωμάτιο και σε μία σχέση η οποία νοσεί. Ασκεί τεράστια εξουσία πάνω της και εκείνη την δέχεται. Χαίρομαι πολύ που δουλεύω με τα κορίτσια (Γιούλη Καρναχωρίτη, Ιφιγένεια Μακρή, Μυρτώ Πανάγου). Γνωριζόμαστε καλλιτεχνικά πολύ καλά μεταξύ μας μέσα από προηγούμενες δουλειές που έχουμε κάνει και υπάρχει εμπιστοσύνη. Σημαντικό. Αυτή η παράσταση δεν θα γινόταν χωρίς την ηθοποιό και σκηνοθέτη της παράστασης Μυρτώ Πανάγου. Σημαντικό και αυτό».

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Pocket Stories, Ένα όρθιο αναλόγιο για τα καθ’ ημάς»

 

Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πανάγου με τη βοήθεια του θιάσου

Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Τούμπα

Επιμέλεια μουσικής: Ιφιγένεια Μακρή

Σύμβουλος κουστουμιών: Δανάη Ελευσινιώτη

Σύμβουλος σκηνικού χώρου: Δανάη Ελευσινιώτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Βασιλείου

Graphic Design: Komodo Design Studio

 

Ερμηνεία: Αθανασία Αγοράκη, Γιούλη Καρναχωρίτη, Ιφιγένεια Μακρή, Μυρτώ Πανάγου

 

 

Πού: Μικρή Σκηνή του θεάτρου Άλμα, Ακομινάτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 5220100

Πότε: 19, 20, 25 και 26 Μαρτίου 2019, στις 20.00. Για τέσσερις παραστάσεις

Εισιτήρια: Κανονικό 12 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών)

 

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται μέσω του δικτύου viva και στο ταμείο του θεάτρου

https://www.viva.gr/tickets/theater/alma/pocket-stories/