
Η Κάλλας και η Μονρόε στο φουαγιέ του Άλφα.Ιδέα
28 Φεβρουαρίου 2019
Θανάσης Ζερίτης: «Η φύση του ανθρώπου είναι αυτό που προβληματίζει τα μεγάλα κείμενα»
1 Μαρτίου 2019
Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο «The Art Project» που παρουσιάζεται στο θέατρο Άλμα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θέμη Μουμουλίδη και της Ελένης Ζαραφίδου, ανεβαίνει η παράσταση του έργου «Έξω χιονίζει» του Σάκη Σερέφα. Ο ηθοποιός Αποστόλης Ψαρρός μιλάει για τον συγγραφέα του έργου και το ρόλο που ερμηνεύει μαζί με τους άλλους δύο ηθοποιούς της παράστασης.
Ποια είναι η σχέση σας με τον Σάκη Σερέφα; Γνωρίζατε έργα του, τα είχατε διαβάσει;
Η πρώτη επαφή με κείμενο του Σάκη Σερέφα είχε γίνει όταν ήμουν στη δραματική σχολή όπου είχε πέσει στα χέρια μου εντελώς τυχαία ένα μικρό του διήγημα: «Η διπλοβρασιά». Επίσης, εκείνη την χρονιά το 2008, το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε το έργο του «Λιωμένο Βούτυρο», το οποίο ήταν πραγματική αποκάλυψη από όλες τις πλευρές και μου δημιούργησε μια απίστευτη έλξη για τα έργα του Σάκη Σερέφα.
Πως έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου έργου;
Αρμόδια νομίζω για να απαντήσει αυτή την ερώτηση είναι η σκηνοθέτις της παράστασης Μαρία Αιγινίτου, η οποία είμαι σίγουρος πως όταν διάβασε το «Έξω Χιονίζει», δεν μπόρεσε ν΄αντισταθεί στην πρόκληση, του να αφηγηθεί αυτές τις τόσο ανάγλυφες και συνάμα αδρές φιγούρες του παρελθόντος που αναφέρεται το κείμενο.
Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν το διαβάσατε;
Το πόσο συγγενική σχέση έχει η τραγικότητα και η κωμικότητα σ’ έναν άνθρωπο όταν βρεθεί αντιμέτωπος με ακραίες καταστάσεις όπως μια φωτιά, μια απώλεια, ένας κεραυνοβόλος έρωτας.
Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται το έργο;
Πραγματεύεται την ανάγκη για συνέχιση της ζωής παρά τις αντίξοες συνθήκες, το γεγονός ότι ο ανθρώπινος νους μπορεί να εξοικειωθεί με τη παράνοια του πολέμου και τι καλείται να πράξει κανείς όταν τα όρια στενεύουν.
Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;
Μαζί με τους άλλους ηθοποιούς, την Ειρήνη Ιωάννου και το Νίκο Καρδώνη, αφηγούμαστε περιστατικά κάποιων στρατιωτών που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εγώ συγκεκριμένα αφηγούμαι κάποια στιγμιότυπα ενός Άγγλου, ενός Γάλλου κι ενός Ιταλού. Σαν ανέκδοτο ακούγεται!
Τι σημαίνει ο τίτλος του έργου;
‘Ο,τι και να συμβεί, η ζωή δεν σταματά.
Ποια είναι η πιο δυνατή σκηνή ή φράση της παράστασης;
Αυτό θα το κρίνει ο θεατής, καθώς η παράσταση δημιουργεί συνεχώς διαφορετικές εικόνες οι οποίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και δυναμική η καθεμία. Εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ μια αφήγηση που μιλάει ένας Ινδός για το τι είναι σκουπίδια…

Ο ηθοποιός Αποστόλης Ψαρρός.
Πληροφορίες παράστασης
«Έξω χιονίζει» του Σάκη Σερέφα
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολώμου
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιάννης Θεοδωράκης
Ενδυματολογική επιμέλεια: NinaLoretti
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Ιωάννου, Νίκος Καρδώνης, Αποστόλης Ψαρρός
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
Video: Κώστας Γεραμπίνης
Πού: Μικρή Σκηνή του θεάτρου Άλμα, Ακομινάτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 5220100
Πότε: από τις 5 Μαρτίου έως τις 8 Μαρτίου 2019, Τρίτη έως και Παρασκευή στις 20.00
Εισιτήρια: Κανονικό 12 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών)
Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Info
Εκατό χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέντιουμ Νίνα καλεί στη σκηνή γνωστού κινηματοθεάτρου τα εκτοπλάσματα έξι ξένων στρατιωτών, που είχαν βρεθεί στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Ο κάθε ένας θα καταθέσει τη δική του μαρτυρία, ζωντανεύοντας ένα σύμπαν σαρκοφάγο, αντιηρωικό, ξεκαρδιστικό αλλά και σπαρακτικό. Ένα σύμπαν, μ’ ένα πιάτο γίδα βραστή, τα φονικά κουνούπια της μαλάριας, μια μπανιέρα με το αίμα τριάντα φαντάρων, με εκρήξεις ερωτοπάθειας στα μιούζικ χολ της πόλης, με στοχασμούς για τα αποφάγια που οι πεθαμένοι αφήνουν και με εικόνες από τη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης στα 1917, εικόνες από την πολυφυλετική Θεσσαλονίκη της εποχής. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στη ζεστή αίθουσα του κινηματοθέατρου, καθώς έξω χιονίζει. Κι ενώ το χιόνι πέφτει και λιώνει, λιώνουν κι οι λέξεις, οι πόνοι, τα χάδια, οι μέρες, οι ιστορίες, κι ο μυστηριώδης θεατής της τρίτης σειράς χάνεται στο σκοτάδι.