
Αλεξία Αλεξίου: «Η μαγεία της εμψύχωσης αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης»
18 Φεβρουαρίου 2019
Γεωργία Ανδρέου: «Όταν υπάρχει πείσμα, θέληση και φιλότιμο όλα είναι δυνατά»
19 Φεβρουαρίου 2019
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Με την προσωπική σφραγίδα του και την ιδιοσυγκρασιακή ματιά του, ο Γιώργος Πατεράκης δίνει ραντεβού μαζί με το String Theory Ensemble και τους τακτικούς συνεργάτες του, για να ξεναγήσει το κοινό στην ανανεωμένη του «Γκαλερί δραμάτων». Με φόντο διαχρονικές ιστορίες καθημερινής τρέλας, πέρα για πέρα όμως αληθινές και ανθρώπινες, ο Πατεράκης ξεδιπλώνει μέσα σε μια φαντασμαγορία αντιθέσεων, ένα ανακάτεμα μουσικών που κινείται μεταξύ δικών του πρωτότυπων συνθέσεων καθώς και διασκευών γνωστών τραγουδιών που ο ίδιος έχει ενορχηστρώσει εκ νέου και τις παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό.
«Είναι μια παλαιά ιδέα που είχαμε, αλλά τώρα την κάναμε πράξη» λέει ο Γιώργος Πατεράκης που υπογράφει τον σχεδιασμό της παράστασης, τις πρωτότυπες συνθέσεις και την ιδέα. «Από ένα οποιοδήποτε ουσιώδες ή επουσιώδες περιστατικό της ζωής φτιάχνεται κάτι άλλο, για παράδειγμα ένα θεατρικό έργο ή μια ταινία που θα ασχοληθεί με αυτό το ουσιώδες ή επουσιώδες περιστατικό. Άλλες φορές αυτό που φτιάχνεται, αυτό που γεννιέται δηλαδή από αυτό το περιστατικό, ξεπερνά κατά πολύ το ίδιο το περιστατικό. Άλλες φορές το έργο τέχνης που γεννιέται από αυτό ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα που το γέννησε. Σ’ αυτή την παράσταση, ασχολούμαστε με την αστειότητα και με την κουφώτητα της ζωής την οποία μπορεί να βιώνουμε με πολύ βαρύ και σοβαρό τρόπο ή αντίστροφα με το βάρος και τη σοβαρότητα της ζωής των πραγμάτων μέσα από την οποία αναδύονται όλα τα αρώματα της γελοιότητάς της. Υπάρχει μουσική, τη μουσική αλληλοδιαδέχονται τα βίντεο, η σύνθεση είναι ένα φωνητικό κουαρτέτο που αποτελείται από τους Εύα Λαύκα, Λάρα Καλλίρη, Ελπινίκη Σαριπανίδου και τον ιεροψάλτη Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Επίσης, μαζί μας είναι τα έξι μέλη της Χορωδίας Φίλων String Theory Ensemble (Κατερίνα Γεβετζή, Ζωή Λάγγη, Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου, Λεονάρδος Μπατής, Γιώργος Κασαβέτης, Μάκης Μαντάς) και ένα οργανικό ensemble πιάνο, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κιθάρα και μαντολίνο. Και φυσικά ένας αφηγητής, ο εξαιρετικός ηθοποιός και φίλος Αντώνης Τσιοτσιόπουλος ο οποίος εξηγεί στο κοινό τα ακατανόητα και τα ανεξήγητα που συμβαίνουν επί σκηνής».
«Γκαλερί δραμάτων, είναι ο τίτλος της παράστασης» συνεχίζει ο συνθέτης, πιανίστας και ποιητής Γιώργος Πατεράκης. «Γκαλερί είναι ένας χώρος όπου εκτίθενται πράγματα που δεν είναι απαραίτητο να έχουν μια συνάφεια μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι είναι εκτεθειμένα στον ίδιο χώρο. Μπορεί να είναι και ασύνδετα πράγματα. Σε μια γκαλερί βλέπει κανείς πίνακες που μπορεί να μην έχουν σχέση ο ένας με τον άλλο. Το ίδιο πράγμα είναι και αυτή η παράσταση. Μια κουρελού από πράγματα, από περιστατικά που μας έκαναν εντύπωση, και γράψαμε ένα κομμάτι γι’ αυτά ή τα σχολιάσαμε με τον δικό μας τρόπο. Πρόκειται για μια παράσταση-περιπλάνηση σε ακούσματα που έχουμε αγαπήσει με δεξιοτεχνικές στραβοτιμονιές στην κόψη των ειδών· από την κλασική μουσική στην τζαζ και το swing, από το καμπαρέ και το σαλούν, στις αθηναϊκές αυλές και τον βαλκανικό ορίζοντα. Το οπτικό υλικό που προβάλλεται στην παράσταση, προέρχεται από το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας Κυκλάδων. Το περισσότερο είναι ανέκδοτο υλικό, συνεντεύξεις κατοίκων των Κυκλάδων που έχουν συνάφεια με το θέμα με το οποίο καταπιανόμαστε κατά περίπτωση. Το μουσικό εγχείρημα συνολικά, προλογίζει την επερχόμενη κυκλοφορία του νέου προσωπικού δίσκου μου, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν το καλοκαίρι».
Πληροφορίες παράστασης
«Γκαλερί δραμάτων»
Σχεδιασμός παράστασης, πρωτότυπες συνθέσεις, ιδέα: Γιώργος Πατεράκης.
Φωνητικό κουαρτέτο & soli: Εύα Λαύκα, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Λάρα Καλλίρη, Ελπινίκη Σαριπανίδου
Μέλη της Χορωδίας Φίλων String Theory Ensemble: Κατερίνα Γεβετζή, Ζωή Λάγγη, Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου, Λεονάρδος Μπατής, Γιώργος Κασαβέτης, Μάκης Μαντάς
Οργανικό ensemble: Γιώργος Πατεράκης & Κατερίνα Γρηγοριάδου (πιάνο), Μαριαλένα Καραγιάννη (βιολί), Γιάννης Αθανασόπουλος (βιόλα), Αλέξανδρος Κασαρτζής (βιολοντσέλο), Σπύρος Ηλιάδης (κιθάρα, μαντολίνο)
Αφηγητής: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Τεχνικός ήχου: Γιάννης Σκανδάμης
Καλλιτεχνική διεύθυνση, παραγωγή: Media dell’ Arte
Πού: Athenaeum – Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο — Αίθουσα Συναυλιών, Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210 3211987, 210 3211955, 210 3211949, contact@athenaeum.com.gr
Πότε: 21 και 22 Φεβρουαρίου 2019, στις 20.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Γενική είσοδος)
Κρατήσεις θέσεων
Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε με την κα Λάρα Καλλίρη τηλεφωνικά είτε μέσω απλού SMS. Μπορείτε να στείλετε μήνυμα με το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ σας και τον ΑΡΙΘΜΟ ΘΕΣΕΩΝ που θέλετε καθώς και την ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ της επιλογής σας — τηλ. 6934 653404