Παναγιώτης Μάργαρης: «Χρειάζεται πολύ δουλειά και πειθαρχημένη μελέτη»

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης και το … «Μυγοφαές»
9 Φεβρουαρίου 2019
Μαρία Σαββίδου: «Τα υλικά του Φριό είναι εξαιρετικά πολύτιμα και για τους ενήλικες»
12 Φεβρουαρίου 2019

Ο συνθέτης και κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης παρουσιάζει τη συναυλία με τίτλο «Με τη μαγεία της κλασικής κιθάρας».

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Είναι συχνά με μια κιθάρα στο χέρι. Συνήθως με αυτήν του διάσημου ισπανού κατασκευαστή Ραμίρεζ, που είναι και η αγαπημένη του. Ο Παναγιώτης Μάργαρης ετοιμάζεται για τη συναυλία του με τίτλο «Με τη μαγεία της κλασικής κιθάρας» στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, όπου θα ταξιδέψει το κοινό στον μαγικό κόσμο της κλασικής κιθάρας. Παράλληλα ετοιμάζει το νέο του άλμπουμ, συνεχίζει τις συναυλίες με την Ελένη Βιτάλη από τις οποίες θα κάνει μια ζωντανή ηχογράφηση τον Μάιο και οργανώνει την καλοκαιρινή του περιοδεία. Με λίγα λόγια, δεν σταματάει και δεν εφησυχάζει ποτέ.

 

 

Η αρχή. «Το 1983 όταν ήμουν δώδεκα ετών είχαμε πάει ένα επαγγελματικό ταξίδι με τους γονείς μου στη Μόσχα» λέει ο βραβευμένος Έλληνας κιθαρίστας και συνθέτης. «Εκεί λοιπόν, ήταν ο γιος ενός συναδέλφου του πατέρα μου, ο οποίος έπαιζε τρομπέτα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ακούγοντας τον ήχο της τρομπέτας, κάτι με ιντρίγκαρε και είπα στους γονείς μου πως όταν επιστρέψουμε στην Αθήνα θα πάω να μάθω τρομπέτα. Έτσι και έγινε. Πήγαμε στο Ελληνικό Ωδείο στη Νέα Σμύρνη όπου και μεγάλωσα, αλλά δεν υπήρχε εκεί τμήμα τρομπέτας, καθώς είναι ένα όργανο που δεν διδάσκεται σε πολλά ωδεία. Η διευθύντρια του ωδείου, μου πρότεινε να διαλέξω ανάμεσα κλασική κιθάρα και κλασικό πιάνο. Και εγώ ενστικτωδώς διάλεξα την κλασική κιθάρα. Τόσο, δηλαδή, συμπτωματικά και τόσο τυχαία ξεκίνησα τις σπουδές μου στην κιθάρα και στη μουσική. Κανένας στην οικογένειά μου δεν είναι μουσικός ή καλλιτέχνης, οπότε είμαι τυχερός άνθρωπος, γιατί εντελώς τυχαία ασχολήθηκα με αυτό που είναι η μεγάλη μου αγάπη. Κάπου στην Γ’ Λυκείου ήμουν σίγουρος ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική και την κλασική κιθάρα. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Ωδείο Αττικής που υπήρχε τότε στη Νέα Σμύρνη, όπου δίδασκε ο Νότης Μαυρουδής. Ήταν η μητέρα μου, που με παρότρυνε να πάω και να με ακούσει ο Μαυρουδής. Με άκουσε και με δέχτηκε στην τάξη του. Από τότε άρχισα να μπαίνω, ουσιαστικά, στον σωστό δρόμο στην κιθάρα όσον αφορά στην τεχνική. Γιατί στο πρώτο ωδείο, όπως και σε πολλά ωδεία της Ελλάδος, υπάρχει ένα πρόβλημα στη διδασκαλία. Υπάρχουν, δυστυχώς, καθηγητές οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για να διδάξουν. Ο Μαυρουδής μου έδειξε τη σωστή τεχνική και αυτό είναι κάτι που του το οφείλω. Άρχισα να μελετάω πολλές ώρες την ημέρα, ενώ παράλληλα είχα μια τάση να αυτοσχεδιάζω. Δηλαδή, πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο να ασχολούμαι και με το αυτί, με την κιθάρα. Το 1995 ο Μαυρουδής μου πρότεινε να κάνουμε κάποιες συναυλίες ως ντουέτο, το οποίο κράτησε δεκαπέντε χρόνια. Έτσι ξεκίνησε η επαγγελματική μου πορεία. Κάναμε μαζί μια σειρά από cd, τα Café de l’ art, τα οποία είχαν μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. (σ.σ. Το 2005 και 2006 του απονεμήθηκαν τα μουσικά βραβεία Αρίων (Καλύτερο ορχηστρικό άλμπουμ της Ελλάδας) για τα cd «Cafe de l’ art – Cinema» και «Cafe de l’ art – Τσιτσάνης – Βαμβακάρης», αντίστοιχα). Έκλεισε αυτός ο κύκλος, λοιπόν, μετά από δεκαπέντε χρόνια και ένιωσα την ανάγκη να κάνω και άλλα πράγματα, πιο προσωπικά. Από το 2010 μέχρι και σήμερα έχω κάνει άλλα πέντε προσωπικά άλμπουμ, πολλές συναυλίες, πολλές συνεργασίες και είμαι ένας άνθρωπος που συνέχεια σχεδιάζω πράγματα για το μέλλον και δεν μπορώ να εφησυχάσω. Αυτό είναι ευχή και κατάρα, αλλά έτσι είμαι σαν άνθρωπος».

 

 

Με τη μαγεία της κλασικής κιθάρας. «Είναι ο τίτλος του άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2015» συνεχίζει ο Παναγιώτης Μάργαρης. «Θεωρώ ούτως ή άλλως, ότι η κλασική κιθάρα είναι ένα μαγικό όργανο, με τεράστιες ηχητικές και ερμηνευτικές δυνατότητες. Σε αυτή τη συναυλία, το κοινό θα ακούσει μια επισκόπηση της προσωπικής μου δισκογραφίας από το 2010 και μετά, δικές μου συνθέσεις, καθώς επίσης και κάποια κομμάτια που θα παίξω για πρώτη φορά που είναι από το επερχόμενο άλμπουμ που ετοιμάζω και θα έχει τον τίτλο “Total Pop”. Σε αυτό, έχω διασκευάσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, κομμάτια από την παγκόσμια ποπ μουσική. Κλασικά ποπ κομμάτια των George Michael, Madonna, Michael Jackson, Britney Spears, και θα είναι ένα ανατρεπτικό άλμπουμ. Θα κυκλοφορήσει και ως φυσικό προϊόν, γιατί αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει καθώς δεν είμαι υπέρ της καθαρά ηλεκτρονικής διανομής που γίνεται μέσω Διαδικτύου. Μου αρέσει να υπάρχει το προϊόν, εξάλλου και οι ακροατές μου θέλουν να έχουν τα cd και τα αγοράζουν στις συναυλίες μου. Ενδεχομένως, αυτό το άλμπουμ να το βγάλω και σε βινύλιο, γιατί είναι μια εποχή που το βινύλιο έχει αρχίσει να έχει άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που λέω στους μαθητές μου, καθώς διδάσκω στο ωδείο ενός  φίλου μου, είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Χρειάζεται πολύ δουλειά και πειθαρχημένη μελέτη, ώστε να αποκτήσει ένας καλλιτέχνης μια μεγάλη καλλιτεχνική στόφα, ώστε να μπορέσει να διακριθεί σήμερα. Το να πάρει κανείς μια κιθάρα, να παίξει πέντε συγχορδίες και να τραγουδήσει, δεν λέει τίποτα πια. Αυτή η εποχή πέρασε. Σήμερα, αν ένας καλλιτέχνης θέλει να διακριθεί, πρέπει να σπουδάζει μουσική, ένα πολυφωνικό όργανο όπως είναι η κιθάρα ή το πιάνο, να φτάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό να το συνδυάζει με τα τραγούδια του. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι πια απαραίτητο.

 

 

 

Πληροφορίες

«Με τη μαγεία της κλασικής κιθάρας»

Κιθάρα: Παναγιώτης Μάργαρης

 

Πού: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός Πλατεία Καρύτση 8, Αθήνα, τηλ. 210 3221917, 210 8048009

Πότε: Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, στις 21.00

Εισιτήρια: 25 ευρώ (διακεκριμένη, 20 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (εξώστης)

 

 

Info

Ο Παναγιώτης Μάργαρης είναι Έλληνας κιθαρίστας και συνθέτης. Γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1971 στην Αθήνα και σπούδασε κλασική κιθάρα και ανώτατα θεωρητικά. Τον Ιούνιο του 2000 του απονεμήθηκε το δίπλωμα κλασικής κιθάρας με άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης. Ξεκίνησε να εμφανίζεται σε συναυλίες το 1990 και από τότε έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει περίπου 1700 εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αφρική.

Έχει ηχογραφήσει 15 προσωπικά άλμπουμ, τα περισσότερα εκ των οποίων έφτασαν στο top10 των επίσημων Ελληνικών charts της IFPI. Οι συνολικές πωλήσεις της δισκογραφίας του έχουν ξεπεράσει το 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Ειδικά το album που ηχογράφησε το 2012 με τίτλο “Rock Of My Soul”, θεωρείται πρωτοποριακό και καινοτομικό, μιας και ένωσε μέσω των διασκευών του την κλασική κιθάρα με την Rock μουσική. Το 2005 και 2006 του απονεμήθηκαν τα μουσικά βραβεία Αρίων (Καλύτερο ορχηστρικό άλμπουμ της Ελλάδας) για τα cd “Cafe de l’ art – Cinema” και “Cafe de l’ art – Τσιτσάνης – Βαμβακάρης” αντίστοιχα.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως: Μίκης Θεοδωράκης, Al Di Meola, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σταμάτης Κραουνάκης, Ελένη Βιτάλη, Χρήστος Λεοντής, Μάριος Φραγκούλης, Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.α.

Με αφορμή την δισκογραφική δουλειά “Ο Παναγιώτης Μάργαρης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη”, ο σημαντικότερος συνθέτης της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας Μίκης Θεοδωράκης έγραψε για τον Παναγιώτη Μάργαρη: “Αγαπητέ μου Παναγιώτη, άκουσα την τελική μορφή της δουλειάς σου και σπεύδω να σ’ ευχαριστήσω και να σε συγχαρώ. Σεβάστηκες απόλυτα το έργο μου και προχώρησες με φαντασία και ευρηματικότητα, αναδεικνύοντας την κιθάρα σε κορυφαίο όργανο μουσικής έκφρασης, εκμεταλλευόμενος όλα τα πλούσια στοιχεία της που αναδείξανε όλες τις πτυχές της μουσικής μου. Σε χαιρετώ με αγάπη, Μίκης Θεοδωράκης”

Ο Παναγιώτης Μάργαρης διδάσκει κλασική κιθάρα στην Αθήνα. Από την τάξη του, έχουν αποφοιτήσει πολλοί αξιόλογοι κιθαριστές.

Τον Ιούλιο του 2017 βραβεύτηκε από την UNESCO για την προσφορά του στον πολιτισμό.