
Η Αντιγόνη Σταυροπούλου, η Νόρα και οι «Κούκλες»
8 Φεβρουαρίου 2019
Παναγιώτης Μάργαρης: «Χρειάζεται πολύ δουλειά και πειθαρχημένη μελέτη»
11 Φεβρουαρίου 2019
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Πρόκειται για ένα πανέξυπνο και ιδιοφυές θεατρικό έργο το οποίο ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης, μέλος των Abovo που υπογράφουν τη σκηνοθεσία, μιλάει για το βραβευμένο έργο του Ζουάν Γιάγκο, το ρόλο του και τη μαγική συνταγή που θα φτιάξει τη θρεπτική παιδική τροφή: το «Μυγοφαές».
«Δεδομένου ότι ως ομάδα Abovo έχουμε ένα παρελθόν κωμωδιών λίγο πιο ακραίο και με περισσότερη αναλογία γέλιου ανά χρονική στιγμή, δεν θα μπορούσα να εντάξω αυτή την παράσταση σε κάτι τέτοιο» εξηγεί ο Γιάννης Σαρακατσάνης. «Είναι μια ιστορία κανονική με αρχή, μέση, τέλος με σασπένς, με αλλαγές, με υπόθεση, με ενδιαφέρον η οποία είναι, φυσικά, πολύ αστεία, έχει χιούμορ, αλλά δεν θα τη χαρακτήριζα αμιγώς κωμωδία. Είναι τέσσερις τριανταπεντάρηδες συνάδελφοι, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που δουλεύουν σε μια εταιρεία παιδικών τροφών» συνεχίζει ο ηθοποιός. «Στο πλαίσιο κάποιων περικοπών που κάνει η εταιρεία, κυκλοφορεί ένα e-mail που λέει για δραστική μείωση προσωπικού και αυτοί αποφασίζουν να αντιδράσουν. Ξεκινάει η παράσταση και εξετάζουν τις επιλογές τους: να κάνουν ένα μανιφέστο, να στείλουν μια επιστολή στη διοίκηση, στην πολυεθνική που έχει εξαγοράσει την εταιρεία ή να κάνουν κάτι δικό τους. Μέσα από τη συζήτηση προκύπτει η ιδέα ότι υπάρχει μια συνταγή, που είχαν συζητήσει παλαιότερα, για παιδική τροφή η οποία θα προέρχεται από προνύμφες μύγας. Αυτό, στην παράσταση, ακούγεται σαν κάτι πολύ αστείο. Ο συγκεκριμένος ρόλος που προτείνει την ιδέα, συνεχίζει να επιχειρηματολογεί υπέρ των εντόμων και μέσα σ’ ένα πεντάλεπτο μας έχει πείσει, πραγματικά όμως και διαβάζοντας το έργο και την ώρα της παράστασης, ότι αυτό το πράγμα όχι απλώς γίνεται, αλλά είναι και ένα μαγικό προϊόν. Τα έντομα έχουν τρομερή αναλογία πρωτεϊνών σε σχέση με το μοσχάρι, η παραγωγή τους είναι πολύ πιο οικολογική και φτηνή και μάλιστα, επειδή οι μύγες τρέφονται με απόβλητα, στην πραγματικότητα η καλλιέργεια μυγών, μειώνει τα απόβλητα. Είναι η μοναδική παραγωγή τροφής που καταστρέφει περισσότερα απόβλητα από όσα δημιουργεί. Οπότε σ’ ένα πλαίσιο οικολογικού προβληματισμού, ξαφνικά ακούμε για ένα προϊόν το οποίο είναι το μαγικό προϊόν που σίγουρα θα πετύχει. Και ακολουθούμε λοιπόν την πορεία αυτής της εταιρείας που δημιουργείται, στην επιτυχία της, στην εκτόξευσή της και στη συνέχειά της, στις δυσκολίες που προκύπτουν και σε ένα πολύ έξυπνο τέλος, που δεν θα αποκαλύψω».

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Γιάννης Σαρακατσάνης. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).
«Η Μαρία Χατζηεμμανουήλ, που έχει κάνει τη μετάφραση στα ελληνικά, ερχόμενη από ένα ταξίδι της στην Ισπανία, μας είπε γι’ αυτό το έργο, το οποίο μόλις το διάβασε σκέφτηκε εμάς» εξηγεί ο Γιάννης Σαρακατσάνης. «Οι φίλοι της, οι μεγάλοι συγγραφείς εκεί, την είχαν πάει να δει ένα καινούργιο έργο που γινόταν χαμός την περίοδο 2017-2018. Είδε, πέρυσι λοιπόν, την παράσταση “Fairfly” στη Βαρκελώνη από μια ομάδα, που εμείς τους βλέπουμε σαν τους Ισπανούς Abovo αυτή τη στιγμή, τον θίασο La Calórica. Ο συγγραφέας Ζουάν Γιάγκο που δουλεύει μαζί τους, έγραψε αυτό το έργο κατόπιν αιτήματος του θιάσου και βάσει μιας ιδέας που είχαν οι ίδιοι. Αυτό το έργο, με αυτόν το θίασο έκανε μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, πήρε δύο βραβεία Max (καλύτερου συγγραφέα και καλύτερο νέο έργο-αποκάλυψη), τα οποία είναι πολύ μεγάλα βραβεία στην Ισπανία, γιατί μιλάμε για μια πολύ μεγαλύτερη θεατρική αγορά. Από την πλευρά μας, δεδομένου ότι ως ομάδα Abovo δεν έχουμε κάνει ποτέ γραμμένο κείμενο στο θέατρο και όσες παραστάσεις έχουμε κάνει είναι δικές μας, δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε πως μπορεί ένα κείμενο να θυμίζει εμάς. Όταν πέρυσι τον Ιούνιο το διαβάσαμε, μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Όχι μόνο επειδή μας ταίριαζε, αλλά επειδή είναι ένα σπουδαίο έργο. Είναι πανέξυπνο, είναι ιδιοφυές και ο συγγραφέας ουσιαστικά επιχειρεί να μιλήσει για τις παγίδες της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης, το οποίο για μένα είναι προδιαγραμμένη αποτυχία για οποιονδήποτε επιχειρήσει να γράψει ένα έργο γι’ αυτό. Ο Ζουάν Γιάγκο, όμως, τα καταφέρνει, δεν γίνεται διδακτικός, δεν παίρνει θέση, λέει πως είναι τα πράγματα, λέει ποια είναι τα καλά τους και κυρίως ποια είναι τα κακά τους, σ’ ένα έργο που γελάς από την αρχή μέχρι το τέλος και φεύγεις με έναν βαρύ προβληματισμό για το τι θέλεις να κάνεις εσύ στη ζωή σου».

Η Βάσω Καβαλιεράτου και η Σωσώ Χατζημανώλη. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).
«Με τον Φοίβο Δεληβοριά έχουμε πλέον μια οικογενειακή σχέση, είναι αφενός σύζυγος της Βάσως Καβαλιεράτου (η οποία είναι μέλος της ομάδας Abovo), αφετέρου καθώς είχαμε συνεργαστεί στην παράστασή μας “Το Δάνειο”, είχε ο ίδιος μια εμπειρία από ισπανικά έργα. Μας έγραψε τη μουσική της παράστασης, η οποία έχει ένα ιντερμέδιο. Έχει ένα βίντεο κλιπ στα μισά, όπου αρχίζει ο χρόνος και επιταχύνει και βλέπουμε την εξέλιξη της εταιρείας των τεσσάρων ηρώων. Ο Φοίβος, έχει γράψει ουσιαστικά τέσσερις διαφημίσεις για το “Μυγοφαές”, διαφορετικού ύφους και στιλ, οι οποίες ακούγονται στη σειρά σαν να ακούμε ραδιόφωνο και παίζεται μια διαφήμιση. Είναι πάρα πολύ αστείο, δίνει ένα πολύ ωραίο διάλειμμα στην παράσταση που ο κόσμος ακούει και τους πολύ αστείους στίχους. Με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, τη Βάσω Καβαλιεράτου και τη Σωσώ Χατζημανώλη είμαστε μέλη των AbOvo εδώ και πολλά χρόνια. Όταν μας φώναξε η Μαρία (Χατζηεμμανουήλ) για να μας κάνει την πρώτη ανάγνωση- live μετάφραση από τα ισπανικά στα ελληνικά, πήγαμε με τη Βάσω και το Γιώργο. Ακούγοντας το έργο, σκεφτήκαμε ότι οι ανδρικοί ρόλοι ήταν γραμμένοι και εμάς τους δύο. Τους ακούγαμε και γελάγαμε, σαν κάποιος να μας είχε δει και να μας κορόιδευε με αυτούς τους χαρακτήρες. Οι ατάκες στον χαρακτήρα που παίζω, είναι ατάκες που λέω συχνά και με κοροϊδεύουν οι υπόλοιποι. Για παράδειγμα, ο Σταύρος ο χαρακτήρας που υποδύομαι στην παράσταση, κατηγορεί τη Μαρία τον χαρακτήρα που κάνει η Βάσω και της λέει ότι θα ήθελε να πιστεύει σε αυτό που κάνουν, θα ήθελε να είναι συγκινημένη, κ.τ.λ. Είναι κάτι με χαρακτηρίζει ως Abovo, δηλαδή θέλω όλους να τους εμπνεύσω και δεν μου αρκεί να κάνουν όλοι δουλειά, θέλω να είναι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν. Αντίστοιχα, ο χαρακτήρας του Γιώργου έχει δικά του χαρακτηριστικά δηλαδή που είναι απότομος, έχει μια αγριάδα και μια τεχνοκρατική προσέγγιση στα πράγματα».
Πληροφορίες παράστασης
«Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ομάδα AbOvo
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αγγελόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη
Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή, Αντισθένους 7 και Θαρύπου , Αθήνα, τηλ. 210 9212900
Πότε: από 28 Ιανουαρίου 2019, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Έως 23 Απριλίου 2019
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό)