
Αντίνοος Αλμπάνης: «Το σημαντικό πάνω στη σκηνή είναι ο άλλος και όχι ο εαυτός μας»
4 Φεβρουαρίου 2019
Ο Γρηγόρης Καραντινάκης σκηνοθετεί τις «Χρωματιστές γυναίκες»
6 Φεβρουαρίου 2019
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Η ιδέα για την παράσταση ξεκίνησε από μια τριανταφυλλιά. Για την ακρίβεια, μια πολύ μεγάλη τριανταφυλλιά στο κέντρο της Αθήνας. Η Κατερίνα Κλειτσιώτη μιλάει για την παράσταση «Motel Sub Rosa» στην οποία υπογράφει τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία. Η ίδια ερμηνεύει το ρόλο της τριανταφυλλιάς.
«Είναι λίγο περίεργο και εγώ γελάω πια με αυτό» εξηγεί η σκηνοθέτις. «Προέκυψε πέρυσι το καλοκαίρι, μια μέρα που είχα πάρει το τρόλεϊ για να ανέβω στα Άνω Πατήσια. Είναι μια διαδρομή που κάνω σχεδόν καθημερινά και μέσα από το παράθυρο του τρόλεϊ, είδα σε μια αυλή ενός σπιτιού μια τεράστια τριανταφυλλιά. Ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσες άνετα να βγάλεις τραπεζάκι και να πιες καφέ από κάτω. Μου έκανε τρομερή εντύπωση, γιατί στην Αθήνα δεν είχα ξαναδεί τόσο μεγάλη τριανταφυλλιά, ήταν επίσης ανθισμένη και ήταν ένα υπέροχο θέαμα. Εκεί, λοιπόν, μου ήρθε στο μυαλό πως θα μπορούσαν δύο άνθρωποι να μείνουν από κάτω από μια τριανταφυλλιά, γιατί φαινόταν πολύ ωραία και πολύ δροσερή για την εποχή του καλοκαιριού. Έτσι μπήκε η βασική ιδέα και στη συνέχεια, πολύ απλά, άρχισα να δουλεύω στο μυαλό μου το “Motel Sub Rosa”. Τα κείμενα που χρησιμοποίησα, είναι διάφορα θραύσματα από ποιήματα, όχι αυτούσια, ένα κολάζ ποιημάτων και κειμένων συγγραφέων, σκηνοθετών όπως των Ιβάν Βιριπάγιεφ, Ροντρίγκο Γκαρσία, Γιώργου Ευθυμίου, Ε.Ε. Κάμμινγκς, Αλεχάντρα Πισαρνίκ, Αλφονσίνα Στόρνι. Επίσης, κάποια αποσπάσματα από τη Βίβλο και κάποια από την ταινία “Το κολαστήριο” του Μπέλα Ταρ. Όλα, έχουν σαν κοινό άξονα την αγάπη. Αυτό πραγματεύεται και όλο το έργο και φυσικά το λουλούδι τριαντάφυλλο. Γι’ αυτό και ο τίτλος της παράστασης “Motel Sub Rosa”, όπου στην ουσία είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι και που σημαίνει κάτω από την τριανταφυλλιά. Είναι αυτά τα πράγματα που γίνονται μυστικά με έναν τρόπο, κάτω από τα ρόδα, γι’ αυτό και συχνά οι Ρωμαίοι ζωγράφιζαν στα ταβάνια των σπιτιών τους τριανταφυλλιές, για να μένουν μυστικά όσα συμβαίνουν εκεί μέσα».
«Βρισκόμαστε σ’ ένα δωμάτιο ενός παραθαλάσσιου μοτέλ, κάπου στο υπερπέραν, δεν είναι προσδιορισμένος ο χωροχρόνος του και εκεί βλέπουμε ένα ανδρόγυνο που κοιμάται» συνεχίζει η Κατερίνα Κλειτσιώτη. «Το ζευγάρι έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το προηγούμενο βράδυ, εμένα μου αρέσει να φαντάζομαι από βαρεμάρα. Εκεί λοιπόν, βρίσκεται ο τελευταίος υπάλληλος του ξενοδοχείου και η καμαριέρα η οποία έχει αφομοιωθεί με την τριανταφυλλιά του ξενοδοχείου, οπότε τη συναντάμε σαν τριανταφυλλιά. Και όταν ξυπνάει το ζευγάρι, ξεκινάει ένας αγώνας να ξαναπιάσουν τα πράγματα από την αρχή, να ξαναγαπηθούν, να ξαναερωτευτούν με πάθος, αλλά αυτή τη φορά η συνθήκη είναι ότι πρέπει να επικοινωνήσουν, μόνο μέσα από τον ποιητικό λόγο. Υπάρχει πολύ σωματικότητα στην παράσταση, το σώμα φέρει και αυτό την ποίηση, αλλά υπάρχουν αυτά τα αποσπάσματα των συγγραφέων που ανάφερα παραπάνω, τα περισσότερα είναι ποιήματα τα οποία ακούγονται επί σκηνής. Συνεργάζομαι με τρεις ακόμα ηθοποιούς. Με τον Βασίλη Χατζηδημητράκη είμαστε ήδη εδώ και δύο χρόνια ομάδα, έχουμε δουλέψει ξανά μαζί και ήμασταν μαζί στη σχολή Βεάκη. Με τον Γιάννη Παπαδάκη με τον οποίο έχουμε κάνει μαζί τη μουσική επιμέλεια και με τη Νατάσσα Διαμάντη που είναι επίσης πολύ φίλη. Είμαστε μια παρέα φίλων, που δέσαμε σαν αισθητική, σαν τρόπο αντίληψης πραγμάτων στο θέατρο, οπότε τα πράγματα κύλησαν ομαλά και ωραία. Σίγουρα για μένα ήταν δύσκολο, γιατί μέχρι και τις τελευταίες πρόβες ήμουν κάτω από τη σκηνή, οπότε όταν ανέβηκα ήμουν ένα ξένο σώμα. Ωστόσο, λόγω της επικοινωνίας που έχουμε μεταξύ μας και οι τρεις αμέσως με αγκάλιασαν».
Πληροφορίες παράστασης
«Motel Sub Rosa» (στο βάθος θάλασσα)
Σκηνοθεσία-σύλληψη: Κατερίνα Κλειτσιώτη
Φωτισμοί: Γιάννης Βολέλης
Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Κλειτσιώτη, Γιάννης Παπαδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάνα Πουλή
Βοηθοί πάντων: Γιάννης Βασιλόπουλος, Άγγελος Τσαντήλας
Αφίσα: Νικήτας Κοτροκόης
Παίζουν: Νατάσσα Διαμάντη, Κατερίνα Κλειτσιώτη,Γιάννης Παπαδάκης, Βασίλης Χατζηδημητράκης
Πού: Faust, Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Αθήνα, τηλ. 210 3234095
Πότε: κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00. Έως 10 Φεβρουαρίου 2019
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (μειωμένο)