
«Κουμ Κουάτ» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
26 Ιανουαρίου 2019
«Η Λία και η τελεία»: μια βιωματική παράσταση για παιδιά
29 Ιανουαρίου 2019
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Μουσικά σχήματα ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου Radar μετά το τέλος της παράστασης «Lemon», στην οποία ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας, διηγούνται την απίστευτη ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό. Την αρχή κάνουν την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, οι Evocación που υπόσχονται να μεταφέρουν τους επιβάτες στην ατμόσφαιρα των αργεντίνικων tangos και των μελωδιών του Astor Piazzolla. Ο Μιχάλης Κουμουτσάκος (πιάνο-ενορχηστρώσεις) και η Στέλλα Χροναίου (φωνή), μιλάνε για την παράσταση «Lemon», το tango και για τη μουσική που θα ακούσουμε μέσα στο σκηνικό του ατμόπλοιου Βιρτζίνιαν.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη δημιουργία των Evocación και την πορεία σας μέχρι σήμερα;
Μιχάλης Κουμουτσάκος: «Η μήτρα των Evocación ήταν ένα κλασικό πιάνο τρίο (βιολί, τσέλο, πιάνο) που είχε κλασικό ρεπερτόριο και άλλο όνομα. Το 2007, με το τρίο αυτό, αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τη μουσική του Astor Piazzolla και συνεργαστήκαμε με χορευτές του tango για κάποιες παραστάσεις. Αυτοί μας μύησαν στο tango της “χρυσής εποχής” (1930-1950 περίπου) και αυτό μας άρεσε τόσο που, από το 2009 ασχολούμαστε με το αργεντίνικο tango αποκλειστικά διαλέγοντας το όνομα Evocación (που σημαίνει “αναπόληση” στα ελληνικά). Με την πάροδο των χρόνων άλλαξε και η σύσταση του συγκροτήματος, έτσι ώστε να έχει πιο αντιπροσωπευτικό ήχο για το στιλ: προστέθηκε το μπαγιάν, και το τσέλο αντικαταστάθηκε από το κοντραμπάσο. Η συνεργασία μας με την εξαιρετική τραγουδίστρια Στέλλα Χροναίου έχει δώσει την τελική μορφή και ήχο στις εμφανίσεις μας. Στα δέκα, περίπου, χρόνια που συνεργαζόμαστε έχουμε κάνει δεκάδες εμφανίσεις στην Αθήνα και την επαρχία παίζοντας είτε συναυλιακά είτε σε milongas (χοροεσπερίδες σε αργεντίνικο στιλ), προσπαθώντας πάντα να αποφεύγουμε την “χλιαρότητα” και τη μετριότητα, δίνοντας το “κάτι παραπάνω” φορά με τη φορά, τόσο σε λυρισμό όσο και σε δυναμισμό».
Έχετε δει την παράσταση Lemon; Ποια είναι η άποψή σας για το έργο και τη σκηνική του απόδοση;
Στέλλα Χροναίου: «Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για την παράσταση και ήθελα πολύ να τη δω. Μου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ιστορία, αλλά τελικά αυτό που με κέρδισε είναι η απόδοσή της, τόσο ερμηνευτικά όσο και σκηνοθετικά. Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι πρόκειται για μία ιστορία που σου αφήνει πολλά ερωτηματικά, χωρίς να σε κατευθύνει καθόλου ως προς την απάντηση αυτών των ερωτημάτων. Η σκηνογραφία και οι ερμηνείες με μάγεψαν, καταφέρνοντας να μου μεταφέρουν αυτή την πολύ τρυφερή σχέση των δύο ηρώων αλλά κι έναν χαρακτήρα, αυτόν του Lemon, πλασμένο από τη μουσική, τα ταξίδια και πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Όπως το tango».

Οι ηθοποιοί του Lemon, Μελαχρινός Βελέντζας και Γιώργος Δρίβας, υποδέχονται στο Θέατρο Radar μετά το τέλος της παράστασης τους Evocación. (Φωτογραφία: Ippo Navridis III).
Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Μελαχρινό Βελέντζα και το Γιώργο Δρίβα;
Στέλλα Χροναίου: «Σε νεαρή ηλικία είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω με πλοίο και να γνωρίζω πολλά λιμάνια της Ευρώπης και της Αμερικής. Έως σήμερα αυτό για μένα ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου: το γεγονός ότι γνώρισα άλλα μέρη, άλλους ανθρώπους, άλλους πολιτισμούς. Μέχρι που γνώρισα μέσα από την παράσταση τον Lemon, ο οποίος έχει ταξιδέψει κι αυτός όλη του τη ζωή και δεν έχει κατέβει σε κανένα λιμάνι. Είναι μια άλλη οπτική της ίδιας ιστορίας. Κι αφού δεν κατεβαίνει στο λιμάνι ο Lemon αποφάσισα να μεταφέρω τη ζωή του λιμανιού, στο δικό του χώρο».
Τι θα ακούσουν οι θεατές στη συναυλία που θα ακολουθήσει μετά την παράσταση;
Μιχάλης Κουμουτσάκος: «Θα ακούσουν ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με βάση το tango που καλύπτει περίπου έναν αιώνα μουσικής δημιουργίας. Θα ακούσουν μουσική του Astor Piazzolla, δυναμικά tango-canciones (tango-τραγούδια δηλαδή, είδος που εισήγαγε ουσιαστικά ο Carlos Gardel) παλιά και νέα, θα ακούσουν χαριτωμένα valses και σπιρτόζικες milongas της “χρυσής εποχής” με τον τρόπο που τα έπαιζαν οι μεγάλοι συνθέτες και ενορχηστρωτές-θρύλοι του tango, όπως οι Juan D’ Arienzo, Carlos di Sarli, Osvaldo Pugliese, Anibal Troilo».
Μπορείτε να μας μεταφέρετε λίγο από την ατμόσφαιρα των αργεντίνικων tangos και των μελωδιών του Astor Piazzolla;
Στέλλα Χροναίου: «Το tango είναι ένα είδος μουσικής που αναπτύχθηκε στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες από μετανάστες. Οι tangueros ήταν άνθρωποι που ζούσαν στο περιθώριο και μας θυμίζουν τους ρεμπέτες του Πειραιά ή της Θεσσαλονίκης. Οι στίχοι των τραγουδιών μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά και χαρακτηρίζονται από έντονο πάθος. Στη δεκαετία του 1930, όπου η Αργεντινή είχε οικονομική ανάπτυξη, πολλοί μουσικοί πήγαν για σπουδές στην Ευρώπη και ανέπτυξαν αυτό το είδος μουσικής φέρνοντας καινούρια στοιχεία και αναδεικνύοντας το tango παγκοσμίως. Ο πιο γνωστός συνθέτης του είδους ήταν ο Astor Piazzolla με μεγάλες διεθνείς επιτυχίες. Πίσω από τη δεξιοτεχνία που απαιτεί το είδος αυτό, υποβόσκει η αλητεία μαζί με τον έρωτα, η αξιοπρέπεια μέσα από τον πόνο, η ελευθερία και το πάθος. Την άκρως ερωτική ατμόσφαιρα γεμάτη αλήθεια, ο ακροατής αφήνεται να γευτεί με όλες του τις αισθήσεις».
Εvocación
Στέλλα Χροναίου – Φωνή
Μαρία Δελή – Μπαγιάν
Διονύσης Βερβιτσιώτης – Βιολί
Βαγγέλης Ζωγράφος – Κοντραμπάσο
Μιχάλης Κουμουτσάκος – Πιάνο / Ενορχηστρώσεις
Πληροφορίες παράστασης
«Lemon»
Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη
Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Λευτέρης Δούρος
Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρία Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες – Trailer: Χάρης Γερμανίδης
Κατασκευή σκηνικού: Θωμάς Μαριάς
Οργάνωση Παραγωγής: Λυδία Καραγιαννίδη & Μαριαρίνα Μπουκίου
Διανομή: Μελαχρινός Βελέντζας (Χιλιαεννιακόσια) & Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ)
Πού: Θέατρο Radar, πλατεία Αγ. Ιωάννη και Πυθέου 93, τηλ. 210 9769294 και 6949 424283 (απέναντι από τη στάση ΜΕΤΡΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – κόκκινη γραμμή / άνετο parking)
Πότε: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15
Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, θα εμφανιστούν μετά το τέλος της παράστασης οι Evocación. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και για τους Μάρθα Μορελεόν, Δήμο Βουγιούκα, Manouche Drome και Σταύρο Παπασταύρου.
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)
*To θέατρο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ
*H παράσταση είναι κατάλληλη και για παιδιά άνω των 12 ετών
**Ομαδικές κρατήσεις για γκρουπ, σχολεία και συλλόγους: 6949424283
Info
Η απίστευτη ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό, ζωντανεύει κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τη θεατρική ομάδα Experimento σε διασκευή και σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκη. To ντουέτο του Lemon, ο ηθοποιός και πιανίστας Μελαχρινός Βελέντζας (Χιλιαεννιακόσια) και ο ηθοποιός Γιώργος Δρίβας (τρομπετίστας Τιμ Τούνυ), παρέα με το πιάνο-μαγικό κουτί της παράστασης παίζουν τη μουσική του Ωκεανού φέρνοντας στην επιφάνεια με ανάλαφρο τρόπο την υπαρξιακή αγωνία του καθένα από εμάς:
Εσύ φοβάσαι να κατέβεις από το πλοίο που γεννήθηκες;
Η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από αντιθέσεις σε μία διαρκή μετάβαση απ’ τη θάλασσα στη στεριά κι απ’ τη στεριά στη θάλασσα συνδυάζοντας το γέλιο με τη συγκίνηση, τη χαρά με τη νοσταλγία, το ανθρώπινο με το μεταφυσικό, το πραγματικό με το φανταστικό. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην ίδια τη ζωή. Το Lemon είναι ανεξάρτητη παραγωγή των Experimento και ως site-specific παράσταση ταξιδεύει σε θεατρικές σκηνές και πρωτότυπους προορισμούς κάπου ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα. Το καλοκαίρι του 2018, κατά την πρώτη περιοδεία του, παρουσιάστηκε πάνω σε αγκυροβολημένο ferry-boat στο λιμάνι της Αντιπάρου, εν πλω και υπό φυσικό φως ανάμεσα στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, σ’ ένα καρνάγιο στην περιοχή του Λαυρίου.
Λίγα λόγια για τους Experimento
Οι Experimento είναι καλλιτεχνικό δίκτυο Έρευνας και Παραγωγής. Ιδρύθηκαν το 2018 από τον Μελαχρινό Βελέντζα και τη Νατάσα Τσιντικίδη με κύρια εργασία την προετοιμασία και παρουσίαση έργων που προσεγγίζουν την πραγματικότητα από την ανάποδη και ταυτόχρονα μας φέρνουν σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Γιατί θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές.
Ο συγγραφέας του έργου
Ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας Alessandro Baricco γεννήθηκε το 1958 στο Τορίνο της Ιταλίας. Έχει γράψει αρκετά μυθιστορήματα που έχουν βραβευτεί κι επίσης έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: Όνειρα από γυαλί (1991), Ωκεανός (1993), Μετάξι (1996). Ο ποιητικός μονόλογος Χιλιαεννιακόσια (1994) μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο Ο Θρύλος του Χιλιαεννιακόσια (1998) σε σκηνοθεσία Guiseppe Tornatore, τον Tim Roth στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Ennio Morricone να υπογράφει το soundtrack της ταινίας.