«Απολογίες 4 & 5» από την ομάδα Vasistas
25 Ιανουαρίου 2019
Live με τους φίλους του «Lemon»!
28 Ιανουαρίου 2019
«Απολογίες 4 & 5» από την ομάδα Vasistas
25 Ιανουαρίου 2019
Live με τους φίλους του «Lemon»!
28 Ιανουαρίου 2019

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το έργο «Κουμ Κουάτ» ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, που αφενός ο τίτλος του παραπέμπει στο παραδοσιακό λικέρ της Κέρκυρας αφετέρου περικλείει την ατμόσφαιρα της δικτατορίας όπου διαδραματίζεται το έργο. Ο Γιώργος Γλάστρας μιλάει για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, στην οποία μεταμορφώνεται σε τρεις χαρακτήρες μπροστά στα μάτια των θεατών. Επί σκηνής και η Μαρία Κοσκινά, η οποία υπογράφει το κείμενο μαζί με τον σκηνοθέτη.

 

«Γελάμε συνέχεια με όλο το κείμενο, είναι ξεκαρδιστικό και υπέροχα γραμμένο από την πρώτη φράση ως την τελευταία. Ελπίζουμε να γελάσουν και οι θεατές. Το κοινό, όπως και εμείς, έχει ανάγκη να βλέπει κωμωδία, καθώς και απ’ όλα τα είδη θεάτρου» λέει ο ηθοποιός. «Μιλάμε για μια φάρσα και νομίζω ότι είναι η γραφή της φάρσας σπάνιο φαινόμενο στα ελληνικά θεατρικά κείμενα. Δηλαδή, κωμωδίες έχουμε πολλές, αλλά αυτό το είδος της φάρσας που έχει τις ρίζες της στη γαλλική και κυρίως στην αγγλική φάρσα, που ο ένας χαρακτήρας βγαίνει και μπαίνει ο άλλος και η μια ανατροπή φέρνει την άλλη, είναι αρκετά σπάνιο είδος, ως γραφή. Οπότε μιλάμε για μια ελληνική φάρσα, που έχει και από γραφής κάποιες πρωτοτυπίες και ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει αυτός ο φρενήρης ρυθμός και η αλληλουχία των εισόδων και των εξόδων των χαρακτήρων, όλα αυτά παίζονται από δύο μόνο ηθοποιούς. Οπότε εγώ παίζω τρεις χαρακτήρες και αντιστοίχως η Μαρία Κοσκινά άλλους τρεις. Η άλλη πρωτοτυπία είναι ότι όλα αυτά, γίνονται φανερά μπροστά στα μάτια του θεατή. Αυτά που θα ακούγαμε ή  θα φανταζόμασταν ότι γίνεται στα παρασκήνια και η μεταμόρφωση από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο, γίνονται φανερά στα μάτια του θεατή».

 

Ο Γιώργος Γλάστρας και η Μαρία Κοσκινά ερμηνεύουν από τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες ο καθένας. (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

«Είμαστε στη Χούντα, την περίοδο της επταετίας, τον Απρίλιο του 1972 και συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα σε κάποια μονοκατοικία της Αθήνας» συνεχίζει ο Γιώργος Γλάστρας. «Ένα ζευγάρι, ξυπνάει το πρωί και ξεκινάει τη μέρα του πολύ ευτυχισμένο, γιατί κατάφερε με διάφορους τρόπους να απεμπλακεί από τις οικογενειακές καταναγκαστικές και ψυχαναγκαστικές παραδόσεις των εορτών και να μείνει μόνο του, να περάσει τη μέρα αυτή ήρεμα. Αυτή την ηρεμία και την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα χαλάει, καθώς χτυπάει το κουδούνι. Από εκεί και πέρα αρχίζει μια σειρά ανατροπών, που η μια διαδέχεται τη άλλη και γίνεται ένας χαμός. Η οικογένεια της κοπέλας, που υποδύεται η Μαρία Κοσκινά, είναι από την Κέρκυρα οπότε υπάρχει αυτή η σύνδεση με το κουμ κουάτ που είναι το παραδοσιακό λικέρ. Μέσα στο έργο, το  κουμ κουάτ παίρνει και κάποιους άλλους χαρακτηρισμούς, γιατί υπάρχει μια σκηνή, μια βίαια μάχη για το αν το κουμ κουάτ είναι ελληνικό προϊόν ή όχι. Και αυτό έρχεται να συνδεθεί με όλη την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής που προσπαθούσε να επαναφέρει, να στρέψει τον κόσμο σε μια παράδοση και μια ελληνικότητα, η οποία όμως ήταν μέσα από τα μάτια της δικτατορίας μια νόθα κατάσταση. Μονοδιάστατη και ψεύτικη θεώρηση της ελληνικής ταυτότητας».

 

Ο Γιώργος Γλάστρας και η Μαρία Κοσκινά στην παράσταση του έργου «Κουμ Κουάτ». (Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή).

«Με το Γιάννη (Καλαβριανό) και τη Μαρία (Κοσκινά) γνωρίζομαι προσωπικά από πολύ παλιά, από τη Θεσσαλονίκη. Είχαμε συνεργαστεί και με τους δύο στο θέατρο στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε, έχουμε φιλικές σχέσεις για χρόνια και με τη Μαρία είχαμε ξαναβρεθεί στην παράσταση “Γιοι και Κόρες” που είχε γράψει και σκηνοθετήσει ο Γιάννης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και είχε ανέβει και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 2013. Με τον Γιάννη συνεργάζομαι αρκετά στενά εδώ και πέντε χρόνια, τους θαυμάζω και τους εκτιμώ και τους δύο. Ο Γιάννης είναι μια σημαντική περίπτωση συγγραφέα, καταρχήν, για μένα στα ελληνικά πράγματα και κατ’ επέκταση σκηνοθέτη και συνεργάτη».

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Κουμ Κουάτ» των Γιάννη Καλαβριανού και Μαρίας Κοσκινά

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική επιμέλεια: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κοσκινά

 

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9212900

Πότε: από 25 Ιανουαρίου 2019 και κάθε Τετάρτη στις 18.30, Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.30, Κυριακή στις 21.30. Έως 21 Απριλίου 2019

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Εισιτήρια: Τετάρτη-Παρασκευή 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο), Σάββατο-Κυριακή  18 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (μειωμένο)

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.