Η Μαρία Ζορμπά μιλάει για την παράσταση «8 γυναίκες κατηγορούνται»
22 Ιανουαρίου 2019
«Απολογίες 4 & 5» από την ομάδα Vasistas
25 Ιανουαρίου 2019
Η Μαρία Ζορμπά μιλάει για την παράσταση «8 γυναίκες κατηγορούνται»
22 Ιανουαρίου 2019
«Απολογίες 4 & 5» από την ομάδα Vasistas
25 Ιανουαρίου 2019

Η Μαρία Μοσχούρη και ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος στην παράσταση του έργου «Τα μάτια» του Πάμπλο Μεσίες. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μαρία Χατζηεμμανουήλ και στον Παντελή Δεντάκη, και σε όλη την ομάδα που έδωσε πάλι ζωή σε αυτούς τους τέσσερις χαρακτήρες που αγαπώ τόσο πολύ. Τις καλύτερες ευχές για την πρεμιέρα. Θα τα πούμε τον Μάρτιο. Μεγάλη αγκαλιά!». Αυτή ήταν η ευχή, μέσω twitter, του Αργεντινού συγγραφέα Πάμπλο Μεσίες στους συντελεστές της παράστασης του έργου «Τα μάτια» που έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, πριν από λίγες μέρες. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Παντελής Δεντάκης, μιλάει για τον συγγραφέα, την υπόθεση του έργου και την επιλογή των τεσσάρων ηθοποιών.

 

«Ένιωσα πολύ οικεία διαβάζοντας αυτό το κείμενο και όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες, ένιωσα ότι έχουμε κάτι κοινό με τον Πάμπλο Μεσίες, αυτό που σκέφτεσαι ότι με αυτόν τον άνθρωπο θα μπορούσα να ήμουν φίλος» λέει ο σκηνοθέτης. «Έχουμε μια ανοιχτή επικοινωνία μέσω Διαδικτύου και μέσω τηλεφώνου, του έχω προτείνει πράγματα, κάποιες μικρές αλλαγές ή και μεγαλύτερες που έχουμε κάνει στο κείμενο, σε συνεργασία πάντα με τη Μαρία Χατζηεμμανουήλ, που έχει κάνει τη μετάφραση του έργου. Γενικά, είναι πολύ δεκτικός και έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία. Καταλαβαίνει τις ανάγκες της συγκεκριμένης παράστασης, κάποια πράγματα που προσπαθήσαμε να τα προσαρμόσουμε για να είναι πιο οικεία στο ελληνικό κοινό, γιατί αυτό το έργο παρουσιάστηκε στην Ισπανία από τον ίδιο, που είναι ένας Αργεντινός ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας που ζει στην Ισπανία. Κάποια πράγματα διαφέρουν και έτσι έπρεπε να τα φέρουμε πιο κοντά σε εμάς».

 

Η Άννα Καλαϊτζίδου και ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

«Η επιλογή των ηθοποιών, γίνεται πάντα σε συνάρτηση με πολλά πράγματα»  συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Πρώτα απ’ όλα διαβάζοντας ένα κείμενο, σκέφτομαι τα πρόσωπα που μου έρχονται στο μυαλό και τον τρόπο που θεωρώ ότι θα συνθέσω μια ομάδα που θα μπορέσει να συνεργαστεί αρμονικά. Αυτά είναι τα κριτήρια. Η Ελένη Ουζουνίδου, ερμηνεύει τη Νατάλια τη μητέρα, η Μαρία Μοσχούρη την κόρη της, τη Νέλα και ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, τον Πάμπλο που είναι ο φίλος της Νέλα και ο εκ γενετής τυφλός. Η Άννα Καλαϊτζίδου είναι η Σεζάρια, η οφθαλμίατρος που έρχεται να θεραπεύσει τον Πάμπλο. Είναι μια πολύ όμορφη συνεργασία, και δεν το λέω για να ακουστεί ως κάτι κοινότοπο, το λέω επί της ουσίας. Είναι από τις συνεργασίες που υπάρχει μια πολύ ωραία ροή και τα πράγματα έχουν γίνει αρκετά αβίαστα. Θεωρώ ότι είχαμε μια όμορφη επαφή μεταξύ μας και μια όμορφη επαφή με το κείμενο, μπορώ να πω ότι κάναμε το καλύτερό μας και θα κριθούμε γι’ αυτό».

 

Ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος και η Ελένη Ουζουνίδου. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

«Ο τίτλος του έργου συνδέεται σίγουρα με τον Πάμπλο που δεν βλέπει, αλλά συνδέεται και με άλλα πράγματα, μεταφορικά. Ο Πάμπλο είναι ένας άνθρωπος που ενώ κυριολεκτικά δεν βλέπει, βλέπει ωστόσο πολλά πράγματα, γιατί έχει αναπτύξει τις υπόλοιπες αισθήσεις του, την αντίληψη, την οξυδέρκεια και την ενσυναίσθησή του, επίσης. Οπότε μπορεί να αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα πράγματα από τους υπόλοιπους ήρωες, που έχουν την όραση. Μπορεί, μεταφορικά, να βλέπει περισσότερα από ότι βλέπουν οι άλλοι. Σαφώς του λείπει η εικόνα, όπως λέει και ο ίδιος στην αρχή του έργου “εγώ δεν ξέρω καν τι είναι το σκοτάδι, δεν έχω καθόλου εικόνες, δεν έχω σχήματα. Οι εικόνες μου εμένα είναι οι μυρωδιές, η ακοή, η αφή”. Επίσης, ο τίτλος συνδέεται και με αυτό που προσπαθούμε να δούμε. Δηλαδή, με αυτό το αίνιγμα που προσπαθούμε να λύσουμε, που προσπαθούμε να δούμε πίσω από τα πράγματα, πίσω από αυτά που αντιλαμβανόμαστε. Τα μάτια, μεταφορικά συνδέονται και με τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι εμένα μου έρχεται συχνά στο μυαλό ο Οιδίποδας, ο οποίος ουσιαστικά βγάζει τα μάτια του όταν βλέπει τη μεγάλη αλήθεια της ζωής του, την οποία δεν μπορεί να αντέξει. Φυσικά, δεν συνδέεται καθόλου το ένα κείμενο με το άλλο, απλώς συνδέεται η χρήση της όρασης, του εργαλείου, που είναι τα μάτια».

 

Οι τέσσερις ηθοποιοί της παράστασης Μαρία Μοσχούρη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος και Ελένη Ουζουνίδου. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

«Ο Πάμπλο είναι ένας 25χρονος εκ γενετής τυφλός, έχει γνωρίσει τη Νέλα και ζουν σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας. Η Νέλα έχει έρθει από την Αργεντινή, μαζί με τη μητέρα της η οποία ουσιαστικά έχει ακολουθήσει τον έρωτα. Αλλά αυτός ο έρωτας την εγκατέλειψε όταν έφτασαν στην Ισπανία. Η μητέρα, η Νατάλια, είναι ένας άνθρωπος που ζει μέσα στο πάθος, έχει αναπτύξει πολύ ισχυρά το κομμάτι της σκέψης και της ανάλυσης, για το τι είναι ζωή, ο έρωτας, ο θάνατος, κ.τ.λ. Άσχετα αν πρακτικά, ακόμα, δεν μπορεί να κάνει κάτι με αυτές τις σκέψεις. Φαίνεται ότι παρόλο που είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, λειτουργεί τόσο πολύ με το θυμικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη αυτή τη σκέψη για να κάνει καλύτερη τη ζωή της. Σε αυτές τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους ανθρώπους, έρχεται σε αυτό το χωριό, η Σεζάρια η οποία λέει στον Πάμπλο ότι έχει δημιουργήσει μια ιατρική μέθοδο που μπορεί να τον θεραπεύσει. Και όλες οι ισορροπίες διαταράσσονται ακόμα περισσότερο. Ο Πάμπλο, ενώ είναι τυφλός φαίνεται ένας πολύ ισορροπημένος άνθρωπος, με μεγάλη ηρεμία, ωστόσο έχει αποδεχτεί ότι δεν θα δει ποτέ στη ζωή του και ξαφνικά, η πληροφορία ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, τον μετακινεί πολύ και τον βγάζει εκτός κέντρου βάρους. Δεν μπορώ να πω ότι το έργο, περνάει μηνύματα γιατί είναι και μια έννοια που όταν υπάρχει στην τέχνη, τότε η τέχνη γίνεται διδακτική. Αυτό που κάνει, ουσιαστικά, ο συγγραφέας είναι ότι δεν δίνει απαντήσεις, ούτως ή άλλως η τέχνη δεν δίνει απαντήσεις, αλλά σε βοηθάει και σου δίνει ένα έναυσμα για να βάλεις σε μια τάξη το υπαρξιακό σου χάος και τα υπαρξιακά σου ερωτήματα. Τουλάχιστον σ’ εμένα αυτό συμβαίνει».

 

Ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Πληροφορίες παράστασης

«Τα μάτια» του Πάμπλο Μεσίες

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Μοσχούρη, Ελένη Ουζουνίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

 

Πού: Θέατρο του Νέου Κόσμου- Κεντρική Σκηνή, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9212900

Πότε: από 17/1/ 2019, και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 19.00. Έως 21/4/2019

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Εισιτήρια: Τετάρτη-Πέμπτη 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ(μειωμένο), Σάββατο-Κυριακή 18 ευρώ (κανονικό), 15 ευρώ (μειωμένο)

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.