Ο «Ερωτόκριτος» στο θέατρο Ροές
16 Ιανουαρίου 2019
Ο Ανδρέας Γ. Ανδρέου σκηνοθετεί το έργο «Ένας αριθμός»
19 Ιανουαρίου 2019
Ο «Ερωτόκριτος» στο θέατρο Ροές
16 Ιανουαρίου 2019
Ο Ανδρέας Γ. Ανδρέου σκηνοθετεί το έργο «Ένας αριθμός»
19 Ιανουαρίου 2019

Η Εύη Μητσοπούλου και ο Δημοσθένης Φίλιππας στην παράσταση «Αδάμ & Εύα». (Φωτογραφίες: Christopher Ambatzi‐Crécy).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πρόκειται για μια κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων, που διατρέχει, μέσα σε 80 λεπτά, την ιστορία του σύγχρονου ανθρώπου, ωστόσο μοιραία ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης κοινωνικής και αξιακής κρίσης. Η Εύη Μητσοπούλου μιλάει για την παράσταση «Αδάμ & Εύα», η οποία είναι βασισμένη στο κείμενο του Μαρκ Τουαίην «Ημερολόγια του Αδάμ και της Εύας». Η ίδια υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη διασκευή, τη μετάφραση και την παραγωγή, και πρωταγωνιστεί μαζί με τον Δημοσθένη Φίλιππα σε ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του κόσμου, που χαρακτηρίζεται από το ιδιοφυές και  σαρκαστικό χιούμορ του συγγραφέα.

 

Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο;

Όταν διάβασα για πρώτη φορά «Τα ημερολόγια του Αδάμ και της Εύας» του Μαρκ Τουαίην, μαγνητίστηκα. Λάτρεψα το οξυδερκές χιούμορ του και τα εύστοχα σχόλιά του. Η επιθυμία να το κάνω παράσταση με κατέκλυσε, κι έγινε ένα προσωπικό στοίχημα.

 

Ποια είναι η σχέση σας με τα παραμύθια;

Τα παραμύθια έχουν, όπως όλοι ξέρουμε, κυρίως διδακτικό, ηθικοπλαστικό χαρακτήρα, και κάποια διδάγματά τους μπορούν να είναι χρήσιμα. Ο Μαρκ Τουαίην, όμως, δε γράφει ένα παραμύθι. Μπορεί να δανείζεται πολλά στοιχεία από την αφήγηση ενός παραμυθιού, αλλά οι ήρωές του είναι πραγματικοί, οι εμπειρίες τους ανθρώπινες και συνηθισμένες. Εξάλλου, τα πρότυπά του γι’ αυτούς τους δύο χαρακτήρες, τον Αδάμ και την Εύα, ήταν η γυναίκα του κι ο ίδιος.

 

Ποια είναι η υπόθεση του έργου; 

Σε αυτό το κείμενο, ο Τουαίην, μέσα από την περιγραφή της αιώνιας αντιπαλότητας των δύο φύλων, σχολιάζει πολλές πτυχές της ζωής μέσα στην πατριαρχική κοινωνία. Η αγάπη κι η απώλεια, θα έλεγα, ωστόσο, ότι είναι τα κυρίαρχα θέματα.

 

Ποια είναι η δική σας άποψη για την ιστορία της Γένεσης;

Φαντάζομαι όλες οι θρησκείες είχαν ανάγκη μια ιστορία Γένεσης.

 

Υπογράφετε τη διασκευή, τη μετάφραση, τη σκηνοθεσία και ερμηνεύετε με τον Δημοσθένη Φίλιππα. Θα θέλατε να μας πείτε για όλες αυτές τις ιδιότητές σας;

Ήταν ένα παράτολμο εγχείρημα, καθώς δεν είχα καμία προηγούμενη εμπειρία αυτοσκηνοθεσίας, τέτοιας έκτασης τουλάχιστον. Η μετάφραση και η διασκευή προηγήθηκαν της όλης διαδικασίας, βεβαίως. Είχαν ολοκληρώθει, πριν συναντήσω τον Δημοσθένη. Η σκηνοθεσία, από μόνη της, είναι πρόκληση, αλλά παίζοντας και κάνοντας την παραγωγή ταυτόχρονα, η κατάσταση μπορεί να γίνει περίπλοκη. Σ’αυτό, με βοήθησε πολύ ο Δημοσθένης, και όλοι οι εξαιρετικοί συνεργάτες μου. Έμαθα πάρα πολλά μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία.

 

Θα θέλατε να μας πείτε για το ρόλο της Εύας και για τη σκηνοθετική σας προσέγγιση;

Βρίσκω την Εύα υπέροχη, και παρεξηγημένη. Έχει τόσες αρετές, αλλά κάποιος (όπως ο Αδάμ, για παράδειγμα) μπορεί να θεωρήσει τον υπερβολικό ενθουσιασμό της για τη ζωή και τον κόσμο, λίγο κουραστικό. Όσο για τη σκηνοθετική προσέγγιση, αυτό που μ’ενδιέφερε κυρίως ήταν ν’ακουστεί αυτό το υπέροχο, δυνατό κείμενο.

 

Υπάρχει κάποια σκηνή, στην παράσταση, που ξεχωρίζετε;

Δύσκολο να πω. Ακόμα γελάω σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια της παράστασης. Με συγκινεί ιδιαίτερα ο μονόλογος της εξομολόγησης του Αδάμ.

 

Ποια είναι τα επόμενα θεατρικά σας σχέδια;

Υπάρχουν στα σκαριά κάποια επόμενα πρότζεκ, αλλά πρέπει να συγκεντρωθώ λίγο και στις σπουδές μου, καθώς είμαι και πάλι φοιτήτρια…

 

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Αδάμ & Εύα»

Διασκευή/Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Εύη Μητσοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Φώτου

Σκηνικά: Αναστασία Κουτουμάνου – Αγγελική Λατάνη

Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Φωτισμοί: Γιώργος Ταμπακάκης

Επιμέλεια κίνησης: Ελένη Κόντζιλα

Επιμέλεια μουσικής: Βασίλης Κουτσιλιέρης

Επιμέλεια κειμένου: Ντίνα Βερυκίου

Σύμβουλος παραγωγής, Φωτογραφίες: Christopher Ambatzi‐Crécy

Παραγωγή: Εύη Μητσοπούλου

 

Παίζουν: Δημοσθένης Φίλιππας, Εύη Μητσοπούλου

 

Πού: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, τηλ. 210 6453330

Πότε: Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Έως 19/2/2019

Εισιτήρια: Κανονικό : 10 ευρώ,/ Φοιτητικό, Άνεργοι, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 8 ευρώ / Ατέλειες : 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)