
Η Μαρία Μαγκανάρη σκηνοθετεί τον «Θείο Βάνια»
12 Ιανουαρίου 2019
Ο «Ερωτόκριτος» στο θέατρο Ροές
16 Ιανουαρίου 2019
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Μια σκαλωσιά ορθώνεται μπροστά στους δύο ήρωες που έχουν ένα απελπισμένο σχέδιο: να εισβάλλουν σε μια δημοτική βιβλιοθήκη και να κλέψουν ένα χειρόγραφο. Ο Σταύρος Τσιτσόπουλος μιλάει για την παράσταση του έργου με τίτλο «Σκαλωσιά», που ανεβαίνει στο θέατρο TempusVerum-Εν Αθήναις, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Λιανού και Άννας Χανιώτη.
Αν και δε σας γνωρίζω, νιώθω ότι είσαστε ένας άνθρωπος με χιούμορ. Είναι αλήθεια; Ποια είναι η σχέση σας με το χιούμορ;
Είναι αλήθεια. Κάποιες φορές χάνεται, αλλά βρίσκω τρόπους να τροφοδοτούμαι. Παρακολουθώ stand up comedy πηγαίνοντας σε χώρους όπου λαμβάνουν μέρος. Είτε χωρίς πολύ κόπο και χρόνο μέσω Netflix. Ναι, είμαι ένας από αυτούς. Το παραδέχομαι. Κάποια στιγμή μετά την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, παρουσίασα ένα δεκάλεπτο σ’ ένα μαγαζί στο Mεταξουργείο. Μετά από μια βδομάδα, το μαγαζί έβαλε λουκέτο.
Έχετε κάνει μια σημαντική πορεία στο θέατρο. Πως ξεκινήσατε, πόσο εύκολα ή δύσκολα ήταν τα πράγματα μετά τις σπουδές σας;
Ξεκίνησα κατά τύχη. Ήμουν ηλεκτρονικός στο ΤΕΙ Αθηνών και στο τέλος του δευτέρου εξαμήνου, ένας συμφοιτητής μου πρότεινε να πάω για παρέα μαζί του σε μια διαφημιστική για να του κάνουν ένα γενικό βίντεο. Αφού βρέθηκα εκεί, έκανα και εγώ ένα δοκιμαστικό. Τελικά, με διάλεξαν για ένα μικρό ρόλο ενός εφημεριδοπώλη. Στη διαδρομή, πηγαίνοντας στο χώρο που θα γινόταν το γύρισμα, δυο παιδιά μου ζήτησαν να τους βοηθήσω, κάνοντας το τρίτο πρόσωπο ενός θεατρικού έργου. Στο τέλος μου πρότειναν να δοκιμάσω να πάω στο Θέατρο των Αλλαγών. Αυτό ήταν. Κόλλησα! Τα πράγματα είναι κάποιες φορές εύκολα και κάποιες δύσκολα. Σημασία έχει η ένθερμη υπομονή.
Υπάρχουν ρόλοι, παραστάσεις ή σκηνοθέτες που έχετε συνεργαστεί και ξεχωρίζετε;
Υπάρχουν σκηνοθέτες όπως η Ελεάννα Τσίχλη και η Λένα Κιτσοπούλου, που σε κινητοποιούν ώστε να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Τις αναφέρω, γιατί τα χρονικά διαστήματα που συναντηθήκαμε με την καθεμία ήταν πολύ διαφορετικά. Παρόλα αυτά, φαίνεται από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις και ώρες για το που μπορεί να φτάσει μια παράσταση και μια συνεργασία. Ως θεατής τι να πει κανείς για τη «Γκόλφω» του Καραθάνου; Δεν θυμάμαι άλλη φορά να έχω περάσει από τόσα διαφορετικά συναισθήματα. Υπήρχε αρμονία σε όλα τα επίπεδα.
Ποιος είναι ο ρόλος σας στην παράσταση «Σκαλωσιά»;
Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι ένας άνθρωπος που δεν τα παρατάει. Λειτουργεί με το ένστικτο, δεν έχει ιδέα τι θα πει οργανώνω ένα σχέδιο. Δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο του χωρίς την βοήθεια του άλλου χαρακτήρα. Είναι κάτι σαν αυτό που ζούμε και στην καθημερινή μας ζωή. Ο καθένας, χαράζει τη δικιά του πορεία, αλλά χωρίς τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε δεν υπάρχει διαδρομή.
Θα θέλατε να μας πείτε για την υπόθεση του έργου; Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται;
Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο για δύο πρόσωπα. Δύο πρόσωπα κι ένα απελπισμένο σχέδιο: να εισβάλλουν σε μια μικρή, δημοτική βιβλιοθήκη για να κλέψουν ένα χειρόγραφο. Ένα χειρόγραφο του εθνικού ποιητή του τόπου, που ανακάλυψαν ξεχασμένο μέσα στο άτακτο αρχείο της βιβλιοθήκης και σκοπεύουν να το πουλήσουν. Μια Σκαλωσιά το βασικό τους εμπόδιο. Ένα εμπόδιο που τους αναγκάζει να συναντιούνται ξανά και ξανά. Κάθε συνάντηση κι ένα σημείο ένωσης, σύγκρουσης και διασταύρωσης του ενός με τον άλλο, αλλά και του καθενός με τον εαυτό του. Μια λάμπα δρόμου φωτίζει τις πιο ανομολόγητες επιθυμίες, τα ένστικτα, τις σκέψεις, τους φόβους και τα όνειρα που κρύβουν μέσα τους. Δυο σκαλάκια, το κατώφλι των συναντήσεών τους. Τα θέματα αφορούν τις έννοιες όπως συνάντηση, φόβος, όνειρα που δεν έχουν συμβεί και ποιες δοκιμασίες περνάει κανείς για να βιοποριστεί.
Πώς ήταν η συνεργασία σας με τη Μαριάννα Λιανού και την Άννα Χανιώτη;
Δεν τις γνωρίζω τις δεσποινίδες… Αρχικά, να πω ότι η συνεργασία συνεχίζεται. Δεν έχει τελειώσει. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά.
Τι σημαίνει ο τίτλος της παράστασης;
Έχει κυριολεκτική, αλλά και μεταφορική ερμηνεία. Όλοι μας έχουμε προσωπικά εμπόδια που προσπαθούμε να λύσουμε ή και να συμβιβαστούμε. Ένας φίλος μου, που πλέον είναι στο εξωτερικό, μου είχε πει κάποτε «τα έχω βρει με την φλωριά μου». Γελάμε ακόμα, αλλά είναι μια πολύ καλή αρχή για να αποδεχτεί κάποιος την προσωπικότητά του, με τα θετικά και τα αρνητικά της.
Εσείς, τι είναι αυτό στο οποίο σκαλώνετε;
Σκαλώνω στις ανθρώπινες σχέσεις. Πολλές φόρες, προσπαθώ να μπω στη θέση του άλλου, κάποιες φόρες συμφωνώ και άλλες διαφωνώ με τη στάση που έχει απέναντί μου. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αιμοβόρα, θα έλεγα.
Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;
Δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο προς το παρόν.
Πληροφορίες παράστασης
«Σκαλωσιά»
Συγγραφέας: Μαριάννα Λιανού
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Λιανού, Άννα Χανιώτη
Σκηνογραφία: Τίνα Τζόκα
Σχεδιασμός ήχου: FasmaTwist
Σύνθεση τραγουδιού: Δεσποινίς Τρίχρωμη
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
Artwork και σχεδιασμός αφίσας: Γιώργος Γούσης
Παίζουν: Χαρά Τζόκα, Σταύρος Τσιτσόπουλος
Πού: Θέατρο TempusVerum-Εν Αθήναις, Ιάκχου 19- Γκάζι (Μετρό-Κεραμεικός), τηλ.: 210-3425170
Πότε: από 11 Ιανουαρίου 2019, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 19.00. Για 8 μόνο παραστάσεις
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ, 7 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)
Σκηνοθετικό σημείωμα
Η παράστασή μας χτίζεται πάνω στο τώρα.
Ένα τώρα που αντικρίζουμε κάθε πρωί ξυπνώντας.
Ένα τώρα που μπαίνει μέσα στην παράσταση σαν αναπόσπαστο κομμάτι της τόσο από το ίδιο το κείμενο όσο κι από τις προσωπικές ιστορίες των ηθοποιών που ακούγονται.
Ένα τώρα που φέρει τις μνήμες του χτες αλλά και τις προσδοκίες του αύριο. Ένα αύριο που έρχεται και επανέρχεται σαν φωτεινός φάρος όπου οι ήρωες εναποθέτουν την ελπίδα τους.
Ένα τώρα που περιέχει μια σκαλωσιά.
Η σκαλωσιά, στη συνήθη χρήση της, είναι μια προσωρινή κατασκευή που στήνεται για να διευκολυνθούν οι επισκευές ενός κτιρίου. Στο έργο, η σκαλωσιά γίνεται το εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά στους ήρωες. Για εμάς, η σκαλωσιά είναι η βοήθεια που προσφέρει ο ένας στον άλλο βαστάζοντάς τον, όπως ακριβώς είναι και με ό,τι κουβαλάει.
Σκαλώνω: εγκλωβίζομαι σε στενό χώρο, έτσι ώστε να περιορίζεται η ελευθερία των κινήσεών μου.
Συναντώ: αντιμετωπίζω, βρίσκω, διασταυρώνομαι, σμίγω, βλέπω
Από το σκαλώνω ως το συναντώ κι από το συναντώ ως το σκαλώνω, δημιουργήθηκε για εμάς, ένα δυναμικό πεδίο εξερεύνησης.