Τάσος Σωτηράκης: «Το κοινό έχει ανάγκη από ανθρώπους σαν τον Άρη Βελουχιώτη»
3 Ιανουαρίου 2019
Κωνσταντίνος Δέδες: «Όσα πραγματεύεται η παράσταση είναι όλα όσα με απασχολούν»
5 Ιανουαρίου 2019

Η Ντάμα Κούπα, ο Κακός Λύκος, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν και η Τίνκερμπελ ενώνουν τις δυνάμεις τους στην παράσταση του έργου «Η Επιστροφή των Παραμυθιών». (Φωτογραφίες: Εύα Χαρακίδα).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Τι γίνεται όταν η νέα τεχνολογία κάνει δυναμικά την εμφάνισή της, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία ολοένα να μειώνεται; Η Ντάμα Κούπα, ο Κακός Λύκος, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν και η Τίνκερμπελ αφήνουν στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές και ενώνονται για έναν κοινό σκοπό: τη σωτηρία της Χώρας τους. Τα παραπάνω συμβαίνουν στην παράσταση του έργου «Η Επιστροφή των Παραμυθιών», όπου η Γεωργία Παρασκευά ενώνει τους ήρωες της Χώρας των Παραμυθιών και τους βάζει να συνεργαστούν με το βιβλίο και την τεχνολογία. Η ηθοποιός και συγγραφέας μιλάει για το έργο που έχει γράψει, το οποίο φέρνει κοντά τον κόσμο των Παραμυθιών, με το σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το έργο, προάγει παράλληλα, τη φιλαναγνωσία, την αξία της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

 

Είστε ηθοποιός και συγγραφέας. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτά τα δύο επαγγέλματα;

Από μικρή μου άρεσε το θέατρο και  ήθελα να γίνω ηθοποιός.  Σπούδασα στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής  Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Αφού τελείωσα και τις δύο σχολές, αποφάσισα να κυνηγήσω το όνειρό μου και ν’ ασχοληθώ με το θέατρο. Με τη συγγραφή ασχολήθηκα εντελώς τυχαία, όταν χρειάστηκε να γράψω ένα κείμενο για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έκανα στα σχολεία.  Στην πορεία, κατάλαβα ότι το γράψιμο μου αρέσει πολύ και είναι ένας διαφορετικός από την υποκριτική, αλλά εξίσου ωραίος τρόπος για να εκφράζω τα συναισθήματά μου και αυτά τα οποία σκέφτομαι και με απασχολούν.

 

Ποια είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεστε στα έργα σας;

Έχω γράψει τρία  θεατρικά έργα για παιδιά που έχουν παιχτεί στο θέατρο.  Το πρώτο είναι το «Θα φάμε τα μουστάκια μας..» που μέσα από την ιστορία του γάτου και του ποντικού (των δύο αιώνιων εχθρών δηλαδή) περνά ένα μήνυμα κατά του πολέμου και του ρατσισμού και υπέρ της διαφορετικότητας. Γιατί «όσο διαφορετικοί κι αν σου φαίνονται οι άλλοι, κάποιες φορές είναι ακριβώς ίδιοι με εσένα».  Το δεύτερο έργο μου είναι « Η Επιστροφή των Παραμυθιών» που παίζεται ξανά αυτή τη χρονιά και μιλάει για την αξία του βιβλίου και την ανάγκη συνεργασίας του βιβλίου με τη νέα τεχνολογία. Και το τελευταίο μου έργο είναι οι «Ιστορίες για φίλους» που μιλάει την ιστορία φιλίας δύο παιδιών από την παιδική τους ηλικία μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, παρουσιάζοντας ενδιάμεσα «διάσημες» φιλίες από την ιστορία, τα παραμύθια και τη νεοελληνική λογοτεχνία. Όταν ξεκινάω να γράφω,  δεν λέω ότι θα γράψω κάτι για παιδιά, αλλά ότι θα γράψω κάτι που ενδιαφέρει εμένα πρώτα και στη συνέχεια, θα βρω έναν τρόπο να το κάνω κατανοητό, ώστε ένα παιδί να μπορεί να το διαβάσει ή να το παρακολουθήσει.

 

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για την «Επιστροφή των παραμυθιών»;

Η ιδέα αυτού του έργου προέκυψε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, όταν κοιτούσα στη βιβλιοθήκη μου το ράφι με τα παραμύθια και σκεφτόμουν πώς μπορούσα να πάρω ήρωες από διάφορες ιστορίες και να τους βάλω μαζί σε μια καινούρια ιστορία.  Ο τρόπος για να το πετύχω αυτό, ήταν να ενώσω τους ήρωες για έναν κοινό σκοπό. Και ο σκοπός αυτός, δεν ήταν άλλος από τη «συνεργασία» του βιβλίου με τη νέα τεχνολογία.                                                                                                        Το συγκεκριμένο έργο παίχτηκε τη σεζόν 2014-15 στο Studio Μαυρομιχάλη σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Παναγόπουλου. Φέτος, παίζεται στο θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί, εκτός από την παράσταση, το έργο πλέον κυκλοφορεί και σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ.

 

Πώς συνδυάζονται η Ντάμα Κούπα, ο Κακός Λύκος, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν και η Τίνκερμπελ, στο έργο;

Οι ήρωες αυτοί ζουν μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες στη Χώρα των Παραμυθιών,  μια ζωή μετά το παραμύθι. Είναι ξένοιαστοι και πολύ ευτυχισμένοι, γιατί ξέρουν ότι οι ιστορίες τους διαβάζονται από τα παιδιά.  Όταν όμως, κάποια στιγμή, μαθαίνουν ότι η νέα τεχνολογία απειλεί τα βιβλία και τη δική τους ύπαρξη, ενώνονται για έναν κοινό σκοπό: να σώσουν τα παραμύθια και να προσπαθήσουν να έρθουν κοντά, με το διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.  Το πολύ σημαντικό στοιχείο που προβάλλεται μέσα από το συγκεκριμένο έργο, εκτός από την ανάγκη «συνεργασίας» του βιβλίου με τη νέα τεχνολογία, είναι η ανάγκη της ομαδικότητας,. Όλοι αυτοί οι ήρωες, είναι σταρ και το ξέρουν. Όταν όμως νιώθουν την απειλή, συνειδητοποιηθούν ότι πρέπει, για πρώτη φορά, να αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς τους και λειτουργήσουν ομαδικά.

 

Ποιος είναι ο ρόλος που ερμηνεύετε;

Παίζω την Ωραία Κοιμωμένη, η οποία και στη ζωή μετά το παραμύθι, συνεχίζει να κοιμάται! Κάνει κάποια διαλείμματα βέβαια, όταν ψάχνει να βρει το γιατρικό για τη χρόνια αϋπνία, όταν πηγαίνει στα πάρτι που γίνονται στη Χώρα Των Παραμυθιών (αργοπορημένη φυσικά γιατί την έχει πάρει ο ύπνος) και όταν στο τέλος αναγκάζεται να πάρει κι αυτή μέρος στην περιβόητη αποστολή!

 

 

Πόσο βοηθητικό είναι το γεγονός ότι αφενός έχετε γράψει το κείμενο και αφετέρου παίζετε στην παράσταση;

Δεν ξέρω αν είναι βοηθητικό, θα έλεγα ότι  μάλλον είναι… μπερδευτικό, τουλάχιστον για εμένα! Πολλές φορές, μου φαίνεται περίεργο που ακούω και λέω τα λόγια που έχω γράψει και ασυνείδητα λειτουργώ συγχρόνως και ως συγγραφέας και ως ηθοποιός, ενώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να συγχέονται αυτές οι δύο ιδιότητες.  Από την άλλη πλευρά, όταν καταφέρνω να τα ξεχωρίσω, κερδίζω και στους δύο τομείς.

 

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τη σκηνοθέτρια της παράστασης Κατερίνα Πολυχρονοπούλου και τους υπόλοιπους ηθοποιούς;

Την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου τη γνώρισα πριν από δύο χρόνια, όταν εργάστηκα στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στη Νάξο. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και τότε και τώρα. Η Κατερίνα είναι εξαιρετική και στη δουλειά της, πράγμα που είναι γνωστό, αλλά και σαν άνθρωπος. Είμαι πολύ τυχερή που τη γνώρισα και την ευχαριστώ πολύ που με εμπιστεύεται και που ανέλαβε τη σκηνοθεσία του έργου. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, θέλω να πω και στους υπόλοιπους συνεργάτες και τους ηθοποιούς, που έδωσαν όλοι τον καλύτερό τους εαυτό, σε συνθήκες όχι πάντα εύκολες.

 

Τι θα δουν οι μικροί και οι μεγάλοι θεατές επί σκηνής;

Οι θεατές θα δουν τους ήρωες των Παραμυθιών που ζουν στη χώρα τους, τη Χώρα των Παραμυθιών και θα διαπιστώσουν πώς εξελίσσεται η ζωή τους μετά το παραμύθι. Τι έγινε δηλαδή, αφού ο συγγραφέας έβαλε τη λέξη «Τέλος». Στη συνέχεια, θα παρακολουθήσουν την αντίδρασή τους στο άκουσμα της είδησης ότι η νέα τεχνολογία απειλεί να εξαφανίσει τα παραμύθια και τον αγώνα που θα δώσουν για να αποτρέψουν το κακό που έρχεται. Τώρα αν θα τα καταφέρουν… Η απάντηση κάθε Κυριακή στις 15.00, στο θέατρο Σταθμός!

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Η Επιστροφή των Παραμυθιών»

Κείμενο: Γεωργία Παρασκευά

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Σκηνικά- Κουστούμια: Σάντρα Στεφανίδου

Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης

Κινησιολογία- Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά

Φωτογραφίες: Εύα Χαρακίδα

Γραφιστική επιμέλεια: Γιώτα Παρασκευά

Βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Κομεσσάριος

Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Ρόζη

Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη

Παίζουν: Κωνσταντίνα Βλαβιανού, Πάνος Καλαντζής, Νίκη Μαυροειδή, Γιάννης Μπόγρης, Γεωργία Παρασκευά

 

Πού: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα, στάση ΜΕΤΡΟ-Μεταξουργείο, τηλ. 210 5230267. Για σχολεία-ομαδικές  κρατήσεις: Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 7234149, 6970987499, 6934606151

Πότε: από Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και κάθε Κυριακή στις 15.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ και 8 ευρώ (μειωμένο)

 

Η παράσταση προτείνεται για παιδιά άνω των 5 ετών

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Βρισκόμαστε στη Χώρα των Παραμυθιών. Εκεί συναντάμε τους γνωστούς μας ήρωες και βλέπουμε πώς κυλάει η ζωή τους μετά το τέλος του παραμυθιού. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ασχολίες. Όλοι τους είναι πολύ δημοφιλείς και γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους αγαπούν και διαβάζουν τις ιστορίες τους. Όμως, με το πέρασμα των χρόνων η νέα τεχνολογία κάνει δυναμικά την εμφάνισή της, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία ολοένα να μειώνεται. Οι πληροφορίες που φτάνουν από τον κόσμο των ανθρώπων λένε ότι  «κάτι παράξενα μηχανήματα με παράξενα ονόματα όπως «υπολογιστές», «laptop» «tablet» έχουν εγκατασταθεί στα ράφια και στα γραφεία των παιδιών, ενώ πάνω στα τραπέζια έχουν εγκατασταθεί κάτι μεγάλα κουτιά που λέγονται «τηλεοράσεις». Τα παραμύθια δε χωράνε πια στο σπίτι. Τα πιο άτυχα παραμύθια καταλήγουν στα σκουπίδια και τα πιο τυχερά στοιβάζονται σε αραχνιασμένα υπόγεια». Στο άκουσμα αυτής της είδησης, η μέχρι τότε ανέμελη ζωή των ηρώων τελειώνει. Εν τω μεταξύ τα δυσάρεστα νέα διαδέχονται το ένα το άλλο: Τα παραμύθια έχουν σχεδόν ξεχαστεί και μια κλεψύδρα αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την καταστροφή της Χώρας των Παραμυθιών. Τότε μια επίλεκτη ομάδα ηρώων αναλαμβάνει δράση. Η Ντάμα Κούπα, ο Κακός Λύκος, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν και η Τίνκερμπελ αφήνουν στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές και ενώνονται για έναν κοινό σκοπό: τη σωτηρία της Χώρας τους. Για να το πετύχουν αυτό, να φέρουν ξανά τα βιβλία στις καρδιές των παιδιών και να συνυπάρξουν αρμονικά με τη νέα τεχνολογία. Θα τα καταφέρουν;

 

Η ηθοποιός και συγγραφέας της παράστασης, Γεωργία Παρασκευά.