Τάσος Πυργιέρης: «Ο Ντέιβιντ Μάμετ είναι ένας χαρισματικός συγγραφέας»

Η Άννα Μιχελή σκηνοθετεί το «Βινύλιο»
20 Δεκεμβρίου 2018
Άγης Εμμανουήλ: «Νομίζω πως η “Ρένα” θα με κάνει να χαμογελάω τους επόμενους μήνες»  
22 Δεκεμβρίου 2018
Η Άννα Μιχελή σκηνοθετεί το «Βινύλιο»
20 Δεκεμβρίου 2018
Άγης Εμμανουήλ: «Νομίζω πως η “Ρένα” θα με κάνει να χαμογελάω τους επόμενους μήνες»  
22 Δεκεμβρίου 2018

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Ο Ρόμπερτ και ο Τζον είναι ηθοποιοί. Και όπως όλοι οι ηθοποιοί, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο θέατρο. Μελετούν, δοκιμάζουν ρόλους, δέχονται το χειροκρότημα – ενίοτε και την αδιαφορία – του κοινού και την άλλη μέρα αρχίζουν πάλι από την αρχή. Πρόκειται για την υπόθεση του έργου «Μια Ζωή στο Θέατρο», που έγραψε ο Ντέιβιντ Μάμετ το 1977 και που σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης αυτή τη σεζόν, στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας.

 

 

Πώς έγινε η επιλογή του έργου; Πώς αποφασίσατε να το σκηνοθετήσετε;

Το “Μία ζωή στο θέατρο” του Μάμετ, το ξέρω από τα χρόνια της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, το είχα διαβάσει, και συμπτωματικά το είχα δει στη σκηνή του Απλού Θεάτρου εν έτη 1999. Ένα έργο απλοϊκό στην ανάγνωση, αλλά με τόσο συμπυκνωμένη και στερεά γραφή. Έργο με κινηματογραφική δομή, που οι 26 αποσπασματικές σκηνές του εναλλάσσονται με ταχύτητα, σχεδόν βίαια, δείχνοντάς μας την εξελικτική πορεία του καταξιωμένου ηθοποιού Ρόμπερτ και του ανερχόμενου ηθοποιού Τζον. Οι δύο ηθοποιοί, δοκιμάζουν ρόλους ρεπερτορίου, όχι πάντα με την ίδια καλή διάθεση- πρόθεση, μη μπορώντας να καταλάβουμε πότε μας λένε αλήθεια ή ποτέ υποκρίνονται. Ένα έργο, που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, την αλήθεια και το ψέμα.

 

Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν το διαβάσατε;

Ακόμη και τώρα, αναρωτιέμαι πόσο συνυφασμένη είναι η ίδια η ζωή με το θέατρο. Επίσης, πόσο το θέατρο αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή που βιώνουμε.

 

Θα θέλατε να μας πείτε τη γνώμη σας για τον συγγραφέα;

Ο Ντέιβιντ Μάμετ, για μένα, είναι συγγραφέας σύγχρονος και συνάμα κλασικός. Συγγραφέας κυνικός -σκληρός και ταυτόχρονα τόσο ευαίσθητος. Ένας συγγραφέας, που αν τον προσεγγίσεις ακολουθώντας τη μεθοδολογία του, μόνο κερδισμένος θα είσαι στο θέατρο. Για μένα, είναι ένας χαρισματικός συγγραφέας.

 

 

 

Πώς έγινε η επιλογή των δύο ηθοποιών;

Στο Γρηγόρη Σταμούλη και το Χρήστο Καπενή (ηθοποιούς που γνωρίζω, εκτιμώ και θαυμάζω για την πορεία και τη στάση τους στο θέατρο) διέκρινα, στην πρόσκλησή μου, την άνευ όρων διαθεσιμότητα τους, σε αυτό που εγώ είχα φανταστεί.

 

Πώς τους οδηγήσατε σκηνοθετικά;

Το έργο του Μάμετ,  έχει πολύ  συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς  πρέπει να το παραστήσεις. Σε πρώτη φάση, δουλέψαμε το κείμενο λέξη- λέξη, ώστε να γίνει πιο κατανοητό, πιο μιλητό. Δεύτερος σταθμός, ήταν η αγωνία για το  πώς θα φέρουμε τη θεατρική -αμερικανική νοοτροπία, στα δικά μας μέτρα. Τρίτος σταθμός, η ανάδειξη των ευαίσθητων πτυχών, σε ένα έργο που φημίζεται για τον σκληρό ανδρισμό του.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου και για τους ρόλους;

Το έργο περιγράφει την καθημερινότητα δύο ηθοποιών. Ενός μεγαλύτερου καταξιωμένου (Ρόμπερτ) και του νεότερου ανερχόμενου (Τζoν) που εργάζονται σε ένα θέατρο εναλλασσόμενου ρεπερτορίου. Σκιαγραφώντας έτσι, με κάθε λεπτομέρεια τις κρυφές στιγμές τους, τις αντιδράσεις τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, το τέλος μιας παράστασης.

 

Τι θα δουν οι θεατές επί σκηνής;

Ένα γρήγορο κινηματογραφικό ψυχογράφημα, δύο εντελώς διαφορετικών προσωπικοτήτων, τόσο όμως πολύ κοντά σε εμάς, που με μεγάλη ευκολία θα διαπιστώναμε, πως δεν διαφέρουν σε τίποτα από εμάς τους ίδιους.

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Μια Ζωή στο Θέατρο» του Ντέιβιντ Μάμετ

Μετάφραση: Αλέξης Ρίγλης

Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης

Μουσική: Δημήτρης Μαραμής

Σκηνογραφία: Χριστίνα Κάλμπαρη

Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Δραματολόγος: Σέβη Ματσακίδου

Κίνηση: Βασίλης Σκαρμούτσος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Φρόσω Μάνη, Θωμαΐς Χειλά

Φροντιστήριο: Βασιλική Τσιλιγκρού

Επιμέλεια κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος

Μακιγιάζ: Κάκια Πετρέα

Ειδικός συνεργάτης: Ειρήνη Ιορδανίδου

Επιμέλεια Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Νομικός σύμβουλος: Δημήτρης Καλοχαιρέτης

Παραγωγή: Α.Μ.Κ.Ε.”Ο κύβος”

 

Ερμηνεύουν:  Γρηγόρης Σταμούλης και Χρήστος Καπενής

 

 

Πού: Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ. 211 4117878

Πότε: από 7 Δεκεμβρίου 2018 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00. Έως 10 Φεβρουαρίου 2019

Εισιτήρια: Κανονικό: 12 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ, Ατέλειες:  5 ευρώ

 

 

Info

Η αγάπη του Ντέιβιντ Μάμετ για το θέατρο και τους ηθοποιούς, τον οδήγησαν στο να καταγράψει τις κρυφές στιγμές, την αγωνία, την προετοιμασία και τα συναισθήματα των ηθοποιών, πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από μια παράσταση. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός συγγραφέας, έγραψε το έργο «Μια Ζωή στο Θέατρο» το 1977, στο οποίο μετέφερε στο κοινό, λεπτομέρειες από το επάγγελμά τους. Λεπτομέρειες που προέκυψαν από την παρατήρηση του συγγραφέα, κατά το σύντομο διάστημα, που εργάστηκε και ο ίδιος ως ηθοποιός.