
Ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί τους «Δανειστές»
17 Δεκεμβρίου 2018
Η Άννα Μιχελή σκηνοθετεί το «Βινύλιο»
20 Δεκεμβρίου 2018Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Την ημέρα που κάναμε αυτή τη συνέντευξη, ετοιμαζόταν για τρεις πρεμιέρες. Μέσα με μια εβδομάδα ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης έπρεπε να παίξει στις παραστάσεις «Μάρτυς μου ο θεός» στο Βόλο, «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» στο Θέατρο του Μύλου στη Λάρισα και «Διγενής Ακρίτης, στα όρια» στο θέατρο 104, στην Αθήνα. Ο ηθοποιός, μιλάει για το ρόλο που ερμηνεύει για δεύτερη χρονιά στην παράσταση «Διγενής Ακρίτης, στα όρια», καθώς και για τα λογοτεχνικά κείμενα που επιλέγει, ως μέλος της θεατρικής ομάδας Gaff, να μεταφέρει επί σκηνής.
«Είμαστε από τις ομάδες που κάνουμε περιοδείες στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια και σιγά-σιγά έχουμε χτίσει το κοινό μας. Για παράδειγμα, το έργο “Μάρτυς μου ο θεός” του Μάκη Τσίτα, παίζεται για πέμπτη χρονιά και το έχω βαλίτσα και το πηγαίνω, όπου μου το ζητάνε» λέει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης. «Ως ομάδα Gaff, με επικεφαλής τη Σοφία Καραγιάννη, συνεχίζουμε τη σταθερή μας πορεία, σε έργα που είναι κυρίως λογοτεχνικά, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι το ψάχνουμε και το επιδιώκουμε, τα οποία για μένα είναι σταθμοί. Παλεύουμε να κάνουμε το δύσκολο. Να μεταφέρουμε δηλαδή, τη λογοτεχνία στο θέατρο. Είναι μεγάλο σχολείο για εμάς. Δουλεύουμε πολύ, δεν μας έχει χαριστεί τίποτα, τα έχουμε κερδίσει όλα με τη δουλειά μας, οπότε είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για το γεγονός ότι ο ιδρώτας μας αναγνωρίζεται, οι κόποι μας πιάνουν τόπο και χαιρόμαστε που οι παραστάσεις μας όπως και η “Ψυχολογία Συριανού Συζύγου”, ένα από τα διηγήματα του Εμμανουήλ Ροίδη, είχαν κάνει μια πολύ καλή πορεία στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα. Δεν καθόμαστε. Κουραζόμαστε και νευριάζουμε, αλλά το ευχαριστιόμαστε».
«Το έργο “Διγενής Ακρίτης, στα όρια”, βασίζεται στο γνωστό έπος, το πρώτο γραπτό μνημείο της λόγιας νεοελληνικής λογοτεχνίας, που είναι το Έπος του Βασιλείου Διγενή Ακρίτα» συνεχίζει ο ηθοποιός. «Ο ρόλος που ερμηνεύω είναι ο Διγενής Ακρίτας και από τους τρεις ηθοποιούς της παράστασης, είμαι ο μόνος που κρατάω έναν ρόλο. Οι υπόλοιποι κάνουν πολύ ωραίους ρόλους και πολύ ωραία πράγματα. Ο Διγενής Ακρίτας είναι το γνωστό παλικάρι, θα λέγαμε, που ζει στα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι Ακρίτες ήταν πολλοί και ξεχώριζαν για την ανδρεία τους. Φύλαγαν τις “Θερμοπύλες” της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πολεμούσαν με τους Άραβες, με τους ληστές, με τους απελάτες, τους φύλακες των συνόρων. Με τον καιρό έγιναν σύμβολο μεγάλης δύναμης και αρετής. Στην παράστασή μας, ο δικός μας Διγενής Ακρίτας, είναι ένας άνθρωπος, όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι, “με την ανδρεία την περισσή”, όπως λέει και το κείμενο, που είναι πολύ δυνατός, πολεμάει και δεν καταλαβαίνει τίποτα. Καθόλη τη διάρκεια του έργου, μάχεται και φλερτάρει με τα όρια. Ποια είναι αυτά τα όρια; Δεν θέλω να τα αποκαλύψω. Μάχεται με τα όρια και νικιέται από τον θάνατο. Η παράστασή μας, έχει πολύ χιούμορ. Η Σοφία Καραγιάννη, που έχει κάνει τη σκηνοθεσία και υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία, έχει προσεγγίσει το έργο με απλά μέσα και χιούμορ που δεν είναι σάτυρα, δεν θα ταίριαζε άλλωστε κάτι τέτοιο, αλλά που βγαίνει από το ίδιο το έργο και μέσα από τις καταστάσεις που περνάει αυτός ο ήρωας. Έχω τη χαρά, να παίζω με δύο εξαιρετικούς συναδέλφους, τον Κωνσταντίνο Πασσά και τον Αλέξανδρο Τούντα, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στην ομάδα Gaff, έδωσαν το “είναι” τους για αυτή την παράσταση. Ταυτόχρονα με τον “Διγενή”, πηγαινοέρχομαι στο Θεσσαλικό Θέατρο στη Λάρισα, όπου εκεί παίζω στην παράσταση «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», τη γνωστή ταινία του Νίκου Φώσκολου, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, η οποία είναι και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου. Με τη νέα χρονιά, τον Μάρτιο του 2019, θα ανεβάσουμε τον “Παίχτη” του Ντοστογιέφσκι, στο θέατρο 104. Είναι ένα μεγάλο έργο, που κάνουμε επίσης με την ομάδα Gaff και για το οποίο έχουμε επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού».
Πληροφορίες παράστασης
«Διγενής Ακρίτης, στα όρια»
Σκηνοθεσία/ Δραματουργική Επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Διαμόρφωση Ηχητικού Τοπίου: Ρηνιώ Κυριαζή
Σκηνικός Χώρος – Κουστούμια: Σοφία Καραγιάννη, Βάσια Μίχα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Σχεδιασμός Αφίσας: Βασίλης Σελιμάς
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Αλέξανδρος Τούντας
Πού: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμικός), τηλ. 210 3455020
Πότε: από 10 Δεκεμβρίου 2018 έως 22 Ιανουαρίου 2019, Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15
Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, Φοιτητικό, ανέργων άνω των 65, ΑΜΕΑ): 10 ευρώ, Ατέλειες ηθοποιών: 5 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά