Μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού με την Ηλιάνα Μαυρομάτη

«In Case of Loss» από τους  Kóka & Panú
12 Δεκεμβρίου 2018
Η Έλλη Ιγγλίζ και η παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό»
14 Δεκεμβρίου 2018

Η ηθοποιός Ηλιάνα Μαυρομάτη οργανώνει μαθημάτων υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού που βασίζονται στη μέθοδο Στανισλάβσκι.

Sharing is caring!

 

Τα τελευταία χρόνια κάνει μαθήματα προετοιμασίας σε υποψήφιους σπουδαστές δραματικών σχολών. Οι μαθητές της φοιτούν στις σχολές «Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών», «Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης», «Δήλος», «Πράξη επτά». Η Ηλιάνα Μαυρομάτη, μιλάει για το νέο της εγχείρημα, τα μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού, όπου μέσα από τις τεχνικές αυτοσχεδιασμού με λόγο και δράση, εμπνευσμένες από την παράδοση του Στανισλάβσκι, οι συμμετέχοντες θα καλλιεργήσουν τρόπους προσέγγισης ενός ρόλου, θα αναπτύξουν τα εκφραστικά τους μέσα, τη σκηνική τους παρουσία και επικοινωνία. Εκτός από τα μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού, η ηθοποιός αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε γυρίσματα για τις τηλεοπτικές σειρές «Ου Φονεύσεις» του Πάνου Κοκκινόπουλου και «Η ζωή εν τάφω» του Στρατή Μυριβήλη, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρά. Παράλληλα, κάνει πρόβες με την Ομάδα Σημείο Μηδέν για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.

 

 

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε τα Μαθήματα Υποκριτικής και Αυτοσχεδιασμού;

«Η διδασκαλία της υποκριτικής ξεκίνησε να με ενδιαφέρει πολύ νωρίς στην πορεία μου ως ηθοποιού. Μέσα από την πολυετή εμπειρία μου στα εργαστήρια της Ελένης Σκότη, στο studioΝΑΜΑ, άρχισα πολύ γρήγορα να καταλαβαίνω ότι η τέχνη της υποκριτικής είναι, όπως όλες οι τέχνες, μια εσαεί εξελικτική διαδικασία και μπορεί να προσεγγιστεί μεθοδικά και θα έλεγα σε έναν βαθμό επιστημονικά. Η δουλειά που παρακολουθούσα να γίνεται τόσο σε εμένα την ίδια, όσο και στους συμφοιτητές μου, η διεύρυνση των εκφραστικών μέσων, η εμβάθυνση στην θεατρική πράξη και η ανεκτίμητης σημασίας εμπειρία της συλλογικής δουλειάς που επενδύεται συστηματικά, με γοήτευσαν πολύ. Μέσα στα χρόνια της δουλειάς μου στο θέατρο και προετοιμάζοντας παιδιά για τις εισαγωγικές εξετάσεις των δραματικών σχολών, η επαφή μου με πολύ νέους ανθρώπους που είναι διαθέσιμοι να μάθουν και να με μάθουν, ερήμην τους πολλές φορές, πολύτιμα πράγματα ήταν αυτό που με οδήγησε να τολμήσω να δημιουργήσω ομαδικά μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού, όπου πια οι μαθητές θα έχουν την εμπειρία της αλληλεπίδρασης και της από κοινού εξέλιξης».

 

Ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείτε;

«Αν μπορώ να ονομάσω μέθοδο τον τρόπο δουλειάς, που σε έναν βαθμό είναι συστηματοποιημένος, χωρίς ποτέ να αποκλείονται νέοι τρόποι που αποκαλύπτονται μέσα στη διαδικασία, εμπνέεται από τη δουλειά και τη φιλοσοφία του Στανισλάβσκι πάνω στην Τέχνη του Ηθοποιού. Στα ύστερα χρόνια του και μετά από πολύ έρευνα, κατέληξε να ονομάσει το κεντρικό ζήτημα που τον απασχόλησε «λειτουργεία των ψυχοσωματικών δράσεων». Πρόκειται για μια αντιμετώπιση της λειτουργίας του ηθοποιού πάνω στη σκηνή, όπου συμμετέχει καθολικά στο δρώμενο, έχει συνείδηση της ερμηνείας και της παρουσίας του στη σκηνή, επικοινωνεί με τους συμπαίκτες και το περιβάλλον του και με λίγα λόγια προσεγγίζει αυτό που ο Στανισλάβσκι και όλοι οι μαθητές και επίγονοί του ονομάζουν σκηνική οργανικότητα. Η οργανικότητα προκείπτει με τον αυτοσχεδιασμό του ηθοποιού μέσα σε δοσμένες συνθήκες. Και αυτή είναι η βάση της δουλειάς μας στο μάθημα».

 

Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα;

«Τα μαθήματα απευθύνονται ουσιαστικά σε όλους. Δεν πρόκειται για κάποια δραματική σχολή, δεν δίνεται κάποια πιστοποίηση με την οποία κανείς μπορεί να εργαστεί ως επαγγελματίας ηθοποιός. Με αυτήν την έννοια, η δουλειά είναι εργαστηριακή. Τόσο εκείνοι που έχουν μια εμπειρία στο θέατρο, όσο και εκείνοι που θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη της υποκριτικής, θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από την εμπειρία του αυτοσχεδιασμού, να ανακαλύψουν βασικές αρχές και λειτουργίες της σκηνικής παρουσίας και να εξελίξουν τα εκφραστικά τους μέσα. Κατά τη γνώμη μου, η διαδικασία της προετοιμασίας είναι πιο προσωπική. Πιστεύω, πως σε ένα διάστημα τεσσάρων ή πέντε μηνών, κανείς μπορεί να έρθει σε επαφή με τον τρόπο δουλειάς και να ασχοληθεί με δυο ή τρία θεατρικά κείμενα. Παρ’ όλα αυτά, θα πρότεινα να συμμετάσχει και σε κάποιο ομαδικό τμήμα, καθώς το να έχει την εμπειρία της αλληλεπίδρασης μπορεί να μην είναι άμεσα “χρήσιμο” σε εξετάσεις, όμως απελευθερώνει δυνατότητες που δεν μπορεί κανείς να εξερευνήσει αν δουλεύει ατομικά».

 

Θα υπάρχουν και μαθήματα σε μορφή σεμιναρίων;

«Υπάρχει η σκέψη της συνεργασίας με καλλιτέχνες του θεάτρου, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σεμιναριακά στο εγχείρημα. Σε πρώτη φάση όμως, προτεραιότητα έχει η δημιουργία των ομάδων και του πυρήνα δουλειάς».

 

Κατά τη γνώμη σας, πώς είναι σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα για τους ηθοποιούς στην Ελλάδα; 

«Το ζήτημα της εκπαίδευσης των ηθοποιών είναι μεγάλο και ανοιχτό στη χώρα μας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακαδημαϊκή εκπαίδευση, δεν υπάρχει κρατική πανεπιστημιακή σχολή, δεν υπάρχει ουσιαστικά συστηματοποιημένη προσέγγιση της τέχνης μας. Νομίζω πως τα πράγματα λειτουργούν λόγω της μεγάλης μας ιστορικής παράδοσης, και της λαικής ιδιοσυγκρασίας που μας οδηγεί, σε μια στάση αυτοθυσίας πάνω και κάτω από τη σκηνή».

 

Πόσο εύκολο είναι να απορροφηθούν οι απόφοιτοι των δραματικών σχολών σήμερα;

«Η αγορά, προφανώς, δεν μπορεί να απορροφήσει όλους όσους αποφοιτούν από τις ιδιωτικές σχολές και το κράτος δεν μπορεί, επί της ουσίας, να παρέμβει στη λειτουργία τους. Είναι μεγάλες οι αντιφάσεις και δυστυχώς οξύνονται, πάνω στα όνειρα και τις προσδοκίες νέων ανθρώπων».

 

Έχετε συναντήσει σπουδαστές που καταλαβαίνετε από την πρώτη στιγμή ότι έχουν ταλέντο;

«Το ταλέντο, κατά τη γνώμη μου, είναι μια αμφίβολη και γενική αντίληψη της ικανότητας. Φυσικά, υπάρχει η πρωτογενής ανάγκη να ασχοληθεί κανείς με το θέατρο. Αυτό, είναι κάτι εμφανές όταν υπάρχει σε έναν άνθρωπο. Υπάρχει αγωνία, ανησυχία, επιμονή, υπομονή, πάθος, σκληρή δουλειά. Αυτά θα όριζα, ως προϋποθέσεις για να αξίζει τον κόπο η δύσκολη διαδρομή. Αν παρατηρήσω πως κάποιος μαθητής υπολείπεται σε αυτά, προσπαθώ μέχρι τέλους να του τα εμφυσήσω, να τον εμπνεύσω σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι τα καταφέρνω, αλλά θεωρώ πως ουσιαστικά αυτή είναι η δουλειά μου. Όταν δουλεύω με νέους ανθρώπους που έχουν αυτό το πάθος, αρχίζει η συν-δημιουργική διαδικασία της εξέλιξής τους».

 

Ποιες συμβουλές δίνετε σε έναν υποψήφιο ηθοποιό;

«Πιστεύω πως χρειάζεται να αναρωτηθεί και να αυτο-παρατηρηθεί κανείς, σε σχέση με το ορμέμφυτο που τον οδηγεί να ακολουθήσει μια τέχνη και συγκεκριμένα αυτήν την τέχνη. Να το ακολουθήσει με πάθος και πίστη και να είναι διατεθειμένος να δουλέψει πολύ, να μελετήσει, να πασχίσει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της θεατρικής τέχνης».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πληροφορίες

Μαθήματα Υποκριτικής και Αυτοσχεδιασμού με την ηθοποιό Ηλιάνα Μαυρομάτη

 

Πρόσκληση Συμμετοχών /  Έναρξη μαθημάτων: Δεκέμβριος 2018

Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και εγγραφές: 6987 412610

Διεύθυνση: Αντιφίλου 34, Ιλίσια (ο χώρος διεξαγωγής των μαθημάτων διατίθεται και για πρόβες)

 

Τμήματα:

1.   Ομαδικό τμήμα για φοιτητές δραματικών σχολών και ηθοποιούς.

Δεκέμβριος 2018 – Μάιος 2019, κάθε Δευτέρα 20.00 – 22.30

2.   Ομαδικό τμήμα για ερασιτέχνες και μαθητές.

Δεκέμβριος 2018 – Μάιος 2019, κάθε Παρασκευή 20.00 – 22.30

3.   Ομαδικό τμήμα προετοιμασίας εισαγωγικών εξετάσεων δραματικών σχολών.

Μάρτιος – Ιούλιος 2019, κάθε Πέμπτη 20.00 – 22.30

4.   Ατομικό μάθημα προετοιμασίας εισαγωγικών εξετάσεων δραματικών σχολών.

Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2019, ο καθορισμός των ωρών μαθημάτων θα γίνεται σε συνεννόηση με τον μαθητή.

 

 

 

Info

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής “Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος” του Β. Διαμαντόπουλου. Παρακολούθησε το ετήσιο masterclass του Σ. Παυλίδη με καθηγητές τον ίδιο και τους Μ. Μαρμαρινό, Δ. Μαυρίκιο, Ρ. Πατεράκη και Α. Στελλάτου.  Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια υποκριτικής με δασκάλους τους Β. Παπαβασιλείου, Θ. Μοσχόπουλο, Σ. Χατζάκη κ.α.

 

Από το 2009 έως το 2014  παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού (MethodActing) με την Ελένη Σκότη στο studioΝΑΜΑ του θεάτρου Επί Κολωνώ και αποτέλεσε μέλος της ομάδας ΝΑΜΑ συμμετέχοντας στις παραστάσεις του θεάτρου. Επίσης, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη της Ελένης Σκότη στην παράσταση «Ολεάννα», του Ντ. Μάμετ, στο θέατρο  «Εμπορικόν».

 

Στο θέατρο έχει πάρει μέρος στις παραστάσεις: “52 Λεπτά” σκ. Σ. Παυλίδης, θέατρο Θησείον (2009), “LaChunga” (2010-2012) και “Κίεβο” (2012-2013) σκ. Ε. Σκότη, θέατρο Επί Κολωνώ, “Τίρζα” σκ. Κ. Φιλίππογλου, θέατρο Ιλίσια (2013-2014),  “Μεγάλη Χίμαιρα”, σκ. Δ. Τάρλοου, θέατρο Πορεία – Φεστιβάλ Αθηνών (2014-2015), “Η γυναίκα από τα παλιά” σκ. Ε. Καρακούλη, θέατρο Πορεία (2015), “Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17” σκ. Σ. Στρούμπος, θέατρο Επί Κολωνώ (2015-2017), “Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας”, σκ. Θ. Μοσχόπουλος, θέατρο Πόρτα (2016), “Λεωφορείο ο πόθος” σκ. Ε. Σκότη, Σύγχρονο Θέατρο (2016-2017), “Ο δρόμος περνά από μέσα” σκ. Κ. Καζάκος, θέατρο Τζένη Καρέζη (2017-18), “Ψηλά από τη γέφυρα” σκ. Ν. Κοντούρη, Εθνικό Θέατρο (2018).

Στον κινηματογράφο έχει πάρει μέρος στην μεγάλου μήκους ταινία “Οι Αισθηματίες” (σκην. Ν. Τριανταφυλλίδης), στις μικρού μήκους ταινίες “Humphrey” (σκ. Σ. Γκέκας) “Largo” (σκην. Σ. Πάσχος), “Avalon” (σκην. Δ. Παπαναστασίου), “Οι Πεινασμένοι” (σκην. Γ. Μπακάλη), και τέλος, συμμετείχε στην μεγάλου μήκους ταινία “DeadEurope” (σκην. T. Kravitz).

Στην τηλεόραση έχει συνεργαστεί με τους Τ. Ψαρρά, Π. Κοκκινόπουλο, Κ. Φιλιώτου, Ο. Μαλέα, Δ. Κουτσιαμπασάκο και Π. Πορτοκαλάκη.

Σκηνοθέτησε την devised παράσταση“Kiska”, που παρουσιάστηκε στο θέατρο “Beton 7” και στο αντιφασιστικό φεστιβάλ του θεάτρου “Εμπρός” (2015).

Τα τελευταία χρόνια κάνει μαθήματα προετοιμασίας σε υποψήφιους σπουδαστές δραματικών σχολών. Οι μαθητές της φοιτούν στις σχολές «Δραματική Σχολή Οδείου Αθηνών», «Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης», «Δήλος», «Πράξη επτά».