
Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» στο Εθνικό Θέατρο
11 Δεκεμβρίου 2018
Μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού με την Ηλιάνα Μαυρομάτη
13 Δεκεμβρίου 2018Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Συναντηθήκαν τυχαία, αλλά είχαν κοινές ανάγκες αφοσίωσης και έκφρασης. Η ιδέα ότι ένας μουσικός και μια χορεύτρια, θα συναντιούνται καθημερινά και θα δουλεύουν μαζί, τους φάνηκε ιδανική συνθήκη. Ο Παναγιώτης Μανουηλίδης (Panú) και η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, το καλλιτεχνικό ντουέτο Kóka & Panú, μιλάνε για την πρώτη τους δημιουργία με τίτλο «In Case of Loss». Ένας άνδρας και μια γυναίκα ξεδιπλώνουν ένα εικαστικό και μουσικό τοπίο από απολεσθέντα αντικείμενα, καταστάσεις, ανθρώπους που αναζητούν το δρόμο της επιστροφής, από το Σκοτάδι στο Φως. Η καθηλωτική, χωρίς όρια κίνηση της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και το ξεχωριστό ηχόχρωμα του Panú συνθέτουν μια έντονα ατμοσφαιρική παράσταση.
«Μετά την πρόταση από το φεστιβάλ της Καλαμάτας και τη Λίντα Καπετανέα, αρχίσαμε να φτιάχνουμε το “In Case of Loss”, που έκανε πρεμιέρα στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και θα παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο θέατρο Ροές» λένε οι δύο καλλιτέχνες. «Παράλληλα, ετοιμάζουμε και το δεύτερο έργο μας, για το οποίο έχουμε επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο 2019. Όλα αυτά, έχουν συμβεί μέσα σε ένα χρόνο. Αισθανόμαστε καλά. Η συνεργασία μας, βαθαίνει και εξελίσσεται πολύ δημιουργικά. Ένα επόμενο βήμα, είναι να δουλέψουμε με περισσότερο κόσμο και να εξερευνήσουμε και κάποιες ιδέες που έχουν πιο έντονη εικαστική χροιά».
Ποια ήταν η αφορμή για το συγκεκριμένο έργο;
Πηγή έμπνευσης είναι η καθημερινότητα. Εκεί, εμπεριέχεται όλο το φάσμα των καταστάσεων, σχέσεων, δράσεων, συναισθημάτων που καθρεφτίζει η δουλειά μας. Αφορμή ήταν η φράση “in case of loss please return to…”, η οποία είναι γραμμένη σε βαλίτσες, σε σημειωματάρια, σε προσωπικά αντικείμενα κάθε είδους. Μας γοήτευσε η απλότητα της φράσης και ταυτόχρονα, όλα τα χρώματα και οι ποιότητες που μπορεί να πάρει. Αρχικά, πιαστήκαμε από την απώλεια, αλλά πολύ σύντομα καταλάβαμε ότι πρόκειται για την επιστροφή.
Τι σημαίνει ο τίτλος «In Case of Loss»;
Είναι ένας χάρτης, μια οδηγία για το πώς να επιστραφεί κάτι που έχει χαθεί. Το αστείο, είναι ότι στην καθημερινή ζωή, τις περισσότερες φορές, αυτά τα στοιχεία της επιστροφής, δεν σημειώνονται και η φράση μένει μετέωρη. Εκεί, αρχίζει το έργο και η αναζήτησή μας. Εκεί, είναι και ο διάλογος και η κριτική μας, με αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Δεν ξέρουμε πώς να γυρίσουμε πίσω, δεν ξέρουμε πώς να συνεχίσουμε και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε καν ότι έχουμε χαθεί.
Ποια είναι τα θέματα που σας απασχολούν και θέλετε να τα μεταφέρετε σκηνικά;
Δεν προσπαθούμε να μεταφέρουμε κάτι στη σκηνή. Αυτό συμβαίνει μετά, στο στομάχι και στο μυαλό του θεατή. Δική μας πρόθεση, είναι να αφήνουμε όσο μπορούμε και καταφέρνουμε, ανοιχτές ερμηνείες και εκδοχές σε αυτό που απασχολεί εμάς. Έπειτα, ο καθένας καθρεφτίζει τη δική του αλήθεια, μνήμη, το δικό του παρελθόν ή τον τρόπο που βιώνει το παρόν του.
Στο trailer της παράστασης, η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου φοράει ένα ρούχο από αλουμινόχαρτο. Θα θέλατε να μας πείτε για αυτό;
Πράγματι σε ένα από τα trailer υπάρχει αυτό το υλικό. Μας αρέσει αυτό το παιχνίδι που εξάπτει τη φαντασία του θεατή. Δεν έχει σημασία, αν τελικά είναι κοστούμι ή σκηνικό και τί ρόλο παίζει στην παράσταση. Εκείνο που μας εμπνέει και αποτελεί αστείρευτη δημιουργική πηγή, είναι πώς ένα τέτοιο υλικό, οικείο, πεζό, καθημερινής χρήσης, μπορεί να μεταμορφωθεί, να αποκτήσει μια άλλη υπόσταση.
Πόσο βοηθάει ή συμπληρώνει ο χορός τη μουσική επί σκηνής (και το αντίστροφο);
Ο συνδυασμός χορού και μουσικής είναι η πιο αρχαία μαγειρική στην τέχνη. Δεν είναι θέμα βοήθειας για μας, αλλά κοινό πεδίο δράσης. Πότε πόλεμος και πότε αγκαλιά.
Τι θα δουν οι θεατές επί σκηνής; Μπορείτε να μας μεταφέρετε κάτι από το κλίμα της παράστασης;
Οι θεατές θα δουν επί σκηνής δυο ανθρώπους, δύο παράλληλους κόσμους, έναν λαβύρινθο από αντικείμενα, εικόνες, φως, ήχους, σκοτάδι, κίνηση. Υπάρχει ένα έντονο εικαστικό περιβάλλον, που έχει σχεδόν δική του υπόσταση. Είναι ένας κόσμος ζωντανός με τον οποίο συνομιλούμε.
Πληροφορίες παράστασης
«In case of loss»
Σύλληψη, δημιουργία: Παναγιώτης Μανουηλίδης, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου
Χορογραφία: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου
Μουσική: Panú (Παναγιώτης Μανουηλίδης)
Ερμηνεία: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Παναγιώτης Μανουηλίδης
Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Photo credits: Mike Rafail, Παναγιώτης Ανδριανός
Παραγωγή: Kóka&Panú
Συμπαραγωγή: Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Με την υποστήριξη: Garage Performing Arts Center, Baumstrasse – Δρόμος με Δέντρα, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Πού: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 210 3474312
Πότε: 14, 15, 16, Δεκεμβρίου 2018, στις 21.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Κανονικό), 7 ευρώ (Μειωμένο–Φοιτητών, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ)
Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά
Info
Oι Kόka&Panú είναι το ντουέτο της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και του Παναγιώτη Μανουηλίδη.
Η Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Έχει συνεργαστεί με τους Akram Khan, Wim Vandekeybus & Ultima Vez, Roberto Olivan & Enclave Dance Company, Jozef Frucek & Λίντα Καπετανέα – Rootlessroot, Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman – Jukstapoz. Οι προσωπικές της χορογραφικές αναζητήσεις αρχίζουν το 2012. Έκτοτε παρουσίασε δύο ατομικές χορογραφίες, Henshin και Lapses of Light, και δύο ομαδικές, Looking Forward to Meeting και Mind the Heart. Η νέα της δημιουργία, “In case οf loss” είναι καρπός της συνεργασίας της με τον Παναγιώτη Μανουηλίδη.
Ο μουσικός Παναγιώτης Μανουηλίδης (Panú) ζει στην Αθήνα. Ο Panú έχει κυκλοφορήσει τρεις προσωπικούς δίσκους και τρεις δίσκους με τους Lemonostifel. Συνεργάζεται σταθερά με τους Ανέστη Αζά, Πρόδρομο Τσινικόρη, Μιχάλη Σιγανίδη και Βασίλη Μαντζούκη, ενώ παράλληλα συνθέτει μουσική για το θέατρο και για παραστάσεις χορού. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Müncher Kammerspiele, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τους Rootlessroot, τη Μάρθα Φριντζήλα (Baumstrasse), καθώς και με πολλούς έλληνες μουσικούς και τραγουδιστές σε ηχογραφήσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.