
Δημήτρης Αλεξανδρής: «Αυτός ο συγγραφέας έχει μεγάλη σχέση με την ελληνική ψυχή»
1 Δεκεμβρίου 2018
Μαρία Καλλιμάνη: «Οι ηθοποιοί καλούμαστε κάθε φορά να γινόμαστε ευέλικτοι»
7 Δεκεμβρίου 2018
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
«Ο ίδιος ο άνθρωπος έχει γίνει η μεγαλύτερη μας απειλή και η μοναδική μας ελπίδα». Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο, η συγκλονιστική ιστορία των ηρώων του Τζον Στάινμπεκ, στο έργο του «Άνθρωποι και Ποντίκια». Ο Βασίλης Μπισμπίκης, υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης που ανεβαίνει στον Τεχνοχώρο Cartel (www.carteltexnoxoros.com) και μιλάει για τη μεταφορά του έργου στο σήμερα, στις μάντρες ανακύκλωσης του Βοτανικού, καθώς και για τον τρόπο που λειτουργούν οι ηθοποιοί επί σκηνής, επιφυλάσσοντας στους θεατές, μια έκπληξη σε κάθε παράσταση.
«Πριν από έξι χρόνια, μαζί με την Φαίη Τζήμα και τον Παναγιώτη Σούλη, ψάχναμε έναν χώρο για να στεγάσουμε την καλλιτεχνική μας ανησυχία. Βρεθήκαμε στον Βοτανικό, όπου υπήρχαν μάντρες ανακύκλωσης και αποθήκες και βρήκαμε έναν φτηνό χώρο, ένα παλιό μηχανουργείο και το φτιάξαμε μόνοι μας από ανακυκλώσιμα υλικά» εξηγεί ο Βασίλης Μπισμπίκης για τη δημιουργία του Τεχνοχώρου Cartel. «Το 2013 κάναμε την πρώτη παράσταση “Οι Εκτελεστές” του Γιώργου Σκούρτη, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου. Έκτοτε, η πορεία του Cartel είναι συνυφασμένη με ένα πολιτικό θέατρο, οι περισσότερες παραστάσεις που έχουμε ανεβάσει, έχουν άμεση σχέση με κοινωνικοπολιτικά θέματα και αν δεν έχουν, με έναν τρόπο τις χρησιμοποιούμε ως όχημα για να πούμε διάφορα πράγματα, σε σχέση με αυτά που μας αφορούν και μας εκνευρίζουν ή όχι».
«Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται στο Cartel, η παράσταση “Άρης”, το καινούργιο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, που αφορά στην ιστορία και τους αγώνες του Άρη Βελουχιώτη, η οποία έχει κάνει και τη μετάφραση του έργου “Άνθρωποι και ποντίκια” του Τζον Στάινμπεκ που ανεβάζουμε φέτος. Πρόκειται για ένα έργο που έχει γραφτεί το 1937, το οποίο μιλάει για τις συνθήκες ζωής των εργατών στην Αμερική, σε έναν στάβλο, για το πόσο καταπιέζονται και απογοητεύονται. Μιλάει επίσης, για την ελπίδα, τη φιλία, την πίστη, την αφοσίωση και για πολλές άλλες αξίες. Είναι ένα νατουραλίστικο έργο της εποχής, πολύ σκληρό και με πολύ σκληρή γλώσσα. Για παράδειγμα, η πρώτη φράση που ξεκινάει είναι “πουτάνας παιδί” και την εποχή που γράφτηκε και σε μια χώρα όπως η Αμερική, ήταν ακραίο. Ακόμα και εμείς στην Ελλάδα δεν μπορούμε να γράψουμε τέτοια έργα. Ο Στάινμπεκ ήταν πολύ μπροστά. Από την πλευρά μας, το έχουμε μεταφέρει στο 2018 και στις μάντρες ανακύκλωσης του Βοτανικού. Ο μαύρος ήρωας του βιβλίου του Στάινμπεκ, γίνεται ένας Κούρδος πρόσφυγας που ερμηνεύει ο Γιανμάζ Ερντάλ, ο οποίος είναι Κούρδος ερασιτέχνης ηθοποιός και φίλος από μια θεατρική ομάδα. Υπάρχει άλλος ένας ερασιτέχνης ηθοποιός, ενώ οι υπόλοιποι είναι επαγγελματίες. Και οι υπόλοιποι ρόλοι είναι στο σήμερα, είναι μεταλλαγμένοι σε σχέση με τους ήρωες του έργου του 1937, είναι τωρινοί, αναγνωρίσιμοι άνθρωποι. Είναι εργάτες που δουλεύουν σε βιομηχανικές περιοχές. Η φόρμα της παράστασης είναι σε έναν ακραίο ρεαλισμό, με ακραία ρεαλιστικά σκηνικά, χωρίς τεχνικό για τα φώτα, καθώς λειτουργούν ρεαλιστικά από τους ηθοποιούς στους χώρους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο, ατάκα-ατάκα, αυτό που έχουμε μάθει να υπάρχει στο θέατρο. Λειτουργούμε πάνω στη σκηνή με θέματα. Οπότε δεν μπορεί να περιμένει κανένας κάτι. Είναι έκπληξη κάθε βράδυ, σε κάθε παράσταση, πώς θα ειπωθεί ότι είναι να ειπωθεί. Αυτόματα, οι ηθοποιοί είναι σε μια εγρήγορση, γιατί δεν μπορούν να κάνουν κατασκευή ρόλου, ακριβώς επειδή δεν ξέρουν τι θα τους πει ο άλλος ηθοποιός. Έτσι, γεννιέται εκείνη τη στιγμή κάτι. Είναι λίγο πιο κινηματογραφικό, θα μπορούσα να πω με μια λέξη, γιατί η μέθοδος που έχουμε χρησιμοποιήσει χρειάζεται ώρα για να την αναλύσουμε. Υπάρχει μια πολύ αυστηρή δομή, με αυστηρά θέματα, αλλά ο ηθοποιός έχει την ελευθερία να ποιεί το θέμα όπως θέλει, χωρίς να ξεφύγει μέσα από αυτό».
«Η μετάφραση του έργου έχει γίνει από τη Σοφία Αδαμίδου, την οποία πήραμε εμείς, ως ομάδα Cartel και την επεξεργαστήκαμε σε σχέση με το 2018. Είχαμε ένα έργο του 1937 και έπρεπε να αλλάξουν πολλά πράγματα, για να φτάσει το έργο στο σήμερα. Αυτό σημαίνει δραματουργική επεξεργασία, που δεν έχει γίνει μόνο από έμενα, έχει γίνει μαζί με όλους τους ηθοποιούς. Και εγώ ταυτόχρονα σκηνοθετώ και παίζω. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω. Το κάνω μόνο μέσα στο Cartel, που έχω την άνεση του χρόνου να ασχοληθώ και να μην με πιέζει κανένας. Είναι δύσκολο, αλλά μου αρέσει, γιατί μέσα στον χώρο αυτόν που αγαπάω πολύ και είμαι ευτυχισμένος, δεν θέλω να μπαίνουν άνθρωποι που θα με κάνουν δυστυχισμένο. Και επειδή μου έχει συμβεί, λέω άσε δεν πειράζει και ας μην έχω τόσο μεγάλη καλλιτεχνική αξία όσο μπορεί να έχουν κάποιοι άλλοι. Δεν με ενδιαφέρει. Εμάς, μας ενδιαφέρει να είμαστε ευτυχισμένοι και να είμαστε μια παρέα. Και το έχουμε πετύχει σε αυτή την παράσταση. Είμαστε ομάδα. Το αποτέλεσμα, είναι έτσι και αλλιώς ένα πείραμα. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο και θα το δούμε από τις αντιδράσεις του κοινού».
Πληροφορίες παράστασης
«Άνθρωποι και ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ
Μετάφραση- Ελεύθερη απόδοση: Σοφία Αδαμίδου
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης
Αφίσα: Παναγιώτης Μητσομπόνος
Υπεύθυνη Παραγωγής: Φαίη Τζήμα
Τεχνική Υποστήριξη: Δημήτρης Κουτάς, Δημήτρης Σαρρής
Κατασκευή Σκηνικού: Ομάδα Cartel
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνος Περιστέρης, Αγγέλα Πατσέλη.
Πού: Τεχνοχώρος Cartel, Μικέλη 4 & Αγ. Άννης, Βοτανικός (στάση μετρό Ελαιώνας), τηλ. 6939 898258
Πότε: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ, Ανέργων: 5 ευρώ
* Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού