Δημήτρης Αλεξανδρής: «Αυτός ο συγγραφέας έχει μεγάλη σχέση με την ελληνική ψυχή»

Η Διονυσία Σακελλαρίου μιλάει για το ρόλο που ερμηνεύει στην παράσταση «Hotel Marina»
30 Νοεμβρίου 2018
Βασίλης Μπισμπίκης: «Σκηνοθετώ και παίζω μόνο μέσα στον Τεχνοχώρο Cartel»
4 Δεκεμβρίου 2018

 

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το έργο που τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερου Θεατρικού Έργου 2014 των Κριτικών της Νέας Υόρκης, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Ο Δημήτρης Αλεξανδρής μιλάει για το ρόλο που ερμηνεύει στην παράσταση του έργου «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» (The Night Alive) του Κόνορ Μακφέρσον, καθώς και για τους φιλοσοφικούς προβληματισμούς και τις βαθύτερες αλήθειες, που αποτυπώνει ο συγγραφέας με απλότητα και καθαρή αφήγηση.

 

«Είναι ένα έργο του Κόνορ Μακφέρσον, ενός πολύ επιτυχημένου Ιρλανδού συγγραφέα στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Είναι το δεύτερο έργο του ίδιου συγγραφέα, που παίζεται ταυτόχρονα στην Αθήνα (η άλλη παράσταση είναι “Ο Φάρος” στο θέατρο Αθηνών σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη), και αυτό πιστεύω ότι δείχνει τη μεγάλη σχέση που έχουν τα ιρλανδέζικα έργα και αυτός ο συγγραφέας, με την ελληνική ψυχή» λέει ο Δημήτρης Αλεξανδρής. «Ο ρόλος του Τόμμυ που ερμηνεύω, βρίσκεται σε μια στιγμή της ζωής του, που όλα τού φαίνονται μάταια και χωρίς ενδιαφέρον. Έχει ένα κρυφό όνειρο μέσα του: να ξεφύγει από όλα και να ζήσει κάτι, που ούτε και ο ίδιος το γνωρίζει. Βρίσκεται, λοιπόν, σε  μια κρίσιμη φάση, γιατί έχει απομακρυνθεί από την οικογένειά του. Έχει χωρίσει από τη γυναίκα του εδώ και δύο χρόνια, με την οποία έχει δύο παιδιά. Ταυτόχρονα, είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι του θείου του Μώρις στο Δουβλίνο, ο οποίος και τον μεγάλωσε. Έχει έναν φίλο και συνεργάτη, έναν άνδρα περιορισμένης αντίληψης, τον Ντοκ, που έχει μαθησιακά προβλήματα. Ωστόσο, ο Τόμμυ έχει κάπου να πάει, έχει ένα όνειρο πολύ συγκεκριμένο να κάνει. Εκεί που ζει χωρίς συγκεκριμένο αίσθημα προς κάποια κατεύθυνση, γνωρίζει την Έιμυ, εντελώς τυχαία στη ζωή του. Γίνεται ένα περιστατικό βίας μπροστά του όπου βλέπει να την χτυπάνε και προσπαθεί να την περιθάλψει στο σπίτι του. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μια σχέση, στην οποία ο Τόμμυ επενδύει πολλά και στη συνέχεια ξεδιπλώνεται όλο το έργο».

 

 

«Ο τίτλος του έργου “Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας”, δεν είναι μόνο ποιητικός» συνεχίζει ο ηθοποιός. «Για παράδειγμα, περνάμε στη ζωή μας πολλά βράδια ή μέρες, οι οποίες είναι απλά καθημερινές και η μία διαδέχεται την άλλη. Αλλά κάποιες φορές, κάτι συμβαίνει σε αυτά τα βράδια. Κάτι συμβαίνει σε αυτές τις μέρες, που ούτε και εμείς το περιμένουμε. Ξαφνικά, συμβαίνει κάτι το οποίο μάς σηματοδοτεί μια κατεύθυνση, μάς σηματοδοτεί ένα αίσθημα, μια ανατροπή, μια επανάσταση αισθημάτων κατά κάποιον τρόπο. Αυτό είναι το έργο. Ότι εκεί που οι άνθρωποι δεν το περιμένουν, εκεί που νομίζουν ότι θα ζήσουν ακόμα μια ασήμαντη βραδιά, ξαφνικά κάτι συμβαίνει και αυτή η βραδιά λάμπει. Είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε με την Ελένη Σκότη, η πρώτη ήταν το “Κράμερ εναντίον Κράμερ”, και ήθελα πολύ να ξαναδουλέψουμε μαζί. Η ζωή τα έφερε έτσι, που μάς έτυχε να συνεργαστούμε σε αυτό το εκπληκτικό έργο, με αυτόν τον εκπληκτικό ρόλο. Με τους υπόλοιπους ηθοποιούς, η σχέση είναι σπάνια. Δεν είναι τόσο εύκολο στη δουλειά μας, να υπάρχει ο συνδυασμός ταλέντου, ικανότητας και θέλησης για να δημιουργηθεί μια πολύ δυνατή ομάδα. Και χαιρόμαστε όλοι που συμβαίνει αυτό και δεύτερη χρονιά και δεν έχουμε “ξενερώσει” ο ένας τον άλλον. Σίγουρα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το ίδιο το έργο, το οποίο μάς δίνει περιθώριο να σκεφτόμαστε και άλλα πράγματα. Να υπάρχουμε πνευματικά και συναισθηματικά, αλλά από εκεί και πέρα έχει να κάνει με τη θέληση των ανθρώπων».

 

 

«Τα πολύ σπουδαία έργα, μιλάνε για πράγματα τα οποία προβληματίζουν ή τα έχει ο άνθρωπος από καταβολής κόσμου» συμπληρώνει ο Δημήτρης Αλεξανδρής. «Δεν υπάρχουν πιο σύγχρονα έργα από τις ελληνικές τραγωδίες, από τα έργα του Τσέχωφ ή του Σαίξπηρ. Αυτό το έργο, μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά μέσα στο εύρος των εννοιών του, -χωρίς να είναι ένα έργο βαρύ – έχει και μια ρεαλιστική αφήγηση που μπορεί να ταυτιστεί ο οποιοσδήποτε, με κάτι που συμβαίνει πάνω στη σκηνή, με κάτι που συμβαίνει μέσα σε αυτό το έργο. Το σπουδαίο με αυτό το έργο και με αυτόν τον συγγραφέα, είναι ότι βλέπουμε μια αφήγηση εντελώς γραμμική, εντελώς ρεαλιστική και καθημερινή που συναντάμε σε ανθρώπους και καταστάσεις που τις έχουμε δει. Μπορεί να μην τις έχουμε ζήσει, αλλά τις έχουμε δει κάπου πολύ κοντά μας. Το έργο, μιλάει για πράγματα που είναι όχι μόνο παγκόσμια και διαχρονικά. Μιλάει για τον άνθρωπο, για την πορεία του ανθρώπου μέσα στη διαδικασία της ζωής. Δεν θέλω να ακουστεί βαρύ, αλλά έτσι είναι τα πολύ σπουδαία έργα, όπως αυτός ο συγγραφέας. Δεν είναι τυχαίο που στην Αγγλία και την Αμερική θεωρείται ο Ιρλανδός Τσέχωφ, γιατί έχει αυτού του είδους τις προεκτάσεις. Και ένα σπουδαίο έργο, είναι σαν ένα παραμύθι, το οποίο έχει μια απλή, γραμμική αφήγηση. Και ένα παραμύθι, είναι ένα πολύ σπουδαίο αφήγημα, ένα σπουδαίο κείμενο. Ενώ είναι πολύ απλό και μπορεί να το καταλάβουν όλοι, έχει τόσα επίπεδα ανάγνωσης, που πραγματικά μένεις έκθαμβος από το μέγεθος της τέχνης».

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Κόνορ Μακφέρσον, από την Ομάδα Νάμα

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Σκηνικά, Κοστούμια, Δ/νση Παραγωγής: Γιώργος Χατζηνικολάου

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική και Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Μούγιος

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αλεξανδρής, Ερρίκος Λίτσης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Κατερίνα Μαούτσου, Νικόλας Μπράβος

 

 

Πού: Θέατρο Επί Κολωνώ – Κεντρική Σκηνή, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, τηλ. 210 5138067

Πότε: κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.00 και Κυριακή στις 21.15. Έως 6/1/2019

Εισιτήρια: Πέμπτη, Παρασκευή: Κανονικό: 15 ευρώ, Φοιτητικό/Ανέργων/Άνω των 65: 12 ευρώ. Σάββατο/Κυριακή/αργίες: Κανονικό: 17 ευρώ, Άνω των 65: 15 ευρώ, Φοιτητικό & Ανέργων: 14 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά

 

www.epikolono.gr