«Black Swans» από την ομάδα Almalibre.co
22 Νοεμβρίου 2018
«Το Σκλαβί» ανεβαίνει ξανά στο θέατρο Πόρτα
24 Νοεμβρίου 2018
«Black Swans» από την ομάδα Almalibre.co
22 Νοεμβρίου 2018
«Το Σκλαβί» ανεβαίνει ξανά στο θέατρο Πόρτα
24 Νοεμβρίου 2018

Η παράσταση του έργου «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη διασκευάζεται για πρώτη φορά για το θέατρο. (Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης).

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Το λογοτεχνικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη με τίτλο «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» γράφτηκε το 1962 και είναι η πρώτη φορά που γίνεται θεατρική παράσταση. Ο συγγραφέας και ποιητής που κατά τον Βασίλη Βασιλικό θεωρείται «ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας έπειτα από το Νίκο Καζαντζάκη», αφού συλλήφθηκε για τα αριστερά του φρονήματα, δικάστηκε για έσχατη προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή δεν εκτελέστηκε ποτέ. Αντ’ αυτού, εξορίστηκε ως πολιτικός κρατούμενος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Μακρόνησο και στον Άι Στράτη, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον  Γιάννη Ρίτσο, τον Μάνο Κατράκη και άλλους. Στο έργο αυτό ο Λουντέμης γράφει για τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Γράφει, για να καταγγείλει, για να αναδείξει από τη μια μεριά το αίσχος της Μακρονήσου, την ωμότητα και βιαιότητα των βασανιστηρίων και από την άλλη να αναδείξει τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των ανθρώπων.  Η Μακρόνησος, στο έργο του Λουντέμη, δεν είναι απλά ένα κολαστήριο. Είναι γέννημα – θρέμμα του συστήματος, που προκειμένου να διασφαλίσει τη διαιώνισή του, δε διστάζει να στήνει Μακρονήσια. Ο Χριστόδουλος Στυλιανού μιλάει για το ρόλο που ερμηνεύει και για την παράσταση που ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Olvio.

 

Ο Δημήτρης Μαύρος, ο Χάρης Μαυρουδής και ο Χριστόδουλος Στυλιανού. (Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης).

 

«Είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει αυτό το έργο στο θέατρο, το οποίο είναι βασισμένο στο λογοτεχνικό έργου του Μενέλαου Λουντέμη “Οδός Αβύσσου, αριθμός 0”. Tο διασκεύασε για το θέατρο η Σοφία Αδαμίδου και τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Ο ρόλος μου, είναι ο Στελιανός Καμικέκλους ή Στελάρας ή Κουτρούμπας ή Μελιτζάνας. Αυτός ο άνθρωπος είναι ποινικώς καταδικασμένος σε ισόβια, γιατί στη ζωή του ήταν ένα απόβρασμα της κοινωνίας. Άφησε ανάπηρο κάποιον που πήγε να του κλέψει το σπίτι και αφού ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τον έπιασε, τότε ο Στελάρας -επειδή του άρεσε να δέρνει- άρχισε να τον χτυπάει σε βαθμό που τον άφησε ανάπηρο. Και έτσι καταδικάστηκε σε ισόβια. Τέτοιοι άνθρωποι, βασανιστές, ήταν πολλοί στη Μακρόνησο. Τους έλεγαν τότε να πάνε σε αυτό το νησί και να γίνουν βασανιστές και σαν αντάλλαγμα τους υπόσχονταν την ελευθερία τους. Έτσι ήταν και ο Στελάρας. Όμως βρέθηκε μαζί με τους δύο ήρωες του έργου, τον Παναή και τον Γιώργη, στην ίδια βάρκα όταν πήγαιναν από το Λαύριο στη Μακρόνησο. Κάποια στιγμή που έπιασε φουρτούνα ο Στελάρας ζαλίστηκε, παραλίγο να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί και οι άλλοι δύο τον έσωσαν. Από εκείνη τη στιγμή αυτός ο βάρβαρος άνθρωπος, άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει, να μπαίνει λίγο φως μέσα του και να γίνεται ένας καλύτερος άνθρωπος. Νομίζω ότι η ουσία του έργου είναι αυτή: το έργο δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι και βαθιά ανθρώπινο. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Είναι ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο. Και αυτή είναι για μένα η ουσία της παράστασής μας».

 

Ο Χριστόδουλος Στυλιανού (στο κέντρο) ερμηνεύει τον Στελάρα, έναν καταδικασμένο σε ισόβια κρατούμενο της Μακρόνησου. (Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης).

 

«Το έργο αυτό, είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό, γιατί ο Λουντέμης έζησε ως εξόριστος στη Μακρόνησο. Βίωσε όλα αυτά που έγραψε στην “Οδό Αβύσσου, αριθμός 0”, τα οποία προσπαθούμε να αναβιώσουμε εμείς με την παράσταση. Κάναμε έρευνα, διαβάσαμε πολύ, ανατρέξαμε σε κείμενα, μαρτυρίες, ονόματα ανθρώπων που έζησαν εκεί. Δεν μπορούσαμε άλλωστε να μην το κάνουμε. Δεν γίνεται να βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει, για να ανεβάσεις ένα τέτοιο έργο. Πρέπει να έχεις και τις μαρτυρίες ανθρώπων που το έζησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι θεατές που παρακολουθούν την παράσταση, ταυτίζονται πολύ και υπάρχει μεγάλη συγκίνηση στην πλατεία του θέατρο Olvio. Το αισθανόμαστε αυτό όταν χειροκροτούν όρθιοι και μετά την παράσταση μάς μιλούν με πολύ ζέση, μάς λένε να το συνεχίσουμε, μάς ευχαριστούν. Είναι πολύ ωραίο να το νιώθεις αυτό από τον κόσμο. Υπάρχει και φέτος μεγάλη ανταπόκριση, αυτό σημαίνει ότι ο ένας φέρνει τον άλλον και αρέσει η παράσταση που κάνουμε. Και αυτό επειδή αφορά μια εποχή που εμείς οι νεοέλληνες, καταφέραμε να κρύψουμε αυτή την ιστορία κάτω από το χαλάκι. Καλό είναι να τη μαθαίνουμε, γιατί η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται και καλό είναι να γνωρίζουμε για να μην επαναληφθούν όλα αυτά που έγιναν τότε. Τον τίτλο δεν τον ακούμε πουθενά μέσα στο έργο. Είναι ένας δρόμος που δεν σε βγάζει πουθενά. Είναι ένα σκοτάδι που κάποιοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν. Είναι ένας δρόμος που δεν έχει επιστροφή. Είναι πολλά που μπορεί να βγάλει ο καθένας μέσα από τον τίτλο. Ο Γιάννης Ρίτσος είχε μετονομάσει, αν θυμάμαι καλά, το έργο “Οδός ανθρώπου, αριθμός 1”. Θέλοντας να τονίσει ότι ακόμα και μέσα στο μαύρο σκοτάδι, ακόμα και όταν ο άνθρωπος πέσει τόσο χαμηλά, ακόμα και τότε υπάρχει ελπίδα».

 

Ο Χριστόδουλος Στυλιανού τιμήθηκε φέτος στα 37α Κορφιάτικα Βραβεία για την ερμηνεία του στην παράσταση «Αίας» (Βραβείο «Μάνος Κατράκης» για Α’ Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία Πρόζας).

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Οδός Αβύσσου , αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη

Θεατρική διασκευή: Σοφία  Αδαμίδου

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Μουσική – κιθάρα: Νότης Μαυρουδής

Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν

Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Sound Design: Μανώλης Μανουσάκης

Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα

Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Καραμάνη

Σκηνοθεσία Video: Γιώργος Κορδέλλας

Video art cinematography: Δημήτρης Ζόγκας, Παναγιώτης Ανδρεαδάκης

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

Βοηθός σκηνογράφου : Νάσια Πλέτση

Hair styling: Κατερίνα Βασιλείου

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης: Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Μαύρος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Νότης Παρασκευόπουλος, Στέλιος Γεράνης.

Τη φωνή του «δανείζει» ο Βασίλης Μπισμπίκης

 

 

Πού: Θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίου 7, Βοτανικός, τηλ.

210 3414118

Πότε: Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 19.00, Κυριακή στις 18.00

Εισιτήρια: 15 ευρώ κανονικό, 12 ευρώ μειωμένο, 10 ευρώ ομαδικό, 5 ευρώ ανέργων-ατέλειες

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)