Δημήτρης Μπογδάνος: «Με το χιούμορ τα πάντα είναι πιο εύπεπτα»

Κώστας Γάκης: «Το Άλφα.Ιδέα προτείνει διαφορετικό και ολόφρεσκο θέατρο»
3 Νοεμβρίου 2018
Ο Μελαχρινός Βελέντζας, ο Χιλιαεννιακόσια και το πιάνο του Lemon
9 Νοεμβρίου 2018

Ο Βίκυ Παπαδοπούλου και ο Γιωργής Τσαμπουράκης στην παράσταση του έργου«Ένα μάθημα χορού» του Μαρκ Σαν Ζερμέν, που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μπογδάνος. (Φωτογραφίες: Γιάννης Ζάχος).

Πέρυσι ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με τον έρωτα και από την έρευνα που έκανε προέκυψε η παράσταση «Ορφέας & Ευρυδίκη» η οποία συνεχίζεται φέτος στο θέατρο Θησείον. Ο Δημήτρης Μπογδάνος μιλάει για τη διαχρονική αξία του έρωτα και επιλέγει να σκηνοθετήσει για τη νέα σεζόν ένα ακόμα ζευγάρι στην παράσταση του έργου «Ένα μάθημα χορού» του Μαρκ Σαν Ζερμέν.

 

«Δεν το λέω τυχαία η παράσταση “Ορφέας και Ευρυδίκη” συνεχίζεται ακόμα, παίξαμε πέρυσι όλη τη χρονιά και φέτος μεταφερθήκαμε στο θέατρο Θησείον. Τώρα μάλιστα έχουμε και παράταση των παραστάσεων και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Και το αναφέρω, γιατί η ανάγκη που με ιντρίγγαρε φέτος να ασχοληθούμε με το “Ένα μάθημα χορού”, νομίζω ότι πηγάζει από τον Ορφέα και την Ευρυδίκη» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Πέρυσι κάναμε μια πολύ μεγάλη διαδρομή, έρευνα και αναζήτηση σε σχέση με αυτό το ζευγάρι των αρχετυπικών εραστών, ίσως το μεγαλύτερο love story τουλάχιστον στην Ελλάδα αν θεωρήσουμε ότι έχει υπάρξει, και φτιάξαμε την ιστορία. Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς ένιωθα πόσο σημερινή μπορεί να είναι αυτή η ιστορία. Μπορεί το περιβάλλον της να είναι υπερβατικό, αλλά η ιστορία αυτή και ο έρωτας παραμένει μια αξία που δεν μεταλλάσσεται στο χρόνο. Οι πεταλούδες στο στομάχι θα προκαλούν πάντα το ίδιο συναίσθημα. Και όταν βρέθηκε το κείμενο του Ζερμέν στα χέρια μου, είπα τι ωραία συνέχεια να δούμε λοιπόν πώς ένα αντίστοιχο ζευγάρι σε μη υπερβατικό περιβάλλον μπορεί να κάνει μια υπέρβαση. Και ξαφνικά τοποθετώντας ένα ερώτημα γύρω από την κανονικότητα στο περιβάλλον της Νέας Υόρκης του σήμερα, ένιωσα ότι είχε μια αξία για τη δική μου προσωπική περίοδο. Καλώς ή κακώς νομίζω ότι οφείλουμε να ακολουθούμε τη δικιά μας συνθήκη κατά την περίοδο που ανεβάζουμε ένα έργο. Γιατί έτσι καταφέρνουμε να δώσουμε περισσότερα σε αυτό και να το αντιμετωπίσουμε με άλλη ευαισθησία. Κάπως έτσι και με δεδομένο ότι θέλαμε πολύ να δουλέψουμε με τη Βίκυ Παπαδοπούλου και τον Γιωργή Τσαμπουράκη, βάλαμε μπρος να κάνουμε αυτή την παράσταση».

 

 

«Το θέατρο Θησείον για αυτή την παράσταση είναι στημένο σε μορφή πασαρέλας έτσι όπως το αποκαλούμε εμείς –σε αντίθεση με την παράσταση “Ορφέας και Ευρυδίκη” που διατηρεί ένα μετωπική στήσιμο» συνεχίζει ο Δημήτρης Μπογδάνος, ο οποίος πρόκειται να σκηνοθετήσει την παράσταση «Δάφνις + Χλόη» του Λόγγου Un amore bucolico, που θα ανέβει στις 19 & 20 Ιουλίου 2019 στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2019. «Το ζευγάρι αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπο για έναν πάρα πολύ πρακτικό λόγο, άλλο όμως αν τελικά θα μπει στη διαδικασία να ανακαλύψει ότι μέσα από αυτό είναι ένας χορός που μαθαίνεται βήμα-βήμα. Πρόκειται λοιπόν για δύο γείτονες σε ένα από τα απρόσωπα συγκροτήματα κατοικιών της Νέας Υόρκη. Εκείνος είναι καθηγητής Γεωφυσικής με σύνδρομο Άσπεργκερ και εκείνη μια σοβαρά τραυματισμένη χορεύτρια του Μπρόντγουαιη που επί της ουσίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει την καριέρα της ως χορεύτρια. Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα έρθουν κοντά επειδή ο καθηγητής χρειάζεται να χορέψει έναν χορό σε μια τελετή βράβευσης. Επομένως θα χτυπήσει την πόρτα της και υπολογίζοντας ότι ο μέσος όρος ενός μισθού για μια εβδομάδα μιας πρώτης χορεύτριας σε μια παράσταση στο Μπρόντγουαιη δεν ξεπερνάει τα 500 δολάρια, κάνει μια μαθηματική πράξη και αντιπροτείνει για να κάνει δελεαστική την πρόταση να της δώσει 2.153 δολάρια και τελικά να της ζητήσει να του μάθει έναν χορό. Προφανώς αυτό είναι μονάχα η αφορμή για να παρατηρήσουμε μια χορογραφία γύρω από τη μοναξιά. Δεν είναι ένα τυπικό love story διόλου. Αυτό όμως το οποίο το κάνει πολύ εύστοχο και θελκτικό στην παρακολούθησή του ότι τα βαθιά ζητήματά του εκτίθενται όλα με τρομερό χιούμορ. Νομίζω ότι ο Ζερμέν έχει γράψει ένα αριστοτεχνικό κείμενο και πάντα η κοσμοθεωρία, και στη ζωή τη δική μου τουλάχιστον, είναι ότι με το χιούμορ τα πάντα είναι πιο εύπεπτα».

 

 

«Ο χαρακτήρας που ερμηνεύει η Βίκυ Παπαδοπούλου είναι εγκλωβισμένος σε έναν νάρθηκα που καθώς φαίνεται δεν θα μπορέσει να βγάλει και δεν θα της ξαναεπιτρέπει να χορέψει. Και οι δύο οι ρόλοι έχουν τρομερές προκλήσεις. γιατί αφενός η Βίκυ καλείται κινησιολογικά να ερμηνεύσει κάτι το οποίο είναι δύσκολο και τελικά να εκτεθεί και πολύ συναισθηματικά, ενώ αντίστοιχα ο Γιωργής Τσαμπουράκης το να ερμηνεύσει ένα  χαρακτήρα με σύνδρομο Άσπεργκερ δεν είναι κάτι που μας είναι εξαιρετικά γνώριμο και επίσης φέρει μια μοναδικότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την  παράσταση. Δηλαδή κάθε άνθρωπος με αυτό το σύνδρομο είναι μοναδικός και διαφορετικός από τον άλλον, και αυτό απαίτησε τρομερή μελέτη και έρευνα σκηνικά και μη, για να καταφέρουμε να αποδώσουμε έναν χαρακτήρα ο οποίος είναι ειλικρινής και σέβεται το συγκεκριμένο σύνδρομο».

 

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

Πληροφορίες παράστασης

 

«Ένα μάθημα χορού»  του Μαρκ Σαν Ζερμέν

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Παπαδοπούλου και Γιωργής Τσαμπουράκης

Κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Σκηνικά & Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική: Κωστής Ξενόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Κωστής Ξενόπουλος, Δημήτρης Μπογδάνος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κουνέλλας

Φωτογραφίες: Γιάννης Ζάχος

 

Πού: Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 210 3255444

Πότε: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Εισιτήρια: από 10  ευρώ

 

 

Μετά το «Ένα μάθημα χορού», ο Δημήτρης Μπογδάνος πρόκειται να σκηνοθετήσει την παράσταση «Δάφνις + Χλόη» του Λόγγου, που θα ανέβει στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2019.