Ο Χρήστος Καπενής ερμηνεύει τον Τζόαν Παντάν

Γιολάντα Μαρκοπούλου: «Η “Eroica” ήταν πάντα η πρώτη ταινία που ήθελα να κάνω»
1 Νοεμβρίου 2018
Κώστας Γάκης: «Το Άλφα.Ιδέα προτείνει διαφορετικό και ολόφρεσκο θέατρο»
3 Νοεμβρίου 2018
Γιολάντα Μαρκοπούλου: «Η “Eroica” ήταν πάντα η πρώτη ταινία που ήθελα να κάνω»
1 Νοεμβρίου 2018
Κώστας Γάκης: «Το Άλφα.Ιδέα προτείνει διαφορετικό και ολόφρεσκο θέατρο»
3 Νοεμβρίου 2018

Η παράσταση «Ο Τζοάν Παντάν και οι Θλιμμένοι Τροπικοί» παρουσιάζεται στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον με τον Χρήστο Καπενή στον ομώνυμο ρόλο. (Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργκαλιάς).

 

Οι Ginger Creepers, aka Χρήστος Καπενής και Γρηγόρης Χατζάκης, παρουσιάζουν τη νέα τους παράσταση πάνω στο ανατρεπτικό κείμενο του Ντάριο Φο «Τζόαν Παντάν και η ανακάλυψη της Αμερικής». Μέσα από την οπτική τους, όπου η προσωπική διαδικασία αναζήτησης αποτελεί κύριο μέρος του αποτελέσματος, παρουσιάζουν ένα πολύπλευρο ταξίδι, που μπορεί να είναι από την Ισπανία προς τον Νέο Κόσμο, από την σημερινή κοινωνία προς την Αμερική των Ινδιάνων, ή από ένα άτομο προς ένα άλλο. Μέσα από το καυστικό χιούμορ του νομπελίστα συγγραφέα, δημιουργούν ένα σύστημα προσωπικών και οικουμενικών αποικιών. Ο Χρήστος Καπενής ερμηνεύει το νεαρό κατεργάρη Τζόαν Παντάν και υπογράφει με τον Γρηγόρη Χατζάκη τη σύλληψη, τη μετάφραση και τη διασκευή του έργου «Ο Τζόαν Παντάν και οι Θλιμμένοι Τροπικοί» που ανεβαίνει στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον.

 

«Δεν ξέρω αν μου ταιριάζει ή όχι αυτός ο ρόλος, αλλά η αλήθεια είναι ότι εμείς είμαστε οι ρόλοι, οι ηθοποιοί που τους παίζουμε. Δηλαδή εγώ ως Χρήστος είμαι ο Τζόαν Παντάν, αλλά ο συγκεκριμένος ρόλος είναι τόσο πολύ κομμάτι μου και καταφέρνω μέσα από τον Τζόαν Παντάν να πω μια πολύ δική μου προσωπική ιστορία, αυτά τα οποία θέλω να πω εγώ σαν Χρήστος. Οπότε ο Τζόαν Παντάν έρχεται και με συναντάει πολύ σαν ήρωας» λέει ο Χρήστος Καπενής ο οποίος το 2010 εργάζεται ως ηθοποιός-performer, στον χώρο του θεάτρου, του χορού και του κινηματογράφου. «Ήταν ένα από τα πρώτα κείμενα που είχα διαβάσει πριν ασχοληθώ με το θέατρο και κάποια στιγμή είχα πει στον Γρηγόρη Χατζάκη να το διαβάσει. Ο Γρηγόρης το διάβασε, ενθουσιάστηκε και μου είπε να το μεταφράσουμε και να δούμε πως μπορεί να γίνει σκηνικά. Έτσι και έγινε. Έχει ξαναγίνει μετάφραση του έργου, έχει ανέβει και άλλες φορές από ερασιτεχνικές ομάδες, αλλά ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει σε αυτή τη μορφή μονολόγου, γιατί συνήθως το ανεβάζουν πολυπρόσωπο καθώς έχει πολλούς ρόλους. Στη δική μας παράσταση ξεκινάμε από το ισόγειο του ξενοδοχείου όπου υποδέχομαι τους θεατές ως γκρουμ/Τζόαν Παντάν -έχουμε κρατήσει τον χαρακτήρα του Μπαγκείου που ήταν ξενοδοχείο- και τους δίνω τα κλειδιά τους για να περιηγηθούν στα δωμάτια τα οποία τους αντιστοιχούν. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή για το Μπάγκειον, για την Ομόνοια, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ομόνοια και πως συρρέουν όλοι οι άνθρωποι από όλον τον κόσμο και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Ομόνοιας και έπειτα ανεβαίνουμε στον πρώτο όροφο που περνά ο κόσμος στο χώρο που διαδραματίζεται η παράσταση. Και εκεί ξεκινάει».

 

Ο Χρήστος Καπενής και ο Γρηγόρης Χατζάκης δημιούργησαν την πολυσχιδή ομάδα Ginger Creepers το 2017. (Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργκαλιάς).

 

«Με τον Γρηγόρη κάναμε πολύ έρευνα διότι η ιστορία διαδραματίζεται την εποχή του Κολόμβου. Ο Τζόαν Παντάν είναι ένας τυχοδιώκτης που φεύγει από την Ιταλία και την Ισπανία, μπαίνει σε ένα πλοίο του Κολόμβου για να γλιτώσει από την Ιερά Εξέταση. Βρίσκεται στην Αμερική, γοητεύεται από την κουλτούρα των ιθαγενών Ινδιάνων και εν τέλει γίνεται μέλος τους. Οπότε μελετήσαμε πολύ και την όλη συμπεριφορά των ιθαγενών και διαβάσαμε πράγματα που έχουν γραφτεί. Ούτως ή άλλως η παράσταση έχει αναφορές και αποσπάσματα από το βιβλίο του Κλοντ Λεβί Στρος “Θλιβεροί Τροπικοί”, που έχει κάνει και αυτός ταξίδι στην Αμερική, έχει ζήσει στη Βραζιλία, έχει μελετήσει φυλές στα δάση του Αμαζονίου  και έχει περιγράψει ουσιαστικά όλη του σχέση με τους ιθαγενείς. Αλλά κυρίως μελετήσαμε και μια γενικότερη έννοια της συνάντησης των ανθρώπων οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικούς λαούς. Ως ομάδα αυτό που μας ενδιέφερε είναι η συνάντηση. Αυτός είναι άλλωστε και ο πυρήνας της παράστασης όπως έχουμε κινηθεί. Πώς μπορούμε να συναντηθούμε με ανθρώπους οι οποίοι είναι διαφορετικής εθνικότητας και να μην υπάρξει κατάκτηση, αλλά και πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να συνυπάρξουν. Μελετήσαμε πολύ πάνω στο ανθρωπιστικό, κοινωνικό, υπαρξιακό ζήτημα και πως αυτά μπορούν να συνδυαστούν. Το κείμενο του Ντάριο Φο είναι από γραφής κωμικό, έχει καυστικό χιούμορ και πολλά κωμικά στοιχεία, τα οποία τα έχουμε κρατήσει φυσικά και τα έχουμε συμπεριλάβει περισσότερο προς τα εμάς, τα έχουμε κάνει πιο δικά μας και πιο στο σήμερα. Γελάει πολύ ο κόσμος, αλλά έχει και σημεία τα οποία είναι κατά τη γνώμη μου πολύ μαχαίρι και τα οποία μας κάνουν να σκεφτούμε και να επιστρέψουμε στην αρχική απλότητα της ζωής. Ενδεχομένως ίσως και στο νόημα της ζωής, όχι ως απάντηση, δεν το δίνουμε ως απάντηση, όσο σαν τροφή για σκέψη και ερώτηση».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Ο Τζόαν Παντάν και οι Θλιμμένοι Τροπικοί»

Σύλληψη/Μετάφραση/Διασκευή: Ginger Creepers (Χρήστος Καπενής- Γρηγόρης Χατζάκης)

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη

Κοστούμια: Lila Nova

Σχεδιασμός Ήχου: Βύρων Κατρίτσης

Τραγούδι Παράστασης: Blaine L. Reininger (Tuxedomoon)

Βοηθός σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου

Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργκαλιάς

Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua

 

Ερμηνεύει ο Χρήστος Καπενής

 

 

Πού: Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Δωμάτιο 1510, Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα, τηλ. 6947 079356

Πότε: Από 15 Οκτωβρίου 2018 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: Προτεινόμενη Εθελοντική Συνεισφορά 10 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά