Χρύσα Διαμαντοπούλου: «Μεγάλωσα με το θέατρο της Ξένιας Καλογεροπούλου και αυτό το θέατρο είναι για εμένα ο πήχης»

«Hahnemann Vol.1» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
24 Οκτωβρίου 2018
Ο Μάνος Βαβαδάκης και «Η νύχτα των δολοφόνων»
27 Οκτωβρίου 2018

Γνωστοί και αρχέτυποι μύθοι παρουσιάζονται στην παράσταση με τίτλο «Αισώπου…φίλοι» που ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος. (Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός).

Το Λιοντάρι και το Ποντίκι, Ο Ψεύτης Βοσκός, Η Αλεπού και τα Σταφύλια, Οι δυο Φίλοι και η Αρκούδα. Γνωστοί και αρχέτυποι μύθοι, βαθιά ριζωμένοι στην παράδοσή μας, συναντούν τα παιδιά του σήμερα, σε μια ευρηματική παράσταση με τίτλο «Αισώπου…φίλοι» με γρήγορους ρυθμούς, χιούμορ, διάδραση και ζωντανή μουσική. Η καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος Χρύσα Διαμαντοπούλου μιλάει για το ξεκίνημα της ομάδας, τους συνεργάτες της, το θέατρο για παιδιά αλλά και μεγάλους, και φυσικά για την ίδια την παράσταση που ανεβαίνει στην παιδική σκηνή του θεάτρου Σταθμός.

 

Η αρχή. «Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012 από την ανάγκη μου να υπάρξει ένα ασφαλές καλλιτεχνικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλλιτέχνες από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές αλλά με κοινό όραμα, ήθος και αισθητική θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε παραστάσεις για παιδιά όπως τις ονειρευόμαστε» εξηγεί η Χρύσα Διαμαντοπούλου. «Ο σκηνοθέτης, αγαπημένος φίλος και κουμπάρος μου πια, Τάσος Ράτζος είχε δημιουργήσει λίγους μήνες πριν μία ομάδα στη Θεσσαλονίκη που υλοποιούσαν παραστάσεις για παιδιά. Αγκάλιασα αυτή την ιδέα με ενθουσιασμό, πολλή αγάπη και πάθος, καθώς βασιζόταν σε μια κοινή ανάγκη μας -ως καλλιτέχνες και ως νέοι γονείς- να προσφέρουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά μία ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία βασισμένη στις αρχές του θεάτρου στην Εκπαίδευση με κέντρο το παιδί. Αναζητούσαμε ένα όνομα που θα μπορούσε να ενώνει τις δύο θεατρικές ομάδες μας, που θα σηματοδοτεί τη γεωγραφική θέση μας και που θα χει και μία ατμόσφαιρα “για παιδιά”. Πέρασαν πολλές ιδέες από το μυαλό μας! Και οι δύο ήμασταν ευτυχισμένοι όταν σκεφτήκαμε τον “Μικρό Βορρά” και τον “Μικρό Νότο”. Δύο χρόνια αργότερα, ο αγαπημένος φίλος Γιάννης Κουρούδης, επικεφαλής του πολυβραβευμένου γραφιστικού γραφείου k2design, μας χάρισε το λογότυπο του Μικρού Νότου και του Μικρού Βορρά, δυο παχουλές πυξίδες, που η κάθε μία δείχνει προς το αντίστοιχο σημείο του ορίζοντα, Νότο και Βορρά σε χρωματισμούς του “κρύου” και του “ζεστού”».

 

Ο Ψεύτης Βοσκός, η Αλεπού και τα Σταφύλια και οι δυο Φίλοι και η Αρκούδα είναι μερικοί από τους μύθους που θα δουν μικροί και μεγάλοι στην παράσταση «Αισώπου…φίλοι». (Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός).

 

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος. «Είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της. Ο Τάσος Ράτζος, σκηνοθέτης και μελετητής των λαϊκών παραμυθιών, ο Πέτρος Δαμουλής, ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτης, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο θέατρο στην Εκπαίδευση, η Μάρθα Φωκά, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, που κατασκευάζει τις υπέροχες μάσκες μας, είναι τέσσερις μόνιμοι συνεργάτες της ομάδας, που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται με μεράκι και φροντίδα αλλά και βαθιά γνώση κι εμπειρία. Η ομάδα αποτελείται επίσης από έμπειρους ταλαντούχους ηθοποιούς (Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Χαρά Δημητριάδη, Δάφνη Καμμένου, Ελσα Λουμπαρδιά, Διονύσης Ποταμίτης, Ναυσικά Πύρρου, Χαρά Τζόκα, Μαρίζα Τσάρη), που συστηματικά επιμορφώνονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες -με σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος, εμψύχωσης μάσκας, εκμάθησης μουσικών οργάνων, φωνητικής, κινησιολογίας κ.ά- προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα θέατρο ιδιαίτερων και υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι το θέατρο για παιδιά. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η ομάδα Μικρός Νότος ήταν τυχερή καθώς αγαπήθηκε από εξαιρετικούς επαγγελματίες και ανθρώπους που μας προσφέρουν τη δουλειά τους, με αληθινή αγάπη. Χωρίς αυτούς η εικόνα του Μικρού Νότου δεν θα ήταν ίδια. Είναι ο Τάσος Βρεττός που μας χαρίζει τις εμπνευσμένες φωτογραφίες του, ο Γιάννης Κουρούδης- και το k2design του- που μας χαρίζει όλο τον γραφιστικό σχεδιασμό της δουλειάς μας και ο Κωνσταντίνος Γρηγορακάκης με την εταιρεία του CGCFILMproduction, που φροντίζει για τα trailer μας. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την Λαμπρινή Σταμάτη που για 6 χρόνια ήταν ο άνθρωπος που μαζί του μοιράστηκα πολλές χαρές και λύπες, η υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας μας. Από φέτος μαζί μας είναι η εξαιρετική επίσης Ευαγγελία Σκρομπόλα, Υπεύθυνη Τύπου της ομάδας. Το “μάτι” και την καλλιτεχνική διεύθυνση, τις νέες ιδέες και την μεγάλη φροντίδα της ομάδας έχω εγώ και είμαι πολύ υπερήφανη για όλα αυτά που έχουμε καταφέρει αλλά και που ονειρευόμαστε για το εγγύς μέλλον. Φέτος τέλος, έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με το Τέχνες και Παιδί και την επικεφαλής του Αλεξάνδρα Λιακοπούλου, η οποία ως σύμβουλος ανάπτυξης μας στηρίζει, αλλά και σχεδιάζει μαζί μας τα επόμενα βήματα του Μικρού Νότου. Είμαι στα αλήθεια πολύ ευτυχής και για αυτή τη συνεργασία, που είμαι σίγουρη ότι έχει μπροστά της πολλά χρόνια δημιουργίας».

 

Οι παραστάσεις και τα θέματα της ομάδας. «Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος αντλεί έμπνευση και θέματα από την ανεξάντλητη δεξαμενή του λαϊκού μας πλούτου, από ελληνικά λαϊκά παραμύθια και μύθους του Αισώπου και τα μεταφέρει στη σκηνή με σύγχρονη ματιά» συνεχίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλου. «Διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις, χιούμορ, συγκίνηση, ζωντανή μουσική, διάδραση είναι μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των παραστάσεών της. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν χαθεί ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας που είχαν για αιώνες διασωθεί και αποτελούσαν όχι μόνο πηγή πολύτιμων αξιών και πληροφορίας για το ποιοι είμαστε, αλλά και πηγή ψυχαγωγίας και αφορμή συνεύρεσης όλης της οικογένειας. Ο στόχος μας είναι διπλός. Από τη μία τα παιδιά να γνωρίσουν τις ρίζες του πολιτισμού μας, όλον αυτόν τον πλούτο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, και μέσα από τις ιστορίες και τα παραμύθια αυτά να αρχίσουν να γνωρίζουν τον εαυτό τους, τον κόσμο γύρω τους και να βρουν το δικό τους χώρο και τη δική τους θέση σε όσα συμβαίνουν μέσα και έξω τους. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος υλοποιεί δράσεις πολιτισμού, όχι μόνο με ψυχαγωγικό αλλά και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στηρίζουμε το έργο του εκπαιδευτικού προσφέροντας έμπνευση και εργαλεία. Χρησιμοποιούμε τις Αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος, αποσκοπώντας στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού ως ατόμου και ως μέλους μιας κοινωνικής ομάδας. Εκπαιδευτικοί, γονείς και η τέχνη του θεάτρου συναντιούνται. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε παρουσιάσει 6 παραστάσεις βασισμένες σε ελληνικά λαϊκά παραμύθια ή μύθους του Αισώπου. Οι παραστάσεις μας είναι “Η Μυλωνού” (2012-2016), “Αισώπου Κόμιξ!” (2013), “Ο Κουκουμπλής” (2015), “Γύρω Γύρω Μήνες” (2016), “Αισώπου …Φίλοι” (2017) και “Το πιο γλυκό ψωμί” (2018). Με εξαίρεση την πρώτη δουλειά μας όλες οι υπόλοιπες παραστάσεις μας παίζονται ακόμα σε σχολεία, σε Δήμους, σε φεστιβάλ και όπου υπάρχουν παιδιά καθώς και σε δύο σταθερούς χώρους φέτος, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Θέατρο Σταθμός».

 

Με τη βοήθεια των ηθοποιών Νίκου Αξιώτη, Δημήτρη Γιαννή και Χαρά Δημητριάδη τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι θεατές θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα γελάσουν και θα μιλήσουν για τη φιλία. (Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός).

 

«Αισώπου…Φίλοι». «Κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι στο φιλόξενο και ανακαινισμένο θέατρο Σταθμός, οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι φίλοι μας θα ταξιδέψουν στον κόσμο του Αισώπου, καθώς οι ήρωες του ξαναζωντανεύουν, για να μας διηγηθούν τις ιστορίες τους. Η παράστασή μας εξελίσσεται σε ένα δάσος, που έχει στηθεί στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός, όπου γνωστοί και αρχέτυποι μύθοι, βαθιά ριζωμένοι στην παράδοσή μας, συναντούν τα παιδιά του σήμερα, σε μια ευρηματική παράσταση, με γρήγορους ρυθμούς, χιούμορ, διάδραση και ζωντανή μουσική (γιουκαλίλι, αυλοί, κουίκα, πιανίκα, μπάντζο, καζού, κ.α). Μία ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία με κέντρο το παιδί. Τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί-πολυεργαλεία, ο Νίκος Αξιώτης, ο Δημήτρης Γιαννής και η Χαρά Δημητριάδη συστήνονται, συστήνουν τους ρόλους τους (Λιοντάρι-Ποντίκι, Ψεύτη Βοσκό-Πρόβατα-Λύκο, Αλεπού- Σταφύλια, δυο Φίλους και Αρκούδα) και τα πρωτότυπα μουσικά όργανα που θα ακουστούν σε λίγο ζωντανά πάνω στη σκηνή και η παράσταση ξεκινά! Μικροί και μεγάλοι, με τη βοήθεια των ηθοποιών, θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα γελάσουν, θα μιλήσουν για τη φιλία -σε διάδραση και διαδραστικά παιχνίδια σχεδιασμένα από την φιλόλογο και ειδικευμένη στο θέατρο στην Εκπαίδευση Φλώρα Σπύρου-, θα ψυχαγωγηθούν αλλά και θα ανακαλύψουν μέσα από τη λαϊκή παράδοση, έναν κόσμο ακέραιο, καθαρό, δίκαιο, που τείνει να ξεχαστεί. Μύθοι επίκαιροι, που έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν πολίτες μίας σύγχρονης κοινωνίας».

 

Το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα. «Γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθιση. Σήμερα θα ξεχώριζα δύο γενικές κατηγορίες στο θέατρο για παιδιά, αλλά και στο θέατρο των ενηλίκων. Παραστάσεις υπερπαραγωγές σε μεγάλες θεατρικές σκηνές και παραστάσεις από ομάδες σε πιο μικρές αίθουσες. Και στις δύο αυτές πολύ γενικές κατηγορίες, υπάρχουν φορείς που κάνουν εξαιρετικές δουλειές, φορείς που κάνουν αρπαχτές, φορείς που κάνουν “παιδικό”, φορείς που καμία σχέση δεν θα έπρεπε να έχουν με τα παιδιά κλπ., κλπ., κλπ. Πόσες φορές γονείς ή εκπαιδευτικοί μου έχουν εκμυστηρευθεί, αφού γνώρισαν τη δουλειά μας, την αγωνία τους… “Δεν ξέρετε τι έχουμε δει! Παραστάσεις τελείως ακατάλληλες για παιδιά.” Και πώς να μην είναι έτσι, σε μία χώρα που όλα δουλεύουν λίγο στην τύχη και στηρίζονται στο ήθος, στο φιλότιμο και στο μεράκι κάθε καλλιτέχνη. Γιατί, ας πούμε, δεν υπάρχει επιχορήγηση για τις ομάδες που κάνουν θέατρο για παιδιά; Ή γιατί δεν υπάρχει έλεγχος για την ποιότητα των παραστάσεων που επισκέπτονται ένα σχολείο; Θα μου πείτε βέβαια μετά γεννιούνται άλλα ερωτήματα, όπως ποιός είναι αυτός που τελικά θα ελέγξει και θα εγκρίνει μία παράσταση! Δουλεύοντας με τον σκηνοθέτη Τάσο Ράτζο-τότε γνωριστήκαμε- στη μεγάλη σκηνή της Μονής Λαζαριστών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη το 2003, όπου για πρώτη φορά συμμετείχα σε παράσταση για παιδιά, κατάλαβα πως το θέατρο είναι ένα. Το θέατρο είτε είναι για παιδιά είτε για ενήλικες είναι ένα και οφείλει να έχει την ίδια αλήθεια, το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση, και να κρύβει πίσω του την ίδια γνώση, τα ίδια εργαλεία και την ίδια παιδεία που έχει και το θέατρο για ενήλικες. Παίζαμε τον “Μικρό Πρίγκιπα” του Εξυπερύ και θυμάμαι σαν να είναι τώρα ένα θέατρο 600 θέσεων να μην “αναπνέει”, όχι να τρώει ποπ κορν και πατατάκια. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που τελικά επιλέγουν για τα παιδιά τους την παράσταση που θα δουν και είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να στηρίξουν έναν φορέα, μία εταιρεία ή μία ομάδα που δημιουργεί παραστάσεις με ποιότητα και σεβασμό για το παιδί. Αλλά και αυτό πολλές φορές μπερδεύεται. Ένας ηθοποιός-κράχτης, ένα έργο επιλεγμένο για να πουλήσει αλλά ακατάλληλα ανεβασμένο για παιδιά, μία υποτίμηση του ίδιου του κοινού, με χιούμορ μεγαλίστικο ή αστεϊσμούς που καθόλου δεν αφορούν στα παιδιά. Τι θλίψη! Είναι σαν να φοράμε στα παιδιά μας τα ρούχα και τα παπούτσια μας, να τους κάνουμε μικρούς σεφ και μικρούς survivors! Δεν αντέχω πια. Θλίβομαι και θυμώνω με παραστάσεις που εξ αρχής καταλαβαίνω πως καθόλου δεν έχουν σαν κέντρο τους το παιδί, που υποτιμούν την νοημοσύνη των παιδιών, που στηρίζονται σε φτηνά κόλπα και τερτίπια εντυπωσιασμού, χωρίς ουσία και βάθος. Παραστάσεις που γίνονται μέσα σε 10 και 20 πρόβες. Παραστάσεις που καμώνονται, με play back μουσική και χορογραφίες της σειράς, με φανταχτερά κοστούμια και περούκες από τα Jumbo. Μεγάλωσα με το θέατρο της Ξένιας Καλογεροπούλου και αυτό το θέατρο είναι για εμένα ο πήχης. Κλείνοντας θέλω να αναφέρω συναδέλφους και ομάδες που ασχολούνται με αληθινό μεράκι και αγάπη για τα παιδιά και που πολύ αγαπώ κι εγώ να παρακολουθώ, όπως είναι ο Δημήτρης Δεγαϊτης, η Σοφία Πάσχου, η ομάδα Ντουθ, η εταιρεία θεάτρου Θέση, η Μάρθα Κλουκίνα, η Αντιγόνη Γύρα, η Τατιάνα Λύγαρη, ο Βασίλης Κουκαλάνι κ.ά. και φυσικά ο Τάσος Ράτζος με τον Μικρό Βορρά μας στη Θεσσαλονίκη».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Αισώπου Φίλοι»

Σύλληψη Ιδέας: Τάσος Ράτζος και Χρύσα Διαμαντοπούλου

Κείμενα: Κορίνα Θεοδωρίδου

Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος

Βοηθός σκηνοθέτις: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Μουσική σύνθεση – στίχοι τραγουδιών-μουσική διδασκαλία: Πέτρος Δαμουλής

Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Χαρά Δημητριάδη Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος

Σκηνικά αντικείμενα- κοστούμια-κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά Σκηνικός χώρος: Λήδα Γρηγοριάδου

Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Γεροδήμου – Κατερίνα Φωτιάδη Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου, ειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

 

Πού: Θέατρο Σταθμός – Παιδική Σκηνή, Βίκτωρος Ουγκώ 55, (Μετρό: Μεταξουργείο), τηλ. 210 5230267 και 6973 453881

Πότε: από Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, στις 12.00 και καθημερινές για σχολεία. Έως 21 Απριλίου 2019

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 10 ευρώ (άνω των 10 ατόμων, ομαδικό: 8 ευρώ)

 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, Χρύσα Διαμαντοπούλου.

 

Info

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος. Πτυχιούχος στην Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών), αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών κι έκανε το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο στη RADA (2001-2002), στη σκηνοθεσία θεάτρου. Το 2014 ολοκλήρωσε το διετές σεμινάριο στο Εργαστήρι Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Δούλεψε στο θέατρο ως υπεύθυνη παραγωγής, ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτις με τους Γιώργο Μιχαηλίδη, Τάσο Μπαντή, Βικο Ναχμία, Κώστα Καζάκο, Τάσο Ράτζο, Βίκτωρα Αρδίττη κ.ά, με πολλά ΔΗΠΕΘΕ, με το ΚΘΒΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Το 2012 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, που υλοποιεί δράσεις για παιδιά.