Αλέξανδρος Λυκούρας: «Η παράσταση μιλά για την ανάγκη μας να συνδεθούμε με έναν άλλον άνθρωπο»

Η Άντζελα Δεληχάτσιου στήνει μια περφόρμανς με κείμενα του Ρίλκε και του Καζαντζάκη
23 Οκτωβρίου 2018
«Hahnemann Vol.1» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
24 Οκτωβρίου 2018

Ο Αλέξανδρος Λυκούρας ερμηνεύει το μονόλογο «Μάτια παντού – αναζητώντας τ’ αγαπημένα μάτια» στον οποίον υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία. (Φωτογραφίες: Κέλλυ Φίλιου).

Ένας ηθοποιός στήνει στη σκηνή του θεάτρου πόλεις, πραγματικές, φανταστικές και αναρωτιέται: Τι συμβαίνει όταν δυο ζευγάρια μάτια συναντιούνται σε μια πλατεία; Σ’ ένα στενό λιθόστρωτο δρομάκι; Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λυκούρας, μετά τα «Γραπτά Ίχνη» παρουσιάζει στο Από Μηχανής Θέατρο το έργο «Μάτια παντού – αναζητώντας τ’ αγαπημένα μάτια». Πρόκειται για έναν μονόλογο με θέμα τον έρωτα, μια μοναχική σκηνική αναζήτηση για την ανάγκη μας να βρούμε δυο αγαπημένα μάτια και να συνδεθούμε μαζί τους σε μια κοινή πορεία.

 

Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσης για να γράψετε αυτό το θεατρικό κείμενο;

«Ένα ποίημα του σατιρικού ποιητή Γεωργίου Μολφέτα και κάποια στοιχεία από τη ζωή του Αλέξανδρου Σολωμού (σ.σ. προπάππους του σκηνοθέτη Αλέξη Σολωμού), που είχε φτιάξει ένα από τα πρώτα θέατρα του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά στις αρχές του 19ου αιώνα. Επίσης με επηρέασε και το βιβλίο “Χορείες χώρων” του Ζωρζ Περέκ. Βασικό στοιχείο του κειμένου είναι ο χώρος, οι πόλεις, οι δρόμοι, οι πλατείες…».

 

Σας επηρέασε το γεγονός ότι έχετε καταγωγή από το Αργοστόλι στην επιλογή των κειμένων;

«Σίγουρα ήταν καθοριστικό, αλλά αυτά τα κείμενα αποτελούν μέρος αυτού που λέμε γενικά Επτανησιακός πολιτισμός, με πολύ σημαντικούς ποιητές, μουσικούς κτλ. και σίγουρα είναι μια σημαντική πηγή έμπνευσης, άσχετα με το αν κανείς έχει βιωματική σχέση μ’ αυτά τα νησιά. Δηλαδή περισσότερο βασίστηκα σ’ αυτά τα στοιχεία, γιατί μου έδιναν έμπνευση για μια ενδιαφέρουσα δομή και ροή στο κείμενο, παρά γιατί συνδέομαι με αυτά λόγω καταγωγής».

 

 

 

 

Θα θέλατε να μας δώσετε μια εικόνα από αυτό που θα δουν οι θεατές επί σκηνής;

«Το έργο είναι ένας μονόλογος, έχει θέμα τον έρωτα, ο ηθοποιός όμως που εμφανίζεται στη σκηνή δεν είναι κάποιος που έρχεται να μιλήσει για τις ερωτικές του σχέσεις και τα προβλήματά του. Ο ηθοποιός είναι πότε ένας κομπέρ που ψάχνει να βρει απαντήσεις για τον έρωτα ανάμεσα στο κοινό και πότε ένας αφηγητής που ανατρέχει σε μια παλιά ερωτική ιστορία. Κωμική και δραματική, η παράσταση μιλά για την ανάγκη μας να συνδεθούμε με έναν άλλον άνθρωπο».

 

Υπογράφετε το κείμενο, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία. Πως νιώθετε γι’ αυτό και πόσο κατά τη γνώμη σας είναι αυτό πλέον μονόδρομος για έναν καλλιτέχνη;

«Στο θέατρο το “τα κάνω όλα μόνος μου” δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Το θέατρο είναι εξορισμού ομαδικό, όλοι μας απολαμβάνουμε τις παραστάσεις με πολλούς καλούς ηθοποιούς, που είναι πλήρεις σκηνοθετικά, σκηνογραφικά, μουσικά… Κι αν κάτι τέτοιο γίνεται για λόγους αποκλειστικά οικονομικούς είναι μια λάθος κατεύθυνση. Στη συγκεκριμένη παράσταση αισθάνομαι απλά σαν ένας ηθοποιός που μοιράζεται με το κοινό μια ιστορία που σκέφτηκε. Και σε μια τέτοια περίπτωση που έχεις ένα δικό σου κείμενο, τότε είναι που έχεις μεγαλύτερη ανάγκη από συνεργάτες που να μπορείς να τους εμπιστευθείς και να δημιουργήσεις μαζί τους».

 

Υπάρχουν κάποιες φράσεις στο κείμενο τις οποίες ξεχωρίζετε; Μπορείτε να μας πείτε κάτι που σας έχει εντυπωθεί;

«Γενικά μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια φράση από το έργο. Μ’ αρέσει όμως το: Τα μάτια τους ξεκινούν να ανακαλύψουν τον κόσμο από την αρχή. Η θέα από το Castello di San Giusto είναι μια καλή αρχή».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Μάτια παντού – αναζητώντας τ’ αγαπημένα μάτια»

Κείμενο, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Αλέξανδρος Λυκούρας

Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Κανελλίνα Μενούτη, Ισμήνη Κωνσταντινοπούλου

Σκηνικά: Άννα Μαγουλιώτη

Κοστούμια: Μυρτώ Σαρμά

Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Τρομπούκη

Μουσική: Δημήτρης Σμαΐλης

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες: Κέλλυ Φίλιου

 

Πού: Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω σκηνή, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Πότε: από Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, στις 18.00 και κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 18.00. Έως 2 Δεκεμβρίου 2018

Διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά

Εισιτήρια: Κανονικό 12 ευρώ, Φοιτητικό – ανέργων: 8 ευρώ