Αλέξης Σταμάτης: «Στο συγκεκριμένο έργο υπάρχει μια πολύ ειδική ανατροπή θεατρικής συνθήκης»

Ειρήνη Μακρή: «Οι C. for Circus ήταν ένας έρωτας που ακόμα κρατάει και ευτυχώς δικαίως»
18 Οκτωβρίου 2018
Θόδωρος Γράμψας: «Είμαι της άποψης ότι ένας άνθρωπος γίνεται αυτό που φτάνει να είναι τώρα»
22 Οκτωβρίου 2018
Ειρήνη Μακρή: «Οι C. for Circus ήταν ένας έρωτας που ακόμα κρατάει και ευτυχώς δικαίως»
18 Οκτωβρίου 2018
Θόδωρος Γράμψας: «Είμαι της άποψης ότι ένας άνθρωπος γίνεται αυτό που φτάνει να είναι τώρα»
22 Οκτωβρίου 2018

Η παράσταση "Κόσμος Γωνία" είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη.

Ο μονόλογος «Τελευταία Μάρθα» παρουσιάστηκε το 2004 στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και το 2008 στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, ενώ ο μονόλογος «Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο» ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης το 2013. Οι δύο αυτοί μονόλογοι παρουσιάζονται φέτος στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας στην παράσταση υπό τον τίτλο «Κόσμος Γωνία» που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη. Ο συγγραφέας μιλάει για τους ήρωες του έργου, τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη της παράστασης Άρη Τρουπάκη κα το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ο άνδρας της πέμπτης πράξης» που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες.

 

«Είναι το τέταρτο έργο που σκηνοθετεί ο Άρης Τρουπάκης (“Δακρυγόνα”, “Σκότωσε ό,τι αγαπάς”, “Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο”), συνεργαζόμαστε περίπου δέκα χρόνια και έχουμε μια μεγάλη συνεννόηση πια» μου εξηγεί ο Αλέξης Σταμάτης. «Δεν χρειάζεται σχεδόν να μιλάμε για ορισμένα πράγματα καθώς έχουμε κατακτήσει μια κοινή γλώσσα. Επίσης, εγώ είμαι από τους συγγραφείς που όταν παραδίδω ένα κείμενο σε έναν σκηνοθέτη και ειδικά σε έναν σκηνοθέτη σαν τον Άρη που του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και του επιτρέπω να κάνει ότι θέλει, δεν επιμένω στο να είναι μια εκτέλεση μιας παρτιτούρας, αλλά μια δημιουργική επανάγνωση αυτού που έχω γράψει. Πράγμα που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Και στο συγκεκριμένο έργο υπάρχει και μια πολύ ειδική ανατροπή θεατρικής συνθήκης, η οποία έχω την αίσθηση ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον».

 

Ο Νίκος Αλεξίου ερμηνεύει τον Σάκη στο μονόλογο «Η Τελευταία Μάρθα». (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

«Το καινούργιο βιβλίο έχει τίτλο “Ο άντρας της πέμπτης πράξης” και θα κυκλοφορήσεις στις 26 Ιανουαρίου 2019 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη» συνεχίζει ο συγγραφέας. «Είναι από μια φράση του Τζέιμς Τζόυς και ακολουθεί θα λέγαμε την πορεία ενός ανθρώπου από τη στιγμή της γέννεσης του μέχρι την πέμπτη πράξη, όπου πλέον θα έχει ουσιαστικά ενηλικιωθεί και εκεί σταματάει, μέχρι περίπου τα πενήντα του χρόνια. Με την έννοια ενηλικιωθεί θα λέγαμε ότι έχει ζήσει μια πολύ ιδιαίτερη ζωή, έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα του και είναι έτοιμος για μια καινούργια αρχή. Ουσιαστικά είναι διάφορα επεισόδια και συνθήκες αλλά πολύ ιδιαίτερα επιλεγμένες που μας παρουσιάζουν αυτόν τον πολύ ειδικό άνθρωπο μέσα από τις συγκρούσεις και τα προβλήματα που έχει κατά τη διάρκεια της ζωής του, μια και πεζογραφία σημαίνει η ανθρώπινη φύση σε σύγκρουση. Στη δομή του έργου υπάρχει μια αφηγηματική τεχνική, πολύ ειδική και χρησιμοποιείται όχι μόνο ένας τύπος λόγου, αλλά αρκετοί».

 

Ο Νίκος Αρβανίτης ερμηνεύει τον Φώτη στο μονόλογο «Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο». (Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας).

«Στον μονόλογο “Η Τελευταία Μάρθα” ο ήρωας είναι ο Σάκης (ερμηνεύει ο Νίκος Αλεξίου) και στα “Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο” (ερμηνεύει ο Νίκος Αρβανίτης) ο ήρωας είναι ο Φώτης. Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουν κάτι που τους ενώνει. Τα κύρια πράγματα που τους ενώνουν είναι η μοναξιά και ο εγκλεισμός. Και οι δύο ζουν σε έναν μικρό χώρο στον οποίο “ταΐζουν” τις φαντασιώσεις και τις μνήμες τους. Ο Σάκης είναι φύλακας της Εθνικής Πινακοθήκης με απωθημένο ζωγράφου, ο οποίος προβάλει τις φαντασίες του στον απέναντι ψιλικατζή που τον θεωρεί σαν φύλακα-άγγελο της ζωής του. Και ότι του λέει ο ψιλικατζής το παίρνει για χρησμό κατά κάποιο τρόπο. Και από εκεί και πέρα επειδή τους λέει διάφορα πράγματα αντιφατικά μπλέκεται τελικά σε πολύ άγριες περιπέτειες. Ο άλλος ήρωας ο Φώτης («Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο»), είναι συγγραφέας, ο οποίος έχει την ιδιαιτερότητα να βιντεοσκοπεί τον εαυτό του από ηλικία 28 χρονών –τώρα είναι στα πενήντα- και έχει ένα τεράστιο υλικό από τη δική του τη ζωή. Έτσι λοιπόν ανακαλεί αυτό το υλικό –ήταν σχετικά πετυχημένος, αλλά τώρα είναι σε πτώση- όποτε γίνεται μια παραγγελία να γράψει ένα θεατρικό αλλά τώρα που είναι σε πτώση έρχεται ένας παραγωγός που του κάνει μια πρόταση την οποία θα πρέπει να δει τις δύο μοναδικές κασέτες που δεν αντέχει να δει. Γιατί υπάρχει ένα τραύμα σε αυτή την περίπτωση και εκεί να δούμε τι θα γίνει. Έχουμε δηλαδή δύο χαρακτήρες που είναι το δίπολο φαντασία-πραγματικότητα και δημιουργούν πραγματικές συνθήκες σ’ έναν ενεστώτα».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Κόσμος Γωνία» του Αλέξη Σταμάτη

Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Νίκα

Ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου «Η Τελευταία Μάρθα»

Ερμηνεία: Νίκος Αρβανίτης «Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο»

 

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Πού: Β’ Σκηνή  του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη, τηλ. 211 4117878

Πότε: από 22 Οκτωβρίου 2018 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Εισιτήρια: Κανονικό: 15 ευρώ, Φοιτητικό: 10 ευρώ, Άνεργοι & Ατέλειες: 5 ευρώ

 

Το έργο «Κόσμος/Γωνία» του Αλέξη Σταμάτη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σοκόλη