
Ηλίας Κουντής: «Ήθελα να σκηνοθετήσω μια κωμωδία»
11 Οκτωβρίου 2018
Μαριάννα Τόλη: «Ποιότητα, αλήθεια και συναισθήματα, λείπουν πολύ στην εποχή μας»
13 Οκτωβρίου 2018Στο λόμπι, στο μπαρ και στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου συναντιούνται και συνδιαλέγονται διαφορετικοί άνθρωποι με ίδιες επιθυμίες. Η τυχαία συνεύρεσή τους θα γίνει η αφορμή για μεγάλες αποκαλύψεις. Μυστικά και ψέματα χρόνια κρυμμένα, ανασφάλειες, όνειρα και μια κοινή ανάγκη. Η παράσταση με τίτλο «Hotel Marina» που ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, είναι βασισμένη σε φανταστικά γεγονότα για αληθινούς χαρακτήρες. Ο Διονύσης Μπουλάς μιλάει για την παράσταση, τη συνεργασία με τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη, καθώς και για τη μεταμόρφωση που χρειάστηκε να κάνει για το ρόλο που υποδύεται, τη Βανέσσα.
Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις όταν διαβάσετε το συγκεκριμένο κείμενο;
«Το κείμενο της παράστασής μας προέκυψε από έρευνα αρκετών μηνών. Από συνεντεύξεις, από κείμενα που γράφτηκαν από τη συγγραφική ομάδα (Ιερώνυμος Πολλάτος, Γεράσιμος Μιχελής, Σέβη Ματσακίδου), από ψάξιμο αρκετό για το τι θα κρατηθεί και τι όχι από το υλικό που είχε συγκεντρωθεί. Στόχος μας είναι να μιλήσουμε για την αγάπη, την απώλεια, τις αμαρτίες μας, την αποδοχή του άλλου με τα σπασμένα του φτερά, για τη μοναξιά, την ανθρώπινη συνάντηση… Το τελικό κείμενο διαμορφώθηκε μέσα από τις πρόβες και τους αυτοσχεδιασμούς, από τους ίδιους τους ηθοποιούς υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας. Κι είναι σίγουρα ιδιαίτερη εμπειρία να μιλάς με λόγια που προέκυψαν από σένα τον ίδιο. Για το κείμενο που τελικά διαμορφώθηκε έχω να πω ότι έχει την ψυχή, το αίμα και το χρίσμα του καθενός από μας, ότι είναι κάτι ζωντανό και απολύτως ανθρώπινο κι αυτό είναι συγκινητικό».
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο σας και τη μεταμόρφωσή σας;
«Στην παράσταση υποδύομαι τη Βανέσσα, μια τρανς γυναίκα. Το θέμα “τρανς” είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο που χρειάζεται γνώση για να το αντιληφθείς και να συμπλεύσεις μ’ αυτό. Ούτε εγώ ήξερα, χρειάστηκε να κάνω έρευνα για τα ουσιαστικά θέματα που αφορούν τα τρανς άτομα. Και δεν έχει να κάνει με τον όρο “τραβεστί”. Τρανς σημαίνει, νιώθω το αντίθετο φύλο από αυτό που γεννήθηκα σωματικά. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο από το οποίο έλκομαι ερωτικά. Μπορεί δηλαδή μια τρανς γυναίκα ή ένας τρανς άνδρας να έλκεται σεξουαλικά από άνδρες, γυναίκες ή και τα δύο φύλα. Εν πάσει περιπτώσει, το θέμα της Βανέσσας στην παράσταση δεν είναι αυτό. Η Βανέσσα που προσπαθώ να προσεγγίσω κουβαλάει τα βαρίδια του παρελθόντος της κι αυτά προσπαθεί να διαχειριστεί. Σχέση με οικογενειακό περιβάλλον, με ευρύτερο περιβάλλον, και κυρίως ένα παιδί που για να το προσεγγίσει με το νέο της εαυτό, τον αληθινό της δηλαδή, έχει να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια, να σκαρφαλώσει πολλά βουνά. Αυτό που τα τρανς άτομα ονομάζουν transition, “μετάβαση” δηλαδή από το ένα φύλο στο άλλο το βιώνω εκ των πραγμάτων κι εγώ μέσα από τις πρόβες όλους αυτούς τους μήνες. Πρώτη φορά νιώθω τι σημαίνει έχω γυναικείο στήθος και μαλλιά, φοράω γυναικεία ρούχα και παπούτσια, πώς εξελίσσεται σταδιακά το υλικό του ρόλου μου μέχρι την παρουσίασή του στην παράσταση. Κάνω κι εγώ ακόμη τη δική μου διαδρομή. Το δικό μου transition δηλαδή».
- Η ηθοποιός Τζίνη Παπαδοπούλου.
- Ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής.
Θα μπορούσατε να μας μεταφέρετε το κλίμα από τις πρόβες;
«Οι ανθρώπινες συναντήσεις στις πρόβες υπήρξαν πραγματικά ένα δώρο για μένα. Πολύ γρήγορα δεθήκαμε ο ένας με τον άλλον, πολύ νωρίς εκθέσαμε τα ευάλωτα κομμάτια μας και στόχος μας είναι η ομαδικότητα, η αλληλοϋποστήριξη και το να δημιουργήσουμε μαζί αυτή την ιστορία που έχουμε να μοιραστούμε με τον κόσμο. Δε συμβαίνει συχνά, κάθε μέρα καταλαβαίνω πόσο τυχερός είμαι».
Πώς ήταν η συνεργασία με τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη της παράστασης;
«Ειλικρινά λέω πως πρόκειται για μία άριστη συνεργασία. Πάμε μαζί και χέρι-χέρι όλοι για το τελικό αποτέλεσμα και είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον. Ο σκηνοθέτης μας, ο Χρήστος Σουγάρης, είναι και συνάδελφος και φίλος. Έχουμε συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια, άρα υπάρχει κάποιος κοινός κώδικας αλλά και αμοιβαία εμπιστοσύνη και αγάπη κι αυτό σημαίνει “άνοιγμα” για έναν ηθοποιό, ότι μπορεί να καταθέσει τα ευάλωτα κομμάτια του χωρίς να “κριθεί”. Με την ίδια εμπιστοσύνη λειτουργούμε μεταξύ μας και οι ηθοποιοί».
Κατά τη γνώμη σας τι συμβαίνει στο “Hotel Marina”, τι είναι αυτό που θα δουν οι θεατές;
«Θεωρώ ότι στο “Hotel Marina”, οι θεατές σίγουρα θα βρουν κάποιο κομμάτι που τους αντιπροσωπεύει, που κάτι θα τους θυμίσει απ’ τη δική τους ζωή. Και δεν χρησιμοποιώ συχνά τη λέξη “σίγουρα”. Υπάρχει μια γκάμα ηλικιών, αναζητήσεων και προσωπικής πορείας των ηρώων που ειλικρινά πιστεύω και ελπίζω πως θα αγγίξει τον καθένα. Το εύχομαι πάντως. Στο “Hotel Marina”, συναντιούνται άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί αλλά που έχουν τα ίδια ευάλωτα κομμάτια, τους ίδιους φόβους και τις ίδιες αναζητήσεις. Οι θεατές πιστεύω ότι θα δουν στιγμές ζωής και αλήθειας και χαρακτήρες όχι εξωραϊσμένους αλλά απολύτως ανθρώπινους, με τα φωτεινά τους σημεία και τους δαίμονές τους».
Ποια ατάκα από το ρόλο σας έχετε ξεχωρίσει;
«Υπάρχει μια φράση που αντιπροσωπεύει απόλυτα κι εμένα ως Διονύση αλλά και το χαρακτήρα μου, τη Βανέσσα: “Θα’ θελα κι εγώ κάποιος να μ’ αγαπήσει γι’ αυτό που είμαι”. Και μάλλον είναι μια φράση που αντιπροσωπεύει τον καθένα μας. Ή μήπως όχι;».
Μαριλένα Θεοδωράκου

«Θεωρώ ότι στο “Hotel Marina”, οι θεατές σίγουρα θα βρουν κάποιο κομμάτι που τους αντιπροσωπεύει, που κάτι θα τους θυμίσει απ’ τη δική τους ζωή» λέει ο ηθοποιός Διονύσης Μπουλάς.
Πληροφορίες παράστασης
«Hotel Marina»
Συγγραφική ομάδα: Ιερώνυμος Πολλάτος, Γεράσιμος Μιχελής, Σέβη Ματσακίδου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Δραματουργική επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου, Χρήστος Σουγάρης και ο θίασος
Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Γεωργία Αβασκαντήρα
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Βίντεο: Σταύρος Συμεωνίδης
Μακιγιάζ: Κατερίνα Μιχαλούτσου
Παραγωγή: Τα Ταξιδιάρικα Πουλιά
Παίζουν: Γεράσιμος Μιχελής, Μαίρη Σαουσοπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Διονύσης Μπουλάς, Χρήστος Σταθούσης, Διονυσία Σακελλαρίου
Πού: Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω Σκηνή, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, τηλ. 210 523 2097
Πότε: από 15 Οκτωβρίου 2018 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Εισιτήρια: 14 ευρώ (Κανονικό), 8 ευρώ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ), 5 ευρώ (Ατέλεια)