Δημήτρης Πασσάς: «Παιδεύομαι με το θέατρο, επειδή με βοηθά να βρίσκω, να καταλαβαίνω»
10 Οκτωβρίου 2018
Ηλίας Κουντής: «Ήθελα να σκηνοθετήσω μια κωμωδία»
11 Οκτωβρίου 2018
Δημήτρης Πασσάς: «Παιδεύομαι με το θέατρο, επειδή με βοηθά να βρίσκω, να καταλαβαίνω»
10 Οκτωβρίου 2018
Ηλίας Κουντής: «Ήθελα να σκηνοθετήσω μια κωμωδία»
11 Οκτωβρίου 2018

Η Κοραλία Τσόγκα και ο Θωμάς Βούλγαρης στην παράσταση του έργου «Η Αναζήτηση» του Παναγιώτη Μέντη.

Μετά την παράσταση του έργου «Το Τέρας κι εγώ» που ανέβηκε πέρυσι στο θέατρο Πρόβα, η πολλά υποσχόμενη ηθοποιός της νεότερης γενιάς Κοραλία Τσόγκα, συνεργάζεται και φέτος με το ίδιο θέατρο και με το σκηνοθέτη Νίκο Σακαλίδη στο νέο άπαιχτο έργο του Παναγιώτη Μέντη με τίτλο «Η Αναζήτηση». Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια μιλάει για το έργο, το ρόλο της και τα μελλοντικά της σχέδια.

 

Το έργο. Πρόκειται για μια κωμωδία, ένα έργο γλυκόπικρο και τολμηρό. Χωρά όμως το γέλιο σε μια ιστορία που σχετίζεται μ’ ένα θέμα σκληρό, ταμπού, όπως αυτό της αιμομιξίας; Ακριβώς αυτό είναι που θα οδηγήσει τον θεατή στη βαθιά κατανόηση του προβλήματος. Άλλωστε, οι δύο ήρωες -ένας άνδρας και μια γυναίκα- δε νιώθουν καμία ενοχή. Η φύση τους χρησιμοποιεί, παίρνοντας εκδίκηση για το αφύσικο της άγριας καθημερινότητας που βιώνει ο άνθρωπος προκειμένου να ενταχθεί, να επιβιώσει, ν’ ανελιχθεί ή να βρεθεί στο περιθώριο. Με όπλο, εν αγνοία τους, το τερατώδες οι δύο ήρωες δυναμιτίζουν όσα οι κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές επιβάλουν στην αδιέξοδη ρουτίνα των ισορροπιών, στο ζητούμενο για ανθρώπινη ζωή.

 

Με λίγα λόγια πως θα συστήνατε αυτό το έργο στους θεατές;

«Είναι η νέα παραγωγή της Μαίρης Ραζή και του θεάτρου Πρόβα. Πρόκειται για το καινούριο, άπαιχτο έργο του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη όπου συμπρωταγωνιστώ με τον Θωμά Βούλγαρη. Θα το σύστηνα ως μία κωμωδία με τραγικό πυρήνα που αφορά την αιμομικτική σχέση ενός ζευγαριού και την απροσδόκητη εξέλιξή της όταν έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν».

 

Τι θα συμβουλεύατε στις γυναίκες που πιθανόν να ταυτίζονται με το ρόλο σας;

«Ο χαρακτήρας που υποδύομαι έχει πολλές πτυχές με τις οποίες θα μπορούσε να ταυτιστεί μια γυναίκα. Το βασικό χαρακτηριστικό όμως είναι ο τρόπος σκέψης της και το πώς ανταποκρίνεται στα γεγονότα και στα ταμπού. Θα προτιμούσα να συζητήσω και να συμβουλευτώ γυναίκες που χαράζουν κοινή πορεία με την ηρωίδα του έργου, παρά να τις συμβουλέψω».

 

Τι σας άρεσε περισσότερο όταν πήρατε το κείμενο στα χέρια σας;

«Η ουσιαστική και βαθιά έμφαση στο “μαζί” που κυριαρχεί σε όλο το κείμενο. Η τρυφερότητά του αλλά και το χιούμορ που βγαίνει μέσα από τις αντιθέσεις των καταστάσεων».

 

Πως καταφέρνει ένα τόσο δύσκολο θέμα και γίνεται σάτυρα;

«Δεν είναι σε πρώτο πλάνο. Από τις πρώτες κιόλας πρόβες μας έγινε πολύ ξεκάθαρο. Συναντάμε τους δύο χαρακτήρες αφού έχουν λύσει και ξεκαθαρίσει τη μεταξύ τους σχέση. Η σάτυρα προκύπτει από την έξυπνη και χιουμοριστική ματιά με την οποία φωτίζεται η κατάσταση. Μπορεί η συνθήκη να είναι κοινωνικό ταμπού αλλά δεν αντιμετωπίζεται έτσι από τους δύο ήρωες».

 

Τι ήταν αυτό που σας μάγεψε στο θέατρο και ασχοληθήκατε με αυτό;

«Το απρόβλεπτο και το διαφορετικό. Από παιδί περνούσα καλά στο θέατρο και δεν βαριόμουν. Κοίταζα αυτούς τους ανθρώπους που η δουλειά τους είναι να παίζουν κι ανυπομονούσα να μεγαλώσω και να γίνει κι εμένα η δουλειά μου το παιχνίδι. Πιεζόμουν φρικτά μέσα στις αίθουσες του σχολείου».

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Στο θέατρο Πρόβα εκτός από την “Αναζήτηση”,  παίζεται για τρίτη χρονιά η παράσταση για παιδιά “Θες να βρούμε το όνομα μου;” την οποία έχω σκηνοθετήσει, συνεχίζω τα μαθήματα στη Δραματική Σχολή και στο Θεατρικό Εργαστήρι για Παιδιά και Εφήβους. Επίσης, θα παίζω στη “Λωξάντρα” σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη που ανεβαίνει στο θέατρο Βεάκη το Νοέμβριο».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Η ηθοποιός Κοραλία Τσόγκα θα παίξει φέτος στις παραστάσεις «Η Αναζήτηση» στο θέατρο Πρόβα και «Λωξάντρα» στο θέατρο Βεάκη.

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Η Αναζήτηση» του Παναγιώτη Μέντη

Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης

Πρωταγωνιστούν: Κοραλία Τσόγκα, Θωμάς Βούλγαρης

 

Πότε: από 15 Οκτωβρίου 2018 και κάθε Δευτέρα στις 20.00 και κάθε Τρίτη στις 21.00

Πού: Θέατρο Πρόβα, Αχαρνών και Ηπείρου 39, τηλ. 210 8818326

Διάρκεια: 60 λεπτά

Εισιτήρια: 15  ευρώ, προπώληση 8 ευρώ (έως και 16/11/2018)