Ο Νίκος Χατζηπαπάς και ο ρόλος του Ζιλ ντε Ραι

Η Μένια και ο Νικολής ή αλλιώς «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»
3 Οκτωβρίου 2018
Ειρήνη Φαναριώτη: «Είναι πρόκληση να ασχοληθώ και με αυτό το κείμενο αλλά και με αυτόν τον τρόπο»
6 Οκτωβρίου 2018

Ο Νίκος Χατζηπαπάς αναμετριέται με το φαινόμενο Ζιλ ντε Ραι στην παράσταση «Ζιλ και η Νύχτα» του Ούγκο Κλάους. (Φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Σάρλη).

Μια προσωπικότητα σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα που συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους κατά συρροή δολοφόνους όλων των εποχών, σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Νίκος Χατζηπαπάς. Πρόκειται για το φαινόμενο Ζιλ Ντε Ραι και το μονόλογο «Ζιλ και η Νύχτα» του Φλαμανδού συγγραφέα Ούγκο Κλάους.

«Είναι ένα συγκλονιστικό έργο που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Συγκεκριμένα στα πρακτικά της θρησκευτικής δίκης που έγινε στην Νάντη το 1440 και καταδίκασε τον Ζιλ Ντε Ραι σε θάνατο με αγχόνη και πυρά» μου εξηγεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης. «Τα πρακτικά της δίκης διασώζονται ακέραια και έχουν γίνει προϊόν μελέτης πολλών μελετητών και καλλιτεχνών του φαινομένου Ζιλ Ντε Ραι. Ο Ζιλ ντε Ραι (1404-1440) υπήρξε ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ευρώπης στην εποχή του. Συγγραφέας βιβλίων σχετικών με τη μαγεία και την αλχημεία, στρατάρχης της Γαλλίας, σύντροφος της Ιωάννας της Λωραίνης, χρηματοδότης του Καρόλου του 7ου. Μετά τον θάνατο της Ιωάννας στην πυρά αυτός ο τρομερός, γοητευτικός και πανέξυπνος άνθρωπος, έγινε ένα τέρας. Με βάση τα πρακτικά της δίκης και τα τεκμήρια της ομολογίας του, αναδεικνύεται στον πλέον ειδεχθή εγκληματία. Ο Ζιλ Ντε Ραι, κατέχει την περίοπτη θέση στην δεκάδα των πιο αιμοσταγών κατά συρροή δολοφόνων όλων των εποχών».

 

Ο Ζιλ ντε Ραι υπήρξε ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ευρώπης στην εποχή του και σύντροφος της Ιωάννας της Λωραίνης. (Φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Σάρλη).

 

Μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ζωγράφος, ο Ούγκο Κλάους μαζί με τον Μίλαν Κούντερα ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για το Νόμπελ του 1997. Τα θεατρικά του έργα τα διακρίνει η πολυμορφία όπως ολόκληρο το υπόλοιπο έργο του. Δεν έπαψε ποτέ να προκαλεί, να ασκεί κριτική στην Καθολική Εκκλησία και να κατακρίνει τον ψευδή λόγο της εξουσίας στην πατρίδα του. Ο ρεαλισμός, η ωμότητα, τα σατιρικά στοιχεία, οι αναπάντεχες καταστάσεις, η τρέλα, οι σεξουαλικές παρεκτροπές και μία βαθιά γνώση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας, χαρακτηρίζουν το έργο του. Στο κείμενο του Ούγκο Κλάους που γράφτηκε το 1989, εκτός ίσως από τις επαναλαμβανόμενες αναφορές στη Ζαν ντ’ Αρκ και στους εσωτερικούς μονολόγους, τα όσα εξωφρενικά λέγονται, δεν προέρχονται από την αχαλίνωτη φαντασία του συγγραφέα, χωρίς αυτό να μειώνει τη λογοτεχνική αξία του κειμένου, αλλά είναι πιστή μεταφορά των πρακτικών της εκκλησιαστικής δίκης.

«Αυτή η απροσδόκητη μεταστροφή, η συνύπαρξη σε βαθμό συγχύσεως του καλού και του κακού, του άγιου και του διαβολικού, έτσι όπως την διαχειρίζεται ο Ούγκο Κλάους, αποτελεί μια πρόκληση για τον ηθοποιό και την παράσταση. Αυτό όσον αφορά το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη. Το έργο και οι μεταφορές του, το καθολικό και διαχρονικό θέμα του ιανόμορφου της ανθρώπινης υπόστασης, όπου η μια όψη κοιτάζει προς το θεό και η άλλη προς το έρεβος, καθιστά το έργο αέναα σύγχρονο. Ο ρόλος του Ζιλ ντε Ραι είναι μια πρόκληση. Η σταδιακή πτώση από την κορυφή στην έσχατη ταπείνωση, απρόσκοπτες εξάρσεις, αντιθέσεις, διακυμάνσεις των καταστάσεων, καθιστούν το ρόλο μια ερμηνευτική δοκιμασία».

 

 

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Ζιλ και η Νύχτα» του Ούγκο Κλάους

Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Νίκος Χατζηπαπάς

Συμμετοχή: Πάνος Λαμπρίδης

Γλυπτό: Κωστής Παπαδόπουλος

Μουσική Επιμέλεια: Ελίζα Χατζηπαπά

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νέλη Αλκάδη

Φωτογραφήσεις: Κλεοπάτρα Σάρλη

Εκτέλεση Κοστουμιών: Λίτσα Κυρίτση

 

 

Πού: Θέατρο Σημείο – Κεντρική Σκηνή, Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο), τηλ. 210 9229579

Πότε: από 8 Οκτωβρίου 2018 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 20.30. Έως 4 Δεκεμβρίου 2018

Εισιτήρια: 12 ευρώ, 10 ευρώ μειωμένο / Ομαδικά, 8 ευρώ ανέργων, Φοιτητικό, Άνω των 65, ΑΜΕΑ, 5 ευρώ ατέλειες

Διάρκεια: 120 λεπτά με διάλειμμα

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 18 ετών