
Ηλέκτρα Ελληνικιώτη: «Δεν ανεβάζω τον “Οδοιπόρο” αλλά δημιουργώ μια ακόμα εκδοχή»
29 Σεπτεμβρίου 2018
Η Μένια και ο Νικολής ή αλλιώς «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια»
3 Οκτωβρίου 2018Ένα παραμύθι για τη δύναμη της θέλησης, την πίστη σε μια ιδέα, τη σημασία των στόχων στη ζωή, καθώς και τα όνειρα που με αφοσίωση μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, ζωντανεύει μέσω της καινούργιας παιδικής παράστασης που ετοίμασε γι’ αυτή τη σεζόν το Ρέον Θέατρο. Κούκλες, παντομίμα, αφήγηση, τραγούδι, βίντεο και θεατρικό παιχνίδι επιστρατεύονται για τον «Μικρό Ονειροπόλο» . Πρόκειται για ένα αδύνατο αγόρι με κατάξανθα μαλλιά που του άρεσε να βοηθά την οικογένειά του, να παίζει με τους φίλους του, να υπερασπίζεται το καλό, να χαμογελά και να ονειρεύεται διαρκώς πως μια μέρα θα γίνει πρίγκιπας. Οι φίλοι του τον κορόιδευαν: «Ναι, καλά, σιγά τα αυγά! Απ’ το χωριό μας πού να πας βρε κακομοίρη; Και τόσο φτωχός που είσαι, ποτέ δεν θα γίνεις πρίγκιπας;». H Ξανθή Ταβουλαρέα μιλάει για το παραμύθι, το θέατρο κούκλας και για τον ήρωα της παράστασης που σκηνοθετεί.
Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον ώστε να αποφασίσετε να κάνετε τη θεατρική απόδοση και τη σκηνοθεσία στο συγκεκριμένο παραμύθι;
«Ήταν η πίστη στα όνειρα. Ο ήρωάς μας, είναι ένα παιδί που η παρέα του, οι φίλοι του, τον κοροϊδεύουν επειδή θέλει να γίνει πρίγκιπας. Αλλά εκείνος, δεν εγκαταλείπει το όνειρό του. Κι έρχεται η λύση από μόνη της. Αυτός ο συνδυασμός, “πιστεύω στα όνειρά μου” και “πάντα υπάρχει τρόπος να πραγματοποιηθούν”, με έκανε να θέλω να ξαναπιστέψω στα θαύματα, κι έτσι να ανεβάσω αυτό το παραμύθι. Φυσικά, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η παράσταση “Ο Μικρός Ονειροπόλος”, έχει γραφτεί από τον Μάνο Ζερβάκη, που είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύει αυτά που γράφει. Και για εμένα, αυτό είναι το σημαντικότερο όλων, η συνεργασία με ανθρώπους που είναι αληθινοί».
Το θέατρο κούκλας είναι ένα ιδιαίτερο είδος θεάτρου; Γιατί αποφασίσατε να ανεβάσετε τον «Ονειροπόλο» με αυτόν τον τρόπο;
«Μέσα στην παράστασή μας, χρησιμοποιούμε και κούκλες. Ναι, είναι ιδιαίτερο στοιχείο στο θέατρο. Κάθε κούκλα, είναι μια γέννηση. Ένας νέος άνθρωπος. Ένας ακόμα πρωταγωνιστής. Η μεγάλη διαφορά, έγκειται στο ότι κάθε κούκλα, είναι ο συγκεκριμένος ρόλος. Είναι αυθεντική. Δεν “παίζει” έναν ρόλο, αλλά είναι. Αυτό βέβαια, το αντιλαμβάνονται λίγο πιο εύκολα τα παιδιά. Συνδέονται με τους χαρακτήρες. Το παραμύθι μας τώρα, (όπως και όλες μας τις θεατρικές παραστάσεις για παιδιά) το έχουμε στήσει ως ένα μεγάλο παιχνίδι. Θεατρικό Παιχνίδι. Στο οποίο ο ίδιος άνθρωπος, χωρίς να κρύβεται, για να αλλάξει, γίνεται πολλά πρόσωπα. Βάζοντας ένα μαντήλι, παίρνει έναν ρόλο, μιλώντας με μια κούκλα, έναν άλλον. Η διαφορά στη φετινή μας παράσταση είναι πως χρησιμοποιούμε πιο πολλές κούκλες από τις προηγούμενες φορές. Και αυτό, επειδή φέτος θέλαμε να παίξουμε ακόμα περισσότερο. Να γίνει το θαύμα μας μέσα από ένα παιχνίδι».
Ποια αίσθηση θα θέλατε να αφήσει αυτή η παράσταση στα παιδιά;
«Ακριβώς την αίσθηση της ζωής. Παίζουμε, γελάμε, ίσως ανησυχήσουμε και λίγο, τραγουδάμε, συγκινούμαστε. Αυτός είναι ο κόσμος μας. Τα όνειρα. Κι αυτή είναι και η Αλήθεια μας. Να δούνε το παραμύθι μας παιδιά και γονείς και να πάρουν μαζί τους λίγη από τη χρυσόσκονη που χρησιμοποιήσαμε όλο το καλοκαίρι – μέχρι να φτάσουμε εδώ, λίγο πριν την πρεμιέρα μας».
Από τι ανθρώπους έχει ανάγκη το παιδικό θέατρο; Τι ιδιότητες πρέπει να έχουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το τόσο ιδιαίτερο και ευαίσθητο είδος;
«Μεγάλη κουβέντα ξεκινάτε. Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για τη δική μου προσέγγιση. Το σημαντικότερο είναι οι συνεργάτες. Όσοι μαζί στήνουμε τις παραστάσεις. Να έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, να παίζουν οι ίδιοι σαν παιδιά, και να μιλάνε στα παιδιά όπως στους μεγάλους. Και φυσικά να ασχολούνται με την προσωπική τους εξέλιξη. Σας είπα για τον Μάνο (τον συγγραφέα μας) πως είναι αληθινός. Θα σας πω για την Βαρβάρα Πεντζερίδου (την παραμυθοαφηγήτριά μας) πώς εκτός από το γεγονός ότι αγαπάει τα παιδιά, μπορεί και να επικοινωνεί μαζί τους. Βλέπετε η αγάπη από μόνη της είναι το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να προχωράμε και να εξελισσόμαστε. Εμείς εδώ στο Ρέον Θέατρο, φροντίζουμε να ψάχνουμε, να μαθαίνουμε, να εκπαιδευόμαστε συνεχώς. Είτε αφορά μαθήματα, είτε νέους τρόπους εκφοράς ή κίνησης… Γενικά, όταν έχεις για χρόνια, μόνιμη παρουσία στο χώρο του παιδικού θεάματος, οφείλεις να εξελίσσεσαι πρώτα ο ίδιος. Να μην επαναλαμβάνεσαι. Να φέρνεις έναν φρέσκο αέρα. Μια σχέση είναι κι αυτή. (εσύ και τα παιδιά). Σε όλες τις σχέσεις, όσο εργάζεσαι, τόσο καλύτερες τις κάνεις».
Ασχολείστε και με το θέατρο ενηλίκων. Ποια συναισθήματα σας δημιουργούν οι αντιδράσεις των παιδιών; Υπάρχει διαφορά στην ένταση των συναισθημάτων σας από το ένα κοινό και το άλλο;
«Α, τα παιδιά δίνουν περισσότερες αγκαλιές. Και πιο δυνατές. Χαίρονται, βγάζουν φωτογραφίες με τα αντικείμενα (κούκλες, καπέλα, μάσκες) επειδή τα αγάπησαν. Οι μεγάλοι βγάζουν φωτογραφίες με εσένα συνήθως για να τις ανεβάσουν στο facebook. Και το πιο υπέροχο είναι ότι φεύγοντας δεν αναλύουν την παράσταση. Το πολύ πολύ να πούνε “πωωωωπωωω είδες τι έκανε ο βασιλιάς; μα πόσο χαζός ήταν;” αλλιώς θα ζητήσουν να φάνε πατατάκια και σοκολάτες. Όταν όμως βρεθούν με τους φίλους τους, θα πιάσουν μια κούκλα από το δωμάτιό τους ή ένα χάρτινο σπαθί και θα ξαναζωντανέψουν όλη την παράσταση. Να, αυτά είναι που αγαπάω στο θέατρο για παιδιά, που δεν μου τα δίνουν οι μεγάλοι ως κοινό, αλλά που εγώ πάντα προσπαθώ να τους τα μεταφέρω. (το παιχνίδι, το θεατρικό παιχνίδι συνεχίζεται και στις παραστάσεις ενηλίκων!)».
Μαριλένα Θεοδωράκου
Πληροφορίες παράστασης
«Ο Μικρός Ονειροπόλος»
Κείμενο: Μάνος Ζερβάκης
Θεατρική Απόδοση – Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Αφήγηση: Βαρβάρα Πεντζερίδου
Φωνή Πριγκίπισσας: Μυρτώ Τερζοπούλου
Κούκλες –Αντικείμενα: Ρέον Θέατρο
Μουσική Επιμέλεια: Βαλάντης Τερζόπουλος
Πού: Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, Αίθουσα Θεατρικού Παιχνιδιού, Μενεμένης 5, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2778618
Πότε: από Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 στις 19.00 και κάθε Κυριακή στις 12.00
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 8 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (προπώληση)
(Για παιδιά από 4 ετών και πάνω)