Ευθαλία Παπακώστα: «Θέλαμε μια ατόφια ιστορία έρωτα»

Ελένη Γκασούκα: «Κάποια στιγμή θα ασχοληθώ ξανά με τον Γκιλιέμ Κλούα»
25 Σεπτεμβρίου 2018
«Λιθογραφείον»: ένας πολυχώρος τέχνης στην Πάτρα
28 Σεπτεμβρίου 2018

Ηθοποιός και σκηνοθέτρια, η Ευθαλία Παπακώστα ερμηνεύει στην παράσταση του έργου «Ορφέας και Ευρυδίκη» που ανεβαίνει στο θέατρο Θησείον. (Φωτογραφία: Τίτα Μπονάτσου).

Sharing is caring!

Πηγαίνει από τη μια πρόβα στην άλλη, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει πάνω σε ένα μεγάλο δικό της project που το σκέφτεται εδώ και έναν χρόνο. Η Ευθαλία Παπακώστα ερμηνεύει για δεύτερη χρονιά το ρόλο της Ευρυδίκης στο πιο απαρηγόρητο love story όλων των αιώνων, στην παράσταση του έργου «Ορφέας και Ευρυδίκη» που ανέβηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και τώρα παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον. Παράλληλα ετοιμάζεται για το «Eroica» που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στο τέλος Οκτωβρίου.

 

«Αποφασίσαμε σαν ομάδα (Δημήτρης Μπογδάνος, Ευθαλία Παπακώστα και Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης) ότι θέλαμε να εκπροσωπήσουμε μια ιστορία καθαρού έρωτα χωρίς παιχνίδια, θέλαμε μια καθαρή ατόφια ιστορία έρωτα» μου εξηγεί η Ευθαλία Παπακώστα. «Και αρχίσαμε να διαβάσουμε για την Κάλλας και τον Ωνάση και ότι άλλο μας ερχόταν και τελικά είπαμε θα πάμε στην πρώτη, την πιο καθαρή ιστορία που είναι ο Ορφέας και η Ευρυδίκη και θα την κάνουμε έτσι όπως ήταν. Χωρίς να τη μικρύνουμε ή να την κάνουμε πιο ποπ, μήπως και εμπνεύσει κάποιον να ερωτευτεί σε αυτόν τον βαθμό. Οι ρόλοι μου και στις δύο παραστάσεις έχουν ένα κοινό καθώς βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό. Πολλά που γίνονται στη σκηνή δημιουργούνται από τους ίδιους τους ηθοποιούς με κατεύθυνση από το σκηνοθέτη, οπότε είναι παρόμοιος ο τρόπος και στις δύο παραστάσεις. Δίνονται συνθήκες, δοκιμάζουμε πράγματα αυτοσχεδιαστικά, από τον τρόπο που θα πάει μια σκηνή, δεν κάνουμε απλά όσα γράφει το κείμενο, αλλά το κάνουμε με διαφορετικούς τρόπους ή μπορεί να μην υπάρχει καν σκηνή μέχρι εμείς να κάνουμε τους αυτοσχεδιασμούς και έτσι να προκύψουν».

 

Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης και η Ευθαλία Παπακώστα ερμηνεύουν τον Ορφέα και την Ευρυδίκη αντίστοιχα. (Φωτογραφίες: Γιάννης Ζάχος).

 

«Πήγα στη Νέα Υόρκη για σπουδές όπου με είχαν πάρει με υποτροφία στο Bard College. Στην αρχή σκεφτόμουν να γίνω ενδυματολόγος και να κάνω κοστούμια, καθώς ήδη ασχολιόμουν με τη μόδα και δούλευα στην Αθήνα με κάποιους σχεδιαστές. Μετά άρχισε να μου αρέσει το θέατρο και έπαιζα σε κάποιες ομάδες. Δεν ήξερα και πολύ τι θα πει θέατρο μέχρι που πήγα στο Bard College όπου ήταν διευθύντρια η Τζόαν Ακαλαΐτις, η γυναίκα του Αμερικανού μουσικού και συνθέτη Φίλιπ Γκλας. Οι δυο τους είχαν εφεύρει μαζί το μοντέρνο θέατρο. Για μένα ήταν μια πηγή πληροφοριών, ένας άλλος μαγικός κόσμος που ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχω βρει ίδιο. Με πήρε ένας σκηνοθέτης σε μια ομάδα και άρχιζα και έπαιζα στη Νέα Υόρκη, μετά δούλεψα με την ίδια τη Τζόαν Ακαλαΐτις, φοβερές εμπειρίες, θυμάμαι πράγματα μαγικά και πολύ ιδιαίτερα. Έμαθα πολλά σε σχέση με τη συνεργασία, με το να παίζεις δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς, ήταν κάτι που με βοήθησε πολύ και μου ανέβαζε το επίπεδο αυτόματα. Τρομερή πρόκληση. Αφενός γινόντουσαν όλα αυτά, αλλά αφετέρου είχα ένα θέμα με τον τρόπο ζωής στη Νέα Υόρκη καθώς ήταν πολύ έντονος για μένα, πολύ κουραστικός και οικονομικά λίγο με γονάτισε. Η ζωή στη Νέα Υόρκη άρχισε να γίνεται πολύ ακριβή και γι’ αυτό πολλοί καλλιτέχνες έχουν αρχίσει σιγά-σιγά και φεύγουν. Και με ενοχλούσε που ήταν τόσο δύσκολο να βιοποριστεί κανείς ακόμα και αν δούλευε σε καλά projects. Έτσι γύρισα στην Αθήνα όπου είναι λίγο πιο αυτόνομα τα πράγματα και πιο εύκολα παίρνεις πρωτοβουλίες. Ήταν κάπου το 2015 που σκηνοθέτησα το άπαιχτο έργο του Αλεξάντερ Ράιτ με τίτλο “Animals” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Σε αυτή τη δουλειά γνώρισα και τον Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη που ερμηνεύει τον Ορφέα και έτσι προέκυψε η τωρινή μας συνεργασία. Στις παραστάσεις που κάναμε πέρυσι στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, οι ερωτοχτυπημένοι έκλαιγαν και ερχόντουσαν στα καμαρίνια με χαρτομάντιλα. Οι απογοητευμένοι ήταν εκείνοι που τους έπιανε κατευθείαν γιατί πρόκειται για μια ιστορία χωρισμού, όπου ο Ορφέας και η Ευρυδίκη παραλίγο να τα καταφέρουν και τελικά δεν τα καταφέρνουν και αποχωρίζονται στο τέλος. Εκεί πολλούς τους έπιανε και το βλέπαμε και εν ώρα παράστασης».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Ορφέας & Ευρυδίκη»

Σκηνοθεσία και Δραματουργική επιμέλεια: Δημήτρης Μπογδάνος

Σκηνικά-κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Ειδικός Συνεργάτης: Ιωάννα Νασιοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κουνέλλας

Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Δημητρίου

Φωτογραφίες: Γιάννης Ζάχος

 

Πρωταγωνιστούν: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης και Ευθαλία Παπακώστα

 

Πότε: από 1 έως 23 Οκτωβρίου 2018, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Πού: Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 210 3255444

Εισιτήρια:  από 10 ευρώ

Διάρκεια: 65 λεπτά