Ελένη Γκασούκα: «Κάποια στιγμή θα ασχοληθώ ξανά με τον Γκιλιέμ Κλούα»

Νάντια Δαλκυριάδου: «Το θέατρο είναι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών και των δασκάλων»
24 Σεπτεμβρίου 2018
Ευθαλία Παπακώστα: «Θέλαμε μια ατόφια ιστορία έρωτα»
26 Σεπτεμβρίου 2018
Νάντια Δαλκυριάδου: «Το θέατρο είναι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών και των δασκάλων»
24 Σεπτεμβρίου 2018
Ευθαλία Παπακώστα: «Θέλαμε μια ατόφια ιστορία έρωτα»
26 Σεπτεμβρίου 2018

Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει η παράσταση του έργου «Το Χελιδόνι» στο θέατρο Μικρό Γκλόρια.(Φωτογραφία: Μαριλένα Σταφυλίδου).

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Καταλανούς συγγραφείς, ο Γκιλιέμ Κλούα γράφει το έργο «Το Χελιδόνι» με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου 2016 στο gay bar του Ορλάντο. Η Ελένη Γκασούκα σκηνοθετεί τη Σοφία Σεϊρλή και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου στην ομώνυμη παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Μικρό Γκλόρια για δεύτερη χρονιά.

«Πριν έναν χρόνο η μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ μας έδωσε να διαβάσουμε “Το Χελιδόνι”, ένα σύγχρονο και δυνατό έργο του βραβευμένου Γκιλιέμ Κλούα, ενός ακτιβιστή δημιουργού που με τα έργα του υπερασπίζεται την καταπολέμηση του σεξισμού και των διακρίσεων σε θέματα ταυτότητας φύλου» λέει η σκηνοθέτρια Ελένη Γκασούκα. «Η ιστορία του είναι αληθινή και στηρίζεται στο τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS σε gay bar του Ορλάντο στην πολιτεία της Φλόριντα που άφησε πίσω του πενήντα ανθρώπους νεκρούς. Μια υπόθεση που συγκλόνισε όλον τον πλανήτη. Αυτό που με έκανε όμως να το σκηνοθετήσω ήταν το βάθος των ερωτημάτων που προέκυπταν από τον συγγραφέα. Άρπαξα την ευκαιρία να υπερασπιστώ μέσω του θεάτρου τα δικαιώματα της LOAT κοινότητας και να συμβάλλω έστω και λίγο στη κουλτούρα της αποδοχής και του σεβασμού των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας. Ο Γκιλιέμ Κλούα ανήκει στις πιο διεισδυτικές φωνές του σύγχρονου Καταλανικού θεάτρου. Αγγίζει δύσκολα κοινωνικά θέματα και γράφει αριστουργηματικά. Έχω διαβάσει κι άλλα θαυμάσια έργα του και πάντα συγκινούμαι από την ανθρωπιά και την μαχητικότητα που τα διακρίνει. Σίγουρα κάποια στιγμή θα ασχοληθώ ξανά μαζί του».

 

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και η Σοφία Σεϊρλή στην παράσταση του έργου «Το Χελιδόνι» που σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα. (Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή).

 

«Αγαπώ την απλότητα και αντιπαθώ τον διδακτισμό» συνεχίζει η σκηνοθέτρια σχετικά με τη συνεργασία της με τους δύο ηθοποιούς και τους υπόλοιπους συνεργάτες της παράστασης. «Προσπάθησα να οδηγήσω τους ηθοποιούς μου στην ουσία του θαυμάσιου αυτού κειμένου έτσι ώστε να ακουμπήσουν τον πυρήνα των χαρακτήρων που υποδύονται, αποφεύγοντας το εξωτερικό περίβλημα που μου είναι παντελώς αδιάφορο. Τα δάκρυα, το αυθόρμητο γέλιο και το ενθουσιώδες χειροκρότημα των θεατών μας έκαναν να καταλάβουμε ότι επιλέξαμε σωστό δρόμο προσέγγισης του έργου. Στα χέρια μου όμως είχα εκτός από ένα καλό κείμενο και δυο εξαιρετικούς ηθοποιούς με φοβερή θεατρική αντίληψη όπως η Σοφία Σεϊρλή και ο Βασίλης Μαυρογεωργίου. Η Σοφία σαν Αμέλια απίστευτα συγκινητική, δονεί την αίθουσα του θεάτρου κάνοντας τους θεατές να κρέμονται από τα χείλη της. Ο Βασίλης σαν Ραμόν, βαθιά ανθρώπινος, γοητευτικός, αστείος και συγκινητικός την ίδια στιγμή, εντυπωσιάζει με την αλήθεια του. Οι θεατές του Μικρού Γκλόρια βρίσκονται μια ανάσα από τους ηθοποιούς και μοιάζουν να είναι κομμάτι της παράστασης. Είμαι περήφανη για τους συνεργάτες μου. Ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος έγραψαν το τραγούδι του έργου που στο άκουσμα του λύγιζεις από τη συγκίνηση. Η Μαίρη Τσαγκάρη έστησε το σπίτι της Αμέλιας με απλότητα αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα της. Ο Λευτέρης Παυλόπουλος φώτισε αριστοτεχνικά τις σκηνές μας. Η αγαπημένη μου Ιώβη Φραγκάτου δίδαξε το πιάνο και το τραγούδι με απίστευτη αγάπη και υπομονή. Χωρίς την βοηθό σκηνοθέτη Αγνή Χιώτη δύσκολα θα ανέβαινε αυτό το έργο. Τέλος, η μοναδική Μαρία Χατζηεμμανουήλ ανέδειξε με την μετάφραση της τα νοήματα του έργου εξαιρετικά. Ευχαριστούμε το Γκλόρια Μικρό και ιδιαίτερα τον Άγγελο Μπούρα για την αγάπη και την αφοσίωση του στην παράσταση».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Πληροφορίες παράστασης

 

«Το Χελιδόνι» του Γκιλιέμ Κλούα

Μετάφραση από τα ισπανικά: Μαρια Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης

Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος

Σκηνικά- Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη

Σχεδιασμός Φωτισμού: Λευτέρης Παυλόπουλος

Moυσική διδασκαλία: Ιώβη Φραγκάτου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη

Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου & Ελίνα Γιουνανλή

Βίντεο: Παναγιώτης Λαμπής

 

Ερμηνεύουν: Σοφία Σεϊρλή, Βασίλης Μαυρογεωργίου

 

Πού: Θέατρο Γκλόρια Μικρό, Ιπποκράτους 7, Αθήνα, τηλ. 210 3642334

Πότε: Από 1 Οκτωβρίου έως 27 Νοεμβρίου 2018, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: Κανονικό 15 ευρώ, Μειωμένο 12 ευρώ, Aτέλεια 5 ευρώ

Διάρκεια: 90 λεπτά