Ο Κώστας Παπακωστόπουλος παρουσιάζει στο Θέατρο Τέχνης το «Eurexit»

Η Άννα Μπουρμά και «Τα 5 Στοιχεία»
19 Σεπτεμβρίου 2018
Νάντια Δαλκυριάδου: «Το θέατρο είναι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών και των δασκάλων»
24 Σεπτεμβρίου 2018

Το «Eurexit» του Κώστα Παπακωστόπουλου αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας με τίτλο «Πολυαγαπημένη Ύβρις» και θέμα την κρίση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα.

Όταν το 1990 δημιούργησε στην Κολωνία το Ελληνογερμανικό Θέατρο (Deutsch-Griechisches Theater) δεν μπορούσε να φανταστεί ότι φέτος το Θέατρο αυτό θα συμπλήρωνε 28 χρόνια δημιουργικής πορείας και θα ήταν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θεατρικής ζωής της πόλης, αλλά και όλης της Γερμανίας. Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, έρχεται φέτος στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με το «Eurexit», ένα έργο γραμμένο από τον ίδιο και εμπνευσμένο από την τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων».

 

«Σίγουρα έναν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του Θεάτρου μας έπαιξε η σχέση μας με το αρχαίο δράμα και ο τρόπος που όλα αυτά τα χρόνια το προσεγγίζουμε: Συγκεκριμένα, η ανάδειξη των διαχρονικών κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων που ενυπάρχουν σ’ αυτό και η μεταφορά τους στη σημερινή πραγματικότητα» λέει ο Κώστας Παπακωστόπουλος.  «Έτσι το Θέατρό μας παρουσίασε στην πορεία του κλασικούς Έλληνες συγγραφείς (Αριστοφάνη, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη), έργα Νεοελλήνων θεατρικών συγγραφέων σε πρώτη γερμανική μετάφραση (Δημήτρη Κεχαΐδη, Βασίλη Ζιώγα, Δημήτρη Δημητριάδη), Ευρωπαίους που εμπνέονται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο (Heiner Müller, William Shakespeare, Dea Loher), καθώς και δικά μου έργα. Χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο και στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο συνδέουμε την παράδοση με το σήμερα. Έχουμε επίσης επανειλημμένα εκπροσωπήσει την πόλη της Κολωνίας σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως της Βαρκελώνης, του Τορίνο, της Θεσσαλονίκης, των Βρυξελλών και της Βιέννης».

 

Στο «Eurexit» ο Κώστας Παπακωστόπουλος συνθέτει φωνές Ευρωπαίων πολιτών που συνέλεξε από συνεντεύξεις στην Κολωνία.

«Το “Eurexit” αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας με τίτλο “Πολυαγαπημένη Ύβρις” και θέμα την κρίση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα. Ο κύκλος ξεκίνησε με την “Αντιγόνη” το 2015 και συνεχίστηκε με την “Ιφιγένεια” το 2016. Το τρίτο έργο της τριλογίας “Eurexit” πρωτοπαρουσιάστηκε το 2017 στην Κολωνία στο Θέατρο Bauturm και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τις αιτίες των χαμένων οραμάτων της Ενωμένης Ευρώπης, θέτοντας εύστοχα τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 διοργάνωσα στην Κολωνία μια σειρά συνεντεύξεων στις οποίες Ευρωπαίοι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις επιθυμίες και τα οράματά τους σχετικά με το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Αυτές τις προφορικές αφηγήσεις επεξεργάστηκα και συνέδεσα με αποσπάσματα από την τραγωδία “Αγαμέμνων” του Αισχύλου, με άλλα ποιητικά κείμενα και με κείμενα δικά μου, συνθέτοντας έτσι το νέο έργο. Ο Xορός των γερόντων στο έργο του Αισχύλου παρακολουθεί από την αρχή με οργή και θυμό τις εξελίξεις στο παλάτι του Άργους αλλά τελικά δεν πράττει τίποτα. Η έλλειψη δράσης είναι και το χαρακτηριστικό του νέου Xορού ο οποίος αποτελείται από γυναίκες της Ενωμένης Ευρώπης που οραματίζονται μια νέα Ευρώπη, αλλά τελικά και αυτές μένουν άπραγες. Χρησιμοποιούνται εδώ αποσπάσματα από το Xορό της τραγωδίας αλλά και αποσπάσματα της “Κασσάνδρας” και του “Αγαμέμνωνα”. Με αλληγορικό τρόπο περιγράφεται έτσι η ευρωπαϊκή κρίση εστιάζοντας στον άνθρωπο, στις εμπειρίες του, στους φόβους και τις προσδοκίες του μακριά από την απρόσωπη καταγραφή της επίσημης Ιστορίας. Οι έξι πρωταγωνιστές – τρεις Έλληνες και τρεις Γερμανοί ηθοποιοί- στο τέλος δεν θα βρουν καμία απάντηση, το ταξίδι τους θα τελειώσει άδοξα, γιατί στο βάθος τους δεν κουβαλούν κοινές αξίες και ιδανικά. Το έργο ακούγεται σαν μια φωνή αγωνίας για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης».

 

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Eurexit»

Κείμενο, σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωστόπουλος

Σκηνικά, κοστούμια: Ulrike Mitschke

Μουσική: Herbert Mitschke

Βίντεο: Κώστας Παπακωστόπουλος, Herbert Mitschke

Φωτισμοί: Julia Kaindl

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξια Κωστέα

Βοηθός Δραματουργού: Sabine Geicht

Γραφική επιμέλεια: Αντρέας Τσορτανίδης

Μετάφραση υπέρτιτλων: Αλέξιος Μάϊνας

 

Χορός των Γυναικών: Lisa Sophie Kusz, Stephanie Meisenzahl, Στέλλα Βαϊνόγλου

Ευρώπη: Stephanie Meisenzahl

Αγανακτισμένος Πολίτης: Αναστασία Αβενίδου

Πρόσφυγας: Βασίλης Ναλμπάντης

Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων: Thomas Franke

Κασσάνδρα: Lisa Sophie Kusz

 

Πού: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210 3222464

Πότε: Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, στις 21.15

Διάρκεια: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ (Γενική Είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο – φοιτητικό) και 8 ευρώ (ανέργων)

 

 

Ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου στην Κολωνία, Κώστας Παπακωστόπουλος.