6o Φεστιβάλ Βοτανικού «Κάτω από τις γραμμές»
18 Σεπτεμβρίου 2018
Ο Κώστας Παπακωστόπουλος παρουσιάζει στο Θέατρο Τέχνης το «Eurexit»
21 Σεπτεμβρίου 2018
6o Φεστιβάλ Βοτανικού «Κάτω από τις γραμμές»
18 Σεπτεμβρίου 2018
Ο Κώστας Παπακωστόπουλος παρουσιάζει στο Θέατρο Τέχνης το «Eurexit»
21 Σεπτεμβρίου 2018

Η Άννα Μπουρμά τραγουδάει, παίζει κλασσικό πιάνο, νταούλι και έχει σκηνοθετήσει , χορογραφήσει και φωτίσει την παράσταση "Τα 5 Στοιχεία".

Φωτιά, νερό, αέρας, Γη και σύμφωνα με τον Ησίοδο και Αιθέρας. Πρόκειται για τα πέντε στοιχεία της φύσης, αλλά και «Τα 5 Στοιχεία» της Άννας Μπουρμά, την πρωτοποριακή μουσικό-θεματική παράσταση που εμπνεύστηκε η ίδια και ανέβηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο 2016 στην Αθήνα. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 30 sold out παραστάσεις και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται ανά την Ελλάδα.

 

«Ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε όταν πήρα την απόφαση να μην ξαναεμφανιστώ σε μουσικές σκηνές. Ο λόγος ήταν ότι αυτό που επέλεξα να κάνω δεν μπορούσε να συνδυαστεί με φασαρία, καπνό και με το στοιχείο της διασκέδασης» εξηγεί η Άννα Μπουρμά που ερμηνεύει και σκηνοθετεί την παράσταση. «Ήθελα να είναι καθαρά ψυχαγωγικό, άρα ήταν μια ανάγκη να μπορέσω να βρω έναν τρόπο έκφρασης μέσα από αυτό που έκανα. Παρόλο που  προσπαθούσα από την αρχή να το φέρω μέσα σε κάποιες σκηνές δυστυχώς δεν ήταν εφικτό για μένα. Μετά την ακρόαση των τραγουδιών μου στους δύο δίσκους που έχω ηχογραφήσει “Τα ρόδα της Αυλής” και το “Ένα τραγούδι αν σωθεί”, συνειδητοποίησα ότι όλοι οι στιχουργοί -εκτός από τον πατέρα μου τον Τάκη Μπουρμά που ήταν ο βασικός μου στιχουργός και συνθέτης- η Λίνα Δημοπούλου, η Φωτεινή Λαμπρίδη, ο Θεόδωρος Γκόνης, ο Σωτήρης Βόπης, εκφραζόντουσαν μέσα από τα στοιχεία της φύσης. Τα πάθη, τα λάθη, την επανάσταση τα έβγαζαν μέσα από τα στοιχεία. Άλλοτε από τη φωτιά, άλλοτε από το νερό και άλλοτε από τη γη και τον αέρα. Υπήρχε όμως μια κατηγορία τραγουδιών η οποία δεν καλυπτόταν με τίποτα και εκεί αναγκάστηκα να ανατρέξω σε παλιές ιστορίες όπως αρχαία ελληνική μυθολογία, ινδική και κινέζικη και ανακάλυψα ότι δεν υπήρχαν μόνο τέσσερα στοιχεία, αλλά πέντε. Μόλις λοιπόν έμαθα ποιο ήταν το πέμπτο κατευθείαν βρήκε κατηγορία η σειρά των τραγουδιών που ήθελα να κατατάξω. Μιλούσα λοιπόν για τον αιθέρα, για το σύμπαν και έτσι κάπως συντάχτηκε το θέμα της παράστασης».

 

 

«Στη συνέχεια συντάχτηκε η ομάδα» συνεχίζει πολυδιάστατη ερμηνεύτρια καθώς τραγουδάει, παίζει κλασσικό πιάνο, νταούλι και έχει σκηνοθετήσει , χορογραφήσει και φωτίσει αυτήν την παράσταση. «Κάναμε μια συνάντηση με μουσικούς και τεχνικούς και τους είπα ότι έχω σκοπό να φτιάξω ένα διαφορετικό είδος, το οποίο έχει το εξής ρίσκο: είναι καινούργιο. Άγνωστη τραγουδίστρια, άγνωστα τραγούδια, θα παίξουμε σε άγνωστο θέατρο και θα παίξουμε και καθημερινή. Ωστόσο, όλοι είπαν ναι και έτσι ξεκίνησε ένα απίστευτο ταξίδι με sold out παραστάσεις, χρειάστηκε να αλλάξουμε θέατρο και να πάμε σε μεγαλύτερο γιατί δεν χώραγε ο κόσμος, ενώ συνεχώς μας το ζητούσαν διάφοροι Δήμοι ανά την Ελλάδα. Καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος για την προετοιμασία της επόμενης δουλειάς μου, αποφάσισα να κάνουμε τις τελευταίες παραστάσεις την άνοιξη που μας πέρασε μετά από το Θέατρο Απόλλων στη Σύρο και το θέατρο Αλκμήνη στην Αθήνα, αλλά οι Δήμοι συνέχιζαν –ακόμα και τώρα- και έστελναν προτάσεις. Έτσι, συνεχίζουν “Τα 5 στοιχεία” και υπάρχει η σκέψη να τα κρατήσω όχι μέσα σε θεατρικό χώρο, αλλά να γίνονται αποσπασματικές συλλεκτικές, επετειακές παραστάσεις και παράλληλα ετοιμάζουμε το επόμενο θέμα της παράστασης».

 

 

«Το θέμα της νέας παράστασης έχει συμβεί δύο φορές στον πλανήτη Γη και αν θα μπορούσαμε να βάλουμε τις δύο παραστάσεις σε κατηγορίες με κινηματογραφικούς όρους, γιατί είναι σαν να βλέπει ο θεατής μια ταινία, τότε “Τα 5 στοιχεία” θα ήταν στην κατηγορία ρομαντικό, κοινωνικό, ενώ το επόμενο θα είναι ψυχολογικό θρίλερ. “Τα 5 στοιχεία” συνδυάζουν κιθάρα, πλήκτρα, πνευστά και computer programming. Η επόμενη παράσταση θα έχει και βιολί. Και αυτό επειδή θα στηριχτεί και στη νέα μου δισκογραφία που έρχεται. Χρησιμοποιώ τον συνδυασμό των φυσικών κλασικών οργάνων κιθάρα, πιάνο, βιολί μαζί με computer programming, δηλαδή με ηλεκτρονικό ήχο, γιατί είμαι παιδί της ηλεκτρονικής μουσικής, τα 90’s ήταν πολύ φορτωμένα με ηλεκτρονική μουσική και είμαι επηρεασμένη από εκεί. Και έτσι κάπως είναι και η οπτικοποίηση έχει πάντα το φυσικό στοιχείο, το κλασικό, το ανθρώπινο και συνδυάζεται με digital effects. Αυτό που θα κάνουμε τώρα θα έχει digital effects και 3D animation».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

 

Πληροφορίες παράστασης

«Τα 5 Στοιχεία»

Κείμενα, ενορχήστρωση: Tάκης Μπουρμάς
Σκηνοθεσία: Άννα Μπουρμά
Κιθάρες, φωνή, αφήγηση: Τάκης Μπουρμάς
Πλήκτρα: Nίκος Καλαντζάκος
Πνευστά: Vartan Abovian
Ήχος: Ηλίας Λάκκας
Φώτα: Στέφανος Ερινιτάκης & Άννα Μπουρμά
Projection mapping: Στέφανος Ερινιτάκης
Computer programming: Νίκος Καλαντζάκος

 

Πού: Πάρκο Αποδήμων Ευρυτάνων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου Δημητρίου  «Φθινοπωρινές γιορτές της πόλης»

Πότε: Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 100′ (χωρίς διάλειμμα)

Είσοδος ελεύθερη

 

Η παράσταση έχει φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ από δήμους όπως Μενάδρεια Κηφισιάς καλοκαίρι 2016, Φεστιβάλ Μαραθώνα 2016, Φαληρικά Φεστιβάλ 2016, Φεστιβάλ Δήμου Αθηναίων 2016, Φεστιβάλ Ρεματιάς Δήμος Χαλανδρίου 2017, Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη Σαντορίνης 2017, το 2018  στο Φεστιβάλ Σύρου- Απόλλων Θέατρο και στο Φεστιβάλ Γιορτές Δάσους στο Δήμο Καρπενησίου 2018.