Η σκηνή του θεάτρου Άλφα. Ιδέα γεμίζει σεμινάρια
14 Σεπτεμβρίου 2018
Γιωργής Τσουρής: «Πιστεύω ότι οι συναντήσεις των ανθρώπων δεν είναι τυχαίες»
17 Σεπτεμβρίου 2018
Η σκηνή του θεάτρου Άλφα. Ιδέα γεμίζει σεμινάρια
14 Σεπτεμβρίου 2018
Γιωργής Τσουρής: «Πιστεύω ότι οι συναντήσεις των ανθρώπων δεν είναι τυχαίες»
17 Σεπτεμβρίου 2018

Ξεκίνησε το 2015 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία τόσο από την πλευρά της συμμετοχής του κοινού, όσο και από το υψηλό επίπεδο των παραστάσεων. Το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας «Athens Suitcase Theatre Festival 2018» διοργανώνεται και φέτος από την Καλλιτεχνική Εταιρεία Labillusions, σε συνεργασία με το Θέατρο Olvio.

«Το φεστιβάλ βαλίτσας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια αλλά προϋπήρχε ως ιδέα. Ήταν προϊόν μιας θεατρικής ωρίμανσης αφενός και αφετέρου προϊόν μιας προσωπικής αντίληψης για την ουσία και το περιεχόμενο ενός φεστιβάλ» λέει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής  Νίκος Χατζηπαπάς. «Ένα “αληθινό φεστιβάλ” είναι ένα πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών και του καλλιτέχνη με το κοινό. Ένα βήμα για νέες απόπειρες και μιας διάδρασης διαφορετικών και ποικίλων μορφών των ζωντανών τεχνών. Ένα ουσιαστικό φεστιβάλ αναβαθμίζει και αναζωογονεί την θεατρική ζωή η οποία έχει σχέση με την δυνατότητα ανταλλαγών στο πεδίο των ιδεών και των τάσεων. Είναι ένα βήμα σε καλλιτέχνες και θεατρικά σχήματα μη προβεβλημένα που ωστόσο έχουν να επιδείξουν ενδιαφέρουσες προτάσεις και τάσεις. Το πρωταρχικό ενδιαφέρον του θεάτρου βαλίτσας είναι να αναδείξει προτάσεις που εστιάζουν στην ουσία του θεάτρου, στον ηθοποιό και στο βλέμμα της σκηνοθεσίας. Προτάσεις που αφαιρούν τα στοιχεία εκείνα που εστιάζουν στην όψη ή στην επιφάνεια των πραγμάτων και προτείνουν ερμηνευτικούς κώδικες. Το φεστιβάλ θεάτρου βαλίτσας εστιάζει στην αφαίρεση, την λιτότητα των μέσων και εμπεριέχει την έννοια της περιπλάνησης, του ταξιδιού, πραγματικά και μεταφορικά».

Στόχος του Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας είναι να πάρει σταδιακά έναν διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή και ξένων καλλιτεχνών και ομάδων, καθώς και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών, αλλά και των καλλιτεχνών με το κοινό. Επίσης, στοχεύει και στην ανάπτυξη ενός πεδίου ανταλλαγών, πρωτίστως με νέους καλλιτέχνες και νέες θεατρικές ομάδες.

«Προτάσεις συμμετοχής έκαναν περίπου σαράντα ομάδες και καλλιτέχνες.  Σε πρώτη φάση επελέγησαν οι είκοσι και τελικά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δώδεκα σχήματα και καλλιτέχνες όπου ο καθένας δίνει δύο παραστάσεις του έργου τους. Βασικά κριτήρια της επιλογής ήταν η εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση που κατατέθηκε, η ποιότητα και ο επαγγελματισμός, αλλά και η ποικιλομορφία των παραστάσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφορετικών μορφών και τάσεων παραστάσεις, χοροθεατρικές, θεατρικές, κουκλοθεάτρου, μονολόγων, stand up comedy  και κλόουν. Παραστάσεις που απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό αλλά και σε ένα κοινό με ειδικά ενδιαφέροντα. Βασική προϋπόθεση των θεαμάτων αυτών είναι η λιτότητα ως προς τις τεχνικές και σκηνικές απαιτήσεις».

 

Η ομάδα Theatre Group Bow παρουσιάζει την παράσταση «Χρωματιστές Γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα.

«Το φεστιβάλ απευθύνεται τόσο σε παλαιότερους και καθιερωμένους καλλιτέχνες και σχήματα, αλλά και στους νέους και το νέο θεατρικό αίμα, ίσως πρωτίστως σε αυτούς, που αναζητούν ένα βήμα για να εκφραστούν και να αναδείξουν το έργο τους» συνεχίζει ο Νίκος Χατζηπαπάς. «Το βραβείο είναι ένα κίνητρο, μάλιστα χωρίς χρηματική αξία, είναι μια ενθάρρυνση να συνεχίσουν με μεγαλύτερη θέρμη. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στον θεατρικό πληθωρισμό. Εξάλλου ο πληθωρισμός είναι προϊόν της κρίσης, μια φυσική υγιής κατά την άποψή μου αντίδραση, μια εναγώνια αναζήτηση της εξόδου. Κάποιοι θα την βρουν, κάποιοι θα χαθούν στον λαβύρινθο.  Οι ενημερωμένοι, όχι οι επιτήδειοι θα βγουν στο ξέφωτο και τότε θα έχουμε καλά πράγματα να δούμε».

 

Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Πρόκειται να δοθούν οκτώ Βραβεία από την Επιτροπή του Φεστιβάλ που αντιστοιχούν στις παρακάτω κατηγορίες:

1.    Καλύτερης Παράστασης

2.    Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Τιμητικό)

3.    Ανδρικού Ρόλου (Τιμητικό)

4.    Γυναικείου Ρόλου (Τιμητικό)

5.    Βραβείο Κοινού (Τιμητικό)

6.    Βραβείο Σκηνογραφίας (Τιμητικό) «χωράει σε μια βαλίτσα»

7.    Βραβείο των διοργανωτών (Surprise)

8.    Βραβείο θα παραλάβουν και όλοι οι θεατές που θα παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις του φεστιβάλ και αντιστοιχεί σε Ελεύθερη Είσοδο σε όλες τις παραστάσεις του θεάτρου Olvio για την περίοδο 2018-2019.

 

Η Φένια Αποστόλου υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία της παράστασης «Βαλπούργη, η Ιστορία μιας Μάγισσας».

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

·         21:00 | Τελετή Έναρξης

·         21:30 | Θεία Κωμωδία – Πέτρος Σκαρμέας

·         22:00 | Pietà – Chromatic Sequence

 

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου

·         21:30 | Pietà – Chromatic Sequence

 

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου

·         19:00 | Χρωματιστές Γυναίκες του Βασίλη Ζιώγα – Theatre Group BOW

·         21:30 | Serious Business – Ομάδα back home (παράσταση κλόουν)

 

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου

·         19:00 | Serious Business – Ομάδα back home (παράσταση κλόουν)

·         21:30 | Χρωματιστές Γυναίκες του Βασίλη Ζιώγα – Theatre Group BOW

 

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου

·         21:30 | Narkisos – Anoreksis – Ομάδα ΜΥΪΑ

 

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

·         17:00 | Κόντε Παγκαλίνι – Παντελής Πάγκαλος (family show)

·         21:30 | Narkisos – Anoreksis – Ομάδα ΜΥΪΑ

 

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου

·         19:00 | Βαλπούργη, η Ιστορία μιας μάγισσας – Lydia Lithos (άνω των 17)

·         21:30 | Ήταν Κάποτε – Χ-αίρεται Ομάδα Θεάτρου

 

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου

·         19:00 | Ήταν Κάποτε – Χ-αίρεται Ομάδα Θεάτρου

·         21:30 | Σπουργίτι στη Στέγη – Margaret Wesseling

 

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

·         19:00 | Σπουργίτη στη Στέγη– Margaret Wesseling

·         21:30 | Ιφιγένεια Life Style & Ο Χορός των Σκουπιδιών – Θίασος Καθρέφτης

 

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

·         19:00 | Ιφιγένεια Life Style & Ο Χορός των Σκουπιδιών – Θίασος Καθρέφτης

·         21:30 | Βαλπούργη: Η Ιστορία μιας μάγισσας – Lydia Lithos (άνω των 17)

 

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

19:00 | Οι καρέκλες του Ευγένιου Ιονέσκο – Οι Φίλοι των Τεχνών: Το Εκστάν
21:00 | Θεία Κωμωδία – Πέτρος Σκαρμέας
21:30 | Τελετή Λήξης / Απονομή Βραβείων

 

* Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου οι ηθοποιοί Francisco Brito και Νάντια Καβουλάκου της ομάδας Back Home θα πραγματοποιήσουν ένα εισαγωγικό σεμινάριο θεατρικού κλόουν 3 ωρών (19:00-22:00, κρατήσεις συμμετοχής στο 6972 721724).

* Παράλληλα με το φεστιβάλ, η σχολή σύγχρονου κοσμήματος krama παρουσιάζει τη δουλειά των μαθητών στο φουαγιέ του θεάτρου Olvio. Το σύγχρονο κόσμημα είναι ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης τέχνης, που αφήνει τον επισκέπτη να γνωρίσει την ιδιαιτερότητα των υλικών  που χρησιμοποιούνται στο κόσμημα και να ακολουθήσει για λίγο  το προσωπικό ταξίδι κάθε δημιουργού. Διάρκεια έκθεσης 15-30/9/2018.

 

 

 

Info

Πού: Θέατρο Olvio, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός (σταθμός μετρό: Κεραμεικός), τηλ. 210 3414118, ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17.00 – 21.00

Πότε: από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Προπώληση: 9 ευρώ, Φοιτητικό- ανέργων- ΑΜΕΑ: 8 ευρώ

ww.olviotheater.gr