Το πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για τη σεζόν 2018-2019

Το πλέξιμο και η performance «Handmade»
10 Σεπτεμβρίου 2018
Η σκηνή του θεάτρου Άλφα. Ιδέα γεμίζει σεμινάρια
14 Σεπτεμβρίου 2018
Το πλέξιμο και η performance «Handmade»
10 Σεπτεμβρίου 2018
Η σκηνή του θεάτρου Άλφα. Ιδέα γεμίζει σεμινάρια
14 Σεπτεμβρίου 2018

Οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

Μια ερειπωμένη αποθήκη, η πρώτη ζυθαποθήκη του ΦΙΞ, κηρύσσεται διατηρητέα ως αξιόλογο βιομηχανικό κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα και στη συνέχεια μετατρέπεται με όλες τις αναγκαίες προσθήκες σε ένα λειτουργικό θέατρο με τρεις αίθουσες: το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Ήταν το 1995 όπου ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και ιδρυτής του, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέβασε στην αυλή τον «Κοινό Λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες στο θέατρο. Από τότε μέχρι και σήμερα το Θέατρο του Νέου Κόσμου είναι στις πρώτες προτιμήσεις του θεατρόφιλου κοινού και αυτό οφείλεται αφενός στην επιλογή των κειμένων και αφετέρου σε αυτή των συνεργατών του. Οι Γιάννης Καλαβριανός, Δημήτρης Καραντζάς, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Γιάννης Οικονομίδης, Έκτορας Λυγίζος, Ειρήνη Φαναριώτη, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Γιάννης Χουβαρδάς, Παντελής Δεντάκης είναι μερικοί από τους σκηνοθέτες που συνεργάζονται με το Θέατρο του Νέου Κόσμου για τη θεατρική περίοδο 2018 – 2019.

Ομάδες, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι που μοιράζονται κοινές αντιλήψεις για το ρόλο του θεάτρου, καθώς και δύο συμπαραγωγές με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, μια συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά και τρεις παραστάσεις που ανεβαίνουν στο θέατρο Τζένη Καρέζη, συμπληρώνουν το ιδανικό σχήμα για μια πολλά υποσχόμενη σεζόν.

 

Ο ιδρυτής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σημειώνει: «Η οικονομική κατάσταση της τελευταίας οκταετίας στην Ελλάδα έχει επηρεάσει πολύ τα θεατρικά πράγματα. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, που πληρώνει πάντα καλλιτέχνες και συνεργάτες, αναγκαστήκαμε, και πρώτος εγώ, να επιλέγουμε για παραστάσεις έργα ολιγοπρόσωπα. Πάντα έργα που μας αρέσουν, πλην ολιγοπρόσωπα. Κάποια στιγμή όμως μια καλλιτεχνική ανάγκη υπερισχύει, και τότε πρέπει να βρούμε τρόπους πώς θα την υλοποιήσουμε. Τα τελευταία χρόνια, που είμαι στο Φεστιβάλ Αθηνών, τη διεύθυνση του θεάτρου την έχει αναλάβει ο γιος μου ο Μίλτος Σωτηριάδης, κι εγώ μόνο σκηνοθετώ. Φέτος θέλησα να ανεβάσω το “Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα “ του Σάιμον Στήβενς, και ο Μίλτος μου πρότεινε να το ανεβάσουμε σε μια μεγαλύτερη σκηνή, για να έχουμε την πιθανότητα, αν όλα πάνε καλά, να τα βγάλουμε πέρα με μια πολυέξοδη παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος που θα παίξουμε στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Το ελεύθερο θέατρο και οι άνθρωποί του δεν μπορούν να πάνε μακριά χωρίς επιχορηγήσεις. Αν το κράτος ενδιαφέρεται για τον σύγχρονο πολιτισμό, πρέπει να στηρίξει και τις παραστατικές τέχνες με ουσιαστικό τρόπο. Οι επιχορηγήσεις επανήλθαν την τελευταία χρονιά, με πολύ μικρά ποσά. Ο θεσμός όμως χρειάζεται αναμόρφωση. Αλλιώς θα ανακυκλώνουμε τη μιζέρια».

 

Το πρόγραμμα για τη Θεατρική Περίοδο 2018-2019

O Γιάννης Καλαβριανός ανοίγει την Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με τη «Γρανάδα» που είδαμε πέρυσι στο Από Μηχανής Θέατρο με τους Διαμαντή Αδαμαντίδη, Γιώργο Γλάστρα, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου, Έφη Σταμούλη (από 3-10-2018), ενώ τη νέα χρονιά σκηνοθετεί για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια μία κωμωδία το «Κουμ Κουάτ», υπογράφοντας το κείμενο με τη Μαρία Κοσκινά η οποία και ερμηνεύει με τον Γιώργο Γλάστρα (Κεντρική Σκηνή από 25-1-2019).

 

O Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί το “Κουμ Κουάτ”. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

Η Ειρήνη Φαναριώτη με την Ομάδα της Terre de Semis σκηνοθετεί και ερμηνεύει στην παράσταση του έργου «Χοηφόροι» του Αισχύλου, με τους Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο, Άρη Λάσκο, Δήμητρα Μητροπούλου, (Δώμα από 3-10-2018), ενώ δέχεται τις σκηνοθετικές οδηγίες του  Άρη Λάσκου στην παράσταση  «Ο αγνός εραστής» του Ντέιβιντ Πλαντ (Δώμα από 21-1-2019). Ο Μάνος Βαβαδάκης υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία της παράστασης του έργου «Η νύχτα των δολοφόνων» του Χοσέ Τριάνα, με τους Άννα Καλαϊτζίδου, Γρηγόρη Μπαλλά και Μαρία Παρασύρη (Κάτω Χώρος 5-10-2018 έως 6-1-2019), ο Σπύρος Κυριαζόπουλος σκηνοθετεί την «Αφροδίτη με τη γούνα» του Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ με τον ίδιο και τη Νικολέτα Κοτσαηλίδου (Κάτω Χώρος από 8-10-2018), η Άννα Μιχελή υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης «Βινύλιο» (Δώμα από 8-12-2018) και η Νάνσυ Μπούκλη με τον Πάνο Παπαδόπουλο σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Γελώντας άγρια» του Κρίστοφερ Ντουράνγκ (Κάτω Χώρος από 6-5-2019).

Για ένα νέο κύκλο παραστάσεων επιστρέφουν η «Μόλλυ Σουήνη» σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη με τους Δέσποινα Κούρτη, Αργύρη Ξάφη και Δημήτρη Γεωργιάδη (Δώμα από 15-10-2018), καθώς και ο «Αρίστος» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ανέβηκε τον Φεβρουάριο 2018 στον Κάτω Χώρο και λόγω μεγάλης επιτυχίας συνεχίζεται στην Κεντρική Σκηνή, με τους Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλη Οικονόμου και Γιώργο Χριστοδούλου (Κεντρική Σκηνή από 8-10-2018).

 

Δεντάκης, Σκουρλέτης, Καραντινάκης

Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί τους Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Μοσχούρη, Ελένη Ουζουνίδου και Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο στην παράσταση «Τα μάτια» του Πάμπλο Μεσίες (Κεντρική Σκηνή από 17-1-2019), η ομάδα bijoux de kant συναντά για δεύτερη φορά τον Άκη Δήμου, μετά το «Όσα η Καρδιά μου στην Καταιγίδα» στο Θέατρο Τέχνης το 2016, με το νέο έργο «Τα Δάση στα Γόνατα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη (Κάτω Χώρος από 21-1-2019), ο Γρηγόρης Καραντινάκης σκηνοθετεί τη Μυρτώ Γκόνη και τη Βιργινία Ταμπαροπούλου στις «Χρωματιστές γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα (Κάτω Χώρος από 23-1-2019).

 

 

Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Τα μάτια» του Πάμπλο Μεσίες. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

AbOvo και 4Frontal

Η Ομάδα  AbOvo παρουσιάζει την παράσταση «Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο (Κεντρική Σκηνή από 28-1-2019 ), η Ομάδα 4Frontal με τον Θανάση Ζερίτη στη σκηνοθεσία ανεβάζουν την παράσταση «Μύρτος» η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι (Δώμα από 8-2-2019).

 

Λυγίζος, Καραντζάς, Γκραουζίνις

Ο Έκτορας Λυγίζος διασκευάζει την «Τραγική ιστορία του Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» και σκηνοθετεί τους Κωνσταντίνο Ζωγράφο, Άρη Μπαλή, Ηρώ Μπέζου, Γιάννη Νιάρρο, Αινεία Τσαμάτη (Κεντρική Σκηνή από 3-5-2019), ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ με τους Βαγγέλη Αμπατζή, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Γιώργος Δικαίος, Γιάννη Κλίνη, Αναστάσης Λαουλάκος, Μάνος Πετράκη, Νάνσυ Σιδέρη, Μαρία Σκουλά κ.ά.(Κεντρική Σκηνή από 8.5.2019) και ο Τσέζαρις Γκραουζίνις τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ επιλέγοντας για τους ρόλους τρεις άνδρες ηθοποιούς τους Δημήτρη Ήμελλο, Κώστα Μπερικόπουλο και Αργύρη Ξάφη (Κεντρική Σκηνή από 11-10-2018).

 

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Συμπαραγωγές με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Ο Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει  ως σκηνοθέτης στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στο ίδιο θέατρο που ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία πριν από σαράντα δύο χρόνια ως ηθοποιός με το έργο «Παλιοί καιροί» του Χάρολντ Πίντερ, με τους Μαρία Κεχαγιόγλου, Χρήστο Λούλη και Μαρία Σκουλά (Υπόγειο από 29-11-2018), ενώ ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί  τους «Βρικόλακες» του Χένρικ Ίψεν (Φρυνίχου από 22-2-2019).

 

Συνεργασία με το ΚΘΒΕ

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου, την οποία η ίδια η Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, έρχεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η Χριστίνα Χατζηβασιλείου υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη δραματουργική επεξεργασία και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης «Σωτηρία με λένε» με πρωταγωνίστριες την Έφη Σταμούλη και την Έλλη Χατζεϊπίδου (Κεντρική Σκηνή από 14-12-2018).

 

Εφηβικό Θέατρο

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη διασκευάζει και σκηνοθετεί την «Ελένη» του Ευριπίδη με πρωταγωνιστές τους Αγγελική Γρηγοροπούλου, Αλέξανδρο Σιάτρα, Νατάσα Σφενδυλάκη και Βασίλη Ψυλλά (Κεντρική Σκηνή από 14-10-2018).

 

Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά

Για 17η χρονιά συνεχίζεται η δράση «Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά», με την κινητή μονάδα θεάτρου, που δίνει δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία και όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών. Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί τον «Πινόκιο» μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι. (Φουαγιέ Κυριακή 4, 11, 18 & 25 Νοεμβρίου 2018).

 

 

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί την παράσταση του έργου «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς που ανεβαίνει στο θέατρο Τζένη Καρέζη. (Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου).

 

Θέατρο Τζένη Καρέζη

Μετά από δύο πετυχημένες θεατρικές περιόδους στο Εθνικό Θέατρο, η παράσταση «Στέλλα Κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη προστίθεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και παρουσιάζεται στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Για την ερμηνεία τους στην παράσταση τιμήθηκαν η Ιωάννα Κολλιοπούλου με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη και ο Γιάννης Νιάρρος με το βραβείο Δημήτρης Χορν. (από 1-10-2018). Στις 3 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η παράσταση του έργου «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τους Γιάννη Νιάρρο, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργο Χρυσοστόμου, Μαρία Κατσανδρή, Θύμιο Κούκιο, Γιώργο Γιαννακάκο, Βάσια Χρήστου, Σπύρο Κυριαζόπουλο. Η ομάδα που παρουσίασε πέρυσι τις «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο» επιστρέφει φέτος στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, με μια ολοκαίνουργια, ευφάνταστη παράσταση για παιδιά. Οι «Ταξιδιώτες στο Χρόνο» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Σαρακατσάνη ανεβαίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, με τους Σταύρο Γιαννουλάδη, Θανάση Ζερίτη, Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννη Σαρακατσάνη, Κίμων Φιορέτο και Σωσώ Χατζημανώλη.

 

 

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

 

Info

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Αθήνα, τηλ. 210 9212900

info@nkt.gr

www.nkt.gr

www.facebook.com/theatroneoukosmou

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ EARLY BIRD

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, το Θέατρο του Νέου Κόσμου δίνει τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό να προμηθευτεί εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις της περιόδου 2018-2019 στην τιμή των 7 ευρώ. Η προσφορά ισχύει για αγορές εισιτηρίων που θα γίνουν στο διάστημα από 11 έως 21 Σεπτεμβρίου και αφορά όλες τις παραγωγές που παρουσιάζονται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, καθώς και τις δύο συμπαραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, από 11 μέχρι 21 Σεπτεμβρίου, τα ταμεία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7, Αθήνα) και του Θεάτρου Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3, Αθήνα) θα λειτουργούν καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η προσφορά ισχύει για περιορισμένο αριθμό θέσεων. Στα εισιτήρια της προσφοράς δεν γίνονται αλλαγές.