Νέα σεζόν και νέες επιτυχίες στο Θέατρο Πορεία
8 Σεπτεμβρίου 2018
Το πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για τη σεζόν 2018-2019
11 Σεπτεμβρίου 2018
Νέα σεζόν και νέες επιτυχίες στο Θέατρο Πορεία
8 Σεπτεμβρίου 2018
Το πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για τη σεζόν 2018-2019
11 Σεπτεμβρίου 2018

Στην παράσταση "Handmade" παίρνουν μέρος επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές καθώς και η ηθοποιός Μαρία Σκουλά. (Φωτογραφίες: Αλέξης Ζαφειράκης).

«Handmade, δηλαδή χειροποίητο» είχε πει στο theatermag.gr  η χορογράφος Βίκυ Βασιλοπούλου πριν από λίγους μήνες όταν η παράσταση ανέβηκε στo DanceVacuum- Centre of Performing Arts στο Χαλάνδρι. «Δεν διαπραγματευτήκαμε τον τίτλο της παράστασης και πήγε η δουλειά από την αρχή ως το τέλος μέσα από αυτό και είχε και πολύ ενδιαφέρον. Ξεκινάμε από την Click Ngwere, μια αφρικανή η οποία χρησιμοποιεί το πλέξιμο σαν ζεν κατάσταση. Η ίδια είναι μια βασανισμένη γυναίκα, ήρθε στην Ελλάδα ως πολιτική πρόσφυγας και μέσα από το πλέξιμο δίνει μια άλλη διάσταση στη ζωή και τη σκέψη της. Ξεκινώντας από εκείνη και όχι μόνο, αλλά και από εσωτερικές δικές μου διαδικασίες πήγα προς τα εκεί. Ξεκίνησα από το πλέξιμο και θέλησα αυτό να το περάσω στο σώμα, στην έκφραση και στις ιδέες μας. Έτσι έγινε η σύλληψη της παράστασης “Handmade”. Το πλέξιμο είναι μια ζεν κατάσταση και σε βάζει σε μια άλλη διαδικασία. Και μετά βλέπεις τις χειροποίητες δημιουργίες και τι είναι μια χειροποίητη δημιουργία; Είναι ο εαυτός σου, οι ιδέες σου, όσο και απλό να είναι οτιδήποτε φτιάχνεις, είναι κάτι πολύ δικό σου».

 

Το πλέξιμο ήταν η αφορμή για τη σύλληψη της ιδέας της performance σύγχρονου χορού “Handmade”. (Φωτογραφίες: Αλέξης Ζαφειράκης).

 

Στην performance «Handmade» η χορογράφος Βίκυ Βασιλοπούλου αντλεί έμπνευση από το εννοιολογικό πλαίσιο της χειροποίητης δημιουργίας η οποία έρχεται σε αντίθεση και λειτουργεί ως αντίδοτο στην κουλτούρα του καταναλωτισμού που επεκτείνεται συχνά στις ανθρώπινες σχέσεις. Στην παράσταση παίρνουν μέρος επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές καθώς και η ηθοποιός Μαρία Σκουλά. Στο βίντεο της παράστασης συμμετέχουν o Αφρικανός χορευτής και κρουστός Dauda Conteh και η ακτιβίστρια Click Ngwere.

 

«Το “Handmade” από την ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum είναι μια performance για το πώς ο άνθρωπος μέσα από τη φαντασία του και την αυθεντικότητά του μπορεί να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους, να αλληλεπιδράσει και τέλος να παραγάγει τέχνη και κατ’ επέκταση πολιτισμό» σημειώνει η χορογράφος Βίκυ Βασιλοπούλου. «Η συνεύρεση και η ανταλλαγή ιδεών, η επιρροή της Αφρικανικής κουλτούρας, για παράδειγμα, πάνω στο δυτικό μοντέλο καταναλωτισμού, μπορεί να δώσει μία ιδέα για το πώς οι πολιτισμοί μπορούν να αλληλεπιδράσουν μέσα  από ανοίγματα που μόνο η τέχνη και η διαδικασία του “χειροποίητου” μπορούν να δώσουν. Μέσα από μία παρέλαση ιδεών και ιδεολογημάτων η χορογραφία θέλει να προσεγγίσει την αυθεντικότητα που πηγάζει από τη χειροποίητη δημιουργία, η οποία μας επαναφέρει σε παραδοσιακές αξίες, ενισχύει την αίσθηση του “ανήκειν” και τη συνάντηση με τον “άλλον” εαυτό. Μέσα από μια διαδικασία “πλεξίματος” δημιουργούμε ιστούς οι οποίοι σαν ένας σύγχρονος Μίτος της Αριάδνης θα μας οδηγήσουν σε νέες μορφές έκφρασης και επικοινωνίας».

 

 

 Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

 

Info

«Handmade»

Συντελεστές

Ιδέα & Χορογραφία: Βίκυ Βασιλοπούλου

Μουσική Σύνθεση: Στέλιος Γιαννουλάκης

Κοστούμια: Βίκυ Βασιλοπούλου

Εικαστική παρέμβαση: Θοδωρής Κανελλόπουλος

Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος

Επικοινωνία: Έλενα Γρίβα

Φωτογραφίες: Αλέξης Ζαφειράκης

Γραφιστική Επιμέλεια: Studio Konsept83

 

Ερμηνεύουν: Χριστίνα Καϊάφα, Chris G, Μαρία Σκουλά, Ορέστης Αλεξιάδης, Abdul Nazari, Σπύρος Ντζουροπάνος, Μαίρη Σκουλά, Ματίνα Βασιλοπούλου

 

Επιμέλεια εκδήλωσης: Τάκης Βοΐλας

 

Πού: Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα, τηλ. 210 3734 934)

Πότε: Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, στις 20.00

Διάρκεια: 50 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη

 

Email: spiticy@otenet.gr

www.spititiskyprou.gr