«Η Κυρά της Θάλασσας» στο Tempus Verum- Εν Αθήναις

Ο Γιώργος Κιμούλης μεταφράζει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο του «Θείου Βάνια»
3 Σεπτεμβρίου 2018
Νέα σεζόν και νέες επιτυχίες στο Θέατρο Πορεία
8 Σεπτεμβρίου 2018
Ο Γιώργος Κιμούλης μεταφράζει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο του «Θείου Βάνια»
3 Σεπτεμβρίου 2018
Νέα σεζόν και νέες επιτυχίες στο Θέατρο Πορεία
8 Σεπτεμβρίου 2018

Ερμηνεύει για δεύτερη χρονιά το ρόλο του Λύγκστραντ στην παράσταση του έργου «Η Κυρά της Θάλασσας» του Ερρίκου Ίψεν, που ανεβαίνει στο θέατρο Tempus Verum- Εν Αθήναις σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη. Ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος μιλάει για το ρόλο του και το κλασικό κείμενο του Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα.

«Μετά από πολύ αναγκαίες διακοπές στην Τζια και στη Νάξο επέστρεψα στην Αθήνα για να κάνουμε πρόβες για την επανάληψη της παράστασης “Η Κυράς της Θάλασσας” καθώς επίσης και για τον “Πρίγκιπα και φτωχό” του Μαρκ Τουέιν που πρόκειται να ανέβει στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου» λέει ο ηθοποιός. «Είναι πανέμορφο να ξυπνάς στις 7.00 το πρωί και να βλέπεις τις άδειες παραλίες των Κυκλάδων. Σκέφτομαι να μείνω στις Κυκλάδες, όταν μεγαλώσω».

 

 

Ένα ζεστό καλοκαίρι, σε μια λουτρόπολη. Ένας άντρας ζει με τη γυναίκα και τις δυο του κόρες. Η γυναίκα, όμως, νοσταλγεί μια άλλη ζωή. Τη ζωή στην ανοιχτή θάλασσα, το δυνατό καλοκαιρινό έρωτα που κάποτε αρνήθηκε. Όταν το όνειρο της φυγής, το φάντασμα του ιδανικού έρωτα την επισκέπτεται, αυτή πρέπει να διαλέξει: τον έρωτα ή την ασφαλή πραγματικότητα. Άνθρωποι υπέροχοι. Γελοίοι και θλιβεροί μαζί. Δεν τους χωράει ο τόπος. Γνώριμες, καθημερινές καταστάσεις και συμπεριφορές για να περάσει η μέρα. Στο στενό κιόσκι του κήπου κάνουν αστεία, μιλούν για τη ζέστη, το φαγητό, πόσο μεγάλωσαν τα παιδιά, τραγουδούν, σκέφτονται το γάμο, πώς θα έπρεπε να ζουν οι άνθρωποι, αποχαιρετούν το καλοκαίρι με λουλούδια και βινύλια. Προσπαθούν ν’ αντέξουν τη ζωή, που πάντα κάτι αφήνει απ’ έξω. Να συνηθίσουν στην ιδέα, ότι πάντα κάτι θα λείπει.

 

 

«Την Κυρά της Θάλασσας την ανακάλυψα στο μάθημα δραματουργίας όταν σπούδαζα στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και δε με εντυπωσίασε αμέσως» συνεχίζει ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος. «Μετά από έξι χρόνια περίπου, το ξαναδιάβασα όταν η Δανάη Σπηλιώτη μου πρότεινε το ρόλο του Χανς Λύνγκστρατ. Ένα έργο μυστήριο, ιλαρό. Με πολλά κωμικά στοιχεία. Ο ρόλος μου είναι, θαρρώ ο πιο αστείος: ένας άνθρωπος που θέλει να βρει παρέα, να βρει κάποιον να του μιλήσει, κάποιον να τον επιβραβεύσει. Διωγμένος από τον πατέρα του. Η μητέρα του νεκρή, ετοιμοθάνατος. Πάσχει από βαριά πνευμονική ανεπάρκεια. Βήχει ακατάπαυστα. Σε λίγους μήνες θα πεθάνει, όμως ελπίζει! Παίζει σαν μικρό παιδί, ψάχνει φίλους, ψάχνει και την μούσα του, επειδή σε λίγους μήνες θα γίνει γλύπτης. Η τέχνη θα τον σώσει: θα γίνει αθάνατος, αν μια γυναίκα τον σκέφτεται, όταν αυτός φύγει. Αλλά για όλους είναι παρείσακτος. Τον θεωρούν ψεύτη και παλαβό. Αλλά τα ψέματά(;) του μοιάζουν αληθινά. Μια ατάκα που ξεχωρίζω από τον ρόλο μου είναι: “Εγώ! Εγωπαθής; Αχ! Να με ξέρατε λίγο καλύτερα. (Σοβαρεύεται) θα με σκέφτεστε καθόλου, όταν θα έχω φύγει;”. Η σκηνοθέτριά μας Δανάη Σπηλιώτη είναι υπέροχη. Είναι απλή, έχει στόχο και βαθύ λόγο στις σκηνοθεσίες της. Φτιάχνει κόσμους σαν απέραντες θάλασσες, σε πετάει μέσα και σου δίνει απλές οδηγίες για να κολυμπήσεις. Πότε όμως δεν σου λέει προς τα πού. Ανακαλύπτει μαζί σου τα μυστικά της θάλασσας και τα μυστικά της».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«Η Κυρά της Θάλασσας» του Ερρίκου Ίψεν
Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη

Μετάφραση*- Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη

Σκηνικά – Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου

Φωτογραφίες: Ευτυχία Φρατζεσκάκη

 

Διανομή
Ελίντα: Στέλλα Βογιατζάκη

Βάγκελ: Μπάμπης Γαλιατσάτος

Μπολέτ: Μυρτώ Πανάγου

Χίλντε: Πένυ Παπαγεωργίου
Άρνχολμ: Θανάσης Ζερίτης

Λύγκστραντ/ Ξένος: Κωνσταντίνος Πλεμμένος

 

*από τα Γερμανικά

 

Πού: Tempus Verum- Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλ. 210 3425170, 6948298063

Πότε: Από 10 Σεπτεμβρίου 2018 έως 9 Οκτωβρίου 2018, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00
Εισιτήρια: 12ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο
Διάρκεια: 90 λεπτά
* Το θέατρο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

 

 

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πλεμμένος.