Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος: «Από τις Κρηνίδες στη Νέα Υόρκη»

Ο Ιπποκράτης, η ομοιοπαθητική και η παράσταση «Hahnemann Vol.1» από την ομάδα Coeval I.
16 Ιουλίου 2018
Η site-specific παράσταση «Lemon» στο Λαύριο
16 Αυγούστου 2018
Ο Ιπποκράτης, η ομοιοπαθητική και η παράσταση «Hahnemann Vol.1» από την ομάδα Coeval I.
16 Ιουλίου 2018
Η site-specific παράσταση «Lemon» στο Λαύριο
16 Αυγούστου 2018

Οι σκηνοθέτες Γιάννης Καλαβριανός, Γεωργία Μαυραγάνη και Θοδωρής Γκόνης παρουσιάζουν τις παραστάσεις που θα προκύψουν από το 2ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στις Κρηνίδες.

Για πρώτη φορά διοργανώθηκε πέρυσι στις Κρηνίδες το 1ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος από το οποίο προέκυψε η παράσταση «Ίων» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη η οποία και πρόκειται να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη όπου και θα ανέβει στο θέατρο The Tank, την άνοιξη του 2019. Φέτος, 33 ηθοποιοί, σκηνογράφοι, δραματουργοί, σκηνοθέτες, φωτιστές διαμένουν και εργάζονται ήδη από την 1η Αυγούστου στις Κρηνίδες στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου διεθνούς θεατρικού camp στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων. Οι παραστάσεις που θα προκύψουν από το 2ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος είναι οι εξής τρεις: «Βελλερεφόντης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου από τη Δραματική Σχολή «Δήλος» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη και «Οιδίποδας Ανασκαφή δεύτερη» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.  Οι δοκιμές και όλη η προετοιμασία της κάθε παράστασης είναι ανοιχτές (έως τις 20 Αυγούστου) για το κοινό και λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήρι για τους φοιτητές, την τοπική κοινότητα κι όποιον ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει.

 

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων πρόκειται να παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Βελλεροφόντης» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία και διασκευή Γεωργίας Μαυραγάνη.

 

«Το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στην Καβάλα, καθώς φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ως Δήμος από το 1918 έως το 2018» λέει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρής Γκόνης. «Πάντα έχουμε ένα φεστιβάλ που έχει και σπλάχνα, δηλαδή παράγει, έχει και δικές του παραγωγές, αρέσκεται να είναι υπέρ της τοπικής παραγωγής αλλά ταυτόχρονα να αναπτύσσεται και να ανοίγεται. Από την άλλη πλευρά είναι ένα φεστιβάλ που δεν διαθέτει μόνο πρόσοψη, έχει και κάτι που ωριμάζει σταθερά και δημιουργείται και αυτό μας αρέσει. Το θεατρικό εργαστήριο που κάναμε πέρυσι στις Κρηνίδες και είχε μεγάλη επιτυχία, μπήκε φέτος στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος του Υπουργείου και για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ Φιλίππων, μέχρι τώρα η χρηματοδότηση γινόταν από το Δήμο Καβάλας. Για έναν μήνα, ο Γιάννης Καλαβριανός, η Γεωργία Μαυραγάνη και εγώ βρισκόμαστε στις Κρηνίδες όπου δουλεύουμε για να παρουσιάσουμε την εργασία μας, αυτό για εμάς είναι το κεντρικό θέμα. Φυσικά έχουμε τις μεγάλες παραστάσεις που έρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, υπάρχουν συναυλίες, εικαστικές δράσεις, παραστάσεις μέσα την πόλη της Καβάλας γιατί φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ως Δήμος από το 1918 έως το 2018 και το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο Δήμο της Καβάλας και στον πολίτη της Καβάλας. Είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει το Φεστιβάλ μέσα σε διάφορους απρόβλεπτους χώρους που εδώ και δέκα χρόνια κάνει παραστάσεις όπως στον Φάρο, στο Καρνάγιο, στα θερινά σινεμά, στο Ιμαρέτ, σε λαϊκά καφενεία, στους δρόμους, σε κολπίσκους στην παραλία, έχει τις δράσεις του και αυτό μας αρέσει πολύ. Ταυτόχρονα φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών και την ομάδα Vasistas, ετοίμασε την παράσταση “Χοηφόρες”  που είναι μια συμπαραγωγή, μια πραγματική συμπαραγωγή όχι απλώς σφραγίδα, γιατί οι πρόβες έγιναν στις Κρηνίδες για έναν μήνα δούλευαν οι Vasistas (η πρεμιέρα έγινε στη Μικρή Επίδαυρο στις 6/7 και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 14/7), είχε λόγο και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας στο κείμενο και στη διανομή, οπότε ήταν μια πραγματική συμπαραγωγή. Για πρώτη φορά κατέβηκε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας στην Επίδαυρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

 

Ο «Ίων» στη Νέα Υόρκη

«Η παράσταση “Ίων” του Ευριπίδη που άνοιξε πέρυσι το 1ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος και παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη με τους Κωνσταντίνο Μπιμπή, Δήμητρα Χατούπη και Νίκο Τουλιάτο επί σκηνής, πρόκειται να ανέβει στο θέατρο The Tank στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 2019, έτσι θα κάνουμε ένα υπερπόντιο ταξίδι και νομίζω ότι το αξίζει αυτή η προσπάθειά μας. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία η δική μας τοπική καλλιέργεια, χωρίς βεβαίως να κλείνουμε τα μάτια και να περιχαρακωνόμαστε, γιατί ταυτόχρονα ανοιγόμαστε και φτάνουμε μέχρι τη Νέα Υόρκη».

 

2ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στις Κρηνίδες

«Πρώτα από όλα είναι ο μύθος του “Βελλερεφόντη” που δουλεύει ο Γιάννης Καλαβριανός με την ομάδα του, ο “Προμηθέας Δεσμώτης” που ετοιμάζει η Γεωργία Μαυραγάνη με τους απόφοιτους της Σχολής “Δήλος” και μετά δουλεύουμε τον “Οιδίποδα” μαζί με τους Θέμη Πάνου, Ανδρέα Γεωργιάδη, Θανάση Δήμου και Μιχάλη Αγγελίδη, με έναν τρόπο σαν ένα είδος ανασκαφής όπως ξεκίνησε η πρώτη ανασκαφή τον προηγούμενο αιώνα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων» συνεχίζει ο Θοδωρής Γκόνης. «Θα ασχοληθούμε πιο πολύ με τον μύθο του Οιδίποδα, την ιστορία του, πώς, τί και γιατί, σαν ουσιαστικά να ανακαλύπτουμε το κείμενο αυτό, να κάνουμε μια ανασκαφή πάνω στο κείμενο και σιγά-σιγά όλα αυτά τα μικρά, ελάχιστα που βρίσκουμε να τα συνθέτουμε και εμείς και έχοντας δύο πολύ σημαντικούς ηθοποιούς τον Θέμη Πάνου και τον Θανάση Δήμου -τρεις με τον Δημήτρη Σωτηρίου τον χορευτή- θέλω να πιστεύω ότι θα κάνουμε κάτι καλό. Δουλεύουμε τα πρωινά στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων και θα παρουσιάσουμε την παράσταση με το φως της ημέρας, προς το τέλος της ημέρας, χωρίς φώτα. Αυτή είναι η παράσταση του Οιδίποδα και με τη βοήθεια κάποιων γερόντων της περιοχής που θα συμμετάσχουν και εκείνοι που είναι κάτοικοι των Κρηνίδων, της Καβάλας και της Δράμας».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

61ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

2ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στις Κρηνίδες

Εργαστήρι – Camp Εντατικής Προετοιμασίας: 1-20 Αυγούστου

Παραστάσεις: 20, 21, 22 Αυγούστου 2018

Η είσοδος είναι ελεύθερη και τις τρεις μέρες
Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.philippifestival.gr και στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7.

 

«Βελλεροφόντης (παλεύοντας με τα τέρατα)»

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Ερμηνεύουν: Διαμαντής Αδαμαντιδης, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Στέφη Πουλοπούλου

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων,  Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018, στις 21.00

 

«Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης»

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Γεωργία Μαυραγάνη

Επιμέλεια Κίνησης: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης

Ερμηνεύουν: οι τριτοετείς σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Δήλος» – Δήμητρα Χατούπη

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Τρίτη 21 Αυγούστου 2018, στις 21.00

 

«Οιδίπους Ανασκαφή δεύτερη»

Δημιουργική ομάδα: Θοδωρής Γκόνης, Θανάσης Δήμου, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Σωτηρίου, Ανδρέας Γεωργιάδης

Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων, Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018, στις 20.00