Ο Μιχάλης Σαράντης στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Θοδωρής Κατσαφάδος: «Η Επίδαυρος έχει δικούς της απαράβατους νόμους»
6 Ιουλίου 2018
Ο Ιπποκράτης, η ομοιοπαθητική και η παράσταση «Hahnemann Vol.1» από την ομάδα Coeval I.
16 Ιουλίου 2018
Θοδωρής Κατσαφάδος: «Η Επίδαυρος έχει δικούς της απαράβατους νόμους»
6 Ιουλίου 2018
Ο Ιπποκράτης, η ομοιοπαθητική και η παράσταση «Hahnemann Vol.1» από την ομάδα Coeval I.
16 Ιουλίου 2018

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει τέσσερις ρόλους στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. (Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου).

Αίμονας, Σκοπός και Ισμήνη είναι οι τρεις από τους τέσσερις ρόλους που ερμηνεύει ο Μιχάλης Σαράντης –νικητής του βραβείου Δημήτρης Χορν το 2015- στην παράσταση του έργου «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που ανεβαίνει στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια.

«Οι ρόλοι είναι πολλοί, ωστόσο έχω βρει μια γραμμή, έναν άξονα σε σχέση με την ίδια την παράσταση κιόλας, γι’ αυτό όπως κατά τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές,  ένας ηθοποιός ερμηνεύει περισσότερους από έναν ρόλους» λέει ο Μιχάλης Σαράντης. «Το γεγονός να μην σκέφτεται μόνο τον έναν ρόλο, λίγο σε απεγκλωβίζει από το να σκέφτεσαι πώς θα παίξω τον έναν ή πώς τον άλλο. Προφανώς έχω δουλέψει πολύ και ξεχωριστά και τους τρεις ρόλους, καθώς και τον Αγγελιαφόρο που είναι τέσσερις ουσιαστικά ρόλοι.  Έχουμε δουλέψει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι καθαρά τα σήματα στον θεατή προκειμένου να κατεβαίνει η ιστορία της “Αντιγόνης” καθαρά. Ούτως ή άλλως το να κάνεις παραπάνω από έναν ρόλους σε κάνει να σκέφτεσαι πιο πολύ την παράσταση παρά τους ρόλους. Γίνεσαι εργαλείο της παράστασης, ο ίδιος ο ηθοποιός δηλαδή γίνεται εργαλείο της παράστασης και γι’ αυτό δεν σκέφτομαι πώς θα παίξω τον Αίμονα, αλλά πώς θα εξυπηρετήσω την παράσταση ούτως ώστε να κατέβει σωστά το σήμα του Αίμονα, παρόλο που έχω δουλέψει για τρεις ηθοποιούς. Το ίδιο φυσικά και ο Αιμίλιος Χειλάκης που γίνεται Κρέοντας και Ευρυδίκη και η Αθηνά Μαξίμου που ερμηνεύει την Αντιγόνη και τον Τειρεσία».

 

Ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Αθηνά Μαξίμου και ο Μιχάλης Σαράντης. (Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου).

 

Τα οκτώ μέλη του Χορού αναλαμβάνουν το ρόλο των αφηγητών και διηγούνται την ιστορία της εμμονικής σχέσης των ηρώων με τα πιστεύω τους. Αυτά που τους οδηγούν στην καταστροφή τους, αφού ο Κρέοντας είναι αποφασισμένος να επιβληθεί και η Αντιγόνη αποφασισμένη να πεθάνει. Στο μεταξύ, οι πολίτες παραδομένοι στον φόβο, ψιθυρίζουν κρυφά, μα δεν τολμούν να αντιδράσουν, ενώ η πόλη παραμένει ακυβέρνητη.

«Είχαμε πολύ όρεξη να συνεργαστούμε εδώ και καιρό -τυχαίνει να είμαστε και φίλοι- και όταν έγινε η πρόταση από τον Αιμίλιο πέρυσι τον Σεπτέμβριο τη δέχτηκα με πολύ χαρά. Η τετράδα Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, εγώ και ο συνσκηνοθέτης Μανώλης Δούνιας ξεκινήσαμε αναγνώσεις τον Ιανουάριο. Είναι κάτι που μας είχε απασχολήσει πολύ, γι’ αυτό και αρχίσαμε από νωρίς να διαβάζουμε, να δοκιμάζουμε πράγματα, στίξεις, να αντιλαμβανόμαστε τα νοήματα, να ρωτάμε τον μεταφραστή του έργου Γιώργο Μπλάνα τι σημαίνει κάτι και έτσι είναι ένα μεγάλο ταξίδι που έχει κρατήσει αρκετό καιρό -το οποίο και γουστάρω- και τώρα ήρθε η ώρα να το παρουσιάζουμε στο κοινό. Και φυσικά με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, νομίζω ότι είναι ευτυχής συγκυρία καθώς όλοι οι συνεργάτες είναι ένας και ένας».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

 

 

Info

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Διασκευή: Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική Διδασκαλία-Ακορντεόν: Άννα Λάκη
Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης
Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Τσάτσου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Δανάη Ψωμοδότη

Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου
Ερμηνεύουν: Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιος Χειλάκης, Μιχάλης Σαράντης

Χορός: Σωκράτης Πατσίκας, Παναγιώτης Κλίνης, Κρις Ραντάνοφ, Σμαράγδα Κάκκινου, Μαρία Τζάνη, Πάρις Θωμόπουλος, Τίτος Λίτινας, Άννα Λάκη
Πού:  Ωδείου του Ηρώδου Αττικού

Πότε: Τρίτη 10 Ιουλίου και Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, στις 21.00.

Εισιτήρια: από 15 ευρώ

Με αγγλικούς υπέρτιτλους