Θοδωρής Κατσαφάδος: «Η Επίδαυρος έχει δικούς της απαράβατους νόμους»

«Θέατρο Express»: μια παράσταση πάνω σε ένα λεωφορείο
4 Ιουλίου 2018
Ο Μιχάλης Σαράντης στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
9 Ιουλίου 2018
«Θέατρο Express»: μια παράσταση πάνω σε ένα λεωφορείο
4 Ιουλίου 2018
Ο Μιχάλης Σαράντης στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
9 Ιουλίου 2018

Ο Θοδωρής Κατσαφάδος ερμηνεύει το ρόλο του Φύλακα στην παράσταση του έργου "Αγαμέμνων" του Αισχύλου που ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. (Φωτογραφία: Πάτροκλος Σκαφίδας).

«Αυτό που ζω αυτές τις μέρες που βρίσκομαι στην Επίδαυρο για τις πρόβες της παράστασης του έργου “Αγαμέμνων” είναι κάτι που ζω πάνω από τριάντα χρόνια όταν ερχόμουν με το Εθνικό Θέατρο και με άλλες παραγωγές» λέει ο Θοδωρής Κατσαφάδος. «Νιώθω ευλογημένος που ζω μια τέτοια κατάσταση στη Επίδαυρο. Έχω πει πολλές φορές ότι αν για εκατοντάδες λόγους δεν θα έπρεπε να κάνω αυτή τη δουλειά, αυτό που ζω στην Επίδαυρο τόσο στις πρόβες αλλά και τις δύο μέρες των παραστάσεων αξίζει τον κόπο που είμαι σε αυτό το επάγγελμα. Για να ζήσω αυτό που ζω κάθε φορά στην Επίδαυρο. Αγαπώ πάρα πολύ και το χώρο φυσικά αλλά και το αρχαίο δράμα. Ο “Αγαμέμνων” είναι το πρώτο έργο της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου. Η παράσταση ανοίγει με τον Φύλακα ο οποίος είναι ένας πολύ σημαντικός μονόλογος που σχεδόν σε αυτά τα λόγια που λέει, είναι ολόκληρη η τραγωδία που θα δει ο θεατής μετά. Ο Φύλακας είναι βαλμένος εκεί από την Κλυταιμνήστρα για να περιμένει να δει τη φλόγα, σημάδι ότι νικήσαν οι Έλληνες στην Τροία. Υπάρχει μια διττή κατάσταση σε όλη την τραγωδία και στο μονόλογο. Αυτό που θα φέρει χαρά για τη νίκη της Τροίας συγχρόνως θα φέρει και τραγικά αποτελέσματα, γιατί η Κλυταιμνήστρα δεν περιμένει την επινίκια είδηση, αλλά περιμένει να γυρίσει ο Αγαμέμνονας για να τον σκοτώσει μαζί με τον Αίγισθο, γιατί ο Αγαμέμνονας είχε σκοτώσει το παιδί τους, την Ιφιγένεια. Είναι ένας φαύλος κύκλος αίματος, είναι η τραγωδία του αίματος. Και πάντα συμπορεύονται, όπως είπα πριν, η χαρά με τη λύπη, η μέρα με τη νύχτα, η σωτηρία του φρουρού θα είναι ο ερχομός της φλόγας αλλά συγχρόνως θα είναι και ο θάνατος του αφέντη του και αυτό το ξέρει. Είναι ένας πολύ ωραίος ρόλος, πολύ δύσκολος και πολύ γοητευτικός. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που παίζω αυτόν τον ρόλο και έχω αυτή τη συνεργασία με τον Τζέζαρις Γκραουζίνις και τους υπόλοιπους συναδέλφους μου».

 

Η Ιώβη Φραγκάτου, ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Θοδωρής Κατσαφάδος και η Μαρία Πρωτόπαππα στην παράσταση “Αγαμέμνων”. (Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου).

 

«Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον Αγαμέμνονα και τον Αίγισθο, και υπάρχει λόγος που είναι ο ίδιος ηθοποιός στους δύο ρόλους, η Μαρία Πρωτόπαππα την Κλυταιμνήστρα, ο Αργύρης Πανταζάρας κάνει τον Κήρυκα και η Ιώβη Φραγκάτου την Κασσάνδρα. Μαζί και ένας υπέροχος δωδεκαμελής Χορός ανδρών που είναι οι άνθρωποι του Άργους, αυτοί που έμειναν πίσω από τον πόλεμο. Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης από τη Λιθουανία που είχε κάνει πέρυσι τους “Επτά επί Θήβας” και είμαι πραγματικά κατενθουσιασμένος για τον τρόπο που ένας σκηνοθέτης και μάλιστα όχι Έλληνας έχει πλησιάσει με τόση αγάπη, σεβασμό και γνώση ένα τόσο ελληνικό και δύσκολο κείμενο. Μου έχει κάνει εντύπωση. Λέξη-λέξη. Επειδή έχω συνεργαστεί πολύ με ξένους σκηνοθέτες, τελικά δεν υπάρχει πρόβλημα όταν ο σκηνοθέτης μιλάει μια άλλη γλώσσα. Αν ο άνθρωπος που πλησιάζει το κείμενο ξέρει τι είναι αυτό που ζητάει, ξέρει με τι ασχολείται, δεν έχει καμία σημασία η γλώσσα. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση πόσο γνώστης είναι του ελληνικού κειμένου και του ελληνικού ηχοχρώματος στο λόγο, κάτι που έχει τεράστια σημασία στην Επίδαυρο. Γιατί η Επίδαυρος έχει δικούς της απαράβατους νόμους, στον τρόπο που μιλάς και παίζεις».

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

Info

«Αγαμέμνων» του Αισχύλου

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική-Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης

Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη

Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου και ο Θοδωρής Κατσαφάδος
Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης,  Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου

 

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Πότε: 6 και 7 Ιουλίου 2018, στις 21.00

Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά