The Performance Shop: ένα pop-up κατάστημα παραστάσεων στο κέντρο της Αθήνας

«Ίσαλος Γραμμή» από την ομάδα Dεcadēre
27 Ιουνίου 2018
«Θέατρο Express»: μια παράσταση πάνω σε ένα λεωφορείο
4 Ιουλίου 2018
«Ίσαλος Γραμμή» από την ομάδα Dεcadēre
27 Ιουνίου 2018
«Θέατρο Express»: μια παράσταση πάνω σε ένα λεωφορείο
4 Ιουλίου 2018

Κάντε ένα κλικ στην ιστοσελίδα www.theperfomanceshop.org. Τι θα δείτε εκεί; Το pop-up κατάστημα παραστάσεων The Performance Shop που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας με ωράριο καταστημάτων, αλλά και με βραδινές παραστάσεις. Η έμπνευση για τη δημιουργία του ανήκει στην καλλιτέχνη Λία Χαράκη η οποία μαζί με την ομάδα της (.pelma.Lia Haraki) ανοίγει το τρίτο κατά σειρά κατάστημα στο πλαίσιο της ενότητας «Άνοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών 2018.

 

«Αυτό το project ονομάζεται The Performance Shop και είναι όπως το ακούτε: ένα κατάστημα παραστάσεων και στόχο έχει να φέρει την τέχνη στην καθημερινότητα. Διαλέγει λοιπόν ένα πλαίσιο πολύ καθημερινό όπως ένα κατάστημα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δεκαέξι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα που έχουν να κάνουν με αυτό το στόχο» εξηγεί η Λία Χαράκη. «Τα έργα είναι παραστάσεις που είτε εξυπηρετούν την ιδέα του θεάματος που γίνονται στη βιτρίνα είτε παραστάσεις που έχουν να κάνουν με την έννοια της υπηρεσίας, της εξυπηρέτησης του πολίτη και γι’ αυτό είναι και συμμετοχικές παραστάσεις για έναν θεατή, δύο, τέσσερις, ακόμα και δώδεκα. Γενικότερα εξυπηρετούν παραστάσεις με την έννοια του προϊόντος, της εμπειρίας και ότι στην ουσία το κοινό “αγοράζει” μια εμπειρία. Όλο αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση αλλά για ένα καλλιτεχνικό project το οποίο όμως ανοίγει έναν διάλογο σε σχέση με την τέχνη και την καταναλωτική κοινωνία».

 

Η παράσταση με τίτλο “Προϊόντα Περιποίησης” της Ελευθερίας Πανούση παρουσιάζεται στη βιτρίνα του The Performance Shop.

Η πρώτη φορά που άνοιξε το The Performance Shop  ήταν στη Λευκωσία το 2014 (Pop-Up Festival / NiMAC), στη συνέχεια το 2015 στη Λεμεσό, ενώ το 2016 περιλήφθηκε στις 25 καλύτερες πρακτικές για τον χορό στην Ευρώπη από το EDN (European Dancehouse Network). Με μία ποικιλία παραγωγών και παραστάσεων διαφόρων μορφών, ειδών και θεματικών, το pop-up κατάστημα δίνει την ευκαιρία στον θεατή /περαστικό να παρακολουθήσει δρώμενα στη βιτρίνα ή να επιλέξει να βιώσει μία από τις παραστάσεις του καταλόγου. Tα έργα που διαθέτει το The Performance Shop είναι καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν τη μορφή θεάματος (spectacle), λειτουργούν ως υπηρεσίες (service), προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες (experience) και προτάσσουν το βίωμα της συμμετοχής.

«Η ιδέα για μένα είναι η τριβή και η επαφή. Να μπορούν δηλαδή να συναντηθούν τα σύμπαντα των ανθρώπων μεταξύ τους, είτε είναι καλλιτέχνες είτε ανυποψίαστοι πολίτες που δεν τους ενδιαφέρει να πηγαίνουν στο θέατρο. Αν μπορούμε να συνυπάρχουμε στις κοινωνίες μέσα από τη διαφορετικότητά μας αυτό για μένα είναι το Α και το Ω, πρώτα από όλα της ελευθερίας και έπειτα μιας κοινωνίας που μπορεί να υπάρξει οργανικά. Με ενδιέφερε να έρθω με νέες ιδέες και όχι με ένα ξενόφερτο πράγμα με τα ίδια έργα που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να ανοίξω πρόσκληση σε ντόπιους καλλιτέχνες που θα μιλούσαν στη δική τους κοινωνία. Παρόλα αυτά έχω κρατήσει δύο δικά μου έργα από προηγούμενα καταστήματα που είναι και λίγο η ταυτότητα του καταστήματος».

 

Από τις συμμετοχικές παραστάσεις με τίτλο “Skin” της Λίας Χαράκη.

Μετά από ανοιχτή πρόσκληση και 153 αιτήσεις, η καλλιτεχνική επιτροπή που αποτελείται από τους Λία Χαράκη (καλλιτέχνις, καλλιτεχνική διευθύντρια του The Performance Shop), Στεριανή Τσιντζιλώνη (καλλιτεχνική σύμβουλος για τον χορό του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου), Αλέξη Βασιλείου, (καλλιτέχνης των παραστατικών τεχνών, καλλιτεχνικός διευθυντής της Στέγη Χορού Λεμεσού και του φεστιβάλ ΟPEN HOUSE), Μαρίνα Μακρή (καλλιτέχνης, συν-ιδρυτής enacttheatre, θεωρητικός τέχνης) και Κυριάκο Σπύρου (συνθέτης, κριτικός τέχνης, επιμελητής) επέλεξε δεκαέξι έργα.

Οι παραστάσεις που διαθέτει το κατάστημα  χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες που είναι οι εξής:

1. On display (στη βιτρίνα του καταστήματος)

2. Συμμετοχικές παραστάσεις (που μπορεί ο περαστικός να διαλέξει από τον κατάλογο του καταστήματος)

3. Φιλοξενούμενα έργα για μικρό χώρο και μικρό κοινό

4. Παράλληλες εκδηλώσεις που αποτελούνται από εργαστήρια των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό

«Μελετήσαμε τις αιτήσεις και καταλήξαμε σε 30 από αυτές, κάναμε συνεντεύξεις με τον κάθε καλλιτέχνη και δεν είναι ότι διαλέξαμε τις καλύτερες παραστάσεις, γιατί όλες είχαν πολύ ενδιαφέρον. Απλώς όταν κάνεις ένα πρόγραμμα παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, όπως η ισορροπία, η ποικιλία, άρα υπάρχουν διάφοροι λόγοι που επιλέγονται οι καλλιτέχνες. Υπήρξαν επίσης mentoring sessions όπου τους καθοδηγήσαμε μέσα από έναν διάλογο όσον αφορά το χτίσιμο των έργων γιατί τα περισσότερα από αυτά είναι πρεμιέρες. Έργα φτιαγμένα ειδικά για το πλαίσιο του Shop. Με ενδιαφέρει να υπάρχει ποικιλία αισθητικής γι’ αυτό έχω και καλλιτέχνες από τις παραστατικές τέχνες και από το performance art. Ο στόχος είναι όλα τα έργα να έχουν κέντρο το σώμα, γιατί στην ουσία πουλάμε την άυλη τέχνη, την τέχνη που δεν μπορείς να την αγοράσεις και να την πάρεις σπίτι σου. Παίρνεις όμως την εμπειρία, τη θύμηση, την ανάμνηση, αυτό που σου άφησε πίσω στο σώμα σου, στο δικό σου σώμα».

 

 

Μαριλένα Θεοδωράκου

 

 

 

Info

The Performance Shop

Διεύθυνση: Νικίου 18 & Μιλτιάδου 20, Αθήνα

Ωράριο Λειτουργίας: από τις 10.00 έως τις 21.00 καθημερινά με επιπλέον βραδινές παραστάσεις. Κυριακή κλειστό.

Εισιτήριο: 5 ευρώ

Έως 15 Ιουλίου 2018

 

Ομάδα οργάνωσης

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λία Χαράκη

Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδώρα Αυγουλίδου

Σκηνογραφική επιμέλεια: Βιβιάννα Χιωτίνη

Γραφιστικά: Δέσποινα Καννάουρου

Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Δέσποινα Ράνγκου

Βοηθός παραγωγής: Samantha Son-Dokidis

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

https://www.theperformanceshop.org/calendar_GR.pdf

 

Προπώληση Εισιτηρίων:

https://www.theperformanceshop.org/ell/page/bookings-el

 

 

 

Η Λία Χαράκη είχε την έμπνευση για τη δημιουργία του The Performance Shop. (Φωτογραφία: Marina Shacola).